четвъртък, 8 април 2021 г.

Пилешко с гъби, бейби спанак и сметана / Creamy Mushroom and Spinach Chicken


Реален разговор на сервитьор с моята половинка :" Извинете, това пиле с какъв сос е? А, това ястие с какъв сос е? Става ли за топене? Искам да кажа сосесто ли е? "
 Аз, втрещена, опитвайки се да преведа на сервитьора, който се поти да обяснява точно колко "сосесто" даденото ястие, че половинката търси нещо, което хем да е с богат, плътен вкус, хем да може да си топи хляб, хем да не се покапе ( което е почти невъзможно). Направо ме убива понякога с неговото желание за кремообразни ястия. И аз ги обичам, но той ги обожава!!!
 Затова и почти не минава месец, в който да не ме кара набързо да спретна някое сосеста манджа, за 20 минути, когато е донесъл от магазина само месо. Питам го, като искаш гъбен сос, къде са ти гъбите? И той мига на парцали питайки ме дали не мога да измисля нещо с бульон и да залея картофите с него и т.н.  Такива експерименти съм правила, че признавам си, понякога ме улеснява, че се сеща да си вземе някой фикс за ястието от магазина. И така, днешната рецепта е за тези от вас, които имат едно от следните неща у дома:
- мъж, обичаш сосести манджи ставащи за 20 минути без нужните продукти
- малко възможност да реагирате и малко време като цяло
- нямате много опит в кухнята искате да започнете да си приготвяте първите самостоятелни ястия
- или пък просто ползвате такива продукти редовно, рядко или от време на време


Както вече ви споменах в предишната ми рецепта с фиксове на Пикантина за реден сач ( тук), не са ми чужди като употреба.
 Помня като малка как мама правеше едно чудесно пиле със сос от такъв фикс и до ден днешен ме кара да се облизвам. 
Надявам се и моята рецепта да възбуди апетита ви, защото в нея ще ви представя как да си направите един страхотен гъбен сос, който става и за гарнитура. 


Рецептата е много лесна и бърза и подлежи на множество модерации, така че се чувствайте свободни да добавяте или премахвате различни елементи по желание, но ето я и нея:

Необходими продукти:
2 броя пилешки гърди ( двойни, около 500 г) 
250 г гъби
50 г бейби спанак
шепа маслини
300 мл вода
200 мл сметана за готвене
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. галета
сол/ черен пипер
олио

Както всеки път, започваме като си подготвям всички необходими продукти на масата. Така те ще ни бъдат под ръка. Нарязваме гъбите на парчета по желание:


В подходящ тиган слагаме маслото и малко олио да загреят и запържваме гъбите от всички страни докато придобият красив карамелен цвят. 

     












Докато гъбите се готвят, разрязваме гърдите на по-тънки пържолки, като дори може да ги начукате леко, ако искате да станат още по-бързо. Овкусяваме ги със сол, черен пипер и овалваме в олио, а след това всяка пържолка овалваме в брашно, смесено с галета. 

           












На съседен котлон, в предварително загрята мазнина  пържим месото от всяка страна, докато придобие златист загар и от двете страни и се изпече добре. 

През това време гъбите също ще са готови и ще прибавим към тях бейби спанака, на който му трябва буквално една минута..

и маслините.

Към тях ще прибавим и съдържанието на фикса, който според упътването  трябва да смесим с 400-500 мл студена вода. Аз обаче сложих около 300 мл вода и една чаена чаша сметана, тъй като исках да е още по-богат на вкус.

        












Сосът става буквално за секунди!

Прибавяме към него и изпържените вече филенца пиле или пък ги сервираме отстрани, нарязани на ивици.

Получи се нещо страхотно и наистина си похапнахме доволно поне два дни, тъй като ни стигна, а пък какво по-вкусно да те чака вкусно ястие у дома след работния ден. 

В сами фикс има сметана и гъби, затова ако искате просто да си направите лек сос, може да ги пропуснете, но за да знаете какво точно има в него ви съветвам да погледнете тук и да видите, че е без консерванти и  оцветители. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!

