четвъртък, 10 ноември 2022 г.

Леща / Lentil Soup


Всеки ден си казвам, ей днес ще пусна нова рецепта и без това съм ги натрупала като пране за сгъване, което си чака реда, но всеки ден има нещо да се прави след работа, а денят е толкова кратък, не мислите ли? Колкото и да обичам коледните празници, а вие знаете, че е така, хич не обичам да ставам и да се прибирам по тъмно.                                                                                      Вчера обаче поне поводът да не напиша рецепта беше приятен и бях на театър на концерт-спекаткъла "Реформаторът" с Герасим Георгиев - Геро. Ако не сте го гледали още, напарвате си този подарък. Класическа музика и смях в едно. Ако трябва да съм "инфлуенствам" за нещо от моя блог, то винаги ще избирам това да е за повече култура - музика, кино, театър и въобще творчество. Според мен нашите душички, за да живеят истински имат нужда и от два вида храни - за ума и душата, и за стомаха. 





И защото се размотавам по културни събития и нямам много време за готвене, реших днес да ви почерпя с една много обичана от мен рецепта, за мамината леща. От малка съм голям фен на лещата, с тази разлика, че тогава дробех залци вътре като в попара и изяждах по три купички. Сега избягвам тъпченето с хляб, но не и с леща. Няма по-вкусно нещо от леща-гореща след като се прибереш от работа, а с наближаването на Коледните пости мисля, че ще е добре да имате тази рецепта под ръка. 

Ако не сте фенове на постното, понякога мама слагаше нарязано на кубчета пушено месце, ставаше наистина много вкусно. това, което харесвам на мамините гозби е, че не слага всякакви подправки а точно определени, които си подхождат на конкретното ястие и залага на мото "малкото е в повече", като ястията и никога не са безвкусни, но само колко хора са и искали рецепта за ястия в които има само две-три семпли подправки, вместо цялата палитра.  

Сега ще ви разкажа как тя ( ние вече) я приготвяме и се надявам да ви се услади както и на нас. Много е лесно:  

Необходими продукти:
250-300 г кафява леща
1 голяма глава лук
1 чушка
1 морков
3-4 скилидки чесън
100-150 мл млени домати
1 с.л. сол / или на вкус
олио на вкус
чубрица на вкус

Започваме с това, че слагаме да заври лещата с вода. Нека водата е около два пръста над лещата. Някои хора накисват лещата, но ние не сме я накисвали и пак си е ставала чудно.  Щом лещата заври слагаме една лъжица сол, олио и наведнъж нарязаните на ситно зеленчуци, доматено пюре и чесъна. 

Лука, чушката и моркова минавам на чопъра за да са на по-ситно. Може да ползвате доматено пюре или сок, зависи от това колко обичате да доминират като вкус. Ние имаме домашни такива за готвене и слагаме от тях. Може да нарежете и чесъна на ситно. но мама винаги е оставяла само в лещата така цели скилидки ( но от малките) и аз продължавам да го правя.


След като лещата заври отново, намаляваме силата на котлона и я оставяме да къкри до пълното и увиране, което може да е около час, но много зависи от самата леща.
Накрая, малко преди да изключим добавяме чубрицата.

Съвет: Ако лещата е останала бистра и не е пуснала нишесте при варенето, може накрая да увеличите пак силата на котлона, за да поври на силен огън и ще я сгъсти.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





сряда, 2 ноември 2022 г.

Шоколадов крем Фереро Роше / Ferrero Rocher Cream

 

Вече е ноември и аз вече съм на коледна вълна. Ако трябва да съм честна, аз съм на коледна вълна цяла година, но сега мога открито да го заявя, защото винаги ме гледат странно, когато си пускам коледни песни през август. Обичам Коледа, защото тя успява да съчетае в себе си усещането за домашен уют и топлина, заедно с блясък и празничност. Тогава желанието да не излизаш навън не се приема с укор, че не си достатъчно социален, а и мога да пренеса цялата магическа обстановка от филмите около мен. Всичко става с лампички, всичко е пухкаво, червено, ухае на канела или борова гора, всичко около мен ми нашепва: седни си на дупенцето, пусни си филмче и си хапни, пийни и дремни.

Душичката ами определено очаква този момент, затова и вече почнах да си готвя най-различни сладкиши, сладки и загадки за предстоящите празници, с които да ви изненадам. 

Днешната рецепта е специална, защото може да я ползвате самостоятелно, като десертен крем, в чашки, намазан на филийки за закуска, следобедно кафе или пък да включите като крем за торта. Ще се включите във вкуса му и съм сигурна, че ще ви дойдат още много идеи за използването му ( освен да го ядете тайно посред нощ под светлината на хладилника, докато останалите спят) 


Вижте колко лесно се прави:

Необходими продукти:
150 г лешници 
350 г крема сирене
250 г Нутела ( или друг лешников крем)
100 г тъмен шоколад
( когато имам добавям и лешников тахан на око) 

За цялата ни трябват печени лешници, Може да купите готови или да изпечете във фурната, като аз слагам и малко сол. След като се изпекат, ги разтривам леко за да паднат шлюпките.


