сряда, 3 юни 2020 г.

Нежен бананов мус / Light and fluffy banana mousse


Направих грубата грешка да си позволя да се видя с приятели вчера на по бира след работа и днес не знам къде се намирам. Не, не съм се отрязала, ако това си мислите, но останах до десет часа навън, което оказа пагубно влияние на застаряващия ми очевидно организъм. Вече така свикнах да си лягам с кокошките от умора, че тази "случайна" среща с дружките ми разджурка целия ми график. 
Ice cream eating gif 5 » GIF Images DownloadАтмосферното налягане и напъните за дъжд навън не помагат също на моята активност, а с това и желанието за готвене през седмицата. Да, ама пък желанието за сладичко си е тук, на място, живо и здраво и това, което чакам с голям трепет в края на работния ден е този страхотен, лек, охладен бананов мус. Направих с помощта на Крем Оле на Др. Йоткер по случай техния рожден ден и моя неспирен апетит. :)

Една чашка нечувано, невиждано и нечовешко удоволствие, което от сега знам, че включа в още сума рецепти и за в бъдеще. 

Обичам уханието на бананови кремове, мусове и сокчета, понякога повече и от самите банани, затова от сега ви казвам, че ако и вие сте като мен, този десерт ще размечтае. Хубавото е, че става за има-няма три минути, така че даже няма какво да ви показвам и в стъпка в стъпка - просто сложете всичко в купата. Ето и рецептата: 


Лек бананов мус с маскарпоне: 

Брой: 6 броя
Време: 10 минути
трудност: лесна

Необходими продукти:

400 мл прясно мляко
200 г маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
банан и шоколад за украса


Разбиваме крема Oле с прясното мляко на крем както е според описанието на опаковката. Разбърквайте един-два пъти с лъжица, тъй като парченцата шоколад обикновено падат на дъното, Прибавете маскарпонето и разбийте на плътен, ароматен крем.

След това разбиваме сметаната на сняг в отделен съд, като ако е неподсладена добавяме захар на вкус. 
Последователно смесваме банановата смес пухкавата сметана, докато получим пухкав и ароматен бананов мус. 

Шприцоваме в чаши, използвайки широк накрайник, така че шоколадовите парченца да преминат свободно през него.


Украсете с още шоколад и парченца банан по желание.
Съвет: За да не потъмнява банана, след като е нарязан, веднага го оваляйте в прясно изстискан лимонов сок. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 29 май 2020 г.

Печени понички Крем Брюле / Baked Creme Brulee Doughnuts


Много дълга  бе тази работна седмица, значи! Да, знам, че в понеделник даже не работихме, но следващите дни бяха толкова натоварени, че съм сигурна, че ако се разровя ще намеря още някой бял косъм на косата си.
 Днес например в работата имахме един толкова  груб и ужасен клиент, че направо ме разтрепери. Не знам как хората успяват да забравят, че в която и сфера на работа да се намират насреща им са просто хора и дори и да са недоволни с нещо,  крещенето не помага. Записах го в системата като "Asshole Тъпанаров" и се надявам кармата да си свърши работата, защото професионализмът ми не ми позволи да го пратя там където слънце не огрява. 

За сметка на това изпитвам неистова нужда да се отдам на любимото си хоби през уикенда - готвене и съответно похапване на вкусотийки. Знам, че лятото е пред нас, макар и да не го показва умело с тези студени температури, но честно казано ми писна да чакам 2020 да влезе в час и да не се държи и тя като Аsshole Тръпанаров. Затова и ще си събудя ендорфините в мозъка с нещо сладко, много вкусно и по-възможност лесно за готвене, тъй като умората си казва думата.

По случай рождения ден на Др. Йоткер реших да опитам новия им Пудинг Крем Брюле, като се почерпя за тяхно здраве с пухкави печени понички, които отгоре имат тънка, хрупкава карамелена коричка, а отвътре - отвътре се крие ароматния крем Брюле. Ако искате да изпринтите рецептата, отидете направо ТУК, 
а ако искате да ви разкажа как да си ги направите у дома, преминете към рецептата по-надолу: 


Печени понички с крем Брюле
Брой:15 броя
Време: 60 минути
трудност: средна трудност


Необходими продукти:
За поничките:
Около 400 г брашно 
60 г. захар
щипка сол
190 мл прясно мляко. затоплено мляко
3 с.л. зехтин / олио ( плюс още за купата)
2 жълтъка


За крема:
600 мл прясно мляко
70 г масло
50 г захар

За глазурата: 
200 г захар
1-2 с.л. вода



Започваме с тестото за поничките ( позната ви е от тук) . В купата на миксера с приставка за месене слагаме половината брашно и правим кладенче. В него сипваме захарта,   леко затопленото мляко и маята. След това прибавяме жълтъците, а по ръба на купата солта и мазнината. Пускаме да меси докато постепенно прибавяме още от брашното, докато получим меко, отделящо се от купата  тесто.

