сряда, 7 август 2019 г.

Бисквити "Холидейки" / Holiday cookies - with meringue and chocolate


Замотах се днес у дома, тъй като си мислих, че няма да пускам рецепта. Аз си мислех, че няма и да готвя и че няма да се натъпча със сто бисквити, но неведоми са пътищата Божи. Не знам как стана, но докато си направя кафе и вече имах бисквити за кафето :) Но тези дни се чувствам доста добре, въпреки факта, че оставих почивката за ( най-на)края на лятото и вече съм на предела на силите си. Усещам го по леки депресивни въздишки и спонтанни визуализации за море, пясък, мързел и огромно количество храна, която не съм готвила аз. Докато този момент настъпи обаче, ще стискам зъби здраво, захапала от тези бисквитки, защото щастието идва in all shapes and sizes :) 

И как да не съм щастлива, когато замислях тази рецепта от доста време и ето, че най-сетне си изпълних моето собствено желание. Когато преди време ви попитах за любима храна от детството, се сетих, че като малка много обичах тези нежни бисквити, слепени с белтъчен крем, и залети с шоколад. Продаваха ги индивидуално опаковани, под името "Holiday", затова и в магазина често казвахме на продавачката " И ако може пет-чест холидейки". 


Толкова ги обичах, че дори залепналото за станиола незначително количество крем не остана необлизано и винаги съм си представяла какво ли ще бъде ако имам цяла купчина от тях.
 През последните години този вид бисквитки си намериха "двойник" на пазара с някаква мерзост, която няма нищо общо с оригинала и на няколко пъти се опитваха да ми ги пробутват, като хората, които го направиха вече няма да причинят това на никой друг. Погрижила съм се, че и цветя съм посадила отгоре :) Но да се върнем на темата! 

Холидейки ако искаш сега да хапнеш, като ония за които ви говоря е добре да си ги направите сами. Това вече няма да е никакъв проблем, защото ей сегинка ще ви дам рецептата. Може да ми благодарите под всякакви форми, в коментарите, да ми изпращате букети с цветя или просто ме благославяйте в мислите си, но и подаръци не отказвам :) Но стига приказки, личи си, че захарта ме е ударила в петите и съм в добро настроение, ето и рецептата:

Необходим продукти:
Около 450 г брашно
150 г масло
2 бр. яйца
1 бакпулвер
1 с.л. ванилия екстракт
1-2 с.л. мед


За крема:
4 белтъка
200 г захар
1/2 ч.ч. вода
1 ванилия
1 желатин

За шоколада:
шоколадов ганаш или 
140 г масло и 200 г шоколад

Започваме като правим първо тестото за бисквитите. В купа слагаме сухите съставки и разбъркваме.

Правим малко кладенче и прибавяме яйцата, меда и разтопената мазнина. Може да замените с мас, олио или смес от трите, както решите :) 


Разбъркваме добре, докато получим средно меко тесто за бисквити. Опаковаме го в стреч фолио и го прибираме в хладилника за около 20-30 минути да стегне.
Аз обикновено опаковам на правоъгълник, за да стегне по-бързо, 


а след това режа само половината, а другата остава в хладилника, докато работя с първата, за да не се отпуска. 

Разточваме я на правоъгълник и изрязваме бисквити, като големината им е по желание. Може да го направите с чаша или пък тези формички, които купих от "левчето"


Редим ги в тава с хартия за печене на дъното и правим малки дупчици по повърхностността с вилица.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна ( с обдухване) и печем за около 10 минути, докато порозовеят. Съобразете времето с  вашата фурна и големината на бисквитките.

Оставате да изстинат напълно.


Крема приготвяме като в касерола слагаме захарта и водата. Варим, докато получим гъст захарен сироп, който започва да бълбука на мехурчета, но все още е в течно състояние. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади леко. 
Накиснете желатина в малко студена вода и след като набъбне, го прибавете към горещия сироп, така че да се разтвори напълно.

Започнете да разбивате белтъците и щом започнат да стават на сняг, прибавете сиропа на тънка струйка, така че да се интегрира равномерно в белтъците.
Прехвърлете белтъчния крем в пош и шприцовайте крема на половината от бисквитките. ( Аз си ги правя на комплектчета предварително, за да ми е по -лесно) 



Залепете ги две по две и ги оставете в хладилника да стегнат за половин час. Пригответе си шоколадов ганаш или пък глазура от маслото и шоколада на водна баня, към която може да сложите и малко олио ( 1-2 с.л.) за гланц.

