сряда, 10 юли 2019 г.

Бързо сладко от ягоди и червен касис / Redcurrant and strawberry jam


Каква буря се изля тази вечер в Благоевград само!!! То не беше дъжд, то не беше ураган, то не беше изкъртени дървета и летящи котки. Това лято е доста дъждовно, така е, но затова пък плодове има и на село червения касис пак украси градината на баба. Малките му зрънца блещукаха под обедните лъчи като рубинчета и само си представях каква вкусотия ще се пръкне, ако се затворят в бурканче. Така и  така усещането за наближаващата есен ни преследва доста осезаемо тези дни, защото да не наблегнем на консервирането на вкусотии, у дома, на сухо и сигурно.

За първи път приготвих сладко с желиращата захар ЗАХИРА  Очарова ме с това, че не само става за 15 минути, но и с това, че така плодовете запазват живия си цвят, сладкото е алено червено, по-свежо и ароматно. Спретнах бързо сладко от червен касис и ягоди, които обогатих с малко ванилия и не мога да ви опиша за каква вкусотия става въпрос!



Ето какво ви трябва:  
500 г червен касис (или 300 г касис и 200 г ягоди) 
100 мл вода
1 пак. ванилия


Смесете измитите плодове със захарта и разбъркайте.


 Тъй като аз сложих и малко ягоди, които имах във фризера, оставих сместа да престои леко в хладилника, за да пусне сок.


 Ако ползвате само касис, може да спестите тази стъпка. Сложете на котлона, добавете около 100 мл вода – зависи колко са сочни плодовете. 


Оставете сладкото да заври и отпенете по възможност с помощта на лъжица, за да може накрая да бъде по-бистро. Оставете го да поври 10-15 минути на тих огън – плодовете ще омекнат, а сладкото ще се сгъстява.



След като е готово, дръпнете от огъня и прибавете една ванилия.
Напълнете предварително затоплени бурканчета с ароматната смес, затворете добре с капачка и обърнете с дъното нагоре. 









Сладкото определено наподобява желе, което го прави идеално за плънка на кросанчета, филийки, без да се разтича, а защо не и всякакви торти и  сладкиши. Със сигурност ще експериментирам и с нещо друго.
Опитайте и вие, а после споделете впечатленията си в коментарите, защото и аз се уча от вас :) 
Прекрасен ден, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



понеделник, 8 юли 2019 г.

Пиле Кунг Пао / Kung Pao Chicken


Опитва се да завали от сутринта, но първо, аз не съм на морето за да ме вълнува толкова времето, и второ - все още е достатъчно горещо, че да се чудя какво да си спретна за вечеря, така, че да не се налага да вися много в кухнята. 
Няколко дена вече ям само салата и честно казано вече ми се дояде месце, но да е пикантно и да става бързо. Така се сетих за тази супер бърза и вкусна рецепта за пиле Кунг Пао, което може би познавате от близкия ви китайски ресторант. Това е изключително популярна сечуанска рецепта, която съдържа само няколко основни съставки - пиле, фъстъци и люти чушлета. Може да обогатите ястието с повече зеленчуци - тиквички, чушки, броколи или да добавите нудели, но аз се спрях на този вариант. 


Знаете, че когато говорим за соев сос, за мен има само Кикоман, както и за всеки уважаващ себе си ресторант ( и домакинство ), и макар да се старая да го прилагам във все повече интересни ястия, понякога просто ми се хапва азиатска кухня и там е нужен повече от това да си измиеш продуктите :) Както някой бе казал за готвенето на уок, ако някоя бактерия  успее да оживее при тези температура, то тя си е заслужила правото! :)  
Аз сега няма да ви убеждавам да не си миете работитИ, а ще ви подтикна да си приготвите това супер вкусно, пикантно, ароматно, to die for ястие, което е не само идеално за седмична вечеря, но и за през цялата година. Прибавете каквито там зеленчуци са ви останали в хладилника и почнете да подшмъркате от сладката пикантност на ястието, което ще ви накара да се поизпотите и да изпиете доста вода! Все полезни неща за лятото! А ето и колко лесно става:

