сряда, 1 декември 2021 г.

Традиционен пълнен шаран за Никулден / Bulgarian-Style Stuffed Carp

Декември месец стана, хорааа. Вчера падна и първия сняг, иначе съвсем се бяхме отпуснали от това топло време. Изведнъж обаче рязко зимата припомни за себе си и ни подсеща, че остават броени дни до Коледа, най-обичаният празник от гoдината за много хора, включително и мен. 

Обикновено именно през последния месец от годината съм и на последните предели на силите си мога да ви кажа, че вчера съвсем искрено си поревах след работа. Така ме беше стегнало от умора, тревога, безпокойство и грижи, а дори избягвам да гледам новините. Не знам как вие се справяте, които си го причинявате всяка вечер. Само като теглих чертата колко разходи, сметки, подаръци, ангажименти и работа ме очакват, почти се отчаях от себе си и пътят по който съм избрала да вървя на независима жена, в страна, в която това е по-скоро обида, отколкото повод за гордост. И докато параноите ми рисуваха кадри на ужасяващи вероятности за моето несветло бъдеще, съвсем за кратко, но достатъчно, че да направи промяна се появи мисълта - Всичко е възможно!

Животът постоянно ни изненадва и дори често, собствените ни опасения не се сбъдват. Вярно, може да се случи нещо друго гадно, но пък обикновено е баш това, за което не сме и помисляли. От друга страна пък, нещата, които ми се струват за невъзможни в момента, са напълно постижими и потвърждението е рецептата, която ще ви представя днес. 

Можех да напиша и далеч по-приветливо въведение и да ви захаросам с клишета, но знаете, че това не е блог, в който се лъжем. Понякога всички се чувстваме зле по ред причини и чуждото нещастие не ни радва, но поне знаем и усещаме, че не сме сами в цялата тази каша наречена живот :) 

 

Ако ми бяха казали, че ще сготвя доброволно традиционен, пълнен шаран за Никулден нямаше да повярвам, честно ви казвам. Не обичам тия смотани риби от сиромашките ни години, когато дядо Дончо ( мъжът на една от моите баби) ходеше за риба и само това ни беше "месото".

 По какъвто и начин да се опитаха да ги готвят тия риби, с тия кости и никога не ми бяха любими. Само като усещах, че мама пак готви риба и знаех, че ще ям колкото да не я обидя. Какви ли гозби с риба не се правеха тогава и проклетия му пълнен шаран бе един от тях. Сега обясни на едно дете колко е вкусна голяма риба, с кости, пълнена с лук..и орехи...За малките звучи като древно, китайско проклятие и честно казано като такова го помня.

 След като друго китайско проклятие ни мъчи вече втора година реших, че искам да дам още веднъж шанс на тази рецепта, но да я приготвя така както я помня, плюс така, както бих я яла сега. 

 

Първата задачи ми бе да намеря шаранче, малко, така че да не се прецакам много, ако не ми хареса. Имам един приятел, прави се на риболовец, та тази стъпка се осъществи значително бързо, на късмет. Викам си,  не е случайно това! 
Сетне се поразрових за рецептите и ми допадна тази на Стани, която сподели в страничката ми във Фейсбук тук.
 Не беше баш като нашата рецепта. Обогатих с я с ориз с маслини, както го помня и се захванах с готвенето.
 Отдавна не се бях вълнувала да готвя нещо така, сякаш животът ми зависеше от това, не знам защо. Обаче не съжалявам. Още с първата хапка, разбрах за какво се превъзнасяха възрастните тогава. Но ето и рецептата:  

Необходими продукти:
Един по-малък шаран, около 1 кг
1 лимон
2 големи домата
1 ч.л. захар
3 големи  глави лук
1 ч.ч*. ориз 
1 ч.ч орехи 
1/2 връзка магданоз
2 дафинови листа
70 г маслини 
сол и червен пипер на вкус
олио

1ч.ч=200мл 


Измиваме шарана и го почистваме отвътре и от люспите отвън.


 Почистваме и нарязваме на не много ситно лука, но все пак на парченца, които обичате да хапвате.  В тиган слагаме олио колкото да покрие дъното и задушаваме лука на умерен огън, докато омекне.


През това време си нарязваме магданоза и рендосваме кората на лимона. Измиваме ориза добре и 


нарязваме на кубчета доматите.


Изваждаме половината лук и към останалата половина добавяме ориза. 


Запържваме за кратко и добавяме нарязаните домати, сол и захарта. Още една - две минути, и прибавяме маслините и магданоза. 


За плънката смесваме заделения ни задушен лук, с останалия магданоз, нарязаните орехи ( аз не слагам всички в плънката) и кората на лимона.


С тази плънка пълним шарана, който предварително сме овкусили със сол отвън и отвътре.
Може да зашиете шарана, или да го затворите с помощта на клечки за зъби ...Кое мислите, че съм избрала :) 


Прехвърляме ориза в подходяща тавичка и доливам около 2 чаши и половина вода, а по средата слагаме шарана. Прибавяме и дафиновия лист.  Отгоре слагаме няколко резенчета от лимона и пъхаме да се пече във фурната на 180 градуса за около час. 


