петък, 6 ноември 2020 г.

Париж Брест - мини еклерови тортички / Mini Paris-Brest



Да не си помислите, че съм намалила готвенето? Няма такова нещо, даже напротив! С този вирус трябва  обезателно да тествам обоняние и вкус на всеки 30 минути за да съм сигурна, че всичко е наред. Така че, моля ви, грижете се за здравето си и последвайте примера ми. :)  Среднощното плюскане не е вече лош навик, а жизненоважно и здравословно решение. И тъй като е тръгнало, ще прекараме празниците като Кевин Макалистър - "Сами вкъщи", предлагам ви да ги започнем от сега. То друго не ни остана освен да се порадваме на живота колкото можем повече и да се опитаме да изстискаме останалото в нас чувство за хумор като щит срещу напиращата зимна депресия. Сладкото помага в такива случаи много да ви кажа. 

И дестилираните напитки, но нека сега да заложим на първото. Искам днес да ви предложа един чудесен десерт на име "Париж-Брест", който повечето хора правят в голям вариант. И аз ще ви го покажа в такъв след време, но ви предлагам като за първи път да го направите в малък. По-лесно се хапва, по-бързо се изпича и има по-малко цапане. Страхотен е добре изстуден, но в комбинация с топло кафе или със студено шампанско. На този етап съм способна да започна деня си и с двете. :) 









Париж - Брест e изключително обичан френски десерт, който се прави от парено тесто. На практика представлява еклер във формата на колелце и това не случайно, тъй като създаден по случай колоездачното състезание Париж - Брест - Париж, което е стартирало през 1891 г и е най-старото колоездачно събитие познато и да днес. Французите досега не са ни разочаровали с десерти, затова ви предлагам да си ги направите още днес. Пареното тестото става буквално за минути, а аз оставям еклерите да изсъхнат за вечерта и ги пълна на другия ден. А ето и още за рецептата:


























Рецепта : средно ниво
брой: 12 броя
време 60 минути

Необходими продукти:
За тестото:
125 мл вода
125 мл прясно мляко
200 г брашно София мел екстра
100 г краве масло
70 г захар
4 яйца
1 жълтък за намазване



За крема:
200 мл сладкарска сметана
200 г бадемова нуга ( тахан) ( може да замените с друго) 

За поръска:
пудра захар
шоколадов ганаш
млени ядки

Бадемовата нуга ми беше подарък от сестра ми от едно от последните й пътешествия и е мека, ронлива смес в бурканче, а не това, което ние си представяме в повечето пъти - бялата халва. Разбира се, ако искате може да използвате всичко, което ви се услади като пълнеж за крема, но ви препоръчваме да опитате да има ядкова основа.


Както винаги приготвям еклерите с брашно Екстра на София мел, защото то е точно за такъв вид тесто. И тъй като рецептата приготвих за рубриката "Около света с Люси", която водя на сайта им, може да видите 

Започнете като приготвите първо парено тесто. За целта, сложете на котлона в подходящ съд млякото, водата, захарта и маслото. Щом тръгнат да завират изсипете наведнъж предварително пресятото брашно и разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се отделя от страните на съда и се оформи на топка.

Оставете го да се охлади леко, а след това прехвърлете в миксера и започнете да бъркате(може и на ръка) като прибавяте едно по едно яйцата. Всяко яйце се прибавя едва след като предишното е усвоено идеално от сместа.
Получената смес е гъста, но еднородна и гладка. Прехвърлете сместа в пош с голям, звездовиден накрайник.

Върху хартия за печене или тефлоново килимче шприцовайте кръгчета с големина около 10 см в диаметър и 1 см на височина. Намажете ги с леко разбития с вода жълтък, за да получат красив гланц след изпичане.

