Времето навън взе, че най-после се затопли и не закъсня желанието ми за прохладна наслада. След като ви изкуших със страхотния бананов от тук, дойде време и на третата и последна рецепта, която подготвих за годишнината на Др. Йоткер. - Печена Аляска.
Ако досега не сте приготвяли домашна сладоледена торта със запечена глазура от белтъци, не виждам с какво има да се оправдавате тази година - да не би да имате други планове? С толкова седене у дома трябва поне да развиваме уменията и сетивата си, защото очевидно другите удоволствия ;леко ни ги ограничиха, но пък щом животът ти дава лимони - направи си лимонада. В моя случай - просто една чудесна торта.
Тортата става доста бързо, особено щом използваме и готовия пудинг " Крем Брюле". А ако не броим запичането на белтъците с горелка отгоре, тортата наистина си е без печене. След дълбоко замразяване може да я запечете дори и във фурната, на грил функция, за да хване само белтъка, но като цяло видях, че и в Левчето са заредили вече мини готварски горелки, че дори и със запалка на същия принцип ще стане.
Aко искате да имате рецептата за по-дълго, натиснете опцията принтирай ТУК.
Продукти:
1 л. прясно мляко
80 г захар
250 мл сладкарска сметана
350 г маскарпоне
50 г пудра захар
8 бр. бишкоти
100 мл вода или прясно мляко
За глазурата:
2 бр. белтъка
180 г захар
1 пак. ванилена захар Dr.Oetker
Много лесна, разхлаждаща и идеална за горещите дни сладоледена торта, която ще впечатли семейството и гостите.
Сварете пудинга както сложите 800 мл от млякото и захарта да се затоплят на котлона до степен на кипете. Останалите 200 мл смесете със съдържанието на пакетчетата на рядка кашичка. Прибавете към млякото след като заври и разбърквайте енергично. Щом се сгъсти до консистенцията на пудинг, свалете от огъня.
Прехвърлете крема върху измит със студена вода метален поднос и разнесете равномерно, така че изстине по-бързо. Покрийте още горещ със стреч фолио, за да не образува коричка.
Докато крема се охлажда, разбийте сладкарската сметана на сняг и отделете на страна.
Накрая разбийте маскарпонето с пудрата захар на крем. Прибавете към него половината от охладения крем, а след като се хомогенизира добре в маскарпонето, прибавете и половината от битата сметана. Опитайте крема и ако прецените, че искате да по-сладък, добавете още пудра захар на вкус.
Трите купи - готовия крем Брюле с маскарпоне, половината пудинг крем Брюле и половината ни останала част бита сметана.
В метална купа, предварително покрита със стреч фолио, сложете част от крема с маскарпоне, после малко сметана и заравнете, малко от пудинга крем брюле, после пак от маскарпонения крем и така редите докрай от всички кремове.
Завършете с пласт от потопени леко в мляко/ вода с какао бишкоти, така че тортата ни да има основа като се обърне. Оставете в хладилника за една нощ.
На другия ден я извадете, за да може да се отпусне леко и да се извади лесно от купата.
През това време затоплете белтъците със захар на водна баня, докато захарта се разтопи. Свалете ги от огъня и ги разбийте с миксера на твърд сняг, като ако ги прехвърляте от съд в съд, много внимавайте да не попадне нито капка вода.
След като извадите тортата от купата, махаме фолиото и шрицовайте отгоре разбитите на сняг белтъци, към които сте прибавили и малко ухание на ванилия.
Готовата торта запечете набързо със сладкарска горелка или пъхнете на грил функция във фурната, за да хване само лек загар отгоре и то само за няколко минути.
Тортата може да се съхранява как то във фризера, така и в хладилника, където ще стои като охладена крем торта и ще бъде винаги под ръка, за да направи деня ви по-сладък
Това, което може да очаквате от тортата е, че е много лека и въздушна, охлаждането й я прави чудесна. Тъй като в кремовете има много съставки, препоръчвам и ви да оставите тортата да се отпусне на стайна температура преди да я хапнете, а след това и дори като студен крем пак е вкусна а( не е нужно да я прибирате в камерата)
Какво още не съм ви споделила, а да - поставката за торта си взех от ТУК!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята!
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Благодаря ви, приятели!