След като се изпече сменяме лимончетата със свежи такива, тъй като те са си пуснали аромата :)
Доукрасявам с още малко свеж магданоз


Режем рибката на парчета, като гледаме да сложим от месото, плънката и от гарнитурата.


Ех, от такова нещо имах нужда. Да превърна един не толкова специален за мен спомен, в нещо ново, вкусно, вълнуващо и добро. Хубаво е, че се променяме с годините, с това и вкуса и най-вече способността да оценяваме нещата, в тяхната цялост. 
Във време, в което дюнерите и пиците са сякаш по-бързата и лесна алтернатива, забравяме, че ние хората сме създадени да изживяваме живота с всички сетива и е грехота да не го правим. Радвам се, че съм успяла да израстна с традиционното меню на този празник, обградената от скъпи роднини, които си подаваха от този шаран и се усмихваха, споделяйки храната си заедно. 


Понякога не можем да оценим стойността на преживяванията ни, докато не мине време, но сега съм сигурна, че бих искала да отбелязвам този празник и у дома с тази рецепта. 
Напълно съм завладяна от комбинацията на вкусове в плънката,


с  вкусните орехи, лук и свежест от лимона, 

 
а отвън соленото оризче с маслини и домати.
А, за рибката какво да кажем ..просто чудесна! 
Опитайте! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!













петък, 26 ноември 2021 г.

Кекс "Червено кадифе" със снежни топки / Super Red Velvet Bundt Cake


Рано ли е още за коледни рецепти? То само за това мисля аз! Как ще видя сестра ми, племенника, зетя, ще седим край камината, ще пием горещо какао, ще спорим три часа кой филм да пуснем, който да се хареса на всички и през пет минути ще се разхождаме до масата за да прихапнем. Нямам търпение да НЕ се чудя какво да облека, защото сестра ми ще ме облича с нови дрехи всеки ден, а манията й за отрупана с подаръци елха е сърдечно желание да компенсира скромното ни детство. 
Мама пък ще заеме водеща позиция  в кухнята, сътворявайки нейните кулинарни шедьоври, а ние всички ще обикаляме около нея да я питаме кога ще е готово, докато се крием някъде и се тъпчем с бонбони, за да не ни види, че си разваляме вечерята. 




След толкова години Коледа все още предизвиква такова вълнение в мен и само ако затворя очи мога да усетя уханието на прясно изпечените меденки, музиката от "Лешникотрошачката" на Чайковски и усещането на топлината от огнището. Знам, че  докато запазя този пламък в себе си, винаги ще успявам да виждам хубавата страна на живота, защото какъвто и да е, в каквото и време да живеем, нека не забравяме - той има такава! 

Затова днес искам да ви почерпя с една много лесна и вкусна рецепта за Кекс "Червено кадифе" с вътрешност от снежни топки с кокос и.... шоколадова глазура, които определено крещят "Коледа е тук!"

Рецептата приготвих за приятелите ми от Др. Йоткер миналата година и се сетих, че така и не я споделих в блога ми. Може да видите пълната рецепта сега :) 

Необходими продукти:

За кекса:

400 гбрашно
350 гзахар
250 млолио
100 гзаквасена сметана
100 млпрясно мляко
2 бр.яйца
2 ч.л.какао премиум Dr.Oetker
1 пак.Oригинален пудинг ягода Dr.Oetker
1 ч.л.сода бикарбонат Dr.Oetker
10 млоцет
0,5 пак.бакпулвер Dr.Oetker
3 гсол
1 пак.ванилена захар Dr.Oetker
10 гчервена сладкарска боя

За пълнежа:

200 гизвара (може и с 50/ 50 крема сирене)
2 с.л.Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
5 с.л.захар
1 бр.яйца
200 гкокосови стърготини

Глазура:

1 пак.глазура шоколад Dr.Oetker


Започваме със сместа за кекса. В купа смесваме сухите съставки - брашното, пудинга захарта, ванилията, содата, бакпулвера и солта. Съветвам ви да добавите какаото, заедно с добавянето на боята, за да може да си направите цвета.


В друга купа разбиваме яйцата заедно с олиото, сметаната, млякото и оцета.
Започваме да прибавяме постепенно към тази смес от брашнетата смес, докато се образува хубаво кексово тесто. Към него прибавяме хранителна боя с червен цвят, като за да го направим по-тъмен и наситен прибавяме от какаото. Слагайте постепенно, за да не стане твърде кафяв.



След като сместа е готова, подготвяме и пълнежа.
В купичка слагаме съставките за него, като ги омесваме, докато получим пластична смес, която може да оформим на топчета. Правим равни по големи топчета, които приличат на снежни топки.



Намазваме форма за кекс с олио добре и слагаме половината кексова смес. Отгоре нареждаме "снежните топки" и завършваме с останалата част от сместа.
Изравняваме добре и пъхваме да се пече във фурната на 170  градуса с обдухване за около 50-60 минути.


