понеделник, 9 декември 2019 г.

Американска коледна торта с меласа / Salted Caramel Gingerbread Cake With Molasses


Дори не знам от къде да започна! Може би като всяка приказка с....

Имало едно време, едно влюбено в Коледа момиче, което цяла година очаквала с трепет това най-магическо, вълшебно и любимо време от годината, когато сякаш и най-големите скептици и мърморковци успяват да станат по-позитивни, весели и усмихнати - Коледа! Когато хората предпочитат да загърбят различията си, конфликтите от годината и да прекарат приятно и спокойно врем с любимите си хора. Когато непрестанната музика, светлини и шум не будят възмущение, а озарява тихите и мрачни зимни улици, придаващи по-скоро ведро настроение, когато всяка гозба на масата не дисектира на калории и подходящо време за консумация, а мил жест, който ни събира на масата и всички хапваме, доволни че имаме вкусна храна и възможност да й се насладим.


 Как да не обичаш Коледа, когато тя носи толкова живот и любов в себе си, тъй като символизира именно това?1 Как и аз да избера една торта за празника, като всеки ден се събуждам с нова идея за сладкиш и нова комбинация на ухайни подправки и продукти, които искам да опитам и да създам същата приказка, но във всяка хапка. Е, няма как, затова и в продължение на няколко седмици, почти не съм се спирала да правя коледни рецепти. Осъзнавайки колко малко дни има до празника, предполагам, че няма да успя да споделя всичките, но пък ще се опитам да ви представя колкото може повече. 


Тортите винаги са на почит покрай празниците, а когато са в сезона, когато е добре да носиш широк пуловер, направо са си задължителни. Днес искам да ви представя една торта, за любителите на меденките, карамела, портокал и ухайни коледни подправки - торта със захар меласа.  Признавам си, отдавна не бях готвила с такава захар, макар преди време често да купувах, но постоянно се опитвам да опитвам нови и различни продукти и като че ли бях позабравила за нея.
 След като обаче се снабдих с кокосовата захар от тиквения чийзкейк, който ви впечатли така мащабно, реших, че е време да прегледам различните видове подсладители за сладкиши, които мога да изведа на яве. Веднага разбира се чудената меласа се появи в съзнанието ми, защото имаме толкава сладки спомени заедно.
 Тя се характеризира с наситен и дълбок аромат, като е естествено богата на минерали и витамини. Честно казано според мен това и захарта с която най-лесно и бързо може да си приготвяте карамелен топинг за торти и сладкиши, без да се налага да карамелизирате захарта предварително и просто няма равна като блясък и консистенция. 


Самата торта пък се прави супер лесно и няма шанс да сбъркате никъде, което си я изстрелва направо в топ десет. Препоръчвам я за хора, които обичат вкуса на меденките и текстура на торта, която лепне в устата, носейки такава вкусове експлозия, че притваряш очи от ударната вълна ;) 
Но стига приказки, време е за рецептата:

Необходими продукти:
За блата:
3 ч.ч. брашно
125 г масло
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
250 г прясно мляко
100 мл сметана течна
1 яйце
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. лимонов сок
подправки: канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче

За крема:
кората на един голям портокал
половин портокал
250 г маскарпоне
350 мл сметана течна
80 г шоколадови капки

За украсата по желание:
карамел с меласа*
захаросани череши


1 ч.ч. = 200 мл 

Започваме  с приготвянето на блатовете. за целта в касерола слагаме маслото, нарязано на кубчета, захарта меласа и меда. Оставаме ги да се затоплят  на котлона, за да се разтопят и да станат на еднородна смес. 

                             


 През това време в купа слагаме около 2 1/2 - 3 чаени чаши брашно. Прибавяме бакпулвера и подправките, като те са на вкус. разбира се, че мога да ви кажа да сложите 1-2 ч.л. канела, но ако не сте от любителите на канела, може и половин да е достатъчна. Аз лично сложих повечко канела и джинфжифил и по-малко карамфил и индийско орехче.


