петък, 15 март 2019 г.

Направи си сам: Италианска декоративна захар за козунаци / DIY : Granulated Sugar for decorations



След като ви представих рецептата за тези изкусителни козунаци, които много от вас направиха и се убедиха, че конците са талкова много, че цели прежди можем да си направим, е време да ви представя и рецептата за декоративната захар, с която ги поръсих. 
Знаете, че по принцип козунаците се ръсят със захар - къде дребна, къде ситна, но има една специфична, декоративна, която седи много по-красиво и снежно бяла, въпреки изпичането.


 Виждаме я предимно върху традиционните италиански козунаци, а сега ще ви покажа и как да си я направите сами. Много е лесно и става за нула време, като може да я моделирате по различни начини.


 Днес ще съм бърза и няма да ви говоря много, защото знам, че този уикенд много от вас ще искат да направят пробни рецепти за Великден и ви трябва цялата необходима информация, възможно най-сбито. Само преди това ще ви помоля да отделите няколко минути да гласувате за мен в наградите на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:



Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :) 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.


Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!   

А ето и рецептата:
3 с.л. захар
1 с.л. брашно
няколко капки вода

Смесваме захарта и брашното в купичка или чашка. Добавяме няколко капки вода, така че да получим нещо като лепкава паста, но да се събира на топка ето така:


Прехвърляме я върху плота, а на него сме поръсили малко брашно и почваме да я раздробяваме така, че да става на малки парченца. 


Може да я направите и на фитили и да я нарежете като шоколадови пръчици или просто да я роните, както направих аз.
Оставате я да изсъхне на стайна температура и е готова.
Може да я съхранявате в бурканчета или да направите различни цветове. Много е лесна, трайна и подходяща за всякакви сладкарски изделия :) 


Надявам се днешната рецепта да ви е дала още повече идеи как може да ви бъде полезна и да създадете едни наистина прекрасни козунаци тази година :)

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнати почивни дни, приятели <3

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


сряда, 13 март 2019 г.

Козунак с много конци и брашно за баница / Bulletproof easter bread recipe



Вчера беше мрачно и дъждовно, днес слънчево и топло - какво идеално мартенско време! Нищо чудно, че го свързват с женския характер, но аз проблем не намирам. 

Проблем ще има, ако ми спрат тока днес, тъй като талибаните от ЧЕЗ ще идват да работят по ел. таблото, а аз съм предвидила да ви споделя една рецепта, която ако я направите, повече никога няма да търсите друга рецепта за козунаци. Факт! 
Събрах инфо от тук от там, модерирах разните ми там рецепти и се получи тази чудесия. "Желязна" рецепта ( Walter White approved) с толкова конци, че да вплетеш сърцата на милиони хора или поне със сигурност на тези, които я опитат!!!!!.


Толкова се радвам на тази рецепта, че рядко пускам вечерни снимки, знаете. Но кулинарно сърце не трае, особено щом от фурната се извадят топли козунаци - от вътре са мекички като душичка,  а отгоре има много тънка и крехка коричка, която се пропуква от най-лекия натиск и се чува хрускането на бадеми и захар. Че и декоративната захар приготвих по специална рецепта, която ще ви споделя в отделен пост, защото не искам да си изписвам живота в тази. 

Все пак искам да ви мотивирам да я направите и да ви "подклаждам" апетита малко по малко. Най-интересното до тук е, че се спрях на по-твърдо тесто ( аз отдавна го казвам, ама кой ли слуша) и брашно за баница за направата на хубав козунак с конци.  

Още преди време бях попаднала на една публикация на Денислав Димитров, като човекът беше отделил голям труд да напише всичко необходимо за козунака на конци, но за тестото в хлебопекарна. Щом го прочетох видях, че не съм само аз на този кораб и и си има чалъми, които не пасват на старите наши рецепти със сто яйца, килограм захар и физическо насилие над тестото поне сто пъти. Е, днешните козунаци на конци са забъркани на миксер, с бързо втасване, спитват се чудесно без да се разливат - доказателство са сложните плетки, които се запазиха и след печене и тестото се дели като памук.  А ето как да го направите: 


Ето и какво ви трябва за два козунака:
400 мл прясно мляко
1 кубче жива или 2 пак. суха мая (14 г) 
30 мл ароматен алкохол ( ром, уиски) 
4 яйца и два жълтъка
140 г меко масло
150 г  фина захар 
2-3 с.л. течен подсладител
2 пак. ванилия
кората на 2 портокала / лимони
щипка сол

За украса: 
филирани бадеми
италианска захар
1 яйце за намазване на козунаците

Започваме като пресяваме брашното и и слагаме  малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица яйца и алкохола.                    