Необходими продукти:
За месото:
1 пилешко филе ( пеперуда)
2 -3 с.л. бяло вино 
2 с.л. царевично нишесте
1/ 2 с.л. бял чеснов пипер
1/ 2 с.л. черен пипер
сол

В купичка:
1-2  с.л. царевично нишесте
1-2 с.л. тъмен оцет
1 с.л. захар ( може и мед)
200 мл пилешки бульон

Още:
1 шепа фъстъци 
1-2 стръка зелен лук
люти червени чушлета 
2 с.л. наситнен чесън ( 4-5 скилидки) 
1 с.л. рендосан корен джинджифил


Започваме като нарязваме местото на кубчета и мариноваме с всички съставки за него описани по-горе. Разбъркваме добре и оставяме да се маринова така за около 10-15 минути в хладилника.


През това врем си подготвяме останалите продукти.
В купичка смесваме изброените съставки, като е добре да ги натаманите на вкус. Може да добавите повече сос, сладост или кисело, спрямо това, което обичате, но съм дала примерни количества, така че да получите приятно умерен сос.

Нарязваме на ситно и чесъна ( аз имах пресен), като за чушките се спрях на сушени. Като цяло ястието се прави по-скоро със сушени чушлета, но ако нямате, може да ползвате и пресни, но е хубаво да са червени.
Рендосваме си и джинджифила, като аз не наблягам много на него,  но ако обичате да го усещате повече, може да го нарежете и на лентички.


Загряваме в подходящ тиган мазнина ( олио/ сусамово олио) и запържваме месото. Оставате го да се запържи от едната страна до загар, без да го разбърквате и едва след това го разбърквайте.  


След като месото е готов, запържено до златисто, но все още крехко и сочно, го извадете в чиния.

В същата мазнина запържете нарязаните чушки, чесън и джинджифил, така че мазнината да стане ароматна, а продуктите да омекната и придобият лек загар. ( Даже с клечки бъркам, какъвто съм про) :) 


Тук може да добавите и фъстъците, които също ще се подлютят и запекат или да ги сложите малко по -късно, заедно с месото. 

Прибавете месото и разбърквайте всичко, като изсипете соса от купичката. 


Оставате ястието да покъкри, така че течността да поизври, а сосът да се сгъсти и да глазира всички продукти.
Поднесете го още горещо, поръсено с нарязан по диагонал  зелен лук.



Тооооолкова е вкусно, че не мога да се спра..хапвах и снимах, хапвах и снимах....
Опитайте и вие :) 

А ако искате да видите десерта, хвърлете поглед в моя инстаграм, където ви загъвам за следващата рецепта :) 
Усмихната седмица, приятели! 

 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 5 юли 2019 г.

Домашен шоколадов сладолед / The Best Homemade Chocolate Ice Cream


Когато човек обича сладолед колкото мен, рано или късно започва да обмисля закупуването на складови количества, фабрика за сладолед или поне направата му у дома. Обичам лятото по ред причини, като една от тях е, че поне тогава не изненадва голямата ми любов към този десерт и мога спокойно да си го консумирам сутрин, обед и вечер с такова постоянство, все едно ми е предписано от лекар.
 Хората, които зимата ми чудят, че все още плюскам от студения крем са същите, които ми се учудват, че ако седна в заведение на вечеря, първо си поръчвам мелбата, а после и основното ястие. Логиката ми е следната : след като се наям с храна, не ми остава място за десерт, затова почвам първо с него и каквото остане в коремчето ще запълня с някоя и друга "боцка" от чинията с основно. Знам, че тези мои мурафети може да изненадват някои от вас, но истината е, че НАИСТИНА МНОГО ОБИЧАМ СЛАДОЛЕД. 

Чак е странно, че досега не съм се сдобила с машина за него, но след последното ми гостуване при сестра ми, тя ми зае нейната машинка, за да мога да експериментирам и да създам нови изкушаващи сладоледени творения. 


