С Драго (мир Иванов) :)
снимка: Блоговодител
|
Едва ли си мислите, че са ми останали думи и емоции след тазгодишните награди, след като вече трети ден се опитвам да се отблагодаря на всеки, който е гласувал или ми пише поздравления и пожелания, но ще се опитам да намеря още, защото няма да се уморя да го повтарям - вие сте чудесни!
С Йоли
снимка :Блоговодител
|
Както вече знаете Годишните награди на Блоговодител отличават най-добрите кулинарни блогъри на България в десет категории и благодарение на вас успях да грабна пет от тях.
Всяка категории има по две награди - такава на журито и на публиката. Журито обикновено се състои от регистрираните блогъри в сайта на Блоговодител, но тази година около 27 от тях упражниха правото си на вот ( леле, тези Евроизбори взеха да ми се бъркат в речника сериозно), но пък наградата на публиката е - гласовете на цяла България.
Има ли смисъл да подчертавам коя е по-важна за мен и коя по-трудна за спечелване?! Гласовете на блогърите малко или много, винаги ще се крепят на базата на приятелство или дългогодишно познанство, пък и конкуренцията си казва своето, затова и откакто промениха регламента дори не се надявам че скоро ще държа статуетка в ръцете си. Но нищо! Казвам го съвсем сериозно!
Всяка категории има по две награди - такава на журито и на публиката. Журито обикновено се състои от регистрираните блогъри в сайта на Блоговодител, но тази година около 27 от тях упражниха правото си на вот ( леле, тези Евроизбори взеха да ми се бъркат в речника сериозно), но пък наградата на публиката е - гласовете на цяла България.
Има ли смисъл да подчертавам коя е по-важна за мен и коя по-трудна за спечелване?! Гласовете на блогърите малко или много, винаги ще се крепят на базата на приятелство или дългогодишно познанство, пък и конкуренцията си казва своето, затова и откакто промениха регламента дори не се надявам че скоро ще държа статуетка в ръцете си. Но нищо! Казвам го съвсем сериозно!
Докато имам вашата любов и подкрепа, за мен няма по-голяма награда и признание. Още една промяна имаше тази година и това бе, че нямах право да бъда номнинирана в сладкарските категории, щом съм взимала награди от тях три поредни години.
Амбициозното аз няма да се спре докато не постави рекорд някой ден, но за сега и пет награди стигат. Пет чудесни награди, които ми показват, че този блог се чете! Този блог и аз в това число сме обичани, подкрепяни и сме успели да създадем не само читателска аудитория, но и приятели, които искат това местенце да продължи да съществува.
Да продължи да разказва виртуални историйки за гозбите на баба, за пътешествията по света от вкъщи, за седмичните неволи, за глада по сладкото, соленото, месцето, за успешните опити и за неуспешните, превърнати в нещо друго.
За това, което ни се върти в главата почти на всеки от нас, когато е щастлив, нещастен, уморен, когато чака морето и се готви за зимата, когато искаме да се разсеем от всички мисли, а нямаме много време освен да се приберем и да спретнем нещо за вечеря.
Храната не е всичко на този свят, но определено, ако се научим да я виждаме като нещо, което ни радва, зарежда и храни и душевно, тя ще бъде достатъчна да се превърне в нужната искрица творчество, от която има нужда всеки човек! :) Това и винаги е била целта на този блог. Къде с думи, къде с кадри, да ви накара да се размечтаете за ново преживяване, което може да си напарвате сами. Благодаря ви, че се включихте в моето приключение и го направихте ваше!
За това, което ни се върти в главата почти на всеки от нас, когато е щастлив, нещастен, уморен, когато чака морето и се готви за зимата, когато искаме да се разсеем от всички мисли, а нямаме много време освен да се приберем и да спретнем нещо за вечеря.
Храната не е всичко на този свят, но определено, ако се научим да я виждаме като нещо, което ни радва, зарежда и храни и душевно, тя ще бъде достатъчна да се превърне в нужната искрица творчество, от която има нужда всеки човек! :) Това и винаги е била целта на този блог. Къде с думи, къде с кадри, да ви накара да се размечтаете за ново преживяване, което може да си напарвате сами. Благодаря ви, че се включихте в моето приключение и го направихте ваше!
Като водеща на ученически рецитал :) |
Че не спряхте да ми изпращате снимки на вашите творения по мои рецепти, да коментирате, да ми пишете и да давате идеи за рецепти, които искате да видите! Надявам се с вашата подкрепа да може някой ден да видя публикувана и моя кулинарна книга, както и да имам повече възможности да се срещана лично с вас.
