вторник, 8 октомври 2019 г.

Фокача с шоколад / Chocolate Focaccia


Изненадвам ви, но ще започна тази седмицата с нещо сладичко. Така го усетих, така го направих. След като събота и неделя прочиствах шкафовете в кухнята, изваждайки стари "находки", които трябва да бъдат употребени си дадох сметка, че ще да падне голямо готвене.

Не след дълго, на котлона се вареше любимата ми супчика от зелена леша, в печката се печеше първо блат за торта, после две ястия и накрая тази чудна фокача, за която ще ви разкажа днес. 
А между всички процеси, пекох и последните за сезона чушки от баба на чушкопека. 

В края на вечерта бях по-уморена отколкото в края на работната седмица и това ми било почивен ден :) 

Е, поне започна понеделника, за да си почина и най-хубавата част, наготвила съм си такива вкусотии у дома, че е като в зимника на някой дворец преди пиршество. Във всеки долап и шкафче се мъдри нещо вкусно и единственият въпрос е от какво да хапна сега. 

За следобедното кафенеце ще бъде тази чудна фокача с шоколад, която приготвих с най-голямо желание и хъс по ред причини. Първо, както знаете наскоро от любимото си магазинче Вера Италия си закупих семолина, с която приготвих още тази рецепта

В шкафа намерих и пакет брашно манитоба, пак от там, брашно, което купувам за Пенетоне, Коломба и всякакви други типично италиански вкусотии. 

Реших да изразходвам и последното си пакетче суха бирена мая пак от там, а при поседната си поръчка реших да се изкуша да си поръчам готов течен шоколад "сърце от лешник", който е без палмово масло. Много обичам течен шоколад и понякога една лъжичка ми трябва за да си заситя желанието за сладко, но и аз като много хора, вече обръщам внимание на състава и все повече се съобразявам какво слагам в устата си ( да не сте посмяли!)



 И така, отдавна се бях нагледала на тази фокача със семолино или иначе казано, твърда пшеница, която е полезна сама по себе си. Между двата пласта тесто намазах от невероятния лешников крем и се получи една невероятна чудесия, която обезателно трябва да опитата. Запекох я за още по-рустик усещане с чугунен тиган. Аз сложих малко повече семолина в тестото, затова и не се надигна толкова, но исках да изразходвам пакетчето, пък и знам, че тестата със семолина вътре са много вкусни и рохкави, затова и често използват дори и една-две лъжички за добавки в обикновеното такова. 
Но стига приказки знаете, че както винаги ще ви покажа всичко стъпка по стъпка и ще добиете пълна представа за рецептата, а ето я и нея: 


Необходими продукти:

4 ч.л. захар
200 мл хладка вода
щипка сол 

Може да натиснете линковете да прочете повече за моя избор, а в снимката по-долу да видите как изглеждат те, ако решите да се сдобиете с тях. Не използвах цялото бурканче, може би 1/3 или 1/2 , не знам точно, защото ядях от него с лъжичката  през това време ;) 


И така, най-лесната фокача се прави така: Пресяваме брашното в купа, правим кладенче и прибавяме маята.

                             

След това прибавяме захарта и зехтина и завършваме с хладката вода. Започваме да забъркваме тестото,  


като прибавяме постепенно от семолината, около 1/ 2 ч.ч от 200 мл. Оставих малко за поръсване на тигана и самата фокача отгоре. 
Може да добавите по желание, докато получите меко, но нелепнещо тесто още брашно или семолина, ако е необходимо. ( при мен беше) 

                             

Оставяме тестото да втаса на топло, при мен това значи във фурната, покрито със стреч фолио, на 50 градуса, докато удвои обема си. 
Ако готвите в чугунен тиган, не забравяйте да го намажете добре със зехтин и да го загреете редом до тестото.
След като тестото втаса, го разделяме на две части Поръсваме малко семолина по тигана и разпределяме с пръсти един "блат" от него, притискайки равномерно. 

                            

Слагаме отгоре от течния шоколад, като количеството е спрямо вашата лакомост и алчност :) 


 Завършваме с втория блат, който оформяме предварително върху плота и прехвърляме отгоре. Пристискаме краищата, които сме оставили ненамазани с шоколад, за да могат да залепнат добре един за друг и пълнежът да се запечата.
Поръсваме и отгоре с малко семолина и пъхаме тази вкусотия да се запече за около половин час на 190 градуса с обдухване.


Уханието на фокачата след изпичането й е просто..леле майко!!!


