сряда, 17 юли 2019 г.

Калцоне и как да си направим чудесно тесто за пица / Calzone and the best pizza dough recipe


Тази работна седмица започна с ден закъснение, защото си взех почивен, за да отпразнуваме рождения ден на мама. И макар малко по-скромно от миналата година, и тази успях да отделя малко време само за нея, в което да ни е спокойно, да си приказваме и да си починем, както само ние двете с нея си можем. 

Разбира се, не липсваше и торта, защото знаете, че не пропускам рецепта по този случай, която ще ви споделя в петък, защото тогава ви затрупвам със сладости :) Дотогава може да хвърлите едно око на нея в моя инстаграм акаунт, където знаете, че ви споделям повече за престоящите рецепти, както и други блогърски преживявания. 

Докато бяхме на дълъг уикенд, тук в страната разбира се, си мислех, че мога да се отдам поне на това да опитвам нови ястия и десерти и да черпя вдъхновение и наслада. 

Е, малко ударих на камък. :(  Попаднах на нещо "уникално" и това бе най-несвързана вкусово салата, която съм яла, а петзвезден хотел ме изненада освен с хубавите си стаи, и с лоша храна, която определено не си заслужаваше цената.  ( Аз не ходя често по такива места, така че да ме прощавате, ама не мога да не отбележа разочарованието си) 



За пореден път се убедих, че ако искаш нещо вкусно, добре приготвено и така, че да ти достави неземно удоволствие, по-добре си го приготви сам. Пък било то и нещо съвсем простичко като пица, например. Или най-точно като пица "Калцоне".

 Няма друга храна която да ми напомня толкова за любимия ми сериал "Паркове и отдих" и прекрасния персонаж на Бен, който беше влюбен в тях. Винаги ми носи усмивка, защото това е сериал, които е изпълнен с позитивизъм, оригиналност и нечовешка доза смях.

Ако не сте го гледали, трябва да го направите, а ако не сте измислили менюто  за тази седмица - ето го и него. Както казва Бен " Това е храна в собствена опакова" Има ли по-гениално нещо от калцонето? 

Знаете, че имам малко правила в кухнята  и едно от тях е да готвя италианска храна с италиански продукти. А търся ли такива..пак отивам в магазина на Вера Италия. И този път пазарската ми кошничка се напълни с брашно, този път такова за пица и фокачи, тип 00, ароматен доматен сос и  чудесна подправка за пица. 




Луд фен съм на подправките и не веднъж сте ме питали къде и какви използвам. Е, в магазинчето заредиха нови и не пропуснах да си купя едни, които така като гледам ще ги прахосам за нула време. 
Така ми се ядеше нещо супер вкусно, горещо, ароматно и пъстро, та да ми изпълни сърцето с щастие , като го ям. 

Едно е да си го представящ в главата , друго е да го видиш на яве точно толкова прекрасно, както си си го представял. 

Определено не съжалявам,че се доверявам на италиански продукти за този вид рецепти и ви съветвам и вие да го направите. Сега е и моментът да напазарите, защото магазинчето предложиха код  LUSSI -15 за намаление на ВСИЧКИ ПРОДУКТИ от днес 17. 07. до 25. 07. 2019г.  ( впишете кода като "коментар" към поръчката или се обадете за помощ в сайта, преди да пристъпите към плащане - те ви очакват) 
Възползвайте се и си купете хубав зехтин, брашна за пица, панетоне, без глутен,   кафе, деликатеси , паста, а защо не и козметика или електрически уреди. Както знаете, аз си взех кухненски робот от там, като замесих и днешната рецепта с него. Можете да погледнете наличните модели тук. 


Ще се опитам да бъда полезна с всякакви съвети,  линкове и разяснения, затова преминавам направо към рецептата: 

Необходими продукти:
 За тестото :
Около 250 мл хладка вода
2 ч.л. сол
1 ч.л. чеснов пипер
1 ч.л. захар


За плънката:
400 г кайма ( от плешка) 
300 г кашкавал
2-3 броя зелена чушка
1 голям домат 
200 г варена царевица от консерва

Започваме с приготвянето на тестото. За целта отелете около 400 г от брашното и го сложете  в купата на миксера, нагласен с накрайник за тесто. Направете кладенче в брашното и прибавете маята и захарта, а след това добавете и хладката вода. По ръба на купата сложете солта.