вторник, 6 април 2021 г.

Мадлени в шоколад / French Madeleines in chocolate shell


Доста емоции ни се струпаха напоследък, не мислите ли? Добре, че бяха изборите да ни разсеят малко от новините за корона вируса и макар това да са наистина важни и решаващи живота ни събития като цяло, ако виждаме света само през тази призма има опасност да прекараме живота си в доста напрегната обстановка.                     С годините едно нещо човек осъзнава най-много и това е, че има доста неща, които са извън неговия контрол. От една страна това може да те паникьосва и да те превърне или в хипохондрик, конспиратор, невротик и какво ли още не, но от друга пък, хей - не е ли всъщност малко успокояващо.                                    Аз например, в последно време взимам всички мерки да се храня колкото може по-здравословно, спортувам у дома, преди да ида на работа, пия добавки и достатъчно вода, но това не ме спаси да хвана съвсем различен вирус и сега пак да работя от вкъщи. Не е ли прекрасен животът просто? :)  Винаги те изненадва, особено когато си мислил, че си си направил някакъв план.                                                                                              Затова понякога просто трябва да се научиш да се наслаждаваш на хаоса, както и на дребните неща около нас. Песента на птиците, аромата на зюмбюли или красивата гледка на цъфналите дръвчета, дребните френски сладки, които да ядем с два пръста, сякаш ей сега ще ни поканят да заемем липсващото място на Мегън Маркъл в кралския двор. 
С всичко това искам да ви примамя да се опитате да да си направите тези чудесни домашни мадлени, с шоколадова черупка и да се настроим оптимистично. ..за каквото и да додИ. Ако нищо не идва, да си го направим сами!

Тези прекрасни мадлени например са част от рецептите, които можете да намерите в книгата, която направихме с Таня Донева, съвместно със София мел. Те започнаха публикуването им на сайта им, за тези от вас, които не успяха да се снабдят с нея, аз от своя страна пък реших да ги представям и тук, за да може хората, които ме следят, да се насладят и на тях. Ето какво ще ви трябва за тези вкусни сладки: 

Необходими продукти:
100 г брашно София Мел Екстра
2 яйца
2-3 с.л. прясно мляко
1/3 пак. суха мая
87 г захар
83 г разтопено масло
1 с.л. мед
100 г черен шоколад

Ако сте преценили, че продуктите ви допадат и ви се намират под ръка, може да погледнете начина на приготвяне в сайта на София мел, като натиснете ТУК

Тези чудесни сладки грабват не сам с нежната си визия, но са наистина много деликатни и пърхави. Ето защо една по-твърда шоколадова черупка е това, което ги предпазва, да не бъдат наранени от света..точно като мен :) 

Ако нямате подходящи формички, може да ползвате други, но традиционните мадлени са в тази форма и ако ще купувате от някъде, препоръчвам ви за по-лесно отлепване да избере силиконови :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!





вторник, 30 март 2021 г.

Реден сач с картофи, кюфтета и сирене / Meatballs, cheese and potatoes in clay pot sach


Тези дни пак ме удари вдъхновението за готвене. Направих такива вкусотии, които нямам търпение да ви покажа: месни, постни, десерти, торти и какво ли не, но едно от нещата, което шашна всички у дома беше този реден сач, който искам да ви покажа днес. 
Почти като закон е за мен, ако имам вещ, която да не използвам дълго време да бъде запокитена някъде или подарена, затова и не обичам неща, които нямат приложение..особено в кухнята ми. Откакто обаче преди години си купих този сач от Несебър, не съм спряла да го ползвам и ако някой ми беше казал, че ще е така, нямаше да му повярвам. Истината е, че едва ли някой може да остане равнодушен, ако му поднесат истински, български, вкусен сач. Сега, когато почти навсякъде е модерно нещо да е веган, без лактоза, диетично, гурме и с фюжън елементи, аз ви мятам един апетитен сач за душата, (в лицето, като бунтарят, който съм). 


