петък, 16 ноември 2012 г.

Кекс или торта...вие решавате! / Cake or Pound Cake...that is the question


Може би кексовете са малко в "Б" групата на десертите, защото никога не са били особено отличаващи се с външния си вид. По-скоро стандартни и обиковено не предизвикват такова вълнение при поднасянето им, освен "Много е вкусен"! Това обаче е на път да се промени, защото не може нещо толкова вкусно да не може да се промени и в презентацията си.  Рецептата е стандартна и може да се варира в продуктите, стига да сте приготвяли тесто за сладкиши преди. Накратко необходими са ви:

 5-6 яйца (получава се и с четири, но се опитайте да запазите съотношението на продуктите)
 350 гр брашно
 300 гр захар
 7-8 супени лъжици вода (или мляко)
 7-8 супени лъжици олио
 1/2 пак. бакпулвер
  1 ванилия и какао на вкус
 Може да добавите още: ядки, парченца шоколад, плодове от сладка, стафиди и др.

За пълнеж (по желание):
заквасена сметана
течен шоколад

Приготвянето на кекса започва с разбиването на яйцата и захарта. След като захарта се разтвори напълно, започваме да прибавяме едно след друго - олиото, водата (млякото), пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Половината от сместа изсипваме в намаслената и набрашнена формичка за кекс, а другата половина оцветяваме като я излизваме на шарки отгоре, за да се получи мраморен ефект. Разбира се, можете да оцветите и целия кекс в един цвят.
Печем в предварително загрята фурна (с обдухване) на 170 C градуса, до пълното му изпичане.
Поднесете какса обилно поръсен с пудра захар, шоколадов топинг или друга украса. 
За по-голям ефект запалих чаена свещ в средата му, така че заприлича на вулкан.


Друг път пък изпекох сместа (изцяло с какао) във форма за торта и разрязах на две, като напълних с пълнеж от равни количества заквасена сметана и течен шоколад.





    Време за пица! / It`s Pizza Time!




    Както се казва - всичко хубаво на този свят е или незаконно, или аморално или от него се пълнее. Точно от последните е и любимата на всички пица. За това и всички сили на любителите-готвачи е да измислят вариант на това чудо на природата ( или кулинарията) :) да бъде що-годе малко по-полезно. Тук дилемата е кое да направим по-здравословно - тестото или плънката? Защото всички знаем, че ако е и двете - първо няма да е пица, и второ - няма да е кой знае колко вкусна. Ето защо ви предлагам този вариант на тесто за пица.

    Какво ви трябва:
    за маята:
    1ч.л. захар
    1 ч.л. (равна) сол
    2/3 кубче мая
    3 ч.л. бяло брашно 

    Към тази мая за тестото се добавя още:
    3 ч.ч. многозърнесто или фитнес брашно и още 1 ч.ч. бяло брашно
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 яйце 
    1 ч.л. (равна) сол.

    В малка купичка се слагат всичките продукти за маята. Добавя се хладка вода, колкото да залее сухите съставки и се покрива с чинийка. Оставя се да набухне.

    В голяма купа или тава изсипваме готовата мая и продуктите за тестото, като накрая доливаме хладка вода (при нужда), за да се получи тесто за разточване.


    С това тесто може да направите тънка и хрупкава кора, която да запълните с продукти по избор. Може да оформите по всякакъв начин или да направите затворена пица. Изборът е  ваш!


    четвъртък, 15 ноември 2012 г.

    Моите рисувани торти / My Hand painted Cakes


    В тази публикация искам да споделя с вас две торти, но не толкова заради рецептите, колкото за техния външен вид. Това са първите ми ръчно рисувани торти! Първата направих по случай рождения си ден! Реших, че мога да си подаря идеалната за мен торта, такава, каквато едва ли биха ми направили някъде другаде. На тортата съм изрисувала лицето на вокалиста на любимата си група Type O Negative - Peter Steele. 



    Характерен за тях е зеленият цвят, който съм се постарала да присъства обилно :) Няма да се спирам на това защо и какво е любимото ми в тази група. Всеки има нещо, което го вдъхновява или е оставило отпечатък в него по начин, по който не може да опише на другите.


    Вкусът на тортата също се отличава от стандартните, но по уникален и ужасно вкусен начин :)
    Леки блатове, шоколадов мус, бонбони "After Eight" и пухкав ванилов крем.




                                       Вкусът на тортата идеално се комбинира с чаша мента!



    Другата торта направих също за рожден ден, но този път рожденикът бе голям фен на Джими Хендрикс и ...зелените смокини. Затова и тортата е от леки бели блатове със сметана, сладко от зелени смокини и настърган млечен шоколад.



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...