Както вече казах, подготвям участието си в един кулинарен фестивал в Пловдив и се надявам да мога да се запозная като за начало с тези от вас, които са от там. Но стига съм ви занимавала с награди и фестивали, време е за черпавка. Аз, за разлика от депутатите си изпълнявам обещанието и няма как да минем без торта. Вие обаче сте се разпръснали не само из цяла България, но и отвъд, затова се наложи да помисля коя рецепта е толкова лесна и вкусна, че толкоз бързо да спретнете, все едно аз съм ви направила.
Реших, че е време да опитам и аз прословутата торта на Тереза Маринова, която е представяла в "Черешката на тортата". Аз телевизия не гледам както знаете, но затова пък не беше трудно да издиря епизода в интерент. Направи ми впечатление, че макар и обичана от всеки, който я опитвал, тази торта няма много вид. Не можех да оставя така нещата! Трябваше да грабна тази хубава рецепта и да й дам нов облик, така че да може да спира дъха, както прави вкуса й. Пък и частно казано, няма да спра да търся перфектната торта с ябълки. Винаги се въргаля някоя и друга ябълка у дома и ги държа в панера, докато започват да се спаружват като мушмули.
Хубавото на тази рецепта е, че може да употребите всички видове ябълки, дори и тези дето вече са тръгнали да предават Богу дух. Убедена съм, че рецептата ще е хубава и с други плодове и ще ви го докажа съвсем скоро, но сега да ви демонстрирам как се прави прословутата торта:
Хубавото на тази рецепта е, че може да употребите всички видове ябълки, дори и тези дето вече са тръгнали да предават Богу дух. Убедена съм, че рецептата ще е хубава и с други плодове и ще ви го докажа съвсем скоро, но сега да ви демонстрирам как се прави прословутата торта:
Необходими продукти ( φ = 24 см):
2 пак. шоколадови бисквити Закуска
800 г заквасена сметана
100 г орехи ( може и бадеми, лешници)
3 с.л кафява захар
4 бр. ябълки
канела на вкус
шоколадов ганаш за украса
Започваме като начукваме ядки, по на едро е моят съвет. Хубаво е да се усещат.
Измиваме, обелваме, почистваме от семките и рендосваме ябълките, добре е на по-едро ренде, но гледайте да са на късата част на ябълката, за да не ви се получат някакви дълги люспи.
(Не обичам дълги шлюпки, както като правят таратора някъде)
Смесваме ги заедно канелата ( аз слагам малко, защото баба хич не я обича), кафявата захар и прибавяме орехите. Някои хора слагат ванилия и други наркотици :) , но според мен бисквитите си имат всичко друго, включително и сладост, затова и захарта е толкова малко.
Смесваме ги заедно канелата ( аз слагам малко, защото баба хич не я обича), кафявата захар и прибавяме орехите. Някои хора слагат ванилия и други наркотици :) , но според мен бисквитите си имат всичко друго, включително и сладост, затова и захарта е толкова малко.
Разбъркваме сместа и я оставяме да си пусне сока, а ние се залавяме със сглобяването на тортата.
На дъното на форма за торта редим ред бисквити, а отгоре разпределяме част от ябълките. Притискаме и изравняваме добре, за да напоят добре бисквитите.
Отгоре разпределяме с част от крема ( той е само разбърканата с лъжица един-два пъти сметана) , който при желание може да смесите с 2-3 с.л. пудра захар, но както казах, според мен тортата си има сладост достатъчно.
Процедираме така докрай като завършваме с белия крем отгоре.
Аз успях да направя четири бисквитени реда общо.
Прибираме в хладилника да стегне за една вечер, а на следващия ден украсяваме по желание. Моето желание пак е шоколадово, да не повярваш. Направих си ганаш с около 250 мл сметана и два тъмни шоколада. Първо залях тортата с него, докато беше течен, а после изчаках да стегне и украсих шприцовайки тези финтифлюшки.
По средата на произведението ще забележите, че има цвъцка, която е топната в гореспоменатия ганаш мини целувка, която се въргаляше у дома като бодил в уестърн филм.
Ако и вие като мен се съмнявате, че канела, ябълки и орехи няма да ви се върже много на лятното време, то и вие като мен си я напарете и си избийте тези демони от главата!
Това е безумно вкусно целогодишно!!!!
Няма да си присвоявам рецептата на Тереза, но да знаете, че и Люси Евтимова има доста авторски торти и скоро ще завалят в блога като сахарски дъжд на току-що измита кола.
Аз се опитвам да ви шадя, защото иде лято, но тази година пак ще се състезавам в категория за торти и не мога да се отпускам :)
Почерпете се за мое и ваше здраве, приятели и благодаря още веднъж, че сте част от живота ми и гласувахте! Обичам ви!
П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!