петък, 5 юни 2020 г.

"Печена Аляска" с крем Брюле / Baked Alaska with Crème Brûlée


Времето навън взе, че най-после се затопли и не закъсня желанието ми за прохладна наслада. След като ви изкуших със страхотния бананов от тук, дойде време и на третата и последна рецепта, която подготвих за годишнината на Др. Йоткер. - Печена Аляска.

Were In The Good Place GIFs - Get the best GIF on GIPHYАко досега не сте приготвяли домашна сладоледена торта със запечена глазура от белтъци, не виждам с какво има да се оправдавате тази година - да не би да имате други планове? С толкова седене у дома трябва поне да развиваме уменията и  сетивата си, защото очевидно другите удоволствия ;леко ни ги ограничиха, но пък щом животът ти дава лимони - направи си лимонада. В моя случай - просто една чудесна торта. 

Тортата става доста бързо, особено щом използваме и готовия пудинг " Крем Брюле". А ако не броим запичането на белтъците с горелка отгоре, тортата наистина си е без печене. След дълбоко замразяване може да я запечете дори и във фурната, на грил функция, за да хване само белтъка, но като цяло видях, че и в Левчето са заредили вече мини готварски горелки, че дори и със запалка на същия принцип ще стане.


Aко искате да имате рецептата за по-дълго, натиснете опцията принтирай ТУК



Продукти:
1 л. прясно мляко
80 г захар
250 мл сладкарска сметана
350 г маскарпоне
50 г пудра захар
8 бр. бишкоти
100 мл вода или прясно мляко


За глазурата:
2 бр. белтъка
180 г захар



Много лесна, разхлаждаща и идеална за горещите дни сладоледена торта, която ще впечатли семейството и гостите.

Сварете пудинга както сложите 800 мл от млякото и захарта да се затоплят на котлона до степен на кипете. Останалите 200 мл смесете със съдържанието на пакетчетата на рядка кашичка. Прибавете към млякото след като заври и разбърквайте енергично. Щом се сгъсти до консистенцията на пудинг, свалете от огъня.

Прехвърлете крема върху измит със студена вода метален поднос и разнесете равномерно, така че изстине по-бързо. Покрийте още горещ със стреч фолио, за да не образува коричка. 
 Докато крема се охлажда, разбийте сладкарската сметана на сняг и отделете на страна. 

Накрая разбийте маскарпонето с пудрата захар на крем. Прибавете към него половината от охладения крем, а след като се хомогенизира добре в маскарпонето, прибавете и половината от битата сметана. Опитайте крема и ако прецените, че искате да по-сладък, добавете още пудра захар на вкус.


Трите купи - готовия крем Брюле с маскарпоне, половината пудинг крем Брюле и половината ни останала част бита сметана. 


В метална купа, предварително покрита със стреч фолио, сложете част от крема с маскарпоне, после малко сметана и заравнете, малко от пудинга крем брюле, после пак от маскарпонения крем и така редите докрай от всички кремове. 


Завършете с пласт от потопени леко в мляко/ вода с какао бишкоти, така че тортата ни да има основа като се обърне. Оставете в хладилника за една нощ.


На другия ден я извадете, за да може да се отпусне леко и да се извади лесно от купата.

През това време затоплете белтъците със захар на водна баня, докато захарта се разтопи. Свалете ги от огъня и ги разбийте с миксера на твърд сняг, като ако ги прехвърляте от съд в съд, много внимавайте да не попадне нито капка вода.


След като извадите тортата от купата, махаме фолиото и шрицовайте отгоре разбитите на сняг белтъци, към които сте прибавили и малко ухание на ванилия. 


Готовата торта запечете набързо със сладкарска горелка или пъхнете на грил функция във фурната, за да хване само лек загар отгоре и то само за няколко минути. 

