неделя, 3 май 2020 г.

Много шоколадов веган и безглутенов тарт / Vegan & Gluten-Free Chocolate Pie


Стремя се да правя статиите си така, че да са актуални с всяка година, но тази е толкаво извънредна и откачена, че искам-  не искам, все ще трябва да я отчетем някакси. 

След като намекват, че извънредното положение в страната може да приключи по-рано ( ако четеш това от бъдещето, годината е 2020-та),  така се развълнувах, тъй като чаках този момент, а ето че въобще не съм готова.  Така бях отпуснала положението, че вече нито диета спазвах, а наместо ударна доза витамини за превенция използвах само "любимата ни социална дистанция". 


Да се изложим изведнъж на силно слънце, контакти с хора и огромни дози сладолед е не само жадувано от нас, но и твърде рязко.  
Затова аз реших, че най-добре е бавно и плавно да преминем в предишното си русло. Не мога изведнъж да се отърва от глада за шоколад, но мога да го заместя с нещо по- полезно. 

Температурите ще се покачват и студената бира ще изглежда все по-апетитна отколкото горещия чай, затова пък има и студен чай и  като казвам студен чай нямам предвид онези захарни концентрати от магазина, които носят само такова име. 



Знаете, че от известно време съм посланик на Verve, защото джинджифилът и здравето вървят ръка за ръка!
За човек като мен, който обича да си похапва от всичко, добре е в менюто му да има полезни неща за да балансира останалите. 

След като последните месеци си пийвах от богатия им асортимент от топли чайчета с джинджифил, дойде време да ви покажа и тяхната алтернатива за топлите дни. Да пиеш топло в топъл ден всъщност е много полезно, но и на това ще наблегна в някоя от следващите си публикации. Сега иска да ви покая да опитате тези вкусни, разхлаждащи и вкусни студени чайове, подсладени само с медец и произведени чрез класическо запарване – както приготвяш своя чай у дома :)


Освен това те са приготвени само от специално подбрани билки и подправки с доказани полезни свойства, без захар, синтетични и преработени подсладители, без консерванти, изкуствени оцветители и аромати и един от моите любими елементи - бутилирани в 100 % безвредни и рециклируеми стъклени бутилки!

Не, това не е скрита, а доста явна реклама, но знаете, че обичам да заставам зад идеи, които намирам за близки до мен. Обичам и да комбинирам напитките си с някакъв неустоим десерт като днешния, за който също ще кажа няколко думи, а после ще ви покажа как лесно да си го приготвите :) 


Отдавна му бях хвърлила око, но не знам защо като видя някакви сурови, веган, безглутенови десерти все си мисля, че ще ми излязат скъпо или пък че няма да ги одобрят у дома. Ако и вие сте така, започнете с тази рецепта, защото няма грешка. Рецептата става за има няма 15 минути, а текстурата на плънката е толкова свежа и кремообразна, че се чудиш шоколад ли ядеш,сладолед ли ядеш. Меката коричка от ядки пък е наситено шоколадова и за разлика от други основи за тартове и пайове не се рони, а е също толкова вкусна.  


Необходими продукти: 
1 1/2 ч.ч. сурови ядки ( лешници, бадеми, орехи)
1/3 ч.ч. неподсладено  какао
1 ч.ч. фурми без костилка
300 г шоколад ( веган, най-добре тъмен)
340 г кокосова сметана

1 ч.ч = 200 мл

Аз сложих микс от ядки, каквито имах у дома - сурови бадеми и лешници. Може да добавите и орехи, но с лешници е най-вкусно, тъй като засилват най-вече шоколадовия вкус познат ни от Нутелата например :) 

Смиламе ги на чопъра.


След това добавяме какаото и фурмите, които предварително сме нарязали на парчета и накиснали за около 10-15 минути във вряла вода. Те трябва да бъдат и леко отцедени. 

                             

Готовата смес има текстурата на паста и с лекота може да я притиснете и оформите по дъното на форма за тарт / пай. Аз имах порцеланова такава, но тъй като не се маха дъното, сложих първоначалото  стреч фолио отдолу, за да мога после по-лесно да я извадя, щом стегне. Не исках да рискувам и да залепне твърде много по стените на съда, затова я направих така, че хем да има форма, хем да не лепне. 

Прибираме в хладилника или най-добре фризера да стегне за около 10 минути. 


Заемаме се през това време с крема. За целта разтопяваме шоколада на водна баня или микровълнова, а през това време сипваме кокосовата сметана в миксера и разбиваме. (Кокосовата сметана се продава на много места в по-големите вериги, и се предлага в консерва) 

                             

Прибавяме постепенно и от разтопения шоколад, докато получим хубава хубав крем. 
В зависимост колко е сладък шоколад, толкова сладък ще бъде и крема. 
Изсипваме го в във изстудения пай и пъхаме отново на студено в хладилника. 


