петък, 28 октомври 2022 г.

Торта "Черна магия" / Black Magic Cake

 

Готови ли сте за една брутална торта? I was born ready! Ако ме четете от години, знаете за любовта ми към метъла, готиката, хоръра, специалните ефкети, Хелоуин и де що има изкилиферчено и страшничко. 

Положителният ефект от тези "тъмни изкуства" отдавна е доказан от науката и затова повечето от нас сме много усмихнати и мирни граждани, ядящи торта, очевидно :) Мистичното и окултното винаги ме е вдъхновявало, но отдавна не си бях отделяла време да "творя" за блога нещо outside the box, затова ето, че най-сетне си позволих да бъда себе си отново.

  Отдавна и исках да направя такава торта и обмислях как ще стане най-добре, а  задачката както на мен, така и на други читатели, които я поискаха е много черно-шоколадова торта, която да не използва или да не се прекалява с черна хранителна боя. Ако вече сте опитвали да готвите с такава, сигурно сте усетили, че наистина трябва да се сложи голямо количество боя за да се промени цвета на сместа до черно, а това донякъде променя и вкуса. Знаем, че и не са особено полезни, но аз намерих решение с нещо, което даже е полезно - активен въглен на прах. Закупих го от био магазин в града и по-надолу може да го видите на снимка, като марката не е от значение, предполагам има други и със същия ефект, но аз намерих такъв и ви го показвам. 


Нарекох тортата "Черна магия" защото наистина е такава. Супер вкусна, супер шоколадова и много впечатляваща. Като нищо ще се носите из въздиха след някоя парче и то от кеф.                                                                                                                                  В рецептата ще ви покажа как да направите и този ефект отгоре сякаш е пръскана с спрей velvet който е също много актуален, но няма нужда. Тази баба Яга знае два и двеста и измислила и това. хайде, яхвайте метлата и да забъркаме нещо магическо...




Необходими продукти:
 За блата:
5 яйца
220 мл кока кола
300 г захар
350 г брашно
100 г тъмно какао
15 г активен въглен на прах
15 г бакпулвер
180 г масло
100 мл олио
1 ванилия 
щипка сол

За крема:
300 г черен шоколад
360 мл сметана 
черна хранителна боя за подсилване на цвета ( по желание)
черници ( по желание) 

Започваме като разтопяваме маслото и смесваме с олиото. Прехвърляме в купа и разбиваме 

 

заедно със захарта, прибавяйки едно по едно яйцата.


Докато разбиваме с миксера слагам на котлона да се приготви и ганаша. За целта кипваме сметаната и нарязваме на ситно шоколада. 

 

Прибавяме към горещата сметаната и разбъркваме докато се разтвори напълно и стане на крем.
Тук е моментът да добавите черен боя, ако искате да затъмните крема.


Връщаме се към блатовете и смесваме в купа всички сухи съставки и разбъркваме с телена бъркалка, за да получим хомогенна смес.  Започваме да прибавяме постепенно към яйчената смес, 

 

докато получим тъмно черна шоколадова смес, заедно с колата.


Разпределяме в две тавички с размери 20-22 см и печем на 170 градуса за около 25 минути или докато от тях извадим суха клечка. Оставяме блатовете да се охладят и изравняваме с нож, заделяйки изрязаните части.

 

Разпределяме по средата от крема и 


искаме може да сложим тъмни плодове, които допълнително да дадат вкус и сочност на тортата. Аз избрах черници, тъй като имах домашни.


Останалите ни изрезки надробяваме на ръка или в чопър, стривайки на ситно. След това ги слагаме в сито и пресяваме от тях върху тортата, правейки това кадифено покритие.


Украсих "семпло", както за "домашните" :) 


Удоволствието да разрежеш тази торта е неописуемо. не знам защо, но е толкова наситено черна, че е истински кеф, че в шоколада има някакъв блясък, иначе е като черна дупка. 


Балтавете не са сухи но не са и от влажните, затова може да я сиропирате ако желаете допълнително, но аз съм се погрижила просто да има повече крем.  


Черниците също допринесоха до овлажняването на блата, но и почти никой не можа да познае какъв е този плод, докато я хапваше.


Определено е торта, която може да претрепи още много превъплъщение и аз съм се заела, защото малкото ми черно сърчице се вълнува толкова много, когато може да се забърква всякакви магии в кухнята.


Каквато и да съм, изпълнявам желания на моите читатели, така че не се притеснявайте да ми пишете тук или в социалните мрежи, а аз ако мога ще създавам рецепти по вашите хрумки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



събота, 22 октомври 2022 г.

