понеделник, 5 август 2019 г.

Билково фагри за диетичните дни / Easy Baked Fish with Lemon & Herbs


Обичам го този блог! Толкова е зареждаш и честно казано, намериш ли своето призвание, нямаш търпение да се хвърлиш към него, всеки ден с усмивка, пък било то и понеделник. Може да ви се струва нескромно, но истината е, че откакто водя този блог се научих да ям по-разнообразно, да опитвам нови неща, да виждам възможностите на различни продукти като експериментирам, творя и накрая споделям всичко това с вас, които сте другата част от блога, която обожавам. Да създаваш такава връзка с на пръв поглед непознати хора, но чрез взаимните ни преживявания свързани с готвенето достигате приятелски статус и няма ден, в който да не искаш да "си говориш с тях". 

Ето например, напоследък изпълнявам доста от вашите желания, които ми носят много кеф, признавам си, като готвене, да не говорим пък за похапване! :)  Може би нямаше да се наканя да приготвя тези неща точно сега, но благодаря, че ме мотивирате  с вашите прекрасни предложения.  



Наистина се опитвам да предложа за всекиго по нещо - торти, тестено, бързи рецепти, стари рецепти от миналото, разядки, сладоледи, а днес ще сме на нова тема, която е актуална и за мен - диетичните рецепти. 

Знаете, че не съм нито здравословен фанатик, нито пък човек, който пренебрегва ефекта на харната и най-вече размера на порцията. Самата аз цял живот се опитвам да създавам някакъв баланс в храненето, защото честно казано обожавам да ям. Не като някои хора, които ядат за енергия, аз наистина обожавам самото бохемско удоволствие да седнеш на масата, да си сипеш подходяща напитка и да заровиш виличка в чинийка с цяла една вселена от вкусове - сосове,  подигравки, ухания и текстури. 

Знам, че никога няма да съм от хората, които ще се откажат от шоколада, тежките сирена, захарните изделия, белия хляб и отлежалото уиски, затова е важно за мен да редувам щедри дни и диетични дни. От всичко по малко и от нищо по много , както се казва. 

През лятото например имаме изобилие на плодове и зеленчуци и наблягам на тях, защото знам, че по-добре да се назоба с тях докато ги има, пък месо ще ям така и така зимата. Това е сезонът, в който всеки килограм отгоре ти се струва като одялало върху, затова и наистина се опитвам да ям поне четири дни лека храна и три дни малко по-така :) 

Днес и ви предлагам да опитате една моя любима рецепта за рибка, която вярвам, че може да я направите с всяка любима за вас риба, но аз видях фагри на промоция в магазина и не се сдържах. Вижте каква красавица:


Не бях готвила преди това такава риба, но след като прочетох, че й казват "царска риба", почти без кости е и без мирис на риба, а пък месото е чудесно, нямаше как да не се навия да опитам. 

Рецептата я измислих в движение с продукти, които имам у дома винаги, като този път за овкусяване реших да добавя и Понзу сос, който знаете, че започнах да използвам все по-често, но като нещо е хубаво - хубаво си е. Ето и рецептата:


Необходим продукти:
1 бр. риба фагри
1 бр. лимон
2-3 скилидки чесън
пикантна подправка и сол на вкус
букет пресни градински зеленийки : магданоз, копър, салвия


Започваме като измиваме рибката, която ще забележите че има прекрасен златно-розов цвят. 
Нарязваме чесъна и мерудиите на ситно ( остватее няколко стръка цели), а лимона на кръгчета.


Овкусяваме рибката отвътре и отвън с Понзу сос, който има допълнителен лимонов привкус, с което хем ще засилите свежия вкус на лимон, хем ще си спестите от солта за подправяне, тъй като е солен. Търсим възможно най-вкусния, но и здравословен вариант все пак :) 


Запълваме отвътре със резенчета лимон и стръкчета от зеленийките, а отвън само от нарязаните. Подправете с малко люта подправка - винаги е добре,  когато сте на диета, защото ще ви накара да пиете повече вода ( не друго, моля) и ще задвижи метаболизма. 

Ще забележите, че не слагам мазнина на рибата, защото е за диетичните ми дни, пък и разчитам тя да пусне от собствената си кожа достатъчно. Също така, за да предотвратя залепване на кожата по тавичката ( която е супер вкусна) , прилагам един трик - слагам няколко стръкчета праз на дъното или пък някакъв друг зеленчук по желание, който да държи рибката леко във въздуха.


Печем на 180 градуса за около половин час, като времето ще варира от големената на рибката. Хубаво е тя да остане сочна отвътре. 

Както виждате пусна доста ароматен сос, и макар снимките за тази рецепта да не са най-красивите, рецептата е нещо, което трябва да опитате regardless! 


Нямайте съмнение, това  е рецепта, която ще ви накара да се чувствате доволни, че сте избрали рибка за дневното меню. Доволни от факта, че сте опитали нещо ново и от това, че няма да изпитате вина дори и да се поглезите с десерт след това ;) 


Усмихната седмица, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 2 август 2019 г.

Бабините сладки от миналото / Grandma's walnut cookies


Има дни в, които не ти върви значи. Така, че наистина го познаваш от сутринта. Аз тази сутрин например се събудих с възпалено око, огромно, затворено, и някаква зачервявания по лицето. Абе, пълна пица съм в  лицето! Да не повярваш каква красавица си легна, какъв Шрек се събуди. Въздъхнах тежко и си дадох сметка, че пак ме е налазила някой летен вирус и тъй като от известно време насам спрях да си пия гела от алое вера, за който съм ви разказвала, имунната ми система пак закъса. 