След като сместа е готова я разбъркваме добре с телена бъркалка, а в купата на миксера изсипваме отделно разтопената вече меласа, която прилича на карамелен сос. Прибавяме към нея олиото, млякото, сметаната, леко разбито яйце и разбъркваме леко, за да се хомогенизират.

                           

Пускаме да се разбива на миксера и започваме да прибавяме малко по малко от сухата смес, докато се поличи чудесна, аромата и супер пухкава ароматна кексова смес. 


Разпределяме сместа в три тавички с размери 20 см в диаметър или две в 24 см и ги изравняваме добре с помощта на шпатула.

Пъхаме блатовете да се пекат в предварително загряна фурна на  170 градуса. 

                            

Печем ги около 30 минути, като след като се изпекат ги оставяме да се охладят напълно. 

Крема приготвяме като разбиваме маскарпонето, което предварително сме оставили на стайна температура ( може да замените си  крема сирене) със сметаната на пухкав крем. Ако сметаната не е подсладена предварително, добавете 2-3 с.л. пудра захар или пък кристална при самото разбиване на сметаната от течна форма,за да има време да се разбие добре.
аз лично не правя крема много сладък, защото ми харесва сладостта на блата в комбинация със свежестта на крема и сладостта на сиропа отгоре. 

                            

Към крема прибавете кората на един портокал, за да го направите още по-свеж, като заделете една част от него, без коричките, за измазване на тортата, з ада може да бъде по-гладък като текстура.
Между блатовете разпределяме малко парченца от плода на портокала, както и ако искате - малко шоколадови капки или пък нарязан на ситно шоколад. 


 Измазваме тортата със заделеното кремче и я оставяме да пренощува за една вечер в хладилника :)


На следващия ден я украсяваме по желание, като аз се спрях на тематична украса от иглолистни клонки и захаросани череши. 


Украсих с още малки бисквитки и разбира се карамелен сироп от меласа. Него права на око, като слагам около 100 г масло на котлона да се затопли отново със същото количество мед и меласа захар. Както ви казах, този карамел става почти за секунди, изключително лъскава и супер вкусен! 


Сега вече си правя по-голямо количество от соса и го държа в бурканче в хладилника, като го ползвам за украси и завивки за най- различни вкусотии :) 

 

Клонките ми са малко големички, но така е като помолиш половинката да ти донесе иглолистни клонки за украса за торта. явно си е мислил, че ще правя торта с размерите на тава за лютеница, за да може да стоят добре, но в края на краищата е Коледа и  сметнах, че всяко участие в рецептата, направено с любов, може само да я направи по-вкусна!


За предстоящите празници ви препоръчвам да се запасите както със захар меласа, така и с търпение, любов и много вкусни рецепти, с които да направите празника си незабравим.опитайте да се да включите колкото може повече хора в подготовката за празниците, защото покрай цялата суматоха, все по-често забравяме , че понякога радостта от живота е в самото пътешествие, а не в крайната цел :)  


Аз ви пожелавам една красива и вдъхновена седмица, в която ни остава още малко до Коледа, затова не забравяйте - бъдете добри, кажете нещо мило на някого днес, напишете картичка за приятел, който не сте виждали отдавна, не пишете критикуващи коментари в интернет, а похвалете някого, обадете се на баба без причина, разсмейте някого от сърце и помнете...тортите са направени за да се поделят! :)


 п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)




Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




четвъртък, 5 декември 2019 г.

Бързи бутер сладки / Puff pastry cookies


Ето, че заваля и първият сняг! Време беше, както се казва. Направо си ухае на почивка и излежаване около и под трапезата, а навън нека си вали. 
Да, ама до тогава има няма още двайсе и кусур дена и искаме не искаме, не бива да се отпускаме.като в приказката за мравката и щуреца, и ако желаем да си прекараме добре зимата, е хубаво да се подготвим от рано. Това важи и за празниците! 

