вторник, 15 декември 2020 г.

Постни лозови сармички / Vegan Stuffed Vine Leaves Recipe


Хайде на балканското суши, моля! Който разбира - тук се спира. Който не разбира, проверява и фен му става! Няма излишна реклама, само малко продуктово позициониране, но пък ако има оризче, което е идеално за традиционни български манджички, това е екстра качеството на Крина
И тази година, реших да ви предложа някоя рецепта, която да е постна, но в никакъв случай от към емоции. Да си призная, лозовите сармички не са ми толкова любими като зелевите ( които ви показах миналата година тук), но май само мама може да ги сготви така апетитни, че да искаш да налапаш по две-три наведнъж. Виждала съм често да ги оформят като пурички, но стилът на мама е друг и ги прави като бонбонки. 

Вечерята за Бъди вечер е може би е една, да не кажа и най-вкусната за мен от цялата година. Дали защото обикновено цял ден не слагам нищо в устата заради неспирното готвене или просто защото в ежедневието все по-често се отдаваме на месни ястия, та забравяш колко е вкусно да се похапва постно. 


И така, още един път се събрахме в кухнята на мама, за да може да ви споделя защо нейните лозови сармички са така вкусни. Освен пухкавия ориз, мама знае и точно какви и колко подправки да сложи, така че да заухае толкова вкусно, че да си глътнеш езика. Случва ли ви се да се шугавите около мама и си и да чопкате от всичко, което реже и прави и да примлясквате като чакал чакащ плячка. Не? Само аз ли съм? Не й казвайте тогава, за нея това е нормално.

Обещавам ви да се влюбите в тези сармички, ако решите да ги приготвите, а аз както винаги съм се постарала да ви покажа най-подробно процеса, за да няма гафове. Както ви казах, за ястия от българската кухня от известно време си използвам ориз Екстра, не само защото е висококочествен бял ориз, който се вари равномерно, но още повече, че  от продажбата му се заделят пари в подкрепа на децата в риск, което е още една причина да избирам продукт, когато пазарувам. 


И така, стига сме се мотали в приказки, ето и рецептата: 
Необходими продукти:
2 моркова
1 глава лук
1 люта червена чушка ( по желание) 
1 с.л. сол
черен пипер, сух джоджен, чубрица на вкус
лозови листа ( 40-50 броя)
олио


Както винаги си приготвяме продуктите на масата. Моята чаена чаша беше от 200 мл и с нея отмерих ориза. Измиваме го. След това нарязваме на ситно моркова, чушката и лука. Може и на чопъра.

      

В подходящ тиган загряваме малко олио и запържваме първо лука, а след това моркова и лютата чушчица.


След това прибавям и ориза и запържваме още съвсем за кратко - няколко разбърквания с лъжицата. 


След това овкусяваме със сол, чубрица, джоджен и черен пипер. 


Не мога да ви опиша страхотния аромат, който се разнася. 


Дърпаме от огъня и почваме да завиваме сармичките.


Взимаме едно листо, като трябва да е с жилките нагоре. Слагаме около една чаена лъжичка плънка и завиваме, 


първо от двете страни ето така,


а след това и на ролце ето така :


Подвиваме краищата и готово. малко вкусно пакетче.


редим ги на дъното на тенджера под налягане и добавяме 3 ч.ч вода. Покриваме чиния, за да ги държи на място и да не хвърчат при варенето, което ще наруши вида им.  


Варим за около 10-15 минути и готово.


Сервирайте сармичките залети с малко от сосчето от варенето, наистина са много вкусни.


Ако не са постни и ги направите с кайма, може да ги поднесете със бял сос от кисело мляко, но сега искам да ви предложа постен вариант и резенче лимон също ще е добре. 
Хапка по хапка, пир става! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

петък, 11 декември 2020 г.

