Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!
Едно нещо се убедих тези дни: Всеки търси идеи за лятно меню! То в такива жеги малко неща ти се хапват, но пак си търсим разнообразие. Не може само таратор и диня! Моята любима лятна комбинация е розови домати, пуканки и луканка. Не ме питайте защо, но е чудесна. Мога да вечерям това почти всеки ден. Обаче, не значи, че не ми се хапва и цаца ( с бира), пържени картофки ( с бира) или пък вкусни, златни пилешки филенца със солетки. Какво? Не сте чували за тях ли? Ами тъкмо сега ще чуете :)
И тъй като, по известни за моите по-редовни читатели обстоятелства се налага бирата да е безалкохолна, реших да кача здравословния фактор с още нещо - не са пържени, а печени...няма да познаете по вкуса обаче. Толкова крехки, толкова вкусни, че пръстите ще си оближете.
Идеята за панировка от млени гризини, солетки, бретцели и т.н. е доста популярна на Запад, та реших да опитам и аз. Направих си също и домашен сос Тартар, но вместо с кисели краставички е с маслини. Сега кисели краставички посред лято ми се струва малко ненужно, но виж маслини - баш таман!
Ако обичате пилешките филенца от KFC колкото мен, ще се радвате, че имате тази рецепта, без да се налага да ядете от кофа като прасенце...или да ви коства цяло състояние. Пилето обаче е същото, българско месо от Лудогорско пиле. Комбинацията на подправки, мариноването на филето в мляко и вкусната панировка, топната в свежото, изстудено сосче може да изпие много бира, но вие не бойте се, лятото е за това :)
Необходими продукти:
Около 500 г пилешко филе Лудогорско пиле
400 мл прясно мляко
150-200 г солети
3 яйца
1 -2 ч.ч брашно
1 ч.л. лют пипер на люспи
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1ч.л. подправка за пиле* ( по желание)
сокът на половин лимон
олио
За соса:
10 маслини
1/3 връзка копър
1-2 скилидки чесън
100 г майонеза
150 г кисело мляко ( гъсто)
Започваме като нарязваме пилешкото месо на флейки ( стрипсове) и ги мариноваме за поне 2 часа в студено прясно мляко, в което сме сложили подправките и лимоновия сок. Слагаме в хладилника да престоят и да се "напие" месото, като по този начин става много крехко и сочно.
След това си приготвяме три чинии : в едната разбиваме яйцата с вилица, в другата слагаме брашно, а в третата смлените на дребно солетки ( соленки)
Взимаме едно филенце и го овалваме първо в брашно, после в яйца, а накрая в солетите, Редим в тавичка, застлана с хартия за печене и готово. Поливаме филенцата с малко олио, а след това пъхаме да се пекат за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
През това време се захващаме със соса. Нарязваме на ситно маслините, чесъна и копъра (може и в блендер). След това добавяме към тях майонеза и кисело мляко и разбъркваме. Може да овкусите соса с още малко пресен лимонов сок по желание.
Готовите филенца сервираме със сос и премръзнала от студ бира, която отчаяно чака да я стоплите в коремчето си.
Аз обичам повече подправки и слагам малко от черния пипер в брашното, както и подправката за пиле. Ако нямате такава обаче, може да сложите микс от любимите си подправки, като за мен задължително е чесъна на прах или чесновия пипер.
И сега, демонстрирам за да няма объркване...взимаме филенце, топваме го в сосчето,
виждаме дали има доволно количество и хоп...отхапваме колкото душа ни иска, преди да повторим процедурата. Сега е ваш ред :)
Много ще се радвам да я приготвите, да ми изпратите снимки на тази ( или други ястия по мои рецепти) на моята електронна поща cussivalo@yahoo.com, а аз ще ги споделя на моята Фейсбук страница :) , за да им се полюбуват всички. Сега е време да почна да режа парчета и раздавам на всеки от вас. :)
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!