Тортата може да се съхранява как то във фризера, така и в хладилника, където ще стои като охладена крем торта и ще бъде винаги под ръка, за да направи деня ви по-сладък 



 Това, което може да  очаквате от тортата е, че е много лека и въздушна,  охлаждането й я прави чудесна. Тъй като в кремовете има много съставки, препоръчвам и ви да оставите тортата да се отпусне на стайна температура преди да я хапнете, а след това и дори като студен крем пак е вкусна а( не е нужно да я прибирате в камерата)

Какво още не съм ви споделила, а да - поставката за торта си взех от ТУК!


 Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


  Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




сряда, 3 юни 2020 г.

Нежен бананов мус / Light and fluffy banana mousse


Направих грубата грешка да си позволя да се видя с приятели вчера на по бира след работа и днес не знам къде се намирам. Не, не съм се отрязала, ако това си мислите, но останах до десет часа навън, което оказа пагубно влияние на застаряващия ми очевидно организъм. Вече така свикнах да си лягам с кокошките от умора, че тази "случайна" среща с дружките ми разджурка целия ми график. 
Ice cream eating gif 5 » GIF Images DownloadАтмосферното налягане и напъните за дъжд навън не помагат също на моята активност, а с това и желанието за готвене през седмицата. Да, ама пък желанието за сладичко си е тук, на място, живо и здраво и това, което чакам с голям трепет в края на работния ден е този страхотен, лек, охладен бананов мус. Направих с помощта на Крем Оле на Др. Йоткер по случай техния рожден ден и моя неспирен апетит. :)

Една чашка нечувано, невиждано и нечовешко удоволствие, което от сега знам, че включа в още сума рецепти и за в бъдеще. 

Обичам уханието на бананови кремове, мусове и сокчета, понякога повече и от самите банани, затова от сега ви казвам, че ако и вие сте като мен, този десерт ще размечтае. Хубавото е, че става за има-няма три минути, така че даже няма какво да ви показвам и в стъпка в стъпка - просто сложете всичко в купата. Ето и рецептата: 


Лек бананов мус с маскарпоне: 

Брой: 6 броя
Време: 10 минути
трудност: лесна

Необходими продукти:

400 мл прясно мляко
200 г маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
банан и шоколад за украса


Разбиваме крема Oле с прясното мляко на крем както е според описанието на опаковката. Разбърквайте един-два пъти с лъжица, тъй като парченцата шоколад обикновено падат на дъното, Прибавете маскарпонето и разбийте на плътен, ароматен крем.

След това разбиваме сметаната на сняг в отделен съд, като ако е неподсладена добавяме захар на вкус. 
Последователно смесваме банановата смес пухкавата сметана, докато получим пухкав и ароматен бананов мус. 

Шприцоваме в чаши, използвайки широк накрайник, така че шоколадовите парченца да преминат свободно през него.


Украсете с още шоколад и парченца банан по желание.
Съвет: За да не потъмнява банана, след като е нарязан, веднага го оваляйте в прясно изстискан лимонов сок. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 29 май 2020 г.

Печени понички Крем Брюле / Baked Creme Brulee Doughnuts


Много дълга  бе тази работна седмица, значи! Да, знам, че в понеделник даже не работихме, но следващите дни бяха толкова натоварени, че съм сигурна, че ако се разровя ще намеря още някой бял косъм на косата си.
 Днес например в работата имахме един толкова  груб и ужасен клиент, че направо ме разтрепери. Не знам как хората успяват да забравят, че в която и сфера на работа да се намират насреща им са просто хора и дори и да са недоволни с нещо,  крещенето не помага. Записах го в системата като "Asshole Тъпанаров" и се надявам кармата да си свърши работата, защото професионализмът ми не ми позволи да го пратя там където слънце не огрява. 

За сметка на това изпитвам неистова нужда да се отдам на любимото си хоби през уикенда - готвене и съответно похапване на вкусотийки. Знам, че лятото е пред нас, макар и да не го показва умело с тези студени температури, но честно казано ми писна да чакам 2020 да влезе в час и да не се държи и тя като Аsshole Тръпанаров. Затова и ще си събудя ендорфините в мозъка с нещо сладко, много вкусно и по-възможност лесно за готвене, тъй като умората си казва думата.