                             

Аз прибавих и малко чеснов пипер, защото страшно много ми харесва тази почти незабележима добавка в тестото, но го прави много специално. Прибавяме и малко от зехтина и пускаме миксера да меси първо на бавна, а постепенно и на по-бърза степен. 
Започваме да прибавяме малко по малко от останалото брашно, като спираме, когато тестото се отдели напълно от стените на съда и се оформи на топка в средата на купата.  Още тогава ще забележите колко по-различно е това тесто спрямо останалите, с които сте свикнали да работите. Много по-твърдо, но същевременно пластично!


Слагаме го в намаслена със зехтин купа, покриваме го с кърпа и го оставяме на топло да удвои обема си ( при мен това е във фурната на 50 градуса)


През това време, в още малко зехтин запържваме каймата, като моята бе от плешка, която поисках да ми смелят на място в месарницата. Така знам, че е наистина хубава и няма много излишна мазнина.

                             

След като се запържи добре, прибавяме малко от италианските подправки, за да я овкусим, като ако ви е още безсолна, може да добавите и сол. 



Приготвяме си и останалите продукти - нарязваме зелените чушки на средно големи парчета, домата също. Сигурно ви е чудно защо има пресен домат и доматен сос, но това е лично предпочитание - харесва ми съчетанието на соса и това да има още свежи елементи към ястието. Царевичката също да е под ръка, както и подправките. 


След като тестото втаса, го изсипваме на масата и разделяме на равни части - при мен шест на брой.  Може да направите и осем, но така ще имате по-малки калцонета :) 

                             

Нарежете си кашкавала на ленти или по-едри парчета, така че да се разтопи като лист в пицата, а не да е рендосан. Освен това го правя най-накрая, за да не омеква от температурата в стаята. 
Подготвям си и доматения сос, като ви може да използвате и  домашен, но този наистина си има своя чар. 


Взимаме една част от тестото и го оформяме на топче, което разточваме  или разтегляме с пръсти, с диаметър около 20 см. 
Намазваме от соса и поръсваме с подправките. Слагаме в единия край от каймата, малко чушки, малко царевица, пресни домати и завършваме с няколко резена кашкавал. 


Прихлупваме тестото и оформяме като полумесец, като прищипваме краищата на тестото, така че да се запечати. 
По желание правим малки шари по тестото като отпечатваме резки с тъпата страна на ножа ето така: 

                             

Редим в тавичка и печем в загрята фурна на около 200 градуса за 15-20 минути.



Още горещи може да залеете със зехтин и да поръсите с прясно накълцан босилек или други подправки. 


Ако обичате повече доматен сос, може да ползвате две бурканчета от Наполитаната, или да го разводните с малко домашен такъв, а защо не да използвате част от готовия сос за топене, какао направиха някои хора у дома :) 





Накратко - 1. облизахме си пръстите, 2. много сме доволни, 3. друго са си италианските продукти. 
Дали ще почерпите само идея, вдъхновение или ще последвате примера ми с покупките, за мен няма значение - важното е да сте доволни от резултата и най-вече да съм успяла да ви донеса още малко цветно настроение. 

Ако все пак решите да се възползвате от кода за отъпка Lussi-15 във Вера Италия  и изпитвате някакви, каквито и да е затруднения с поръчката, обърнете се към Жени ( дамата, която изпарваща подаръци към всяка поръчка) на тел. 0882 886 988 и тя ще ви помогне с каквото може, както го прави и с мен. 

Аз ви оставям с тези изкушаващи кадри и ви пожелавам прекрасен ден, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 




Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



петък, 12 юли 2019 г.

Крем Бавария или Баварски крем / Bavarian Cream Recipe


След вчерашните емоции от концерта на Satyricon и Slayer, вашата Люси няма много сили и да си призная, и желание да готви някакви сложни десерти за идните дни. Както знаете, ние без десерт не оставаме у дома, защото истината е, че така и така гладът за сладко ще ни застигне в един момент, и по-добре да го утолим с нещо домашно приготвено, отколкото да посегнем към някоя вафла от магазина. 
Петък е чудесен ден за направата на десерти, защото ви гарантира наслаждаването им поне в следващите два дена. Аз смятам да реанимирам през тях така и така,  защото от куфеене не ми остана врат, който да движа  на повече от няколко милиметра. В момента съм със стойка на английска благородничка и ако не се обръщам към вас, като ме заговорите рязко, моля проявете малко съчувствие към "върналия се от битка войник". 