Слагаме го в мазана с олио купа и го оставяме на топло, покрито с кърпа, да втаса и удвои обема си. 

През това време правим крема за да има време да изстине.
Приготвяме пудинга както слагаме 500 мл от млякото и захарта да се затоплят на котлона до степен на кипете. Останалите 100 мл смесваме със съдържанието на пакетчето на рядка кашичка. Прибавяме към млякото като тръгне да завира и бъркаме енергично, за да не стане на бучки крема. Щом се сгъсти до консистенцията на пудинг, дърпаме от огъня и прибавям маслото. 
Прехвърляме крема върху измит със студена вода метален поднос и разнасяме равномерно, така че изстине по-бързо. Покрийте още горещ със стреч фолио, за да не образува коричка. 

Връщаме се на тестото. като го разточваме на не много тънък лист върху набрашнен плот и изрязваме кръгове с помощта на чаша. Оставяме ги да се надигнат още малко, като не е необходимо да удвоят големината си.


След това ги пъхаме да се пекат в предварително затоплена на около 190 градуса фурна за около 10 минути или до получаването на хубав светло кафяв цвят.

Готовите понички оставяме да изстинат , а след това пълним с готовия крем, който прехвърляме в пош. Добре е преди това пак да го разбъркаме за кратко с миксер или телена бъркалка, за да стане пухкав. 


Последната стъпка е да направим хрупкавата карамелена глазура. Слагаме в подходящ съд захарта и водата на котлона да се карамелизира,  докато получим течен карамел. Топваме съвсем леко горната част на поничката в него и отцеждаме - внимавайте да не се покапете, карамелът гори!!!


Редим върху поднос хартия за печене и оставяме да стегне. 
Усещането да захапете от пухкавата поничка, прекършвайки тънката карамелена коричка, а вътре да ви чака изстудения и ухане крем Брюле, е просто неописуемо :) 



В дни като днешния си давам сметка, че храната наистина е лекарство и понякога, в години като сегашната, диетата не ми е приоритет. Най-важно за мен е да се насладя на живота си, да усетя топлина и уют, да се почувствам жива и още повече да споделя сладкишите с любимите си хора. Когато виждам техните усмивки се зараждам толкова много и затова готвенето наистина е моето хоби! 

Ако искате и вие няколко мига кулинарна психотерапия, но и не трудна рецепта, тази е вашата! 


Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



събота, 23 май 2020 г.

Солена палачинкова торта "Лазаня" / Crepe Lasagna Recipe



Навярно всяко семейство и си има любима съботно-неделна закуска. При мама това са пържените филийки, при сестра ми това са палачинките, а пък аз, какво да ви кажа - при мен е кото доди. И все пак, палачинките винаги ми дават толкаво много поле за изява - за сладки и солени торти и честно казано никога не са в повече, пък дори да останат. Винаги ще ги наместя някъде или просто ще ги нападна като следобедна закуска със сиренце и кашкавал. Голяма любов са ми палачинките, както  и правенето на торти, така че неизбежно се бяхме запътили към този момент - солена палачинкова торта " Лазаня".



С риск да ме изключат от някои кулинарни общности, и въпреки че съм огромен любител на традиционната пък дори и не традиционната лазаня, мога да кажа, че този вариант с палачинки е понякога по-вкусен. Може би зависи от рецептата ви за палачинки, но все пак, ако са нежни и крехки, всяка хапка от тази торта, с богатите сосове,  месце с домати и разтопен кашкавал просто може да ви пренесе на едно много по-красиво и щастливо място.





И сега, когато пускам тази рецепта в дни на дълъг уикенд, знам, че е точно на време да ми се доверите, да я опитате и дори да я приготвите два пъти, защото има рецепти, които един път просто не стига. 


Ако искате в живота си да хапвате повече такива ястия, както и да знаете какво се готви в кухнята на Люси по всяко време, последвайте ме в Инстаграм, където ще ви споделям повече видеа, идейки и кадри от предстоящите рецепти. Ако ви звучи добре, пък и искате да имате още едно място, където може да ми пишете и да общуваме, натиснете линка тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/


А сега, за да не губим време, преминаваме към рецептата и ще говорим повече за нея след това: 

Необходими продукти:
За палачинките: 
Около 2 ч.ч. брашно София мел Класик 
500 мл айран
3 яйца
50 мл олио
щипка сол
мазнина за тигана 

( 1 ч.ч .= 200мл)

Започваме с приготвянето на палачинките. За целта разбиваме леко яйцата, олиото, солта и прибавяме останалите съставки, редувайки брашното и айрана, за да избегнем появата на бучки. Трябва да постигнем смес с консистенцията на боза, но аз препоръчвам даже една идейка по-рядка, за по-крехки палачинки.