Украсих го с дантела от какао, а скоро си украсих и устата с няколко хапки вкусен сладки, които образуваха сладки слади от шоколад около устните ми. 
                                                      Хич и не съжалявам.
                      Не ми ли вярвате? 

                

 Опитайте и вие!

 

 п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 4 октомври 2019 г.

Чаен сладкиш с плодове / Perfect Peach and Plums Upside-Down Cake



Есента е вече тук и дори и да има топли дни, не бива да ви подвежда. Ако не сте забелязали, скоро ще започнете да го усещате по най-различни показатели. При мен смятана на сезона определено си оказва влияние освен с желанието да отслабна ( всеки сезон едно и също, просто нямам спирка :) и с това, че си имам чисто конкретни промени в организма.

Например се засилва желанието ми да похапвам опредена храна, като през есента това са повече крем супи и топли ястия, но и усещам, че организмът ми има нужда от презареждане. По-малкото слънце, разходки и почивка определено си оказват влияние върху това, че освен листата по улицата и косата ми капе у дома на поразия. На моменти ми се струва, че някакъв скандинавски трол се е намъкнал и ръси руси косми навсякъде.

Обикновено по това време на година предприемам някакъв по-здравословен режим, ей така, за да се подготвя за зимата, защото знам, че хич не ми се дават пари за лекарства ( наред с другите неща).
Знаете, че не веднъж съм ви споменавала, че аз пия добавки и полезни за тялото продукти целогодишно, за да не ми се налага да посещавам лекарските кабинети по спешност. Едно от нещата без които не мога през последно време, след като отказах кафето е чая, който всяка сутрин прибирам в термосче за работа.  


Пия различни полезни чайове : домашен смес, от баба или такива, които оказват благоприятно влияние за моите болежки, като съм се научила да не ги пия със захар, защото затова обикновено ги гарнирам с парче вкусен домашен сладкиш. Един от най-позелените чайове, които може да пиете е този от корен джинджифил. За мой лош късмет аз така и не успявах да го направя, защото пресния джинджифил винаги ми се дразнеше гастрита и много внимавам, когато трябва да го консумирам в някоя рецепта. Много ми беше неприятно, защото самата аз знам колко е полезен и за колко много неща помага, затова когато попаднах на българските чайове с джинджифил Verve, се надявах да съм намерила решение. Бях сигурна, че успея ли да ги пия без болки в стомаха, ще мога да пиша за тях, в противен случай, не бих мога да го правя с чисто сърце. 

След като изпих една кутийка, спазвайки всички инструкции на отделните пакетчета ( моите бяха с различни видове чай) установих, че не само не ме боли, но се чувствам много добре.  И няма как иначе. Чаят с джинджифил засилва имунната система, изпъва с енергия и необходим именно сега, в сезона на простудите, когато сме изложени постоянно едновременно на жега и студ. Разбира се, че е страхотен за стимулиране на метаболизма, и именно затова повечето чайове за отслабване съдържат именно джинджифил. 


Това, което ми хареса в този чай обаче, освен че се произвежда в България, е че можеш да видиш съставките в самото пакетче, малките парченца коренче, а не някакъв съмнителен прах. Определено ме заинтригува и опитах всичките пет вкуса, като този с мента, зелен чай и ябълка най-много ми харесаха. Може би и канелата, но ще изчакам да ми стане по-коледно. Знаете, че има ли нещо хубаво на пазара, не се свеня да пиша за него, защото най-важната част на нас блогърите е да споделяме своят опит, впечатления и да ви препоръчваме нещо, което си струва да се опита.Е, днес ще ви представя две такива неща - чай и десерт.

Есен е и ще се спрем на лесен есенен десерт, защото трябва да си почиваме повече, да си сръбваме топло чайче и да събираме сили за зимата :) , а ето и как да си го направите:


Необходими продукти: 
3 бр. яйца
100 г масло ( плюс 1 с.л. за тавата) 
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар*
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. лимонов сок
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. ванилия


За плодовете:
2 бр. праскови/ нектарни
2 бр. сини сливи
2 с.л. лимонов сок
2 ч.л захар
1 ч.л. царевично нишесте

Още: 
шам -фъстък за украса

*1 ч.ч = 200 мл


Разбиваме яйцата със захарта на крем


Прибавяме от мекото масло, както и леко разбитото кисело мляко.  Прибавяме постепенно от брашното, бакпулвера и ванилията, докато получим хубава еднородна смес.