Преди това разбира се, ми показа и любимата й рецепта за вкусен домашен сладолед, който ние с Ноа ( моя бузест племенник) трябваше старателно да изпълним стъпка по стъпка, като дегустирахме с пръстчетата от време на време, за да подсилим качествения контрол на продукта. Такова ядене на сладолед падна после, че може би картинката ви е позната? 
Засядате  с кутия в скута и малка лъжичка да гребете малко по малко, изгубвайки постепенно контрол над събитията, като виждате първо дъното на кутията в единия край, после изравнявате от другата страна и накрая просто се напъвате да доядете всичко, осъзнавайки, че станалото е станало и по-добре да унищожите всички доказателства.


С тази разлика, че ние даже си купихме и вафлени фунийки, за да продължим да ядем и навън. Всичко това може само да ви говори за това колко точно вкусен сладолед става и честно казано, има едно специфично удоволствие от създаването на този домашен десерт. 
Самата аз досега съм се възползвала предимно от друг вид, по-елементарни рецепти, но мога да кажа, че леко се пристрастявам и към самия процес по приготвянето на сладоледа, както и към хапването му. 
Винаги ме се е виждало много хамалогия с това бъркане на котлона, яйца, млека и какво ли не, но ако трябва да съм честна,  не отнема повече време от това да приготвиш един крем пудинг или домашен яйчен крем. Но ще се убедите в това сами, като ви покажа рецептата стъпка по стъпка, за да видите колко е лесно. 
И защото съм лакома, създадох и един чудесен супер шоколадов топинг към сладоледа, който не замръзва и може да го ползвате както към него, така и за други десерти и напитки. Много е траен и една мощна доза от него ще ви стигне за доста време напред, съхранявайки го в хладилника. Ще ви го представя в отделна публикация тези дни, а сега първо сладоледа: 


Необходими продукти:
2 ч.ч. сметана
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. хубаво тъмно какао
3/4 ч.ч. захар
100 г тъмен шоколад
4 бр. големи жълтъка
1 ч.л. ванилия екстракт

*ч.ч= 200 мл

Приготвяме си всички продукти на масата. В касерола смесваме сметаната и млякото.


В отделен съд разбиваме жълтъците със захарта докато побелеят.

                                               
Прибавяме в касеролата и какаото и слагаме на огъня да се загрее и да стане еднородна смес. Работим на ниска до средна степен на котлона. След това прибавяме ванилията и шоколада и разбъркваме докато се разтвори напълно.

                             

Готовата смес изглежда ето така, като започваме да прибавяме черпак по черпак към яйчената, 


разбивайки енергично на ръка, за да не се пресекат яйцата. След като сме смесили всичко, прехвърляме пак в касеролата и връщаме на котлона да покъкри на тих огън, като разбъркваме бавно и методично, още 5-7 минути.



Кремът се сгъстява и е готов, когато правейки черта по ръба на лъжицата остава ясна и не се събира или разтича.


Прецеждаме сместа за да отстраним всякакви дребни неравности и прехвърляме в кутия, като оставяме сместа първо да се охлади напълно на стайната температура, а после и за една нощ в хладилника.

                            

След като кремът стегне има ето такава консистенция :


Сложете го за половин час във фризера преди да го прехвърлите в машината за сладолед, която при мен постоянно си седи във фризера, за да е готова да се използва всеки един момент.
Пуснете я да разбива сладоледа, така че да го направи кремообразен и гладък.

                          

Сигурна съм, че някой от вас ще попитат дали могат да направят това и на ръка, без машина и от сега ви казвам, че няма проблем. Просто гледайте да разбърквате сместа по на често. Така и така тази машинка не прави сладоледа наистина твърд, а по-скоро успява да го направи пухкав. Вие може да опитате същата процедура на блендер, с миксер или на ръка. 
След като сте го разбили на няколко пъти, ще бъде наистина въздушен и ще може да го замразите отново. 


Сладоледът след това е като всеки друг, твърд и идеален за оформянето на перфектни топки, а остане ли малко на стайна температура се отпуска и става наистина супер кремообразен.
Но няма какво да ви убеждавам, просто трябва да го направите и да се убедите сами. Не забравяйте да ми пишете с отзиви след това - аз ще чакам ...с фунийка в ръка! :) 


Вкусни почивни дни, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...