Готовия кекс изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка, а след това заливаме с глазура на Йоткер, приготвена според описанието на опаковката. Украсяваме по желание!



 Кажете ми готови ли сте за още коледни рецепти? Защото те се задават и се надявам да сте  готови да  създадем страхотни красоти тази зима :) Ще превърнем стреса в кекс, умората в крем, яд в сладолед , а всички неприятности в най-очарователната и вкусна торта и ще забравите за тях на мига :) 



  
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 





Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 24 ноември 2021 г.

Баница с картофи и сметана / Banitsa with potatoes and leeks



Чудех се днес какво да ви изненадам и типично по български реших да врътна една баница! И то каква! Такава вкусотия отдавна не сте яли! 
За известно време се опитвах да не ви пощадя откъм калорични рецепти, но пък такива времена настанаха, че трябва да сме здрави и силни преди всичко! Красотата я оставате да извира от вътре и да се показва в действията ни един към друг -къде с комплимент, блага дума, услуга, разбирателство и най-вече търпимост един към друг. 

Всеки ден виждам как личното мнение на всеки става причина да потискаме чуждото такова, а сметка се търси от всички, но не и от тези, които най-вече  носят отговорност. От самите нас!

Наясно съм, че тази зима всичко ще поскъпне, ще бъде кът, ще се доставя бавно  (цели 5 дни чакаме вече, "ужас голям"), а хората пак ще негодуват, макар да сме заобиколени от причини да се радваме на толкова много неща спрямо годините на инквизиция, войни и жертвоприношения ;) 
 Аз смятам да ви отделя от новините, трагедиите, теориите и на практика да ви покажа как да се погрижите първо за собственото си щастие, което да прехвърлите на близките си, а от там насетне, да се надяваме да се "зарази" и някой друг с дробинка и позитивизъм, така че да настане пандемия от съвсем различна култура на мислене, а в следствие и на поведение.


И за да не си помилите, че съм се взела толкова несериозно, ще ви кажа, че шегата и усмивката все още са ми най-присъщите черти, както и желанието да ви "нахраня" по-вкусно, от онези енергийни вампири от коментарите и постовете в нета. 
Тук е място за блаженство, пренареждане на матрицата и снимки, който ще ви накарат да усетите даже аромат.


Днес ви представям една страхотна рецепта за мека баничка  с плънка от картофи и праз, а заливката е от сметана и сусам. Спестете е си харчовете по ресторантите и си спомнете, че е много простичко да бъдеш щастлив, трудното е обаче да си простичък, ако вече не си :)
 
Мама вече ме е обременила от малка с книжки, тъй като ме приспиваше докато ми четеше от учебници по генетика и биология. Много неща се обясняват и там относно някои наболели теми, но няма да ги повдигаме, даже и вие няма да можете да се повдигнете от масата, щом се напраскате едно хубаво с тази стррррррахооотна баница! 
( не мога да чуя тази дума без да почна да си пея "Баница" на Иво Димчев) Хайде с мен:





Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
1-2 стръка праз
600 г картофи
100-150 г сирене
200 г заквасена сметана
100 г кисело мляко
олио ( може и с масло)
сусам за поръсване
1 яйце

Започваме като сваряваме картофите. Аз ги варя цели, необелени, а после ги беля.
Докато се варят си подготвям останалите продукти.

Нарязваме праза на ситно и задушваме в малко олио, докато омекне. Правим го на средна температура, за да не прегори.

























След като картофите са готови ги намачкваме, добавяме 100 г от заквасената сметана и яйце. Разбъркваме.
       
Прибавяме после мекия праз и сиренето. Може да добавите повече сирене или по-малко, да сложите сол ( ако е по-безсолно), общи взето пълната подлежи на много модерации, и зависи от вас.





        




















В малка касерола си разтопявам около 50 г масло и доливам около 50 мл олио.
Приготвяме на масата, плънката в купа, олиото за корите и корите.
Използвах обикновени кори за баница. Работим с по една кора.

  

Отваряме корите, слагаме по корите съвсем малко от олиото и маслото ( най-добре с четка) и слагаме около една голяма лъжица от сместа намазана. Свиваме на две кората, притискаме да се залепи добре и завиваме на рулце, а след това го завиваме на охлювче в тавата.



Процедираме така и с останалите кори докрай, като ги наслагваме в тавичката от вътре навън.
Преди да пъхнем да се пече, заливаме баницата със заливка от останалата сметана, киселото мляко и около 50 мл олио. Поръсваме със сусам.


Печем на 180 градуса за около 40 минути, като след като се запече до желания цвят, покриваме с фолио и допичаме така.



Тавата ми бе с диаметър  около 32 см, защото знам, че ще ме питате. Ако има още въпроси, пишете в коментарите  :) и ще се поостаря да отговоря при първа възможност.



И сега, какво ще кажете,а? Бива си я тази вкусотия, казвам ви! 


Оставям ви да си приправяте баница, баница, докато я правите, а аз имам още малко време  и се чудя дали да не ви изненадам с една различна баклава :) Време е да стартираме с коледните рецепти, нали? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...