търпеливи и добри.
петък, 16 декември 2022 г.
Хлебче "Дядо Коледа" / Santa Bread Recipe
търпеливи и добри.
понеделник, 12 декември 2022 г.
Бисквити "Елхички" с бадеми и канела / Christmas Tree Cookies with Almonds and Cinnamon
За тестото:
200 г | брашно |
100 г | бадеми млени |
100 г | захар |
115 г | масло |
1 бр. | яйца |
1 пак. | захар с канела Dr.Oetker |
1 с.л. | Есенция бадем Dr.Oetker |
1 пак. | ванилена захар Dr.Oetker |
Още:
1 пак. | глазура шоколад Dr.Oetker |
2 пак. | захарни перли Dr.Oetker |
1 пак. | цветни захарни шрифтове Dr.Oetker |
В купа смесваме ( на ръка или миксер) всички продукти за тестото, които трябва да са на стайна температура, за да получим хубаво, меко и лъскаво бисквитено тесто.
Прехвърляме го върху лист стреч фолио и го оформяме на правоъгълник, тъй като така ще ни е по-лесно да го разточим после. Опакова е го добре и го прибирам за половин-един час в хладилника.
След като тестото стегне, набрашняваме с брашно леко плода и точилката и разточваме тестото на правоъгълник. Изрязваме от него бисквитки с формата на елхичка и ги редим върху тава, предварително застлана с хартия за печен на дъното.
Пъхаме бисквитките да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 7- минути или докато започнат да порозовеят по краищата.
След като се изпекат са още меки, но бързо след това се втвърдяват и може да ги прехвърлите в подходящ поднос или съд за съхранение.
Прекрасни сладки, които ще допълнят всяка трапеза и коледна кутия за подаряване, както правя аз.
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
петък, 9 декември 2022 г.
Шоколадова торта с кокос и коледни плодове / Christmas Chocolate cake with Tropical Fruits and Coconut Cream
Хубавата храна е винаги добър повод също да ни стане хубаво, а разнообразието в нея е ключ към това винаги да ни е интересно. Внасяйки малко творчество в изработването й пък е причина да си доставим още повече удоволствие, затова не го подценявайте.
Ето днес например искам да ви подканя да си направим една страхотна торта. В нея има всичко, което да ви накара да усетите коледните празници - и на вкус, и на вид. а, украсата е хем впечатляваща, хем супер лесна и бих каза невъзможна за окалпазаняване.
Тази рецепта е авторска, като съчетах любими вкусове, елементи от други торти и общо взето поглезих небцето си с вкусове, за които жадувах, Хапваше ми се шоколадова торта, но не с типичните кремове, а тъй като съм голям фен на кокоса и въобще вкуса "баунти" се спрях на любим крем, но и там нахендрих бял шоколад, сакън да не ми е малко.
Освен това много ми се искаше да засиля тропическия вкус с още плодове, които не само правят тортата по-свежа, но и интересна, защото при всеки разрез се разкриват красивите им цветове като дъга.
Специалният вкус на тортата се дължи още и на това, че използвах захар меласа, която е много специфична и има много карамелен вкус. Засилва и шоколадови вкус, а пък заради щадящия процес на пресоване запазва ценните минерали в себе си - калций, желязо, калий, магнезий и манган. Но стига лекция, хайде на практиката:
3 яйца
230 г брашно
250 г захар Меласа Passiflora виж тук
75 г какао
115 г масло
120 мл сок от мандарини
120 мл прясно мляко
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,