След около 15-20  минути паят вече е стегнал и може да го повдигнете с две ръце и да махнете стреч фолиото Поставете го отново във формичката.



С ръка на сърцето си мога да кажа, че няма нищо по-хубаво от това да ядеш вкусен десерт и да не изпитваш вина.


Опитах го с всички видове чай -
С джинджифил и мед и лимон, 
С джинджифил , праскова и хибискус и 
С джинджифил мента и бъз...ами с всички си върви идеално! 


Толкова е свеж, лек, въздушен, не натрапчиво сладък, а кремът е идеална комбинация между мус и течен шоколад.


Радвам се, че мога да ви предлагам и вегански и безглутенови десерти, без да изглеждат твърде изискващи и трудоемки.


Чайчета пък могат да ви послужат за имуностимулант и бустер, от какъвто определено имаме нужда. Различните видове ще ви помогнат при преумора, стомашен дискомфорт, намалена концентрация, простудни заболявания, нервност и други.


Ах, че апетитна хапка! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





неделя, 26 април 2020 г.

Ризото с лимец и аспержи / Еinkorn risotto with roasted asparagus ( Vegan, gluten-free)


По това време на годината с Ваничка обичахме да си правим един ден само по ресторанти - хапваме салата на ново място, после пием кафе в друго заведение, което сме набелязали, после отивахме в някой магазин за козметика да си купим някоя помада, хайде и на следобедно хапване в някое китно заведение и темата беше приемно здраволсовна. 

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να συναντάμε τις φίλες μας για να ...
Какво ли не обикаляхме по София и то не бяха веган кюфтенца, смутита и био магазинчета, което ни караше да се чувстваме толкова отговорни към себе си и света. Друг е въпросът, че вечерта прекарвахме в някой метъл бар, където също наблягахме на веган продукти от ечемик, малц, и картофи но в алкохолен вариант. 

Но нека да продължим със здравословната тема, защото истината е, че както се забелязва и в блога с годините ми става все по-любима. Признавам си, никога няма да ми писнат десертите, но дори и любимата ми торта не предизвиква в мен вълнение, колкото това да сътворя нещо вкусно със съвсем нови и различни продукти. Още повече, че като го ям да не чувствам вина, защото е част от балансираното хранене. 

Днешната рецепта е точно такава. Все още не мога да се върна на пълен режим на диета, макар да се опитвам през ден честно казано. Затова и реших, че докато карантината трае, поне да се опитам да поставя основите й с ястия, които са здравословни, супер вкусни и определено ще се отразят добре на организма ми. 


Звездата на днешното ястие  Лимецът. Готвила съм вече с  него ТУК и ТУК и след като от магазин Зелен решиха да ме предизвикат с още една рецепта за лимец, знаех какво точно ще приготвя без да се замисля. Любимото си ризото с лимец. 

Предизвикам ви и вас да го опитате, защото обещавам ви, ще се почуствате в пет-звезден ресторант и леко ще разтърси основите ви дали ризотото с ориз всъщност е най-вкусното? 


В рецептата присъстват още любимите ми аспержи, веган-пармезан ( направо съм изумена как е направен, абсолютен вкус на пармезан), лешници и още куп вкусотийки, които си набавих от магазин Зелен

Ще сложа линкове към описанието на продуктите за да може да цъкнете :) върху тях и да видите грамажи, съставки и друга важна за вас информация и да не се се налага да ги описвам в статията. Този път уцелих в десетата и няма продукт, който да се е изложил :) Но да се върнем към лимеца и тази красота в чинийка: 


Необходими продукти: 
1-2 скилидки чесън
200 г аспержи

 По рецепта е хубаво да пуснем лимеца на един -два импулса на кухненски робот, за да се раздроби леко. Моят обаче е твърде "паянтов" и нищо такова не се случи. За щастие ястието стана и така и може би, ако го начупите ще се приготви една идея по-бързо, но не е задължителен елемент. 


Следващата стъпка да разтворим две кубчета ( може и едно и половина, за да не е толкова солен) от бульона в литър вода. Прибавяме и нарязани на ситно чесън за да го ароматизираме. За първи път опитах такъв бульон и наистина ми харесва. Заклевам се виждат се цели парченца зеленчуци щом го разтворите :) 

                           

 Загряваме малко зехтин в тиган на котлона, 


и прибавяме лимеца. Разбъркваме го 3-4 минути, докато пусне аромата си и започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона. Започваме с един черпак, като намаляваме температурата на по-слабо до средна степен. Моята беше на 3-4 от общо.