Слагаме в чопър и назряваме на средно ситно. През това време разбиваме кремата сирене и добавяме Нутелата. Може да ползвате и друг лешников крем, но с Нутелата е най-близо до вкуса, който търсим. Прибавяме и лешниците.


Ако искате кремът да има по-наститено шоколадов вкус, може да добавите и 100 г разтопен тъмен шоколад, но тогава ще стяга повече при охлаждане. 


Готовият крем прехвърляме в бурканче и съхраняваме в хладилника.


Толкова е вкусно, а усещането за хрупкавите лешници ще ви накара да си помислите, ч е наистина хапвате от любимите бонбонки..


Сега е моментът да си пожелаете някоя рецепта за празниците в коментарите, а аз, ако имам възможност, ще я изпълня :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

понеделник, 31 октомври 2022 г.

Шарен сач с пилешко / Delicious Chicken and Vegetable Clay Pot Sach

 

Месо ни дай на нас у дома и това е. Казвала съм го, ще го повторя, защото е самата истина. Вие ще ме запомните с тортите, но всъщност имам повече рецепти за месо в главата си, отколкото сладкиши някога съм правила или показвала. Всеки ден е ново 20 или ако не е, то поне да е златно 100 , или иначе казано - изпитана рецепта, която се изяжда винаги, всеки път. 

Дори и когато повечето хора се глезят с някой джънк фууд като пици, хамбургери и тн. ние пак ще изберем пиле от KFC - чисто месце както се казва. Истината е, че откакто разбрах, че готвят само с наше си, българско месо, от Лудогорско пиле дори не се крия като се редя на опашката за втора кофа крилца. Любовта ми към месцето, и пилешкото в частност явно не остана незабелязана и от тях, затова днес ще ви покажа още една любима семейна рецепта с любимото лудогорско пиле.

Кой не е бил прецакван я по морето, я в някоя механа като види уж големия грамаж на автентичния сач, и си мисли, че всички ще се нахранят от него? Е, на нас отдавана ни писна да ядем само стари картофи поръсени отгоре с останалото месо от скарата по заведенията и се наложи да станем спецове на сача у дома. Ето на това му се казва вече сач с пилешко, в което има правилен баланс на зеленчук и мръвка.

За целта избирам поне две различни части от пилешкото месо, овкусявам по различен начин и слагам зеленчуци, които да допълват вкуса, но и картинката подобаващо: 

Необходими продукти:
За месото:
Около 300 г пилешки пържоли от бут Лудогорско пиле
Около 300 г пилешко филе Лудогорско пиле
Червена марината:
(1-2 скилидки чесън, 1 с.л. лют сос, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. черен пипер, 3 с.л. олио, 200 мл мляко. сол) 
Зелена марината:
( 1ч.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 .л.1/2 ч.л. босилек, 1 скилидка чесън, 3 с.л. олио) 

Още за сача:
морков, кисели краставички, царевица, червена и зелена чушка, лук, домат, гъби, яйце
олио за сача
сол

Започваме като мариноваме месото. За целта първо нарязваме пържолите от бут, като една режем на четири части ( на кръст). Аз използвах половината пакет, около 330 г и излязоха общо 6 мини пържолки, които начукваме леко с чукче.
Слагаме ги в купа заедно с червената марината и втриваме добре в месото.

  

Прибавяме олиото, а след това и млякото и прибираме в хладилника да се маринова поне за час, най-добре за една нощ.

Гърдите нарязваме на бонфиленца и мариноваме в зелената марината и олио, 

 

като също прибираме в хладилника. Може да добавите и лимон, ако решите, но тъй като правя по-скоро зимен сач, ги оставих без него.

След като месото е мариновано, го запържваме в олио от всички страни. Тъй като е пилешко не му отнема много време, а и не е нужно да  е напълно сготвено, 

  

тъй като ще го запечем и в сач след това, нека хване само хубав загар от едната страна. 

След като месото е готово подготвяме сача. Намазваме го добре с олио и го пъхаме в студена фурна да се затопли постепенно до 180 градуса.  

През това време запържваме леко зеленчуците - лука, чушките, морковите и гъбите.

Изваждаме сача и слагаме зеленчуците и прибираме за кратко във фурната, разбърквайки от време на време. Може да не го правите на тигана първоначално, направо във сача, но ако са повече е добре да слегнат леко, за да не ви се изсипват от сача ( зависи колко е дълбок)

В последствие добавяме царевицата, кисели краставички и домати ( поръсвам и с още червен пипер) 

Нареждаме отгоре и пилето и пъхаме във фурната да се запекат за още 10 минути ( може да добавите и кашкавал по желание) 


Преди да извадим сача чукваме едно яйце по средата и допичаме, оставяйки го по-рохко. Завършваме с малко пресен магданоз. 


Какво да ви кажа ...има от всичко! И със сигурност е много шарен, даже и месото е с различен вкус. Не се размотавайте по ресторантите, и без това качеството им е ужасно, а с таз инфлация само за това си давайте парите. Я, извадете сача, или пък някоя подходяща тавичка  ( да, точно така, ще стане и в нея) и си спретнете тази вкусотия. 
Ако го направите, не забравяйте да ми изпратите снимки, а ако са в Инстаграм направо ме отбележете, мен, или пък Лудогорско пиле. Със сигурност ще се радват да видят какво сме им приготвили :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...