петък, 21 май 2021 г.

Пълнени тиквички с ориз и гъби / Zucchini Boats With Rice and Mushrooms

 

Помня, че обещавах лесни, вкусни и леки идеи за вечери и ето ги и тях. Не мога да повярвам колко много рецепти за тиквички имам в блога си, а само като се сетя, че щом като се прибирах от училище и питах мама какво има за вечеря, а тя ми отговореше така си давах сметка, че пак ще ям колкото да не умра и ще дълбая само плънката. Сега ми дай само такива ястия и няма да спра да хапвам като навиждала, защото за бога, вкусът наистина се променя през годините.

Седнем ли на ресторант с Ванчето все есе наглеждаме на нещо с тиквички, патладжан и такива уж простички зарзавати ,с които баба допреди години ни пълнеше чантата, а ние си мечтаехме за бургер. Да, ама сега питаш ли ни?! Днешните тиквички колко бяло вино могат да изпият и колко тайни да си кажат!

Рецептата си е моя измислица, но вдъхновението идва от Гърция, където пак няма да ида тази година :) нищо, че ми е под носа. Ще си остана тук и ще си правя ей такива тиквиЦки по гръцки, дзадзики и ще си пия узото и пак ще да си направя кефа. 

Освен много лесна за правене, тази рецепта е и много по-лека и балансирана от други с ориз, защото избрах по-диетичен такъв. Ориз Баланс на Krina съчетава полезните хранителни качества на кафявия ориз с мекия и деликатен вкус на белия. Освен това е източник на фибри, витамини от групата В, витамин Е и магнезий. 

Сервирах ги в сос от кисело мляко и чесън и просто няма да може да се спрете да ядете. Но ето и рецептата: 

Необходими продукти:

3-4 броя тиквички
150 г гъби печурки
1/2 глава лук
1/3 връзка копър
2 с.л. заквасена сметана/ крема сирене
сол
олио

Още:
малко сирене фета
кисело мляко
чесън

Започваме като измиваме и нарязваме тиквичките по дължина, като махаме дръжките преди това. Издълбаваме ги с нож или лъжичка и нарязваме на ситно пълнежа, както и лука.

Нарязваме и гъбките, на средно големи парченца. Имайте предвид, че те се свиват много при пърженето, затова не бива да са много на ситно. 

                

На един от колоните слагаме тенджера с вода и сол и я оставаме а кипне. Бланшираме тиквичките за няколко минути, докато поомекнат леко,  за да се изпекат по-бързо. Ако сте от хората, които обичта да ядат и сурови тиквички, може да пропуснете тази стъпка. 

Докато ги бланширате, на съседния котлон загряваме олио и запържваме гъбките докато добият приятен кафяв цвят и осоляваме леко след това. 


Изваждаме ги от тигана и ги прехвърляме в чиния, а в тигана прибавяме още малко олио и слагаме да се запържи в него този път лука и нарязаните на ситно пълнеж от тиквички, докато омекнат. 


Прибавяме ориза и запържваме за около 3 минути.


След това прибавяме гъбите 

                   

и добавяме около 300-350 мл вода и сол на вкус и оставяме да къкри на средна степен, докато се абсорбира и оризът набъбне и омекне.

Към края добавяме заквасената сметана и разбъркваме докато се разтопи и получим кремообразно "ризото"

      

Накрая прибавяме по-голямата част от нарязания на ситно копър, а останалия оставяме за поръсване след го се изпекат.


С този ориз пълним вече бланшираните тиквички, като остатъкът изсипваме в тавичката около тях. Доливаме още малко водичка в тавата и пъхаме да се пекат за около 15-20 минути във фурната на 180 градуса.

               

Щом ги извадим ги поръсваме с малко сиренце фета и останалия ни копър.


Задължително си направете сос от кисело мляко с чесън, в който да сервирате тиквичката. Просто ще си оближете пръстите!!!!!


В случая използвам сиренето като сол и затова и не съм пояснила колко сол да слагате в рецептата. След като това е по-балансирано и здравословно ястие, ще ви посъветвам да я ограничите, но пък все пак, вие си решавате.