                             

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда.


Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса.  Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.

                     

След като тестото втаса го разделяме на две и оформяме козунаци по желание :) 
Работата с него е наистина много лесна и съм сигурна, че някои от вас ще поискат да им покажа как да направя тази плитка. Обещавам да ви я демонстрирам стъпка по стъпка съвсем скоро, а за сега ще ви покажа от къде я видях - тук.


Оставяме козунаците да втасат на топло - отново във фурната и преди печене ги намазваме с леко размито с мляко яйце или ако искате да имат по-лек загар, ги намажете няколко минути преди извеждане от фурната, след като са се запекли. Не забравяйте да ги поръсите с бадеми и захар за още повече вкус :)  печем на 180 градуса.


Този път ги направих без плънка, за да може да обърна внимание повече на тестото и да не усложнявам излишно рецептата. Както виждате, няма никакво месене хиляда пъти, няма специални технологии - всичко е ток и жица ( ох, дано не спрат тока докато шиша тази публикация, че тогава ще ида да си сипя една ракия)


Между другото, и този вид плетка  е много лесна и хубава - само с един фитил и ще ви я покажа съвсем скоро, когато ви демонстрирам още един чуден козунак - този път по рецепта,  с повече мазнина, както се прави нашенският козунак, но аз съм дала една плънка, която просто ще ви зашемети.
Не остава толкова много до Великден и си заслужава да направим някоя и друга проба у дома, да не се изложим пред свекитата ( поне който ги има) .
Аз си се "излагам" публично пред вас, но виждате, че няма парична за прелистения!!!



Наистина едни от най-вкусните козунаци, които съм готвила - да не кажа голяма дума, че съм ви приготвила още и няма да е често спрямо другите ми творби.
Тази рецепта препоръчвам ако сте новатор в правенето на козунаци или все не ви се получават опитите. Знам, че някои от вас ще поискат да заменят/ пропуснат подсладителя, но ви съветвам да не го правите. Аз през живота си не съм го ползвала за друго освен за козунаците, но голямото количество захар влияе на тестото и се нарушава структурата, която се иска  за получаването на хубави конци. ( Само ги погледнете по-долу ) :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!




понеделник, 11 март 2019 г.

Холандска супа от зелен олющен грах и бекон / Dutch Split Pea Soup (Erwtensoep) Recipe



Заради рецепти като днешната си заслужава човек да става сутрин от леглото и да започва деня си с усмивка. 
Все пак, дори да трябва да се работи, възнаграждението в края на деня винаги ще бъде някоя вкусна гозба, която ако трябва да сме честни е сто пъти по-вкусна след като сме били дейни през деня. Рецептата за тази супа почака известно време в чернови, но покрай изминалите празници все не и намирах причината да я пусна. 
Тази сутрин обаче се събудих с желанието за точно това ястие и си рекох, че може и на други хора да подейства така. 
Самата рецепта помня, че беше пожелана от един или двама читатели, та си я бях записала в тефтера като рецепти, които трябва да ви представя. 

За мое щастие, сестра ми живее в Холандия, от където е и тази рецепта, което улеснява много нещата. Не само, че не пропускам да си я хапвам всеки път когато съм там, но и знам точно какво и трябва за да стане супер вкусна и ще ви "изпея"" всичко. 
Доста от вас поискаха и повече чуждестранни рецепти, затова както виждате залагам на тях и през тази година. Миналата не се посрамих, затова и съм номинирана в тази нова за мен категория "Жител на света" в наградите на Блоговодител, за  които гласуването тече в момента. 
Моля всеки който ме харесва, обича, симпатизира ми и въобще някога някъде нещо съм му била полезна и иска да направи добро на днешния ден, да се отбие на сайта kulinarninagradi.com и да даде гласа си за моя блог в петте категории, които съм номинирана.

За да не ви пиша много по въпроса, съм прикачила статия, която обяснява всичко стъпка по стъпка, в горния десен ъгъл на блога, а щом я прочетете не забравяйте да я харесате и споделите - така ми помагате да достигна до повече хора и я поддържате активна. 