Сложете ги да се пекат на 200 градуса за около 15 минути, докато бухнат, а след това намалете температурата на 180 и печете още 20 минути. Времето може да варира в зависимост от това, колко течност е останало в тестото и колко големи сте успели да направите еклерите, но имайте предвид, че не бива да открехвате вратата на фурната поне докато не видите, че еклерите имат твърда обвивка. Охладете ги постепенно, например във фурната на открехната вратичка.

След като се охладят напълно, разрежете на половина по ширина и пълнете с крем за пълнеж.

Най-хубав е този на основата на ядки и сметана, като за целта разбийте сладкарската сметана на крем и постепенно прибавете към нея и 200 г бадемова или лешникова нуга. Ако е тахан, се опитайте да сложите по-малко от мазнината, тъй като нугата е по-суха като консистенция. Добавете още захар, ако сладкарската сметана или нугата не е подсладена.

Шприцовайте крема и поставете капачето на еклера. Поръсете с пудра захар и направете щрихи от ганаш, върху които също поръсете с ядки по желание - филирани бадеми или шам фъстък за повече цвят.

Най-вкусни са леко охладени! Добър апетит!

Надявам се да е така и ако ви харесат, не пропускайте да ми оставите коментар или да ми изпратите снимката си на вашето творение по моя рецепта. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 30 октомври 2020 г.

Италианска черно бяла торта / Italian Black and White Cake


"Всичко ще бъде наред накрая. Ако не е наред, значи още не е краят" Това се опитам да си повтарям напоследък, тъй като нивата на стрес се покачиха като статистическа бройка за корона вирус рано сутрин. В работата обичайните проблеми, които разрешавах с усмивка, започнаха да мутират в някакви гигантуиУИнски проблемища, а отношенията на хората към моето възпитано и мило държание въобще не  е похвално.

 Освен това, днес висях един час в НАП за да ми кажат, че трябва да оправя проблеми, които не са мои грешки от 2017-та насам и трябва да почна да издирам доста хора. Това все едно да те накарат да се върнеш при злобната майката на отчуждения ти бивш съпруг, за да я помолиш за услуга. 

Изненадаха ме с extra work за уикенда и в момента съм на ръба да приема всеки, който има и най-малко намерение да ме издразни за pesona non grata, за да запазя вътрешния си мир. Нямам много от последното, но затова пък беше много важно за мен да се обърна към двете най-любими за мен неща - готвенето и рисуването. 


Първото е свързано с нещо сладко, защото честно казано, няма болка, която тортата да не може да излекува, а второто е свързвано с вторият ми най-любим празник след Коледа - Хелоуин. 

Ако искате да видите последните ми идеи за празника, ме последвайте в ИНСТАГРАМ ТУК.  
И в тях се спрях на една по-светла и нежна визия на сърничка и една по-тъмна и злокобна, която поканва към ритуални жертвоприношения, които само посещение в държавна администрация може да вдъхнови. (Можете ли да познаете кой герой е това?) 


Но както знаете, в живота няма нищо сигурно, освен смъртта и данъците, затова ви предлагам да "нарежем" на парчета това черно-бяло усещане и да се заблажим. 


Представям ви Италианската черно -бяла торта.



























След години сигурно ще се упреквам за така сбърканото въведение към тази иначе толкава вкусна и невинна торта. Но какво да се прави?! Трябва да ви покажа, че и ние блогърите сме хора като всеки един от вас и не живеем живот като в реклама на Превол, където танцуваме и около нас се носят цветя и аромати. 

Готвенето не може винаги да идва от щастливо място и не трябва да имате винаги весел повод за него. То може да бъде и терапия и може да преобърне деня ви.... от черен в бял. :) 
Тази торта определено го може. Много лесна за правене и с един от най-вкусните кремове, които може да опитате. На пръв поглед може някои да се изкаже, че изглежда твърде сладка, но за човек израснал с етър, халва и баклава, за какво говорим всъщност??