Така правя аз, като се запасявам с цял куп сладки, като през ден готвя някоя нова партида. Всичките са трайни и знам, че ще изкарат дълго време и ще мога после да се наслаждавам само на "трудната задача " да правя избор кое по-първо да си хапна. 

Разбира се, че ремонтът продължава и аз дори не съм близо до идеята за подреден в коледен дух дом, като тази година едва ли ще мога да се порадвам на украса у дома. Затова пък гледам в кухнята да не спира да се пече нещо вкусно, за да мога да усетя коледния сезон. Ароматите определено трябва да са силни, защото взех, че и се разболях лекинко, но така е то. 

Когато колежката ти боледува предната седмица, почти сто процента сигурно е, че ти си следващата. Аз си знаех и си взех "сбогом" с приятелките ми като им казах, че най-вероятно ще "боледувам" следващата седмица. Те бяха изненадани, че съм се сдобила с такива ясновидски способности, но истината е, че няма как настинката или грипът в този сезон да е такава изненада. 


Заредила съм се с щедро количество чайче от джинджифил, любимото си алое, носни кърпички, лимони, топла вода и шоколадови бонбони с ликьор, с които да смазвам гърлото.
Да чукна на дърво, за сега си го карам на крак, като нямам сериозни оплаквания, защото се стремя да пия полезни неща и през останалата част от годината, та тези болежки ми минават бързичко.


Затова и мога да си позволя, макар и не кипяща от енергия да отделя няколко минути след работа в приготвянето на сладки.Докато вечерята се готви на котлона ( тези дни беше крем супа и постно зеле с домати), гледам да използвам фурната да не бездейства и забърквам някакви бързи сладки.

Първите от тях, които искам да ви предложа са тези бутер сладки. Може би сте ги виждали в магазина да се продават в кутийка, може и пък сте ги мяркали в нета, те не са нито нови, нито тайна за някого. Последният път ги видях от една публикация тук и си ги записах, да ги опитам направо,когато мога. Сега ви ги показвам и на вас, защото са супер лесни, бързи и трайни.

За вкуса едва ли има нужда да ви убеждавам - пухкави като малки банички, но с белтъчина глазура като целувки и сладост от сладко - няма такъв вкус :) 


Heобходими продукти:
1 пак бутер тесто ( около 300 г)
8 с.л. пудра захар
1 белтък
1 ч.ч.* конфитюр от кайсии ( или друго светло)

1 ч.ч = 200 мл*

Започваме като разбиваме на ръка, на рядък крем белтъка с пудрата захар. 

                        

След това режем бутер тестото на правоъгълници ето така: 


Мажем всеки един от тях с крема от белтък, с помощта на четка, а отгоре шприцоваме конфитюра на кръст.

Аз нямах такъв конфитюр от кайсии, но имах сладко от дюли .Смесих го с плода от компот кайсии и го пасирах, като добавих захар на вкус и го сварих на котлона, докато стане на сладко и изглежда ето така:


Шприцовах отгоре с помощта на пош и малък накрайник.



Пъхаме сладките да се пекат с предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.


Стават изключително въздушни отвътре и хрупкави отвън. При мен излязоха 33 бройки :) 


Опредено бих ги правила по-често и ще експериментирам с рецептата, защото мисля, че могат да се получи още много интересни форми и дизайни.

Може да съхраните сладките затворени в кутия за дълго време, а пък аз моите ще изпратя  с коледните кутии на приятелите и близките ми :) 


Надявам се с тези вкусни кадри да съм предизвикала любопитството ви и това да е още една рецепта, която ще опитате за празниците.
Ако е така, не забравяйте да ми пишете отзиви, както и да ме подкрепите като харесате блога, страничката във фейсбук или инстаграм акаунта ми. За да получите огромна доза щастие, последвайте ме навсякъде ;) 
Усмихната седмица, приятели! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...