вторник, 26 ноември 2024 г.

Шведска бадемова торта / Swedish almond cake recipe


Не е като да не правя вече толкова торти, колкото на моменти ми се струва чак неуместно. Имам доста рецепти в чернови, но като видя цените на продуктите в магазина и си казвам "колко хора имат възможност вече да правят такива торти". Та, то маслото е 12 лева на места, а по-голямата част от блогърите трябва да се опитваме да насърчаваме здравословен избор на продукти, тоест по-високо качество, а то съответно е с още с по-висока цена. Дори самата аз не мога да кажа, че готвя винаги с най-висококачествения шоколад, масло или сметана, а съм от щастливците, които много често имат прекрасни продукти от бабите и дядовците, домашни плодове и зеленчуци, яйца, мед и чудесни подправки.

 За съжаление още не са почнали да отглеждат златни кокошки, които да дават шоколадови яйца, та се опитвам да компенсирам като правя вкусни десерти и ги радвам с тях и винаги гледам да им занеса от тях. Днешната торта е от онези десерти, в които няма как да скриете нещо некачествено, защото истинският вкус на продуктите се усеща във всяка хапка. Става въпрос за изкусителната и известна "Шведска бадемова торта".

 За много хора "това е тортата от Икеа", но аз ви уверявам, че направите ли я у дома, ще усетите съвсем различен вкус, а  именно на блаженство. В моето семейство трудно се лансира нещо, което не е шоколадово или сиропирано, но ако има десерт, който има вкус на "уют", това  е точно тази торта.

Не знам как един десерт може да бъде толкова лек и толкова тежък едновременно, но истината е, че всяка хапка води до още вена докато не видиш тортата изчезнала напълно. Ако не сте опитвали тази торта досега, трябва да го направите поне веднъж, за да разберат защо е толкова известна и обичана. 

Тази рецепта може да видите и във 

Необходими продукти:
За блатовете:
4 белтъка 
75 г захар
140 г млени бадеми
За крема: 
4 жълтъка
75 г захар
100 мл сметана
150 г масло
ванилия
За декориране: 
100 г филирани бадеми




Започваме като разбиваме белтъците със захарта на сняг, 

 

а след това прибавяме млените бадеми. По принцип се използват небелени бадеми, така че блатът става по-тъмен, но аз имах повече белени и here we go. 
Разбъркваме леко и въртеливи движения, така че да запазим въздушността на сместа 

 

и прехвърляме в две тавички с диаметър 20 см. 
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за 20-25 минути, а след като са готови оставяме да се охладят напълно. 


През това време се захващаме с крема. За целта разбиваме леко жълтъците със захарта и леко затоплената сметана, която прибавяме на тънка струйка, при непрекъснато бъркане към жълтъците, за да не се пресекат. 

 

Прехвърляме в подходящ съд и слагаме на котлона. Ако не сте с голям опит в кухнята, препоръчвам огнеупорен съд и да работите на водна баня. Аз имам чудесна тенджера на Цептер, с много дебело дъно, което поддържа топлината дълго време без да загаря и мога да правя много безопасно сосове с него. Слагаме на котлона и бъркаме енергично докато сместа се затопля и сгъстява, Щом започне да прави следи по дъното и да не се събира лесно, дърпаме от огъня, и прехвърляме в друг съд, където оставяме да се охлади. 

 

Може на ръка или с миксер да разбиете маслото до пухкавост и да почнете да добавяте малко по малко от охладения крем, докато се хомогенизира в една чудесна пухкава смес. Тук е моментът да добавите и ванилията. 


Сглобяваме тортата както традицията повелява, ред блат, малко крем, още един блат и още крем - отгоре и отстрани. 

 

Така измазаната торта покриваме отвсякъде с леко запечени филирани бадеми, което ще придаде на тортата един неповторим вкус,. 

 

Може да прибере тортата за вечерта в хладилника, но на следващия ден извадете и дръжте на стайна температура поне няколко часа преди да я разрежете. Не, че няма да е вкусна и така, но си направете експеримента - хапнете няколко хапки така и оставете парчето на плота за час ( сякаш е възможно, но нека в името на науката да го направим) и опитайте по-късно. Обезателно си направете хубаво кафе, грабнете парчето и 


седнете удобно, защото след като я опитате ще искате да ми напишете благодарствено писмо. не се притеснявайте, няма нужда, пари по сметката също ще са ми достатъчни :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


сряда, 20 ноември 2024 г.

