вторник, 4 октомври 2022 г.

Кабак на сач / Bulgarian Zucchini Filo Pie

 

Ако се чудите какво да сготвите днес, ви препоръчвам да извадите прашлясалия сач от долапа (или просто някоя подходяща тавичка) и да си спретнете един кабак. 

Захладнее ли веднага ми се иска да хапвам повече ястие в глинени съдове - сач, керемида, гювечета или голям гювеч, а българската традиционна кухня на мига ми става предпочитана. Докато лятото се наслаждавах на все чуждестранни идеи - салати с авокадо, скариди, маргарити, джелато и всякакви такива завъртулки, сега само "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Или който и да е било друг далеч, стига да я хвърлиш подобаващо :) Ако сте готови да посрещнете с мен този есенен сезон, сгушени по домашни терлици, ухание на планински чай и горещи гозби, то нека ви представя първата от тях.

Не знаех много за съществуването на кабака, освен може би името и това, че съм го чувала. Преди две години някъде обаче попаднах на публикация на един младеж, Иван Кацаров ( дано не се лъжа) в една от кулинарните групи и веднага ми стана инверсно. той разказваше и споделяше за бабини рецепти от тракийския край и по-специално село Труд. 

Ястието е нещо като пататник, но с тиквички и може да го направите и на тиган и на фурна. Аз пък го направих на сач. Защо ли? След като години наред се канех да си го купя, си обещах , че ако го взема, ще си го ползвам поне няколко пъти годишно. 
Надявам се рецептата да ви хареса, макар аз леко да съм я адаптирала, като замених овчето сирене с краве - иначе просто няма да ми ядат яденето. Аз ще се опитам да опиша всичко, а вие ще прецените кое ще ви се понрави повече като вариант.

Необходими продукти за сач/ тава с размери 22 см диаметър:
1/2 пак. кори за баница ( аз ползвах само 8 кори) 
1-2 бр. тиквички
2 броя яйца
70 г сирене ( овче или краве) 
стрък зелен кромид
чубрица и сол на вкус
шепа орехи
галета ( по желание) 
Още:
масло и олио 



Може да използвате всички или само някои съставки, като разбира се може да приготвите ястието и в обикновена тавичка, тъй като често ме питате това. Ако ползвате сач обаче, трябва да го загреете постепенно във фурната и да работите с него докато е загрят или да го сложите с студена фурна и да загрявате постепенно. И в двата варианта сложете обаче олио по цялата вътрешна страна на сача, защото трябва да е добре намаслен. 
Първата ни стъпка е да рендосаме тиквичките на по-едро ренде и да ги овкусяваме със сол. Оставяме ги да преседят така и да пуснат водата си,  без да ги изстискваме допълнително, но нека водата се отцеди сама под наклон. 


След това към отцедените тиквички добавяме натрошеното сирене, яйцата, чубрицата, нарязания лук и орехите. Ако сместа ви се струва твърде влажна може да добавите някоя и друга супена лъжица галета да попие влагата. 


В намазания със олио сач, който сме загрели леко на 50 градуса първоначално започваме да редим корите. Редим на дъното три-четири кори, като между всяка една намазваме с микс от разтопено масло и олио. 


След четвъртата кора изсипваме плънката и изравняваме.


След това слагаме още 3-4 кори по същия начина, изрязваме излишъка и подпъхваме леко от краищата навътре в сача, за да се оформи добре. Отгоре намазваме също с мазнината от масло и олио 


и нарязваме с остър нож ето така.


Пъхаме сача да се пече във вече силно загрята фурна, като нашият трябва още да е топъл и оставяме кабака да се запече. Когато добие златист цвят, покривам е с капак ( ако имате) или фолио и допичаме за още половин час на 170 градуса.


Уханието, което ще се разнесе от фурната не е зад подценяване.


Доста семпло на вид  ястие, но и много вкусно, а бих казала и лесно за приготвяне. По принцип орехите се слагат отгоре при поднасяне, но на мен много ми харесаха в плънката. сигурна съм, че може да добавите и мръвка, защо не и запържена кайма, ако сте от хората, които не могат без месо, 


но както съм казвала, понякога предпочитам да мина без или пък може да има само някое филенце ( студено) на масата за мезене, докато си хапвам с охота от тази вкусотия. 


Не е баница, не е питка, не и закуска, но не ви пречи да закусите, обядвате и вечеряте с него. С винце или айранче, то ще засити апетита ви и ще ви накара да се размечтаете за предстоящите поводи да извадите сача :) тази зима. 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 28 септември 2022 г.