Едва след като лимецът поеме целия бульон, тогава слагаме втория черпак. 
Процесът е по-бавен, отнема около 40 минути, затова аз си направих и един веган десерт в същото време, но за него в друга публикация ;)  

                            

Използваме времето също и да запечем аспержите и лешниците във фурната. 

 За целта почистваме аспержите  от дебелите стволчета, измиваме ги, като нарязваме две от тях на дребно, а други оставяме цели. Измиваме и лешниците и ги слагаме до тях. Слагаме пръска зехтин на аспержите, а на лешниците - щипка сол. 


Печем във фурната на 200 градуса за около 10 минути. аспержите трябва да са още ярко зелени и леко хрупкави. 

През това време рендосваме и пармезана. Наистина ме впечатли тази чудесия- и на вкус и на текстура го докарва. Най-интересно ми беше дали има същите свойства и ще се разтопи в ризотото както трябва. 


След като лимеца омекна и се посвари, накрая прибавих и пармезана към него. 


Стана идеално! Той се разтопи, стана една супер ароматна каша, а към самото ризото добавих нарязаните аспержи,които вече бяха изпечени охладени. 


Поднасяме в чиния като отгоре поставяме целите аспержи, малко нарязани печени лешници и още шипка от пармезана.


Ако и вие като мен като отидете на ресторант се пулите в менюто и накрая все пак винаги избирате ризото, тази рецепта е за вас. Толкова вкусно, креместо, а свежите аспержи и ядките просто го правят незабравимо. Нищо чудно сега да го включат и в менюто на ресторантите :) 

Дали от бульона или от пармезана, ястието стана една идея по-солено за мен, затова го опитвайте и добавете вода ако е така или просто по-малко от пармезана. И все пак, аз съм човек, който консумира доста малко сол и половинката често посяга към солницата за моите ястия :) Аз обаче да си кажа всичко, защото как да съм ви максимално полезна, ако премълчавам нещо ?! 


 Направих ястието във веган вариант, но вие може да използвате и истински пармезан, а искам да уточня, че макар лимецът да съдържа глутен, той всъщност е добър за хората с глутенова непоносимост, тъй като е в много по-ниски количества. Освен това протеинът, който влиза в състава на зърното - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия. 


Надявам се с днешната ми рецепта да съм ви дала не само храна за размисъл, но и харна за душата и стомаха, Още хубаво настроение, желание за експериментиране и най-вече стимул да си спретнем нещо по-здравословно и щадящо природата :)  


Ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 24 април 2020 г.

Десертни филийки от стар козунак / Easter bread french toast



Нямахме много възможност да се събираме с хората тази година и въпреки големите вкусотии, които се получиха,  все пак остана малко козунак. Ако и вие сте така и ви е писано от рецептата за "козунак с крем карамел", то ви предлагам да си спретнете едни козуначени пържени филийки за закуска. Стават супер лесно, а затоплянето на ароматните филийки ги превръща в нов десерт само по себе си. 


Има разлика в пържените филийки от обикновен хляб и козунака - няма място за сравнение. Особено ако е като моят с шоколад. Ако обаче не сте се сетили да сложите във вашия, отрежете просто две по-тънки филийки и ги спете е с течен шоколад. 


Няма да съжалявате, а единственият резултат, който може да очаквате е да почнат да ви искат такава закуска по-често :) 

Не съм от хората, които закусват със сладичко, но някои седмици просто го изискват! Изминавалата определено беше такава, така че сладката и ароматна закуска ( пък било то и следобедна) си е задължителна! 


Ето какво ви трябва за тях:
стар козунак
течен шоколад
3 яйца
2-3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сода ( равна)
малко газирана вода ( по желание) 
олио за пържене
плодове/ пудра захар за поднасяне

Започваме като нарязваме козунака на филийки. 


В купа разбиваме яйцата, а след това шупналото мляко със содата и малко газирана вода. Разбъркваме добре.


Слагаме олио да се загрее в тигана, а след това овалваме набързо филийката в яйчената смес. 


Пържим до златисто от двете страни! 


Филийките поемат мазнина, затова може да ги изваждате върху чиния с кухненска хартия. 


Ако решите да ги слепите с шоколад - процедурата ще е същата.
При разрязване ще получите красив шоколадов фонтан :) 


Понякога простичките неща са най-хубавите неща и носят много усмивки. 
А като говорим за усмивки - ако обичате да се смеете, защо не се включите в моята игра тук? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...