Пиле Строганов / Chicken Stroganoff


Този уикенд украсихме с коледна украса у дома, докато малкият беше на гости при баба му. И двамата с Ачо се чудехме как ли ще реагира, когато вече съзнателно ( миналата година на практика си беше още зеленчук) види всички светлинки и най-вече голямата коледна елха у дома. Не веднъж съм ви споделяла, че обичам да украсявам още от ноември, тъй като голяма част от декември прекарваме в Холандия и нямам възможност да се насладя на коледния уют у дома. И така, вместо да почиваме, както ни бяха заръчали, ние сглобявахме елха, закачахме зеленини и лампички навсякъде, под звуците на коледни песни. 

Веднага щом си дойде нашето коледно джудже облещи такива очи, почна да сочи с пръстче, а ние с Ачо проследявахме всяка негова реакция. Веднага се запъти към елхата, тъй като светеше най-силно от всичко, а и нашата пухкава котка ползва за катерушка, та се беше скрила в нея. Радостта му е толкова голяма и толкова по-лесно е сега да го преобличаме, когато е хипнотизиран от малките светлинки навсякъде. Какво да ви кажа, това малко човече обожава всичко, което свети. За крехката си възраст обича и вкусни ястия, на базата на паста и гъби, затова одобри още повече ястието, което бяхме спретнали за вечеря - Пиле Страгонов. Това е вариация на известното Бьоф Страгонов, което се приготвя с телешко и вече съм преставала в блога, но сега ще го опитате в по-лек вариант. 

И макар рецептата е да е руска, аз пак ви каня да си я приготвите с българско месо, каквото е Лудогорско пиле. За гарнитура избрах паста, защото знам, че Боян ще му се отяде и точно така и стана. Ще се радвам да го опитате и да ми споделите в коментар вашите впечатления.

Тази рецепта може да видите и във 


Необходими продукти:
Около 700 г пилешки гърди Лудогорско пиле
1 глава лук
200 г гъби
2 скилидки чесън 
1 ч.л. мащерка
1 с.л. червен пипер
1 ч.ч пилешки бульон 
1 с.л. горчица 
1 с.л. Уорчестър сос 
1 с.л соев сос
1/ 2 ч.ч. заквасена сметана
сол/ черен пипер
1 с.л. масло и 1 с.л.олио

Може да гарнирате ястието с ориз или паста, за някои хора може и картофено пюре. На единия котлон може да сложите да се вари пастата, а на другия загрейте тиган с по една супена лъжица масло и олио. През това време нарязваме месото на парченца. 

 

Запържваме месото докато се зачерви и прехвърляме в чиния. В същия тиган, запържваме нарязаните на резенчета гъби и след като покафенеят, 

 

добавяме нарязаната на дребно глава лук и чесън. Прибавяме мащерката и червения пипер и разбъркваме, а след това прибавяме бульона. Аз използвах кубче от домашния пилешки бульон, който вече съм ви показвала тук. След това прибавяме сосовете и горчицата и месото. Оставяме ястието да покъкри за няколко минутки, докато сосът се сгъсти. 


След това дърпаме от огъня и прибавяме заквасената сметана, като разбъркваме добре. Тъй като сосът и като цяло ястието е по-тежко, малка поръска от свеж магданоз е достатъчно да даде нужната свежест,  която да балансира всичко.


Сервираме върху сварената паста и готово. Ще бъде най-питателно и апетитно ястие, което ще искате да си приготвяте целогодишно. 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




петък, 15 ноември 2024 г.

Брауни Тирамису / Tiramisu Brownies

 

Тази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 


Обожавам тирамису, но акo има нещо, което му липсва и предполагам липсва на повечето шоколадохолици, това е именно шоколадът. И този проблем се реши, с намирането на днешната рецепта, който по странен начин започна от друг мой проблем. Все по-трудно ми стана да пазaрuwам с Боян, защото дали заради поредното боледуване или невъзможност да взема всичко с количката, една от най-любимите ми дейности, а именно пазарът на хранителни продукти остана настрана. Понякога се озоваваме с дни без най-необходимите неща и не мога да ви обясня колко пъти ми е идвало да ползвам някои от предлаганите опции за доставка. 