Освен това, съм овкусила кюфтетата с фикс за кюфтета на Picantina, вместо да извадя целия арсенал от подправки у дома. Виновникът за това е моята половинка, който обожава всякакви подправки, фиксове и често посяга към тях в магазина. 
Аз съм ги ползвала, признавам си, най-вече когато живях в Германия и точех лиги по рекламите как някоя грижовна майка забърква за минути някакъв ароматен гулаш от който се издига пара, постигнато сам с един фикс, а ръфах  сухи сандвичи, защото не можех да готвя. 

Останала си ми е носталгията и ги ползвам и днес, но сега фисковете са в пъти по-изчистени от тогава. 
Във фикса за пържени кюфтета на Picantina например може да видите, че няма мононатриев глутамат, оцветители и консерванти. 

Идеална комбинация от подправки, която прави подправянето на кюфтета детска игра ( или поне за половинката, който от време на време слага каквото му падне и се чудя защо пърженицата има вкус на лимонова трева) 
В линка може да видите пълния списък какво съдържа, и разбира се има лук, на парченца и прах, защото за къде без него :) 

И сега, предлагам да преминем направо към рецептата, за да ви покажа как да направите най-чудесни сач, в който освен всичко друго има и сирене по шопски. Ето и продуктите:

Необходими продукти:
Около 600 г кайма
1 пак. Фикс Пържени кюфтета на Picantina ( за редовните фенове на фиксовете, сигурно сте забелязали, че фиксовете на Picantina са в нов дизайн) 
4 бр картофи
1-2 печена чушка
150 сирене
1 глава лук
1 яйца
2-3 с.л. лютеница
олио
сол

магданоз* по желание


Започваме с подготовката на сача. Намазваме го хубаво с олио по всички страни отвътре и го пъхаме в студена фурна да загрее постепенно до 180 градуса.


През това време правим каймата за кюфтетата като за целта само омесваме каймата със съдържанието на фикса ( по рецепта - пакетчето се изсипва в 100 мл  вода или прясно мляко, разбърква се, изкачва се 5-10 минути и тогава се прибавя към каймата.). В него има от подправки до галета, така че не ни трябва нищо друго.
Хубаво би било да оставим каймата да се преседи така поне за около половин час в хладилника, но и да не ги чакате - пак ще стане вкусно.

                   

Втора стъпка е да обелим и нарежем картофите на кръгчета, като аз използвах вълнообразно ножче, за да са по-хубави. Опитайте се изберете сходни по големина картофи, които да бъдат и с големината на кюфтенцата, които ще направите. Ето така:

             

Докато оформяте кюфтенцата едно по едно, кипнете малко вода със сол и бланширайте картофите за минута-две. Това ще им помогне да се запекат по-бързо и да не рискувате картофките да останат твърди.

Като сме готови с всичко, изваждаме вече затопления сач от фурната и почваме да редим в кръг по ръба му кюфтенце, картофче, кюфтенце, картофче и така докрай. 

            

В средата на сача сложете сиренето и наредете отгоре нарязания на слайсове лук и печена чушка.

Размийте лютеницата с 100-150 мл вода и залейте в средата сиренето, ако искате и картофките и кюфтетатата, върху които слагаме и малко олио.

              

Пъхаме ястието да се пече за около 40 минути, като може да го покрием с лист фолио, ако тръгнат картофките да загарят. 
След като е почти готова, изваждаме го за малко и разбъркваме сиренето, като правим малко място в средата и чукваме яйцето ето така.


След като сачът е готов, поръсваме с малко свеж магданоз.


Беше нападнат по време на снимките...не успях да го опазя. Радвам се, че успях да опазя живота си, защото очевидно е толкова вкусен, че щяха да ме избутат и зад кадър. :) 


Майка ми също отбеляза, че кюфтенцата са станали чудесни и като й казах " Това е от фикса на Ачо и чак се учуди" :) Разтичащия се жълтък , заедно със образувалото се сосче при печенето допълнително овкусява ястието и става просто вълшебно. Но да не говорим напразно  де...опитайте и ми пишете с впечатления :)  


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...