Боб в гърне с пушено месо / Easy Clay Casserole Bean Stew


Есента ми е време за меки чорапки, ароматни свещи, приключенски книги, театър с приятели и много, ама много ястия с лъжичка. Яхнийки и всякакви чудесийки. Да, за мен есента вече настъпила и не само разпродажбата на сладолед в хипермаркета ми говори за това. 

Навън е мрачно, спи ми се в 90% от времето, желанието ми да измия прозорците е обратно пропорционално на нуждата им за това! 

Есенната ми депресия се прегръща силно с есенната ми умора в девети дом и отпращат в ъгъла мислите за есенно прочистване в моя дом, а ребусът какво да облека за деня е по-труден от всякога. 
Заклевам се, никога не ми е било по-студено в офиса, навън ми е топло, но само по обяд. Когато тръгвам за работа сутрин е такъв студ и мъгла, че може да ти се привиди някой назгул да язди насреща ти и имаш чувството, че се отправяш на приключение във фангорския лес. 

 
Но тази сутрин със сигурност срещнах един фантастичен герой и това бе мъжът с къси панталонки, тениска и джапанки, докато аз преминавах покрай него загърната в водонепромокаема парка, дълги панталони, блуза с дълъг ръкав и боти. Докато си мислех " тоя е луд" , бая хора си мислеха същото за мен, когато се прибирах по обяд, а те се бяха разхвърляли и се препичаха на слънце. Да, но скрие ли се слънцето, студът отново се прокрадва и неволно ни кара към топли и питателни ястия. 
Знам, защото проверих, като ви попитах вчера в моятa фейсбук страница "Какво ви се яде тези дни". Никой не каза "лапад" или "не ми се яде" . И така, реших днес да ви предложа една рецепта, точно за сезона. Боб в гърненце, но с аромат на месенце. 



Тъй като не съм от феновете на боба с месо като цяло, но ми харесва да имат леко опушен аромат си спомних за този мурафет, когато мама слагаше малко пушено месце в лещата ..така като подправка. става чудно, но ето сега и рецептата:

Необходими продукти: 
Около 400 г боб ( български) ползвах шарен
1 голям морков
1 голяма глава лук
1 голяма чушка 
130 г пушено месо
130 мл доматен сос
сушен джоджен
лют пипер на люспи
сол/ олио

Запръжка по желание:
олио
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер


Започваме като накисваме боба за няколко часа. Аз го правя от предната вечер, защото така се сварява по-бързо като цяло и набъбва достатъчно, та и количеството вода, която доливаме към ястието се преценява по-лесно. 
Кипваме боба веднъж и го отцеждаме от водата. Слагаме го в гърнето. 


През това време в чопъра нарязваме на ситно кромида, морковите и чушката.


В тиган с малко олио, колкото да покрие дъното слагаме първо да се запържат докато омекнат лука и морковите. Не пържим на максимална силна на котлона, тъй като зеленчуците трябва само леко да омекнат. Прибавяме след това и чушката, като тя може да е червена или зелена. 


Към тях прибавяме и нарязаното на ситно пушено месо, като аз ползвам свинско филе и го режа на малки кубчета. Хубаво е да го хване и него малко огъня, за да пусне аромата си. Месцето ще пусне и малко сол, така че имайте предвид това, когато слагате солта накрая.


Може да добавите доматите на този етап или малко по-късно, когато ястието е почти готово, тъй като обикновено те забавят леко увирането на боба, с и без тях - все ще е вкусно. Даденото количество е за малко бурканче домашно млени доматки, които си консервираме. Вие може да си сложите една супена лъжица доматена паста или повече и по-малко домати - според вкуса. 


Доливаме с водичка боба, като обикновено кипвам такава в тигана, който съм запържвала, за да обере всички вкусотийки останали по него. Изсипвам при боба, а към него слагам някоя сушена люта чушка и пъхам във фурната да къкри, като тъй като е глинен съд, първи с хладна фурна, и постепенно загряваме докато заври, а после намаляваме на 160-170 градуса. Аз готвих с капака, само накрая го махнах. След като бобчето заври, оставяме да къкри на тих огън около час или докато бобът се свари ( времето може да варира) . Прибавяме ( доматите, ако не сме сложили ), сух джоджен и сол - всичко на вкус.


Може да направите на боба и запръжка от брашно с червен пипер, ако искате да го сгъстите, но обикновено този вид боб си пуска нишесте. И тъй като у дома сме си по лютото - малко лют пипер на люспи за разкош.