Ако искате да научите малко повече за събитието все пак, пък и да видите вашето Люси in action, хвърлете един поглед към албума ми тук, където съм разказала достатъчно към всяка снимка. 
Обещавам и специален пост в Метъл кухня, посветен на Satyricon, защото вече няма как да отлагам повече, а пък за Slayer знаете, че има публикувана рецепта ТУК.
Но стига сме правили трейлъри и тийзъри към предстоящите рецепти, макар и следващата седмица да ви се пише на леко, защото съм подготвила едни чудесни изкушения, които изместих  с това кремче днес. Трябваше ми нещо по-бързо и лесно, разхлаждащо и чудесно, така че просто да мога да си отнеса робокопския г*з до хладилника, да протегна ръка и и да грабна чашка, без никакви движения на врата - няма рязане на парчета, няма декориране и поднасяне. Взимаш и ядеш! 


Може би някои от вас помнят, че вече съм представяла рецептата за баварски крем в блога тук, но попаднах на друга, която ми се стори още по-вкусна и се оказа точно такава. Страшно въздушен, но съвременно плътен и маслен като маскарпоне мус-крем  от жълтъци и сметана, който просто ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ. Казвам го сериозно, защото на пръв поглед може да не ви изглежда нещо специално, но наистина е! 
Крем Бавария е много любим в моя град, защото е един от знаковите десерти, който се предлагаше в сладкарницата на хотел "Ален мак" навремето и няма как да не носи специални емоции за благоевградчани. Сигурна съм, че ще ни разберете, ако просто си го спретнете, а той не се прави никак трудно. И да не ви притеснява, че остават белтъците - приготвила съм цели две рецепти с тях, така че ще ги "похарчим". Но ето и самата рецепта: 


Необходими продукти:
5-6 бр. жълтъци
2 ч.ч. сладкарска сметана
2 1/2 ч.ч. прясно мляко
1. пак желатин ( достатъчен да желира 500 мл)
3/4 ч.ч. захар ( 150 г) 
1/2 ч.ч. студена вода 
6 с.л. хубаво неподсладено какао
1 ч.л. ванилия екстракт

ч.ч =200 мл



В подходящ съд слагаме млякото да завари. През това време отделяме жълтъците от белтъци. Подготвяме си и захарта, като нищо, че моята чашка няма дръжка, тя ми е най-удобна, защото има мерило на нея за 200 мл.


С миксер разбиваме жълтъците и захарта до пухкав крем и добавяме ванилията. Сестра ми ми донесе като подарък от последната й почивка прекрасен, истински ванилов екстракт, защото сестра й магнити не яде :) 

                             

През това време накисваме желатина с половината вода и оставяме да набъбне. Загряваме остатъка от водата и прибавяме към желатина и разбъркваме, така че да се разтвори напълно от топлината. 
Прибавяме топлото млято, бавно, на тънка струйка, черпак по черпак, към жълтъчната смес, като разбиваме, за да не се пресекат яйцата. Накрая прибавяме и желатина. 


Оставяме сместа да се охлади, а през това време разбиваме сметана на сняг в друга купа. 


Сместете битата сметана с охладения млечно-жълтъчен крем, като разбърквате внимателно, така че да се запази въздушността на крема. 
Отделете една трета от крема и оцветете с какаото, което за по-лесно интегриране може предварително да разтворите в малко мляко ( или да си отделите от сместа, преди да я смесите със сметаната) 

Разпределете крема в чашки - първо от белия, а отгоре малко от черния. Украсете по желание, като аз го направих с поръска от какао, домашен шоколадов топинг и ядки или мини-бисквитки. 

                             

Сложете кремчето да се охлади поне за час-два в хладилника и да стегне. 


Оооооооооооооооооооооооо, само гледайте за какво става дума...................


Хич не му мислете да пускате фурната и да се чудите какво да си направите за почините дни - яйцата, млякото, миксера и айде! 

После ще ми благодарите...в коментарите на блога,  най-добре!
Обичам ви ( държи ме още еуфорията от вчера), и ви желая чудесен уикенд, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...