Майка ми също се влюби в тази рецепта и определено оризът й направи впечатление. Като цяло го избягвам, когато съм на диета, но понякога просто ти се хапва ужасно много. Този ориз  е добра алтернатива, а в тази рецепта, ще искате да го готвите всеки ден. 
Ако я приготвите, не забравяйте да ми споделите впечатленията си в коментар тук. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!









сряда, 19 май 2021 г.

Ретро кифли с мак и мармалад от шипки / Sweet rolls with Poppy seed and Confiture

 

Знам,че трябва да отслабваме уж за лятото, но само ме изслушайте. Първо на първо след близо две години затворени у дома, не е ли по-важно да сме здрави и щастливи :) Второ, то се е видяло, че тази година освен разстояние по плажовете, няма да има и много (руски) туристи, така че кой ще ни гледа? Tрето, трябва ли да ви въвеждам в дългогодишната традиция и любов към домашните кифлички?! 

Помня, че именно кифлата с мак беше любимата ми закуска в училище, като в нея се криеше най-вкусния пълнеж от мармалад от шипки. Толкова много обичахме този мармалад с моята приятелка Деси, тъй като само защото се правеше трудно по онова време се считатше за нещо като гурме-мармалад. 

Един път, тъкмо беше спрял тока в нейната квартира и ние гладни-гладни, решихме да си възпроизведем усещането за кифла с мак като си мажем филийки сух хляб с мармалад. Едва когато дойде това забелязахме, че бурканът е бил подправен с малко количество мравки, които ние вече бяхме похапнали, но какво да се прави. 

Деси в оптимизма си реши, че така "кифлите" ни са имали и мак по себе си и двете потънахме в смущаващ смях, който помним и до днес.

И ако моята история е ви е отказа до тук, искам само да ви кажа, че любовта към едновремешните меки, въздушни клифлички, с тръпчив пълнеж и хрупкава поръска от мак е нещо, което трябва да продължи да съществува. 

 Сега, когато всички закусват "курасани" ( както казва баба), аз смятам да възродя традицията по домашните кифли с усещане за детство. 

Ако  вие имате пък любимо ваше тестено произведение, което според вас, трябва да не губи популярност споделете го в моята игра във Фейсбук, и може да спечелите тези красиви прибори за харчене от 27 броя. 

Ще раздам 3 такива комплекта,  а за целта трябва само да ми отговорите на един лесен въпрос, без грешен отговор. Вижте играта тук - колкото повече отговори, толкова повече идеи за готвене :) 

А, сега няма да се бавим повече, ако сте си опитали късмета в играта, време е да преминем към рецептата, защото това ще ви е утешителната награда, каквото и да стане - Да се натъпчете  с най-меките и вкусни кифлички. 

За тестото реших да адаптирам тестото за дунапренени кифли на Ваня Джорджевич и определено излизат достатъчно кифли, така че ако правите мини кифлички, може да направите и половин доза. Ето и какво ще ви трябва:

Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
250 г кисело мляко
200 мл газирана вода
100 мл олио
2 пак суха мая ( 2 х7 г) 
5 с.л. захар ( може и повече)
1 ч.л. сол

Още:
1 яйце
малко прясно мляко
50 г мак

За пълнеж:
мармалад от шипки
течен шоколад 

Пресяваме брашното и прехвърляме две трети от него в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и захарта.


Прибавяме и млеката и газираната вода и почваме да месим тестото с приставка за месене. Прибавяме постепенно олиото и останалото брашно, като може да отиде и повече от предложеното, но се опитайте да оставите тестото възможно най-меко, за да станат и кифличките  пухкави, а не твърди.


Аз го направих с помощта на олиото и след като го оформим на топка го слагаме в намаслен съд, на топло да втаса за около час. Аз го правя във фурната на 50 градуса, покрито със стреч фолио.


След като тестото се надигне, го изсипваме на масата и разделяме на две части. Взимаме едната част и я оформяме на топка, а другата оставяме покрито в купата.


Разделяме топката на 8 равни част, като всяка оформяме на по-малка топка.


Всяка топка разточваме на овал ето така и намазваме с мармалад по дължина ( може да сложите и друга плънка, на мен ми свърши мармалада и някои намазах с течен шоколад) 


Завиваме на рулце ето така 


и редим в тава, застлана с хартия за печене, като оставяме място между тях, за да има накъде да бухват, като ги оставяме да втасат още веднъж на топло.