За основа на кремовете използвах новия Специален пудинг на Др. Йоткер, като това ще ви спести и продукти и време. След това съм ги обогатила така, че накрая е се чудите каква е тази вкусотия, но нека ви покажа, за да не ми вярвате на сляпо. И за по-голямо улеснение, може да си ПРИНТИРАТЕ ЦЯЛАТА РЕЦЕПТА ОТ ТУК, за да я запазите за в бъдеще.

Необходими продукти:
За блата:
3 яйца
150 г захар
30 мл олио
100 мл прясно мляко
150 г брашно

Светъл крем:
800 мл прясно мляко
100 г захар
200 г бял шоколад
125 г масло
200 г кондензирано мляко


Тъмен крем:
800 мл прясно мляко
100 г захар
200 г тъмен шоколад
125 г масло
200 г кондензирано подсладено мляко


За сиропиране:
200 мл топла вода
50 г кондензирано мляко

За украса:шоколадов ганаш


Започваме с приготвянето на блата. За целта разбиваме първо яйцата и захарта на крем с помощта на миксер. 
 
Постепенно прибавяме останалите съставки, редувайки сухи и мокри, като продължаваме да бъркаме до получаването на еднородна смес.


Изсипваме сместа във форма за торта с ринг, застлана с хартия за печене с диаметър около 24 см. Тупваме два-три пъти в масата, за да излязат мехурчетата и да се изравни и печем за около 40 минути на 180° С на горен и долен нагревател или до изваждане на суха клечка от тестото. Оставяме готовия блат да се охлади постепенно. Когато е напълно изстинал, го разрязваме хоризонтално на две.
 

Докато блатът се пече и охлажда, приготвяме първия крем. Кой крем ще бъде разпределен по пластове е въпрос на вкус, но се прави по един и същи начин.
 
Приготвяме шоколадовия крем, както е описано на гърба на пакетчето, но само с 800 мл мляко и 100 г захар. След като кремът е готов и още горещ, прибавяме кондензираното мляко (за тъмния крем може да ползвате и карамелизирано мляко), начупения шоколад (може един тъмен и един млечен), маслото - така кремът ще се охлади допълнително.

              























Към още топлия крем добавяме набъбналия желатин, който предварително сме накиснали в няколко супени лъжици вода (Внимание: кремът трябва да топъл, а не горещ, тъй като желатинът може да се пресече и да не желира). Всичко това се разбърква и се разтваря във вече топлия крем.


Сглобяваме тортата върху тортена чиния и поставяме почистения ринг на формата за торта, в която сме пекли блата. На дъното слагаме първия пласт блат. Сиропираме с разреденото с топла вода кондензирано мляко, а след това изсипваме шоколадовия крем. Оставяме го да изстине напълно и го прибираме в хладилника, за да стегне. След като е готов и изстинал напълно, се заемаме с направата на втория крем.
 
Сваряваме го по същия начин като шоколадовия крем. Добавяме му кондензирано мляко, маслото, начупения бял шоколад. Към вече охладения, но още топъл крем добавяме набъбналия в няколко супени лъжици вода желатин. След като кремът е готов, го оставяме леко да се охлади.


Разпределяме го първо с лъжичка малко по малко върху студения шоколадов пласт, за да не го разтопи. Не го изсипвайте наведнъж! След като сме го разпределили отгоре, приключваме с втората част на блата, която също сиропираме. 


Украсяваме по желание с шоколадов ганаш и декорация от Dr. Oetker.


Тортата е много подходяща за всички, които обичат по-сочни и кремести торти и искат да си лекуват душата с вкусна храна. Аз опредено ще се възползвам от собственото си предложение и ще се опитам да се насладя и на двата цвята на живота - и белия и черния - и двата ще бъдат вкусни накрая! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 



Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





петък, 23 октомври 2020 г.

