Морето приключи за тази година, приятели! Или поне за мен! Който плувал, плувал, който ял варена царевица до пръсване и след това обилно завършвал с три вида сладолед да си вдигне ръката или най-добре да си седне на трите буквички и да се залови за работа. Хубаво беше, ама свърши и за мое щастие, пак имам още някой останал ден до първия работен ден, за да мога да се аклиматизирам постепенно. Първо трябваше да свикана наново с неистовата жега в Благоевград, защото друго си е на моренцето, с вечерния бриз, а тук бетон, нагрят асфалт и много "липса на климатик". Съседите може и да са поприключили с ремонта, като гледам дрелката липсва вече два дена и ако не побръмчи нещо скоро, ще се обадя в полицията да ги проверят добре ли са. :)
Сестра ми пристига днес със зетя и малкото слънчице Ноа, с което ще прекарам още няколко дни ваканция, защото когато той е около мен, всеки ден ми се струва такъв. Най-любимото ми нещо е да слушам детския му звънлив смях, особено когато се киска продължително и на моменти чак губи звук от истерия. Леля пак ще му приготви нещо вкусно за хапване, и затова трябваше да си припомни как работят котлоните у дома.
Да си призная първоначално хич не ми беше до готвене, затова и реших да потренирам с някаква много бърза и лесна рецепта, която бях набелязала отдавна.
Имах да изразходвам малко и от един от готовите миксове за хляб на София мел, които понякога имам у дома, защото "съквартирантът" може да борави само с него, ако иска да си изпече хляб :)
Аз пък нямах останала мая у дома, а магазинът изглеждаше толкова далеч ( уточнявам, не, че е, но така изглежда), а мързелът беше по-силен от мен.! Така се разкиснах на тази почивка, че направо не мога да се позная. Потвърждава го и факта, че обявих публикуването на тази рецепта за вчера в инстаграм, но мама ми каза, че било ден, в който не трябвало да се върши нищо и на мен само толкова ми трябваше.
Скачих се за леглото и изгледах четирите филма от поредицата Американски пай, за да мога съвсем да си разваря мозъка.
Истината е, че работата, стресът, есента и роднините няма къде да избягат :) и по-добре да си открадваме всяка една възможност да chillax. Затова и такива рецепти ви трябват! Бързи, лесни, супер вкусни и ако досега не сте се сещали да сложите локум в бухтите, ами много ви моля да поправите тази грешка.
Освен безумно вкусно е и много красив десерт, които захвърли всичките ми желания да се върна към диетата след морето. Ха- ха ха, понякога сама си правя деня с такива глупави мисли и изказвания. Нали не мислите, че човек може да си приготви парещи ухайни, пухкави бухти с гореща сърцевина от ароматен локум, всичко това залято с ароматен сос и ядки и да прави снимки, без да си олигави обектива.
Но стига приказки, ще имаме достатъчно време да наваксаме с тях в следвате публикации, като с новия сезон ще ви донеса още много изненади, нови рубрики и се надявам за мен нови върхове за покоряване. Септември, идем!
Необходим продукти:
За тестото:
250 мл хладка вода
3 с.л. захар
щипка сол
Още:
олио за пържене
100 г локум
100 г мед
розова вода
пръчка ванилия
30 г ядки ( шам фъстък)
От сега казвам, че може да направите рецептата и с обикновено брашно и мая, но аз имам такъв микс и ще ви покажа как го направих с него. По този начин няма нужда да добавяме мая, защото има такава в самото брашно. Важно е само да съобразите инструкциите на етикета, който ви казва да разбъркате добре брашното преди употреба.
Отделяме си нужното количество, добавяме останалите съставки за тестото и разбъркваме добре, докато получим ето такава смес. Може да ароматизирате тестото с ванилия, но ако решите да имате и солени бухтички, като замените кубчето локум със сирене или кашкавал например, е добре да си остане по-семпло.
Оставяме тестото да втаса на топличко за около 30 минути, като аз го правя във фурната на 50 градуса, добре увито, или лятото - на най-големия пек срещу прозореца в хола!
През това време си нарязваме локума на кубчета, с големина по желание. Спрях се на дълъг локум, не този от кутиите, защото този тук е по-мек и смятам, че ще е по-подходящ за пълнежа на бухтите.
Когато тестото ни е готово, загряваме щедро количество олио в малък съд ( за да не ни отиде чак толкаво много олио) и взимаме подходяща лъжичка, с която да си направим грамажа за бухтите. Аз ползвам лъжица от сладолед, която всеки път потапям преди това в студено олио за да не ми залепва тестото.
Бучкаме едно парченце локум и прищипваме отгоре с ръка, за да го запечатаме.
Изсипваме ги в горещото олио, като внимавайте да не пържите на максимална сила на котлона, а по-скоро средна до две трети от мощността му. Така бухтичките се изпържат до златисто, без да прегарят. Пържете по 5-6 минути от всяка страна :)
От това тесто ми излязоха 15 бройки, като след пържене ги отцеждаме върху кухненска хартия.
На съседно котлонче загрейте меда, прибавете пръчката ванилия и розовата вода.
Залейте с този сироп още топлите бухтички и поръсете с малко счукани ядки шам фъстък.
Аз се захващам със следващите задачи за деня, защото моята малка бухтичка Ноа е вече в самолета и леля трябва да подготви подаръците.
А, на вас пожелавам усмихнати почивни дни, които са чудесен повод да си направите тези вкусотийки!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!