Потопете студените бисквитки първо от едната страна и пъхнете във фризера, след 10 минутки, като стегнат, извадете и потопете от другата страна. Това е всичко!

Не са никак трудни за напарва, а от тази доза могат да ви излязат около 25 -30 бройки, ако са по-мънички от оригинала.
Направо ми иде да си дам Нобелова награда за душевен мир, след като се наядох с тези вкусотийки!



Ако и вие имате нужда от почивка като мен, но още не й е дошло времето, хапнете си няколко почивчици ( холидейки) и нещата ще ви изглеждат по-розови :) 

Аз отивам в кухнята, защото вдъхновението ме връхлетя и ще измисля още нещо чудесно, с което да ви изненадам тези дни :) 
Усмихната седмица, приятели!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 5 август 2019 г.

Билково фагри за диетичните дни / Easy Baked Fish with Lemon & Herbs


Обичам го този блог! Толкова е зареждаш и честно казано, намериш ли своето призвание, нямаш търпение да се хвърлиш към него, всеки ден с усмивка, пък било то и понеделник. Може да ви се струва нескромно, но истината е, че откакто водя този блог се научих да ям по-разнообразно, да опитвам нови неща, да виждам възможностите на различни продукти като експериментирам, творя и накрая споделям всичко това с вас, които сте другата част от блога, която обожавам. Да създаваш такава връзка с на пръв поглед непознати хора, но чрез взаимните ни преживявания свързани с готвенето достигате приятелски статус и няма ден, в който да не искаш да "си говориш с тях". 

Ето например, напоследък изпълнявам доста от вашите желания, които ми носят много кеф, признавам си, като готвене, да не говорим пък за похапване! :)  Може би нямаше да се наканя да приготвя тези неща точно сега, но благодаря, че ме мотивирате  с вашите прекрасни предложения.  



Наистина се опитвам да предложа за всекиго по нещо - торти, тестено, бързи рецепти, стари рецепти от миналото, разядки, сладоледи, а днес ще сме на нова тема, която е актуална и за мен - диетичните рецепти. 

Знаете, че не съм нито здравословен фанатик, нито пък човек, който пренебрегва ефекта на харната и най-вече размера на порцията. Самата аз цял живот се опитвам да създавам някакъв баланс в храненето, защото честно казано обожавам да ям. Не като някои хора, които ядат за енергия, аз наистина обожавам самото бохемско удоволствие да седнеш на масата, да си сипеш подходяща напитка и да заровиш виличка в чинийка с цяла една вселена от вкусове - сосове,  подигравки, ухания и текстури. 

Знам, че никога няма да съм от хората, които ще се откажат от шоколада, тежките сирена, захарните изделия, белия хляб и отлежалото уиски, затова е важно за мен да редувам щедри дни и диетични дни. От всичко по малко и от нищо по много , както се казва. 

През лятото например имаме изобилие на плодове и зеленчуци и наблягам на тях, защото знам, че по-добре да се назоба с тях докато ги има, пък месо ще ям така и така зимата. Това е сезонът, в който всеки килограм отгоре ти се струва като одялало върху, затова и наистина се опитвам да ям поне четири дни лека храна и три дни малко по-така :) 

Днес и ви предлагам да опитате една моя любима рецепта за рибка, която вярвам, че може да я направите с всяка любима за вас риба, но аз видях фагри на промоция в магазина и не се сдържах. Вижте каква красавица:


Не бях готвила преди това такава риба, но след като прочетох, че й казват "царска риба", почти без кости е и без мирис на риба, а пък месото е чудесно, нямаше как да не се навия да опитам. 

Рецептата я измислих в движение с продукти, които имам у дома винаги, като този път за овкусяване реших да добавя и Понзу сос, който знаете, че започнах да използвам все по-често, но като нещо е хубаво - хубаво си е. Ето и рецептата:


Необходим продукти:
1 бр. риба фагри
1 бр. лимон
2-3 скилидки чесън
пикантна подправка и сол на вкус
букет пресни градински зеленийки : магданоз, копър, салвия


Започваме като измиваме рибката, която ще забележите че има прекрасен златно-розов цвят. 
Нарязваме чесъна и мерудиите на ситно ( остватее няколко стръка цели), а лимона на кръгчета.


