Тази рецепта може да видите и във
Много ми е интересно, тези от вас, които са организирали сватби, какви успокоителни приемахте? Сега вече всичко е с рецепта в аптеките и да ви кажа "мента, глог и валериан" не ми вършат работа.
Дори и при цялата ми настройка, че няма да се газирам излишно за глупости пак ми стоварват доста стрес на главата и дори не знам защо все на мен?!
Истината е, че Ачо е равен участник във всяко решение, но някак винаги се счита, че аз трябва да се занимавам в всичко. Да напомня, че освен, че ходя за срещи с ресторанти, музиканти, диджей, фотографи, документи от институции, поръчвам украси с кумата, ръчно си правя дигиталните покани по нощите, когато всички спинкат, на следващия ден ме чака цялата грижа за бебито, което си иска разходките независимо от всичко, а домакинската работа и вечерята са "разнообразието", за което всяка мама "мечтае" :)
Дори и от жабонясалото време напоследък. За блога и готвене съвсем не ми остава време, но тъй като днес моята "пипонада" прави точно 11 месеца, бръкнах в архивите на рецептите, които правих по Великден и ето, че ще ви черпя с един уникални италиански пастички. Така съм ги кръстила, макар да носят името Теголино. На вид можех да ги докарам и по-добре, но предвид случващото се в момента е цяло чудо, че въобще стигам до десерти.
Необходими продукти:
6 яйца ( разделени на жълтъци и белтъци)
6 с.л. захар
6 с.л. брашно ( или 3 с.л. брашно + 3 с.л. нишесте)
1/2 ч.л. бакплвер
щипка сол
250 г лешников крем
200 г шоколадов кувертюр
Започваме с приготвянето на блата, като това е обикновен пандишпан. В оригиналната рецепта може да видите и олио в сместа, но според мен и така си е добре.
Разделете белтъците от жълтъците и разбийте белтъците с щипка сол и захарта на сняг. След това прибавете един по един жълтъците към сместа.
Важно е сместа да остане въздушна и пухкава. спрете миксера и на ръка пресявайки постепенно, прибавете останалите сухи съставки,
като бъркате с въртеливи движения отдолу нагоре, интегрирайки ги в пухкавата смес така, че да запази обема си. Изсипете сместа в правоъгълна тавичка застлана с хартия за печене и изравнете максимално. Приблизителни размери на тавата е 46 на 38 см. Печем блата на 190 градуса за около 15 минути.
След като е готов, го обръщаме върху плота или друга тавичка си го покриваме със стреч фолио з ада го запазим влажен и еластичен. Може и да пропуснете , но така блатът ще стане по-сух и ронлив и ще ви е трудно да отрежете правилни ленти.
Готовия блат разрязваме на равни 9 ленти ( Боян ми помагаше с рулетката :) )
След това отново слагаме лентите плътно една до друга и мажем отгоре крема. Аз използвах Нутела, но вие може да ползвате и друг вид течен шоколад, пък дори и мармалад. Сигурно се питате защо първо режем блата, а после сглобяваме отново и тогава мажем? Целта е лентите отстрани да ни останат чисти, а прекарвайки ножа през шоколада ще ги замърсим с него.
Групираме лентите три по три в три колонки, като гледаме шоколадът да не се разтича. Прибираме ги за кратко в хладилника да стегнат и след това разрязваме на еднакви по големина пастички.
Разтопяваме кувертюра и потапяме пастичките само до половина в него, а след това редим върху фолио и отново прибираме в хладилника да стегнат.
От останалия ни шоколадов кувертюр шприцоваме украса върху пастичките ето така:
Не бих казала, е е най-професионалната ми работа, но пък станах много вкусни. В крайна сметка, който не е готвил с малко бебе с рулетка в ръка, не знае за какво става въпрос. цяло чудо е, чe останахме с нещо за ядене. Обаче, тези тeгoлини станаха любими на цялото семейство :)
Определено е много по-лесно да се справиш със стреса, когато имаш нещо сладко под ръка!
А, и в крайна сметка, ролята трябва да пасва на мен, а не аз на нея ;)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !cussivalo@yahoo.comКулинарното ми пътешествие продължава още във :Страницата на блога във Facebook:👉Lussi`s World of ArtcraftПриятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:
👉Тik Tok:
Харесва ли ви публикацията и моя блог?
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти !
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com
Благодаря ви, приятели!