Датски сладки : Наполеонски шапки / Napoleonshatte - Napoleon Hats

Всяка година по Коледа давам всичко от себе си за да наготвя, приготвя и сготвя всички магически и чудесни рецепти, които ми се въртят в  главата. Правя сладки, правя изненади, подаръци, картички и НЕ, тази година няма да го направя! Мога с ръка на сърцето си да кажа, че миналите години така се престарах, че спокойно мога да си взема отпуска и да пускам рецепти от "чернови" за месеци напред, защото когато реша да готвя, го правя по много, а напоследък, реших да запазя малкото си останал разсъдък и да си дам почивка. Светът се е обърнал с хастара навън и реших, че е време да ви споделя поне част от така натрупалите се в чернови рецепти, а аз да си "пия хапчетата" и да ям мандарини на спокойствие. Тази Коледа всички ще получите "Много здраве "от мен, защото това е най-важното. :) 

За първи път отделям повече време на близките си и приялите си, говоря си повече с хората като цяло, нещо, което не ми беше силната страна...макар и от разстояние. Сега, когато комуникацията отблизо е нещо като стока на черния пазар обаче, ми се струва все по-скъпа. 

Правим си видео връзка с приятели от чужбина, наваксваме и  за да не рискуваме да се редим по опашки с хора на летища, няма да си изпращаме колети тази година. И все пак, ето част от сладките, които им изпратих миналата година. 

Днешните сладки не са много популярни в България, но в Дания и Скандинавието като цяло - да.

 Когато бях там успях да се нагледам на всякакви вкусотии, които далеч не са така пъстри и и шоколадови, както в другите части на Европа. Тестото и марципанът са основната съставка на всяка вкусотия и се чудиш каква е точно руната, която пази този народ от надебеляване, тъй като на всяка Fika се тъпчат с пухкави печива. 

Аз разбира се да не остана по-назад реших да опитам тяхната диета, като заравях муцуна в всичко, което се предлагаше на витрина и ухаеше на ванилия, канела и кардамон. 

И така, в Копенхаген окото ми грабнаха ей тези сладки - Наполеонски шапки. Оформени като шапката на Наполеон и потопени отдолу в тъмен шоколад, а в средата -  вкусен пълнеж от бадемов марципан. 
До ден днешен българинът все още свързва марципана с онзи соц кувертюр, но не, не, не - говорим за плътна ядкова паста от млени бадеми. Вече се продава все по-свободно и на нашия пазар, особено в по-големите вериги около празниците.

 И така, аз реших, че е време да внеса малко скандинавска култура сред моите некултурни приятели и част от коледните им пакетчета бяха именно тези Наполеонски шапки. 


Ако вече съм приковала вниманието ви, време е да ви покажа как да ги направите и ще се убедите, че никак не са трудни, но затова пък всеки ще ви пита какви са тези сладки. Аз отдавна съм се заела с мисията да накарам всеки, които опита "нашите" вкусотии, да не го забрави, затова давайте да почваме онлайн обучението: 


Необходими продукти:
( за около 16 броя сладки) 
За тестото:
150 г масло
100 г пудра захар
1 яйца

За плънката:
250 г марципан
100 г захар
1 яйце

Още: 
черен шоколад

Започваме като правим първо пълнежа, тъй като ще има време да стегне. За целта смесваме съставките за него и го разбъркваме добре. Прибираме в хладилника. 

               

Отмерваме си брашно и го пресяваме. Използваме обикновено брашно Класик. 


Слагаме го в купата на миксера ( или ако месите а ръка, просто в купа) и прибавяме маслото, което е на стайна температура, пудрата захар и яйцето. Замесваме меко, маслено  тесто за бисквити. Оформяме го на топка и го прехвърляме върху стреч фолио, за да го завием и приберем в хладилника да стегне и да можем да го разточим. 

    

След като тестото стегне, го разточваме на тънък лист и изрязваме кръгчета с диаметър около 8 см. 


От плънката оформяме фитили, за да може по-лесно да режем парченца и да оформяме на топчета, които да слагаме в средата на тестото.

                     

Свиваме от бисквитеното тестото от три края към топчето ето така и притискаме леко, за да залепне. 


Редим ги в тавичка с хартия за печене на дъното и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса 


за около 8-10 минути, докато тръгнат да се зачервяват. 


След като с готови, изваждаме и охлаждаме. След като са изстинали напълно, ги топваме в долната страна в малко разтопен тъмен шоколад, към който може да сложите малко масло или олио, за да се нанася на по-тънко.

    

И така, нашите шапки са готови!


Ще се радвам да ги приготвите тази Коледа и да споделите мнение, защото какъв би бил света без компанията на приятели :)  


Черпя ви със сладки, хапвайте на воля! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...