Загряваме фурната на 200 градуса и преди да пъхнем да печем кифлите, ги намазваме с размито с малко мляко или вода яйце.


Печем за около 20 минути, докато хванат красив загар.


Толкова са мекички!


Няма търпение да чуя вашето мнение за тези кифлички в коментарите, а ако имате още предложения за вкусни тестени изделия, не пропускайте да се включите в ИГРАТА :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




събота, 15 май 2021 г.

Протеинова салата с киноа / High Protein Salad with Quinoa

 

Не съм от хората, които се хранят единствено и само здравословно, но определено си имам своите любими здравословни хранителни навици. Пиенето на топла вода  с лимон на гладно сутрин, консумирането на много вода през деня, залагането на протеиново хранене и периодично по-интензивно спортуване и поне ходене всеки ден. Не, това няма да е статия обаче изцяло да ви пробутвам идеята, че в края на същия ден не се настанявам на дивана с парче торта и някой домашен крем, а да ви кажа, че едно от нещата, които се научих да правя за себе си, което да ме държи във форма и да не ям торта и през деня е да си нося обяд в работата. 

Съвсем гласно съм изразяла пред колежките, че комбинирайки всеки ден хранене по ресторанти/ доставка и пътуване до работата с транспорт отива не малка част от заработеното, а обедните менюта около нея не мога да кажа, че ме изкушават с нещо. Ако ядеш такава храна на обяд или вечер, нормално е да ти стане тежко или поне да ти се приспи супер здраво над клавиатурата около 3-4. 

Всички в офиса ме знаят с моите кутийки, в които винаги има някаква наяждаща салата. Това е самата истина! Ям това нещо толкова време в различни вариации и мога да ви кажа, че по-вкусен обяд може да бъде само като Крис Хемсуърт лично дойде да ме забере, качи ме на самолет и ме заведе на обяд в едно от сладките римски ресторантчета, където да ме държи за ръка докато нагъвам паста  и се наливам с вино. 

Дотогава обаче, моят избор си остават леките, но засищащи салатки с протеини, които ме държат добре нахранена, без да ми е тежко, а всяка част от нея е като съкровище, което търся с виличката.

Днес искам да ви представя една от тях, която стана толкова популярна, че се наложи вече не  само да нося парчета торта, но и кутийки със салата за обяд. :) 

Необходими продукти:
80 г трицветна киноа La Garone
100 г печено месо по избор
80 г бейби спанак
2-3 листа едва маруля
2 бр. твърдо сварени яйца
1 домат
1/2 краставица
малко сирене за осоляване
зехтин/ олио на вкус

За тази салата съм си подбрала все неща, които обожавам, но вие може да замените нещо ако решите. Все пак ви препоръчвам да оставите основните протеинови елементи - киноа, яйца, месо.


Аз си избирам трицветна киноа на La Garone. Деликатният вкус на белите зрънца се съчетава с наситения ядков характер на цветните. Киноата е източник на белтъци и фибри, като също така е чудесна за безглутенови режими на хранене. Богата е на протеини, съдържа незаменими аминокиселини, калий и калций.


За салата я сварявам набързо както е описано  на опаковката и отцеждам. В салтата слагам и месо, като аз си приготвям обикновено някакво парче месо на грил тиган или във фурната през уикенда и го разпределям на порции в хладилника или фризера за през седмицата. Имам за всеки ден и по този начин си гарантирам, че ще си приготвя обяд, а няма да се излъжа да ям нещо друго накрая. 


Сега е сезонът на пресните марули, моята беше домашна, но бейби спанакът и руколата са моите зеленийки, без които сякаш не мога последно време. Дали ще добавите домати и краставици ще оставя на вас, но ви препоръчам те да не преобладават. Да не вземе да си направите някоя шопска салата накрая :) 


В купа смесваме нарязаната маруля, бейби спанака, нарязания на кубчета домат и яйце, и краставичката на колелца, киноата и месото. 


Овкусяваме с малко олио или зехтин и разбъркваме, като ако желаете може да сложите и лимонов сок и сол, като аз замествам последното с малко натрошено сиренце.

Наистина е чудесна. Просто чудесна! Ще искате да хапвате това всеки ден и да ви кажа честно, няма нищо да ви стане. Доверете ми се, опитайте я, пък после ми пишете с вашите впечатления! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...