четвъртък, 24 март 2022 г.

Фалшива вита баница със сирене и кашкавал /Fake rolled banitsa with cheese

 

Една любима рецепта ви представям днес защото е по-мързелива от създателя на японското знаме и аз уважавам това. Времето за готвене става все по-кът, като продуктите в магазините и такива икономични рецепти, които може да похапнем на крак по всяко време са точно това, от което имаме нужда. Е, вярно не е диетична, но предвид ставащото по света, малко излишни мазнинки няма да са ни излишни за в бъдеще!

  И така, у дома зауха на топъл хляб, ама не е баница, а фалшива такава. На практика са си милинки, но се идентифицират като баница и е желателно да уважим решенето им да я наричаме така. Та, тази вкусотия се прави от едно бързо тестенце, и оформено като баничка без никакво точене и навиване. Убедена съм, че ще ви хареса, като направих и ВИДЕО за целта, което в момента може да видите в Инстаграма ми, а после ще го кача и тук. 

Но да не се бавим повече, ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 пак суха мая (7г)
1 яйце
100 мл олио
250 мл затоплено прясно мляко
1 ч.л. захар
1 с,л. сол

Още:
150 г сирене
100 г кашкавал
1 жълтък + вода
олио


Затопляме леко млякото, пресяваме брашното и си приготвяме всички продукти за тестото. От тях слагаме две трети от брашното в купа и правим кладенче. Прибавяме захарта и маята, хладкото прясно мляко, яйцето и олиото. Замесваме тесто, като прибавяме от останалото ни брашно и сол, докато получим меко, почти нелепнещо тесто. Слагаме го да втаса за около час на топло, покрито с кърпа.


Когато тестото е готово, намазваме ръцете си с олио и го разстиламе в тавичка. С ръце оформяне улеи в тестото под формата на концентрични кръгове и намазваме цялото тесто с размит с вода жълтък.
В същите улеи разпределяме от рендосания кашкавал и сирене.


Оставяме тестото на топло още 10 минути и пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.


Такъв аромат не може да се опише, трябва да го усетите сами. 


"Баничката" е нечовешки вкусна и определено ще захвърли всичките ви диети на вятъра, но пък ви обещавам, поне за миг няма да ви пука и ще си спомните защо животът е толкова хубаво нещо! Нямаме ли всички нужда от това?!


Милинки, попарник, тутманик, баница - каквото искате му казвайте, но "Чудно" ще е най-често срещаното име :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





понеделник, 21 март 2022 г.

Шведски сладки с марципан Прахосмукачки / Dammsugare—Swedish vacuum cleaners sweets

 


Ако сте ходили в ИКЕА наскоро, сигурно сте попадали на тези вкусни шведски сладки.  Често някой търси и рецепта за тях и аз реших да се притека на помощ. Според мен те са идеалните пролетни сладки, не само защото са в красив зелен цвят, но и някак си, си представям как ги похапваме с кафето и под уханието на пролетни цветя. 


Тези сладки имат много шантаво име - прахосмукачки, което идва най-вероятно от формата им на старовремска прахосмукачка. Явно не само леля от Пловдив, но и голяма част от шведите са имали именно такава и ги е вдъхновило да направят нещо апетитно от нещо съвсем не такова. Но все пак, печелившите сме ние, защото налице са тези невероятни вкусотии. Истината обаче е, че има и друга теория от къде идва името и това е, че сладките могат да се направят от де що имате у дома, стар хляб, сладкиши, кекс, бисквити и т.н Точно като нашите "Скалички".  Тоест, самите сладки служат като "прахосмукачка", която ни изчиства старите залежали десерти и продукти. Хитро, нали?


Характерно за тях са облицовката от зелен ( понякога и друг цвят) марципан и уханието на арак. Напитка наподобяваща узо или мастика, тоест с дъх на анасон. Ако не ви допада, не я добавяйте, но аз съм длъжна да ви кажа кое какво е, като лично съм си вдигнала "кубето" да ида до Швеция и да изям де що има "прахосмукачки" като някоя прахосмукачка. Проучих въпроса и сега ще ви кажа как може да си ги направите и сами още днес, защото се правят за 20 минути.


Необходими продукти: 
150 г млени бисквити, стар кекс и др
125 г масло
3 с.л. пудра захар
3 с.л. тъмно какао
1 ч.л. арак/ мастика, узо*
1 ч.л. ванилия
250 г марципан 
зелена хранителна боя
За глазурата:
80 г тъмен шоколад
50 г масло

*по желание


В купа смесваме намачкания стар кекс, млени бисквити, аз слагам понякога и ядки. Прибавяме ароматите, какаото и захарта, а накрая и разтопеното масло. 


Месим до получаването на плътна какаова маса, която разделяме на две и оформяме на фитил ето така:

     
Разделяме на части около 7 см големина ето така и прибираме в хладилника да стегнат, тъй като така ще ни е по-лесно да ги облечем в марципан.


Разточваме марципана, аз го правя върху царевично нишесте или пудра захар, за да не залепва. "Обличаме" всяко едно от парчетата в марципан и притискаме краищата, докато залепнат, добре. 

   
Разтопяваме шоколада на водна баня и добавяме маслото. Топваме всяка сладка от двете страни и редим върху хартия за печене или фолио, за да е по-лесно да ги отлепим щом шоколада стегне. 