Супа топчета / Mini Meatball Soup Recipe


Не знам дали ще повярвате, но никога не съм мислила, че ще пусна рецепта за супа топчета в блога. Като голям анти-фен на супите като дете, пък и на по-късен етап в живота, не съм мислила много да се съсредоточавам върху уменията си по тях. Все ми напомняха на онази миризма на стола в училище ( да, аз съм от това поколение) или пък детската градина, където вечно пробутвах моята супа на някой да я изяде. Така правех и със зелената салата с репички, риба и каквото друго се сетите, за което днес бих убила. И все пак, дори преди години пуснах рецепта за Шкембе чорба в блога, а самата аз не го ям. 

Да, но супата топчета и Пилешката супа ( не ме убивайте) ми носят много неприятни асоциации за време, в което съм била в болница или са ме карали насила да ям нещо, което не обичам. Но години по-късно, с половинката седнахме да обядваме и той си поръча супа топчета. За разлика от мен, ако имаше как, той само в стол ще се храни и гледа авокадото и тирамисуто като неща от друга планета. За пръв път уханието на супата не ми беше неприятно и реших да я  опитам отново. ЧИ то било вкусно, бря??!!

Малките симпатични кюфтенца, оризчето и ароматна чорбичка ми стоплиха коремчето така добре, че не след дълго у дома започна да се готви и Супа топчета. И така днес, в това хладно време се замислих, няма ли да е хубаво всички да си направим една супа за идните дни. А ето как може да си я направите: 


Необходими продукти:
Около 200-250 г кайма
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 голям картоф
1 малка червена чушка
1 малка зелена чушка
1/ 3 ч.ч. суров ориз
магданоз
подправки като чубрица, сушена целина или други, които обичате за супа 

Застройка:
2 бр. яйца
3-4 с.л. кисело мляко

Започваме като измиваме ориза и нарязваме лука на ситно - аз използвам чопъра. Прибавяме две-три супени лъжици от ориза към каймата и още толкова от лука.


Подправяме каймата с подправки за скара, кайма или просто купете вече овкусена.
Правим малки топчета  с размерите на лешник, като за по-хубава форма, навлажнявайте ръцете с вода от време на време.


Слагаме малко олио в подходяща тенджера да загрее и прибавям останалия ни лук да се запържи, докато омекне и стане бистър. След това прибавяме към него около два литра вода и слагаме какапака и оставяме да заври.


През това време в чопъра или на ръка нарязваме на ситно един по-голям моркови и две чушки - червена и зелена. 























                    

Прибавяме ги към лука и водата след като заврат, а малко след това пускаме е едно по едно и малките топчета.























                   

Слагаме капака и оставяме супата да заври отново, като след като топчетата изплуват на повърхността, значи са готови.
Подправяме на вкус със сол, още олио ако е необходимо, подправки за супа и слагаме последно останалия ориз и нарязаните на малки кубчета картофки.


Оставяме супата да заври още веднъж, след което намаляваме силата на колона и я отделяме още няколко минути да покъкри, за да се смесят добре ароматите.


През това време правим застройката. В купа разбиваме яйцата и киселото мляко на еднородна смес. Загребваме част от чорбата на топлата супа и прибавяме към тях на тънка струйка, като бъркаме енергично с телената бъркалка, така че да не ни се пресече яйцето.
























                     
Прибавяме черпак по черпак, докато сместа израни температурата на супата, а след това връщаме към тенджерата.


Супата ни е готова.



Сигурна съм, че някои може да не харесат присъствието на картофки или пък нещо друго, но това е рецептата, която правя и за хора, които не са най-големите фенове на супите като цяло. 



Някой ден в блога може би ще се появи и рецептата на мама за Пилешка супа, в която се кълне всеки, който не я опитал, но този ден е още далеч...или може би не :) 



Напишете ми вие какво обичате или не, какво сте прояли с годините и каква рецепта, която не сте мислили, че ще ядете някога сега ви удря в в петите от апетит към нея.


Надявам се моето предложение да ви е от полза и е ако е така, и искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...