Такава почивка отдавна не му бях правила, признавам си. Не, не говоря за разходки сред природата или някаква продуктивна съботно-неделна дейност, а точно обратното. Почти два дни не изпълзях от леглото, където упражнявах най-различни пози като "Препичаща се морска крава", протягайки крака към отворения прозорец, за да ме хване малко слънцето, поза "Наваксващия с филми", като изгледах поне десетина такива, като за два дена не е кой знае какво, и разбира се "Подремващия с възглавници" и "Примъкващия храна", които са най-често упражняваните за този уикенд.
Ако търсите нещо по-пикантно от това, откажете се сега, защото като казвам, че имах нужда от почивка, говоря сериозно. Не само, че тази седмица се разсипах от готвене (този списък дето сте ми го дали с рецепти за изпълнение е наполовина готов, считайте за какво говоря), но и правих сладко на село, заедно с бабетката, както традицията повелява.
Успях да уредя част от отлаганите от мен служебни ангажименти, та ми остана само наваксването с приятели ( Марте, ако четеш това, скоро ще ти пиша, обещавам).
Тъй като се подготвях за задушницата в събота, бях решила, че в петък ще си легна с кокошките, но подмолната ми дружина ме излъга да посетя концерта на нашенските изпълнители, който се проведе в Благоевград.
Аз не съм от най-големите привърженици на бг музиката, но като ми казаха, че братя Аргирови ще идват, нямаше как да пропусна шанса да ме питат тридесет пъти "Как си ти", и то от господа с такава емблематична прическа.
И така, след като предадох рапорт какви (не) съм ги вършила тези дни, мога да ви кажа, че започвам толкова енергично тази седмица, че не мога да се позная. Понякога на човек наистина му трябва само едно - да се наспи и да презареди. Сега се завръщам с гръм и трясък като изсипалата се през уикенда буря и ви представям моята последна гордост от кулинарния тефтер - култовете тиквички бюрек на Люси. Знаете, че съм се изкефила не нещо тотално като му зашия името си към заглавието. Освен, че рецептата е толкова вкусна, че само чакам бабината реколта да си направя поне две торби заготовки за фризера, които да си правя за вечеря, но ви говори, че е и практична и бърза.
Любовта ми към тиквичките нараства пропорционално през годините и не спирам да измислям нови и различни варианти за консумирането им. Аз самата знам, че не съм открила топлата "тиквичка" с рецептата за бюрек с тях, но баш този вариант не знам дали го има, защото ми хрумна в движение.
Амбицираха ме приятелите от Kikkoman, които ми подадоха ново предизвикателство да създам храна поднесена под формата на известния им дозатор за соев сос. Ако и вие искате да го направите имате шанс да спечелите мулиткукър, но ако искате да участвате в още по-простичка игра, погледнете моята, която стартирах тук.
Не ви трябва нищо повече от това да отговорите на един въпрос, а после на случаен принцип ще изтегля ТРИМА печеливши, така че всеки от вас има шанс да спечели без да си мръдне пръста ( освен да напише отговора де, то пък съвсем мързеливата не можИ)
Аз ще се радвам да се включите, а за да ви подкокоросам по-лесно преминавам към рецептата за това безумие, което ще се яде у дома цяло лято. Ето я и нея:
Необходими продукти:
2 бр. тиквички ( среден размер)
150 г краве сирене
100 г крема сирене
50 г кашкавал
1/2 морков
1 стрък пресен чесън
1 бр зелена / червена чушка
2-3 с.л. соев сос Кикоман
2 бр. яйца
брашно
олио
сол
Започваме като измиваме и подсушаваме тиквичките. Разрязваме ги по дължина на средно тънки ленти, не е нужно вестник да четеш през тях :)
Комбинираме ги две по две, за да сме сигурни, че за всяко си има "другарче".
След това ги поръсваме добре със соевия сос ( ако обичате по-солено може да сложите и сол), и нарязаната на ситно глава от пресния чесън ( само бялата част). Оставяме ги за няколко минути така, докато загряваме грил тигана.
Гриловаме тиквичките от всяка страна в намасления с олио тиган, докато поомекнат, но не е нужно да са съвсем готови, добре да останат леко хрупкави.
Стават много бързо и ги изваждаме в чиния. Докато се охлаждат, приготвяме плънката.
В подходяща чиния разбъркваме добре сирената, кашкавала и рендосания на ситно морков. Прибавяме и нарязаните на дребно чушка/ и. За още повече вкус прибавяме и зелената част от чесъна.
Разбъркваме добре докато получи еднородна паста.
Разпределяме по около една пълна лъжица от пастата между всеки две ленти от тиквичките, които към този момент е добре да са напълно изстинали. Пристискаме ги, така че да залепнат добре.
Така оформите тиквички редим на поднос и прибираме във фризера да се замразят, докато станат напълно твърди.
След това загряваме дълбок съд с олио, а в отделна чиния разбиваме яйцата с вилиця.
Замразените тиквички овалваме за кратко в малко брашно, а след това в яйца и пускаме да се пържат в сгорещената мазнина.
Пържим до желания за нас загар, а след това изваждаме в чиния.
Поднасяме с още малко поръска от соев сос, накълцан чесън и ако обичате - ситно нарязана люта чушка.
Не знам дали мога правилно да ви опиша какво означава блаженство до такава степен, че си сигурен, че няма да ти се яде нищо друго скоро време осен тези тиквички. Не ми ли вярвате, ами опитайте и вие и не забравяйте да се включите в играта тук!
Усмихната и успешна седмица, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Благодаря ви, приятели!