Сьомга със сусам и мед и салата от черен ориз /Honey Sesame Salmon with Black Rice Salad

 

Имам нова любов! Нарича се черен ориз. Мисля, че нещата са сериозни! Вълнувам се за миговете ни заедно, постоянно мисля за него и не мога да му се наситя. Не се лигавя, не преувеличавам, дори и така да ви се струва. На няколко пъти досега съм готвила с него, но така и не се задържа в постоянното меню, беше по-скоро като момент за разнообразие, експеримент  или прищявка. Сега обаче, резултатите са налице. От известно време съм на диета и тъй като обичайните методи не вършат работа, явно организмът ми е навикнал вече на типичната диетична храна, която уж работеше преди време, реших да заложа на нещо "ново". И тъй като малко бях позабравила рибата, ( от морето чак) избрах първо нея. 

След това се сетих за ползите от черния ориз и реших да си направя една салата с него. Не знам как, но този път оризът ми се свари идеално, доста по-добре от предните пъти, следвах просто инструкциите на опаковката на Крина. Докато беше още топъл го опитах и завъртях очи. Леле, къде си бил досега??? Виждали сме се, "говори ли сме", даже сме "излизали няколко пъти", но сякаш очите ми се отвориха за него отново. 

Започнах да експериментирам с различни видове салати и гарнитури и днес искам да ви представя една от най-любимите ми комбинации до тук. 
И сега ако дойдете ще намерите сварен черен ориз в хладилника, който имам под ръка, когато си приготвям обяда за офиса или се прибирам изгладняла, та вместо да се нахвърля на нещо вредно, си хапвам от него. Вкусен е и студен и май така на салата най-много ми харесва засега.  

Съвсем отскоро съм на режим, но вече забелязвам, че има промяна. После си припомних, че черният ориз е най-добрият ориз, който можете да изберете – най-много протеини, най-малко въглехидрати и най-ниски калории в сравнение с другите! Но за да не ви тъпча с информация сега, първо да ви натъпча с храна ще ви разкажа още за ползите от него. 

Ето и днешната рецепта за вкусна сьомга с мед и сусам, салата от черен ориз и нежно пюренце от моркови като гарнитура:

Необходими продукти:
За рибата:
4 бр. филенца сьомга ( около 400 г) 
2 с.л. мед
2 с.л. соев сос
2 скилидки чесън
2 с.л. сусамово олио ( може да пропуснете ако нямате) 
2 с.л сусам

За салатата:
1/2 малка глава червен лук
1 червена чушка
1 ч.ч. грах ( или едамаме)
магданоз

За дресинга:
сусамово олио ( или олио)
оризов оцет ( аз използвах оцет от манго) 

Дано някои от продуктите не ви е уплашил и да сте продължили да четете рецептата. Изглежда, че има много завиткани продукти, но повечето може да замените и макар да няма супер азиатски вкус, пак става много вкусно и затова съм ви дала тези опции. Знам, че и много от вас, особено тези в чужбина имат достъп до тези продукти и може би ще искате да ви предложа и двата варианта.
Започваме с мариноването на рибата. Количествата са приблизителни, аз слагам на око, но няма нужда и да се дави в марината. Нарежете рибата на филенца и сложете в подходящ съд. Залейте със соев сос, сусамово олио, мед, чесън и сусам 

  

и оставете в хладилника да поеме от маринатата за час. 


През това време сварете една чаена чаша императорски ориз Крина според указанията на опаковката. Те са напълно точни.


След като оризът е готов и леко охладен, го прехвърляме в купа и прибавяме ситно нарязаните лук, чушка, магданоз и целите зрънца грах ( от консерва или сварен - аз ползвам от консерва) 
Овкусяваме със оризов оцет, аз имам оцет с манго, който си взех от Холандия и ползвам за салати. Сложете си и малко мазнинка, олио по желание и ако решите и сол, но аз гледам да не слагам, тъй като в рибата ще има. 


Тъй като варих картофи в тенджерата под налягане за друга рецепта, сложих и един голям морков нарязан на парченца на по около 2 см. След като се свари го намачках леко, а след това прехвърлих в съда на пасатора, заедно с около 40 мл олио. Пасирах и се получи много меко пюре, което допълни картинката и даде страхотен контраст на ястието в чинията.


Някъде по това време слагаме и сьомгата за да се запече за около 25-20 минути на 180 градуса с обдухване. 


На рибата не и трябва много време по принцип. 


Получи се уникално ястие! Наистина! Не знам как да ви убедя да го опитате, защото си струва, а в същото време не бих го нарекла с типично азиатски вкус, от който да бягате, ако не сте фен. Според мен ястието ще се хареса и на традиционалистите, а най-хубавата част е, че ще ви помогне за режима, ако сте и вие в такъв. 
В моя офис всички са на турбо режим за празнините и приготвянето на подходяща храна е много важно за да не нападнем глупостите около хладилника. Аз, с моето ястие избих рибата и всеки искаше да опита :) 


Тъй като често ме питате, може да си купите ориза от ТУК или да потърсите в магазините около вас. Ако приготвите рецептата, нямам търпение да ми споделите впечатления и снимки, ако приготвите рецептата, със сигурност е ги споделя в пост. Може да ми дадете и друга идея за черен ориз, тъй като както казах, за момента това е единственият ориз, който ще консумирам до празниците :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...