Съхраняваме ги на стайна температура, на по-хладно, но за да бъдат мекички отвътре. 


Уханието на бадеми от марципана напомня за традиционната шведска 
кухня и за това, че точно такива неща хапват и 
онези грамадни, снажни, секси, дългокоси, коремно-плочести скандинавци, и се убеждаваме, че е ей от такава храна...та и ние да похапнем, белким захване :)

  



Дано съм ви зарадвала с тази рецепта, с която поставям началото на пролетните рецепти, с които ще ви затрупам :) Вие не забравяйте да ми пишете мнения, отзиви и пращате снимки по рецепти от блога.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!






сряда, 16 март 2022 г.

Лазаня на рулца "Алфредо" с плънка от бекон, гъби и спанак / Alfredo Lasagna Rolls Recipe

 

Моя приятелка наскоро се раздели с половинката си и се премести в друг град за да почне живота си отначало. Друга преживя бавна и мъчителна раздяла, която ставаше на етапи около година-две, а трета... трета мисля, че въпреки, че е щастливо семейна, все така носи тайна любов в сърцето към бившия си. 

Животът е пълен с изненади и любовните истории и терзания далеч не са само в гимназията или университета, както повечето филми ни карат да мислим. Просто след една определена възраст, ставаме по-тихи и ги преживяваме главно с приятели очи в очи, в някой уютен ресторант над чаша( и) вино и малко comfort food. А, кое по-успокояващо от пастата и вкусната лазаня?


Дали това е годината на разделите и резон за това предположение са ми не само някои известни личности с избелени зъбни протези, а и това, че май след трийсетте, две пандемии и една нова война на хоризонта, всеки един от нас се замисля какво е направил в живота си, колко му остава и какво може да промени още. 

Аз се питам също какво още не съм сготвила и опитала, а също и дали този блог, който е не само за храна за стомаха, но и за душата достига все така до вашите сърца, както всяка тема се стремя да прави.

Винаги съм искала да ви разказвам за част от живота, мислите и случките, в които попадам във всеки един момент от ежедневието, защото вярвам, че не съм сама. Вярвам, че всички имаме сходни такива и е хубаво да виждаме, че и други си мислят или преживяват същото и как всичко това си оказва влияние какво ни се хапва и как нашето душевно състояние се асоциира с храната, която консумираме. 
Винаги съм искала в този блог да съчетая не само любовта си към готвенето, но и към писането и да можем да си говорим и споделяме всичко, което искаме и ни хрумва, без осъждане или забележки. Място, където няма грешна или неправилна рецепта, а това, че сме срещнали някого от миналото също е повод да потърсим рецептата, за която ни напомня. Нещо като "Сексът и градът", само че Кари може и да готви!

Днес "тя" иска да ви почерпи с една любима рецепта за креместа, домашна лазаня, която да ви нашепва за пролет, но и ще ви стопли като камина през зима. Споделям тази рецепта с моите приятел(к) и - читатели и дано тя да е това, от което имате нужда точно днес:

Необходими продукти:
Около 10 кори за лазаня
150 г бекон/ шунка
200 мл течна сметана за готвене
100 г топено сирене
100 г крема сирене
100 г кашкавал
250 г гъби
85 г бейби спанак
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
зехтин
сол / черен пипер

Както казвам, подготовката за рецептата е 50% свършена работа, затова ви препоръчвам да си нарежете всичко предварително. 

- гъбите на по-малки кубчета, бекона, чесъна и лука- също.

   

 Нарязваме и спанака, не много на ситно, тъй като той се "стопява" много. 


Попарваме корите за лазанята за няколко минути в гореща вода, за да омекнат и изваждаме, като внимаваме да не се слепят една за друга..


В подходящ тиган загряваме зехтин и слагаме да се запържат на умерен огън лука и чесъна, 

     

а след това прибавяме бекона и гъбите. 


След 2минути прибавяме и спанака, на който му трябва съвсем малко, а след това прибавяме сирената и 100 мл от сметаната. По желание може да добавите и шепа кашкавал. Овкусяваме със сол и черен пипер.

    
Взимаме един лист от корите и разпределяме от сместа по дължина и завиваме на руло.


Редим в подходяща тавичка и разпределяме остатъка от плънката между рулцата, като аз я разреждам с малко вода, така че да стане по-течна. Отгоре заливаме остатъка от течната сметана и слагане от рендосания кашкавал. 


Печем лизанята на 180 градуса за около 40 минути, до златиста коричка 


Сервираме рулцата в подходяща чиния, в която да има място и за сос..


защото са толкова сочни и кремести. Ей, тази рецепта колко вино може да изпие :) 


Вярвам, че ще се влюбите във вкуса на това ястие, както и аз самата направих и ще се превърне в една от любимите ви рецепти. 


И така, слагам ви по една чинийка и да сядаме на масата да си кажем всичко, кой какво е преживял, как е оцелял досега, какво му се върти в главата и какво го терзае. не знам дали съм ви споделял на блога така ме събра с много нови и сърдечни приятели, които с годините просто ей така се чухме по телефона, за да ме попитат за съвет или да споделят нещо. Не знам дали това е смисълът на всичко дотук, но само мога да кажа, че когато светът тръгне да се разединява на различни мнения и полюси, няма нищо по-обнадеждаващо от това да се усетиш свързан с всеки човек и да усетиш, че в основата си всички сме еднакви.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...