По случай рождения ден на Др. Йоткер реших да опитам новия им Пудинг Крем Брюле, като се почерпя за тяхно здраве с пухкави печени понички, които отгоре имат тънка, хрупкава карамелена коричка, а отвътре - отвътре се крие ароматния крем Брюле. Ако искате да изпринтите рецептата, отидете направо ТУК, 
а ако искате да ви разкажа как да си ги направите у дома, преминете към рецептата по-надолу: 


Печени понички с крем Брюле
Брой:15 броя
Време: 60 минути
трудност: средна трудност


Необходими продукти:
За поничките:
Около 400 г брашно 
60 г. захар
щипка сол
190 мл прясно мляко. затоплено мляко
3 с.л. зехтин / олио ( плюс още за купата)
2 жълтъка


За крема:
600 мл прясно мляко
70 г масло
50 г захар

За глазурата: 
200 г захар
1-2 с.л. вода



Започваме с тестото за поничките ( позната ви е от тук) . В купата на миксера с приставка за месене слагаме половината брашно и правим кладенче. В него сипваме захарта,   леко затопленото мляко и маята. След това прибавяме жълтъците, а по ръба на купата солта и мазнината. Пускаме да меси докато постепенно прибавяме още от брашното, докато получим меко, отделящо се от купата  тесто.

Слагаме го в мазана с олио купа и го оставяме на топло, покрито с кърпа, да втаса и удвои обема си. 

През това време правим крема за да има време да изстине.
Приготвяме пудинга както слагаме 500 мл от млякото и захарта да се затоплят на котлона до степен на кипете. Останалите 100 мл смесваме със съдържанието на пакетчето на рядка кашичка. Прибавяме към млякото като тръгне да завира и бъркаме енергично, за да не стане на бучки крема. Щом се сгъсти до консистенцията на пудинг, дърпаме от огъня и прибавям маслото. 
Прехвърляме крема върху измит със студена вода метален поднос и разнасяме равномерно, така че изстине по-бързо. Покрийте още горещ със стреч фолио, за да не образува коричка. 

Връщаме се на тестото. като го разточваме на не много тънък лист върху набрашнен плот и изрязваме кръгове с помощта на чаша. Оставяме ги да се надигнат още малко, като не е необходимо да удвоят големината си.


След това ги пъхаме да се пекат в предварително затоплена на около 190 градуса фурна за около 10 минути или до получаването на хубав светло кафяв цвят.

Готовите понички оставяме да изстинат , а след това пълним с готовия крем, който прехвърляме в пош. Добре е преди това пак да го разбъркаме за кратко с миксер или телена бъркалка, за да стане пухкав. 


Последната стъпка е да направим хрупкавата карамелена глазура. Слагаме в подходящ съд захарта и водата на котлона да се карамелизира,  докато получим течен карамел. Топваме съвсем леко горната част на поничката в него и отцеждаме - внимавайте да не се покапете, карамелът гори!!!


Редим върху поднос хартия за печене и оставяме да стегне. 
Усещането да захапете от пухкавата поничка, прекършвайки тънката карамелена коричка, а вътре да ви чака изстудения и ухане крем Брюле, е просто неописуемо :) 



В дни като днешния си давам сметка, че храната наистина е лекарство и понякога, в години като сегашната, диетата не ми е приоритет. Най-важно за мен е да се насладя на живота си, да усетя топлина и уют, да се почувствам жива и още повече да споделя сладкишите с любимите си хора. Когато виждам техните усмивки се зараждам толкова много и затова готвенето наистина е моето хоби! 

Ако искате и вие няколко мига кулинарна психотерапия, но и не трудна рецепта, тази е вашата! 


Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...