Честно казано за малък град като нашия (Благоевград),  преди си мислех, че трябва да изисква специално ниво на мързел, но сега не съм талкова сигурна. Определено не винаги мога да намеря нужното ни сухо мляко, хубавото масло и дори памперси, а денят става все по-къс, навън става все по-тъмно, а опашките дълги. Започнах да гледам с друга перспектива на нещата и взех, че се реших да поръчам от сайта на Ebag

Трябваха ми продукти за две рецепти, които не можах да намеря в близкия магазин до нас. Търсех и истинско, италианско маскарпоне, тъй като повечето, които намирам са от Германия (ако щеш вярвай). Изненадах се, че има такъв голям избор от занаятчийски, фермерски, био продукти, та реших да опитам повече нови неща. Така и така, трябваше да правя нова рецепта. Заръката ми беше да направя тирамису десерт, което "да се яде с ръце, но да има шоколад". Вярвате или не, точно това описва днешната рецепта. Не мога да ви кажа кое е по-вкусно - пълното и тежко шоколадово брауни, или въздушния и пухкав крем тирамису отгоре. Изглежда ще трябва да опитате и да ми кажете вие. За още по-голямо улеснение съм направила и видео рецепта. Хайде да ви я покажа. 



Тази рецепта може да видите и във 


Накупих си куп страхотни неща, както и отдавна търсен вид тофу, който ще и покажа в друга рецепта скоро. 
Необходими продукти:
За браунито:
250 г масло
150 г тъмен шоколад
2 ч.л. кафе
5 яйца
200 г бяла захар
200 г кафява захар
100 г брашно
50 г какао
щипка сол
За крема:
250 мл сметана
350 г маскарпоне
120 г пудра захар

Още: 
1 пак. италиански бишкоти ( по желание)
силно кафе за напояване ( по желание) 
какао за поръсване



Започваме като в подходящ съд разтопяваме маслото и прибавяме начупения на ситно шоколад, заедно с кафето. 
 Разбъркваме докато получим еднородна смес и дърпаме от огъня. 

 

През това време разбиваме яйцата с двата вида захар до побеляване, а след това прибавяме брашното,  какаото и щипката сол.

 

Изсипваме в правоъгълна тавичка ( приблизителни размери 33х23 см), застлана с хартия за печене на дъното и печем за около 40 минути на 180 градуса. 


След като е готов блата оставяме да се охлади и обръщаме върху поднос ( може да редим и в тавичка с по-високи стени. Аз имам правоъгълен обръч за торти и сложих него. )
Върху изстеналия блат реди бишкоти, потопени в предварително сварено силно кафе. 

 

През това време разбиваме добре изстудената сметана и прибавяме маскарпонето и пудрата захар. 
Така получения крем нанасяме върху сладкиша и поръсваме с пласт хубаво какао. 

 

Пъхаме в хладилника за няколко часа,  най-добре за една нощ, за да може десертът да поеме от всички аромати. 


Мисията е изпълнена: Определено десертът се яде с ръце, барунито е сухо на пръв поглед, но отхапеш ли усещаш влажната му шоколадова сърцевина. Имаме пласт сочни, захарни бишкоти, а отгоре завивка от пухкав маскарпоне крем. Вече овлажненото от крема какао стои като глазура, която завършва тази вкусотия идеално. 


 Определено нямаше да мога да изпълня тази рецепта, ако не бях поръчала продуктите от сайта, затова и смятам, че е хубаво да споделя за опита си и предимствата от тази услуга и в Благоевград. Очаквах, че ще доставят като повечето куриери до шест часа, но се оказа, че имат доставки до много по-късно, което беше идеално.  Може да си избереш ден и часови диапазон удобен за теб самия. Да си кажа честно след последния джан-джун в магазина, където дори с каси за самообслужване се редихме 40 минути, мисля, коледния пазар за рецептите да осъществя по този начин. А, от вас, чакам отзиви за рецептата или защо не да ме посъветвате какво още интересно мога да поръчам от ebag. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...