                             

Може да решите да овкусите блата с някое от пакетчетата чай с вкус на мента, зелен чай, ябълка и т.н, като заместите половината айран, с прясно направен чай. 


В подходяща тавичка с диаметър около 26 см, която предварително намазваме с още малко масло редим плодовете, които предварително сме нарязали на резени. Преди да ги сложим ги топваме от едната страна в сместа от лимонов сок, нишесте и захар, които предварително сме разбили в купичка. Слагаме ги с тази страна към намаслената част, така че да ни бъде по-лесно отлепването на плодовете от тавичката. 

                             

Честно казано, може и да пропуснете тази част, но аз я прочетох някъде и реших да опитам за всеки случай - вярно, отлепиха се много лесно :) , но също е ставало така и без тази процедура. Понякога си зависи от плодовете .

Изсипваме отгоре сместа и изравняваме. Пъхаме да се пече за около 40 минути на 180 градуса, до суха клечка. 

 

Щом се опече, още горещ го обръщаме върху подходящ поднос или чиния за поднасяне и украсяваме с шам фъстък.


Поднасяме го с чаша топъл джинджифилов чай verve, а вкус изберете сами. Едно е сигурно, ще окажете мощна подкрепа на имунната си система, благодарение на уникалните комбинации от джинджифил и специално селектирани български билки.  


По този начин не само ще доставите  на организма си важни за здравето витамини, минерали и незаменими аминокиселини, но и мощни антиоксиданти. Чаят е в пакетчета, което го прави много лесен за направа дори и за малко време сутрин преди работа :)

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Витаминозна есенна салата +К / Vitamin bomb salad with ponzu dressing


Седмицата е почти към края си, както и силите ми да издържа на изкушението и да посегна на нещо за хапване, което още повече ще ме доближи до визията на Хъмпти-дъмпти. Може да не спазвам диети сега, но и аз като вас от време на време си давам сметка, че не може да се живее само на сладкиши и пръжки :) 
Стремя се поне в някои от дните през седмицата да хапвам лека и по-полезна храна като - яйца, риба и разбира се голямо изобилие от салати. Днес искам да ви представя може би една от най-любимите ми салати, да не кажа най-любимата, че кой знае какво ще измисля скоро. 
Харесва ми с това, че съчетава всичко, което ми е необходимо, за да се нахраня като хората, а в същото време е солена като ястие, но има сладост и като за десерт. След като хапна от нея определено не жадувам за нищо повече и се чувствам добре в кожата си. 


Определено бих я яла всеки ден, ако не ме мързеше понякога да си рендосвам зеленчуците, но затова пък си го признавам и тържествено обещавам, че сезонът на мързела свърши. 

Сега се работи на макс и го усещам с всяка фибра на тялото си. И знам, че ако не се погрижа за себе си, скоро мога да стана жертва на изтощението, затова е важно да подсиля имунната си система с подходящата храна за целта. 


Тази рецепта е точно такава, като включва в себе си бомба от витамини, а дресингът е "черешката на тортата" в случая ( не можеш да минеш без да говориш за тортите и това е) !  

Много е лесен за направа, като в него включвам и сос Понзу на Кикоман, за които създадох и тази рецепта. Публикуваха я в специална книжка с рецепти, в която може да намерите и още мои предложения. 

Но сега ще публикувам за вас и тук :  



Необходим продукти: 
1/2 средно голяма ябълка
1/2 средна глава цвекло
1/2 бр тънка зелена чушка
2-3 стръка магданоз
70 г бейби спанак
шепа орехи
1 бр. голям морков

За дресинга: 
1 с.л. сос Понзу Кикоман
1 с.л. ябълков оцет
1-2 скилидки чесън
1 с.л. олио
1 ч.л. мед


Зеленчуците се измиват и подсушават. Цвеклото и морковът се обелват и се рендосват по отделно ( за да не се оцветят едно друго) 
Ябълката се почиства от вътрешността и се реже на средно тънки резенчета,а чушката на кръгчета.
В подходяща голяма чиния на дъното се слага спанакът, а отгоре се нареждат по часовниковата стрелка на купчинки морковите, ябълките, чушките , цвеклото и магданозът. 


Залива се с дресинг от изброените продукти, които се  смесват предварително в чашка или бурканче и се разбъркват добре. Чесънът може да бъде пресован или сушен на гранули, в количество на вкус. 

Салата се завършва с поръска от орехи. разбърква се непосредствено преди консумация. 


Няма такава вкусотия, опитайте я и се убедете сами! 
Вкусна седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/  Само там може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...