Реших, че този ден по-добре да не пипам нищо, освен добавките, водата и двете страни на възглавницата, пък и  Люси си е наготвила. Обаче, какво правим като те подгони гладът за сладко, а хич не искаш да се захващаш с нещо сериозно, което има шанс да оплескаш, особено щом ще следиш процеса с едно око. 



Не мислих дълго, а си спретнах тези отдавна позабравени сладки. Направих ги не отдавана за сайта на София мел, а самата рецепта ми изпрати читател. И тук пак несполука - обърнах цялата поща за да потърся кой точно беше човекът, за да спомена името му, придружени с големи благодарности. Говорехме за тези сладки, когато ви разпитвах за любими рецепти от миналото и една дама бе толкова любезна да ми изпрати тази, която и без това много от вас също издирваха. Огромно моля, ако се припознае да ми пише, за да си й напиша името в публикацията. Може и рецептата да е стара, и да не е нейна ( нито моя) , но искам да благодаря поименно на всеки, който ми изпраща такива съкровища, защото само така може да ги запазим и за в бъдеще!
Сладките наистина са много лесни за правене, а най-хубавата част от тях разбира се са орехите. За разлика от други, тук са в по-едър вариант, така че може да им се насладиш както подобава.



А ето и какво ви трябва за тях:
Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София мел класик
3 ч.ч. орехи
90 г захар
250 г краве масло
2 бр. ванилия
2 бр. яйца
пудра захар за поръсване

1 ч.ч. = 200 мл


                   


Печем сладките за около 10 минути на 180 градуса, и след изпичането им, още топли ги поръсваме с пудра захар.


С чай, кафе или подуто око, тези сладки ще ви накарат да се чувствате прекрасно! 
Опитайте ги - мързелива рецепта, за мързеливите почивни дни! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 31 юли 2019 г.

Пица от тиквички ( кето, без глутен) / Zucchini Pizza Crust


Тази седмица ще ви вталявам, то се е видяло. И вас, и мен, и не защото съм решила да се впрягам да отслабвам в края на лятото ( то ойде коня у ряката, както се казва), ами защото така ме мързи, че две не виждам. Не ми се пуска печката за повече от десет минути, а ако има как пък въобще. Само на разядки и салатки обаче не се живее и днес ще хапваме пица. Да, ама имаме тиквички за изразходване в хладилника и пълнa липса на желание от моя страна да се занимавам с пърженето им. Освен това половинката не яде тиквички официално ( за сега), но понякога успявам да го прилъжа, ако сготвя нещо наистина много много вкусно. Е, днешната пица е точно такава!



Освен, че е без глутен, е подходяща и за кето диета, и въобще повечето по-здравословни диети, където все пак ти позволяват да ядеш и храна освен собствените си чувства и молитви. Определено рецептата е доста лесна за правене и може да я приготвите и с участието на по-малките членове на семейството, ако имате такива. Хубаво е да включваме децата в приготвянето на храната, особено когато тя е от зеленчуци, защото така започват да изглеждат по-привлекателни за тях . Грабвайте рендето и да се захващаме с най-лекия, вкусен и guilt-free блат за пица, който може да си направите.



А ето какво ви трябва:
2 бр. средни тиквички
1-2бр. яйце
200 г кашкавал
сол / чеснов пипер
( по желание до 1/4 ч.ч. безглутеново брашно - оризово, кокосово и т.н) 

Още за пицата:
доматено пюре, салам, кашкавал, чушки или каквото душа поиска

Както виждате съставките са малко ориенитировъчни, но истината е, че няма как да се даде абсолютно точен грамаж за тях. Тиквичките ще са с различна големина и сочност, което ще определи грамажа им. Няма нищо страшно обаче, защото по пътя на логиката ( а ние си имаме акъл) ще се справим да си направим блат, с това, което имаме налично. Първо и най-важно, измийте тиквичките.


Рендосайте ги на ситната част на рендето, като може да го направи и някой от по-неопитните в кухнята :)  


Важно е добре да отцедим течността от тиквичките, за да може блатът да е стабилен и да може все пак да се изпече. Това може да направите като ги изстисквате в тензухена кърпа или в голяма цедка, 


както направих аз, като пристисках тиквичките на ръка. Остана ми ето толкова сок, а не изглеждаха кой знае колко сочни.

                             

След това към тях добавяме рендосания кашкавал, който може да бъде всякакъв, стига да ви допада вкуса - чедър, пармезан или каквото диетата и портфейла позволява. Аз си сложих обикновен кашкавал, едно голямо яйце, но ако имате повече смес, сложете още едно и овкусете с подправките и разбъркайте. 

Може да добавите и от безглутеновите брашна, за да заздравите сместа, тъй като въпреки всичко, тя ще стане доста по-рядка и сочна от обикновеното тесто, но аз не го правя. Като ще ям тиквички - да ям само тиквички ;) 


Оформяме я върху подходяща тава с хартия за печене на дъното под формата на пица и 


пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. Печем докато блатът хване ето такъв загар :


Изваждаме от фурната и слагаме отгоре останалите съставки за пицата, която ще хапваме - домати, салам, чушки, още кашкавал  и хайде пак във фурната да се запече за още 8-10 минути. 


Ами какво да ви кажа....друго си е да се натъпчиш, без да се намразиш след това :) 
Слава Богу, има и такива рецепти :) , та да балансират дните, в които нямам толкова здрав разум. 

Е, днес ще си хапнем спокойно, а утре - кой знае :)

Останете на линия и ще научите!

Мързелива седмица, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...