Овкусяваме рибката отвътре и отвън с Понзу сос, който има допълнителен лимонов привкус, с което хем ще засилите свежия вкус на лимон, хем ще си спестите от солта за подправяне, тъй като е солен. Търсим възможно най-вкусния, но и здравословен вариант все пак :) 


Запълваме отвътре със резенчета лимон и стръкчета от зеленийките, а отвън само от нарязаните. Подправете с малко люта подправка - винаги е добре,  когато сте на диета, защото ще ви накара да пиете повече вода ( не друго, моля) и ще задвижи метаболизма. 

Ще забележите, че не слагам мазнина на рибата, защото е за диетичните ми дни, пък и разчитам тя да пусне от собствената си кожа достатъчно. Също така, за да предотвратя залепване на кожата по тавичката ( която е супер вкусна) , прилагам един трик - слагам няколко стръкчета праз на дъното или пък някакъв друг зеленчук по желание, който да държи рибката леко във въздуха.


Печем на 180 градуса за около половин час, като времето ще варира от големената на рибката. Хубаво е тя да остане сочна отвътре. 

Както виждате пусна доста ароматен сос, и макар снимките за тази рецепта да не са най-красивите, рецептата е нещо, което трябва да опитате regardless! 


Нямайте съмнение, това  е рецепта, която ще ви накара да се чувствате доволни, че сте избрали рибка за дневното меню. Доволни от факта, че сте опитали нещо ново и от това, че няма да изпитате вина дори и да се поглезите с десерт след това ;) 


Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 2 август 2019 г.

Бабините сладки от миналото / Grandma's walnut cookies


Има дни в, които не ти върви значи. Така, че наистина го познаваш от сутринта. Аз тази сутрин например се събудих с възпалено око, огромно, затворено, и някаква зачервявания по лицето. Абе, пълна пица съм в  лицето! Да не повярваш каква красавица си легна, какъв Шрек се събуди. Въздъхнах тежко и си дадох сметка, че пак ме е налазила някой летен вирус и тъй като от известно време насам спрях да си пия гела от алое вера, за който съм ви разказвала, имунната ми система пак закъса. 

Реших, че този ден по-добре да не пипам нищо, освен добавките, водата и двете страни на възглавницата, пък и  Люси си е наготвила. Обаче, какво правим като те подгони гладът за сладко, а хич не искаш да се захващаш с нещо сериозно, което има шанс да оплескаш, особено щом ще следиш процеса с едно око. 



Не мислих дълго, а си спретнах тези отдавна позабравени сладки. Направих ги не отдавана за сайта на София мел, а самата рецепта ми изпрати читател. И тук пак несполука - обърнах цялата поща за да потърся кой точно беше човекът, за да спомена името му, придружени с големи благодарности. Говорехме за тези сладки, когато ви разпитвах за любими рецепти от миналото и една дама бе толкова любезна да ми изпрати тази, която и без това много от вас също издирваха. Огромно моля, ако се припознае да ми пише, за да си й напиша името в публикацията. Може и рецептата да е стара, и да не е нейна ( нито моя) , но искам да благодаря поименно на всеки, който ми изпраща такива съкровища, защото само така може да ги запазим и за в бъдеще!
Сладките наистина са много лесни за правене, а най-хубавата част от тях разбира се са орехите. За разлика от други, тук са в по-едър вариант, така че може да им се насладиш както подобава.



А ето и какво ви трябва за тях:
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София мел класик
3 ч.ч. орехи
90 г захар
250 г краве масло
2 бр. ванилия
2 бр. яйца
пудра захар за поръсване

1 ч.ч. = 200 мл


                   


Печем сладките за около 10 минути на 180 градуса, и след изпичането им, още топли ги поръсваме с пудра захар.


С чай, кафе или подуто око, тези сладки ще ви накарат да се чувствате прекрасно! 
Опитайте ги - мързелива рецепта, за мързеливите почивни дни! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...