Малките парченца месце са се стопили почти, оставяйки само едно ухание на пушено бобче, което е толкова питателно и вкусно. Точно като за есента :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



вторник, 20 септември 2022 г.

Мъжка пица с карначе / Big Sausage Pizza

 

Аз мога или не мога да ви предложа на вас една яка пица, а? Такава на която никой мъж няма да каже: "Хубава е, ама да беше с повечко месо". Е, тази си има достатъчно и освен това сме шмугнали и зеленчуци за цвят, та белким покрай месото, хапнат и малко зарзават. 

Днешната рецепта е за бърза вечеря, вкусен обяд, който може да хапнете дори студен или най-питателната закуска, която ще ви се иска да хапнете след последния запой. Не е нужно да сте само от пиячите обаче за да оцените тази уникална пица с карначе. 

Рецептата е супер лесна и бърза, но пък затова гледам да си приготвям домашно тесто. Каквото и да си говорим, с него си е най-вкусно. Използвах брашно за пица на София мел, но може да ползвате и Класик. ВИДЕО рецептата може да видите в моя Инстгарам ТУК, а ето я и стъпка по стъпка описана: 


Необходими продукти:
Около 400 брашно София мел за пица
1 пак. суха мая ( 7 г) 
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
20-30 мл олио
250 мл хладка вода

Около1 кг карначета
200 г кашкавал
250 мл доматен сос
100 г гъби
1 голяма тиквичка
1 голяма червена чушка
2 моркова


Започваме като си пресяваме брашното в купа. Отделяме две трети от него, аз ги слагам в купата на миксера с приставка за месене на тесто. Правим кладенче и слагаме в него маята, захарта, и хладката вода.


 Оставяме за една-две минути да се активизира и пускаме миксера да меси, като постепенно по ръба на купата прибавяме солта и олиото, редувайки с останалото брашно, докато получим, меко, еластично, но не лепнещо тесто. 

   

Прехвърляме го в купа, която предварително сме намазали си олио и слагаме тестото в нея, оформено на топка. Покриваме с памучна кърпа и пъхаме в загрята фурна на 50 градуса да втаса, докато удвои обема си. 
През това време си подбираме зеленчуците и подготвяме останалите съставки: смиламе домати ( или ползваме готово доматено пюре/сос), рендосваме кашкавал, нарязваме на тънко ренде или белача тиквичката, морковите, а гъбите и чушката на резенчета. 


Готовото тесто разточваме на кора с дебелина около половин сантиметър. Това количество ще ви стигне за една много голяма тава или две средни по големина от 26-28 см, така че ако искате може да приготвите и половин доза.

   

Прехвърляме тестото в намаслена тавичка и намазваме отгоре с млени домати, поръсваме с чубрица и кашкавал.
Върху тях навиваме карначетата на спирала, а между тях започваме да редим от зеленчуците. 


Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса с отдухване за около 20-30 минутки, като може да сложите и фолио отгоре ако тръгнат много да се запичат зеленчуците. 


Готовото произведение може да се нападне веднага, както и ние направихме. Има си всичко - месо, хляб и зеленчуци в едно.  Супер вкусно, пъстро и лесно.


Ако и тук ви дадох идейка, която ви харесва ще се радвам да ме подкрепите в тазгодишния конкурс за Инфлуенсър на България в категория "Храна". За мен едно такова признание ще значи много, най-вече заради вашата подкрепа, тъй като знам, че гласуването не е никак лесно, поне по мои разбирания и доста приятели вече се оплакаха, но това прави усилията ви още по-ценни и сладки. Ако човек може да получи награда от нещо, това е, че някой ще се пребори с вписването и гласуването във всичките 12 категории, само за да даде гласа си за мен, което оценявам изключително много. Ето какво трябва да знаете преди това: НАТИСНИ ТУК ДА ГЛАСУВАШ ЗА МЕН

- изисква регистрация( има вписване с Фейсбук и Гугъл акаунт, но те се бъгват, затова с регистрация е най-сигурно) , но се надявам да се преборите заради мен Истината е, че с регистрацията става най-лесно.

- необходимо е да се даде глас поне за един човек във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и в останалите категории! Признавам си , не бях запозната с останалите номинирани и стрелях на посоки.

- след като гласувате за мен ще ви прехвърля с броене към всяка следваща категория и еднва след като завършите всички ще получите финално съобщение, че сте успели да гласувате и получавате код за намаление при пазаруване

Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...