Ще ви тормозя с тази кампания до средата на май месец, но всеки знае, че който прави добро, добро му се връща и аз няма да забравя направеното за мен. Ще ви засипвам с вкусотии, желани от вас рецепти, ще бъда винаги до вас щом имате нужда от съвет и заедно ще направим готвенето в най-забавната част от деня :) 
Днес например ще ви изкуша именно с тази супичка, която ако имаше как, щях да ям всеки ден и съм убедена - няма да ми втръсне. Мислех си, че съм само аз, но след като я приготвих у дома, хората взеха да пристигат с бурканчетата да си пълнят, та за първи път усетих непозната за мен емоция - тази на стипца!!!
Наистина много обичам супата, макар цветът й да не е сред най-привлекателните, човек забравя за това с първата лъжица. 
След ден разходки на ветровитото холандско време, няма по-вкусно нещо от купичка с тази супичка :)
 Сестра ми също я обича, но така и не разбира как може да седнем да хапнем някъде набързо и и от избор на пици, бургери и какво ли не, аз пак тази супа плюскам. 


Понякога си ти трябва нещо с лъжичка, а аз имам чувството,  че чак сега си взимам дажбата за всичките злояди години от детската градина и училище :) 
Супата представлява ароматна кашичка от букет зеленчуци, най-важната състава в сух зелен грах и някакво месо - холандска наденица или бекон ( лично аз с бекон повече я харесвам) Прави се лесно, но само й трябва време да се развари добре, за да стане на каша.Но стига толкова ви издавам тайни, преминавам към рецептата:


Необходими продукти:
1 2/3 ч.ч. лющен зелен грах
1 2/3 ч.ч. шунка/ бекон на кубчета
500 мл зеленчуков бульон ( може и повече)
1 голям картоф
1 глава лук
1 стрък праз ( малък или просто 1/2)
2 стебла целина
1 голям морков
2 скилидки чесън
1 -2 бр.  дафинов лист
сол/ черен пипер и мащерка на вкус
олио



Както казах, най-важният елемент за това ястие сухият, лющен зелен грах, който прилича по-скоро на леща, но с наситено зелен цвят. 
Аз си купувам от Холандия и се запасявам за България, защото макар да съм сигурна, че в София се намира, в моя град няма как да ме огрее.


За още по-лесно приготвяне, накисвам лещата във вода от вечерта и я оставям да набъбне :) 


На следващия ден просто си нарязвам всички продукти на кубчета - не е нужно да са много на дребно, тъй като харесвам да ги усещам по отделно, въпреки че всичко се разварява доста.


За избор на месо се спрях на комбинация шунка и бекон, тъй като много често беконът у нас е доста мазен, а уханието на леко опушено в супата ще ви накара да налапате черпака още горещ ( Аз винаги го правя и винаги си изгарям езика и на следващия път пак го правя- помогнете :) )


И така, ето и цялата философия:

В подходяща, дълбока тенджера сложете малко олио да загрее на дъното.Запържете първо лука и чесъна на средна степен, така че да заухаят.


Прибавете след това един по един зеленчуците - праз, целина, моркови. Подправете съвсем леко със сол.


Може да прибавите и нарязания на по-дребно картоф, но аз го правя на по-късен етап от готвенето, като оставям по-твърдите и изискващи време продукти да уврат добре.
Затова прибавям след това бекона и шунката и завършвам с отцедения от водата грах.
Заливаме всичко със зеленчуковия бульон и оставяме ястието да къкри на тих огън, под похлупак около час.


Проверявайте ястието, като прахта ще започне да се разпада постепенно, но ние целим всичко да стане като каша. Когато готвенето е към края си, добавете нарязаните на дребно картофки, които ще се сварят за нула време.


Задължително приготвям и малко домашни крутони, от заделен по-стар хляб, които овкусявам с любими, леко пикантни подправки и зехтин, и запичам на силна фурна до златисто. Необходимо е да ги разбъркате един-два пъти :)



Сервираме още гореща с няколко крутонки в средата - гледайте да има месце във всяка порция ;) 
Ох, устата ми се пълни само при вида на тези кадри - аз отивам да обядвам, а вие помислете кога и как, но обезателно я направете!


Още по-обезателно гласувайте за мен, ако ви харесва блога и работата, която върша, като хвърлете око на публикацията горе в дясно за повече подробности, а ако искате, може да ме последвате и в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихнат ден, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...