Печем ги в подходящ тиган, като мажем с мазнина преди всяка палачинка, за да не залепва. Готовите палачинки оставяме да изстинат, а през това време се захващаме с другата част от рецептата. Аз правя всичко едновременно на съседни котлони, но пък ако ви затруднява да готвите няколко неща наведнъж, може да си приготвите палачинките и ден по-рано. 


За сос 1:
Около 400 г млени домати ( моите са от консерва, цели) 
500 г кайма
1 по-голяма глава лук
3-4 скилидки чесън
подправки - италиански микс

За сос 2:
1 пълна супена лъжица масло
1 пълна супена лъжица брашно 
около 700 мл мляко
100 г кашкавал

Трябват ви още:
Още 200 г кашкавал
няколко саламчета

Започваме със соса тип- Болонезе. Смиламе на чопъра кромида и чесъна да са на ситно. През това време в тиганчето запържваме каймата, докато лесно се раздробява. Аз използвах доста ситно смляна кайма. После прибавяме лука и чесъна и запържвам още малко, докато всичко се смеси и овкуси. Работя не средна степен на котлона. 

                             

След това смиламе доматите, като аз ползвах домати от консерва, но ако ползвате пресни, сигурно ще киселеят, затова добавете и щипка захар към тях. 


Прибавяме ги към каймата и още ще толкова някъде вода, така че да може сос да покъкри в течността и каймата да поеме от всички вкусове 
След като водата изври, прибавяме любими подправки - сол, захар ( ако е необходимо), риган, мащерка, чубрица дори. Лично аз не смятам,че тази торта трябва да бъде строго италианска, затова е хубаво да използвате това, което ви харесва като овкусяване на този вид сос. Малко млян чесън или чеснов пипер също е добра идея.
Оставяме готовия сос на страна и се заемаме със следващия. 


В друга подходяща тенджерка запържваме за кратко маслото и брашното, не е нежно да покафенява, но е добре да пусне аромата си и да не стои сурово после. Аз имах останал малко твърд кашкавал и го добавих към тях за да може да омекне. 

Прибавяме после млякото и бъркаме, докато стане вкусен сос, а кашкавалът се разтопи. Може да прибавите около 500 мл от млякото първо, а останалите 200 да добавите, ако се сгъсти прекалено, за да може да го разредите.
Ако имате опит с този сос- знаете процедурата, но ако сте нови в сосовете - тези съвети ще са ви полезни. 
Опитайте соса на вкус - ще зависи от кашкавала, но може винаги да го подправите с нещо допълнително. 

                             

Сглобяване на тортата:
В подходяща форма за торта, най-добере с махащи се стени, редим тортата.
Започваме с  палачинка, малко от единия сос, отгоре малко от другия,

                           

а най-добре да слагаме и малко рендосан кашкавал.


Така редим палачинките докрай или докато ни стигнат съставките като отгоре завършваме със същото и няколко саламчета, защото ако не сте забелязали, исках тази торта да е нещо средно между - лазаня и пица. 


Даже препоръчвам отгоре да сте по-щедри с кашкавала, както е при пиците.
Пъхаме да се пече на 200 градуса за около 30 минути.


Важното е да сте запазили сосовете си сочни и ястието ще стане просто неописуемо. 
Оставете тортата леко да изстине преди да махнете страните на формата, а от вътре кашкавалът ще си седи топъл и не се притеснявайте - ефектът УОУ ще го има! 


Тази торта е чудесна топла и студена и определено трябва да я приготвите, ако отдавана не сте шашкали домашните с нещо супер вкусно. 

Нека дългата рецепта да не ви заблуждава, че е трудна, защото всъщност е по-лесна от физическо при дистанционно обучение.


Постарах се да съм подробна в рецептата, за да мога да ви дам повече свобода за експерименти,  а пък снимките са повече, защото просто не мога да спра да я гледам, както и да я ям. 
Нямам търпение да чуя какво мислите или да ми споделите вашите варианти на рецептата! 


А сега ще ви оставя с няколко апетитни кадъра в хоризонтал, за тези от вас, които ги предпочитат и отивам да мъдрувам с какво да ви изненадам следващия път. Аз обичам предложения, затова ако имате такива - пишете ми в Инста или на страничката на блога във фейсбук.

Ще се радвам моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тукhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 












Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...