петък, 15 февруари 2019 г.

Лангош - унгарски мекици / Hungarian Fried Bread (Langos) Recipe


При две торти, две основни ястия и домашни бисквити ще си помислите, че няма нужда да се готви повече и аз също бях взела това решение. Все пак има какво да се яде с дни напред, че дори и да раздам малко, пак ще остане. Но, не! Лудата Люси не може да седи с ръце в джобовете, защото хрумне ли и нещо е дотам! Трябва да се приготви, ако ще и по нощите. Е, за щастие случаят не бе точно такъв, но отдавана се канех да пусна тази рецепта в блога. Буквално от създаването му, защото почти всяка година, около Коледа отскачах до Унгария да се тъпча в всякакви вкусотии и да събирам идеи и вдъхновение.

 Приготвяла съм ги не веднъж у дома, а след като на тазгодишния коледен базар в София се появиха официално, реших сериозно да ги вкарам в списъка "предстоящи рецепти". Сещате се за този списък, нали? Пълен е с ваши предложния и рецепти, които искате да видите в блога asap. Работя по него всяка седмица и ви обещавам, дори и да не сте видели още вашата рецепта, тя е там и си чака реда :) 


Та да се върнем на лангошите. Имах останало картофено пюре от гарнитурата на едно от ястията и то в нескромни количества, затова реших, че ако си "крадена" една чашка, няма да се забележи. Истината е, че за разлика от нашите мекички, в тези се слагат и картофки, а и се гарнират малко по-различно, но ви гарантирам, ще се влюбите в тях. Задължителния елемент е да се намажат със заквасена сметана, което им придават изключителна свежест, а може да се гарнират само с рендосан кашкавал и малко чесън


или пък с нещо по-засукано и засищащо като пръжнат лук и бекон.
Аз ги харесвам всякак и затова приготвих и от двата вида. Тъй като идват почивните дни ще оставя на вас с какво да ги сервирате, но ви предлагам обезателно да си ги направите. 



Ако са ви останали няколко срамежливи, стари картофа, пуснете ги да врат цели, обелете ги, намачкайте ги и им дайте цел в живота с тази вкусна рецепта. След като получих овации у дома, надявам се да го получа и от вас. 
Преминаваме направо към рецепта, но преди това ще ви споделя накратко за новостите в блога, за тези от вас, които не са забелязали. 
От вчера добавих нова категория, като отделих тортите в  своя категория, за да ги намирате по-лесно. За сега ще седи в горния десен ъгъл, където поставям новините :) 
Освен това, ще се радвам да ме последвате и в инстаграм ( натиснете тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ ), където ще ви споделям най-различни стари, нови, готвещи се постове и какао малко повече лично съдържание. А сега, необходимите продуктите за лангошите: 

Необходими продукти:
200 г картофено пюре
300 мл хладко мляко
1 пак. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол

олио за пържене

Още за ганиране:
заквасена сметана
кашкавал
чесън
магданоз
лук 
бекон

Започваме със замесването на тестото. Аз ползвам брашно за баница, когато правя мекици, тъй като има повече глутен и идеално за разтегливи теста ;) , но вие може да ползвате и класик. 
Слагаме около 2/3 от брашното в купата на миксера. Правим кладенче и добавяме топлото мляко ( да не е горещо, а леко затоплено), маята захарта и пюрето. Пускаме да се меси на средна скорост ( или може да го направите на ръка :))

                             

Прибавяме постепенно от останалото брашно и солта, като то може да е и малко повече, в зависимост какво ви пюрето. Оформяме меко, леко лепнещо тесто, което прехвърляме в намазана с олио купа , покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло за около час.

                           

След като тестото удвои обема си, го разделяме на шест равни части ( може и повече, ако искате по-малки мекички), но лангошите обикновено се правят големи :) 
Върху леко набращнен плот ги разточваме и ли разтягаме на ръка, както правя аз, оформяйки кръг. Не е нужно да е идеален :) 


Изтупваме леко излишното брашно и пускаме мекичката да се пържи в тиган с доволно количество сгорещено олио, така че да плува тестото. Колко олио ще ви отиде, зависи и от големината на тигана :) 


Пържим до златисто и от двете страни, като аз не ползвам пълната мощност на колоните, по-скоро две трети от нея.


Готовите лангоши отцеждаме леко върху кухненска хартия, а след това гарнираме със заквасена сметана. Може да овкусите сметана с пресован чесън, който е много характерен за лангошите или просто да сложите в нея пипер. Аз слагам добавките отгоре - кашкавал, наситнен чесън и магданоз. 

 

За втория вид, запържих в горещ тиган една - две глави лук и 100 грама бекон, както и две скилидки чесън. Вкусът на мекичката така наподобява много фламкухен.


Тук вече силите и въздържанието ме напуснаха, затова и почнах да ръфам зверски. :)
Опитайте и вие! Няма да съжалявате!
Вкусни почини дни, приятели!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



понеделник, 11 февруари 2019 г.

Френска лучена супа / French onion soup recipe


Бях обещала тази рецепта преди време и ето, че стигам да я споделя най-накрая. Защо точно днес? Ами просто реших, че е хубаво да стартираме седмицата с нещо с лъжичка, по-лекичко, а пък френската тематика някак си е за подразбиране в месеца на любовта. 
Френската лучена супа си е голяма класика и хората или я обожават, или хич не я харесват. Вие може да разберете кой от двата вида сте, с тази бърза рецепта, която няма да ви отнеме много време и може да си е спретнете след работа. Аз самата харесвам супата доста, не само защото е вкусна, но понякога я сервирам и като сос за месо, тъй като наистина е много подходяща. 

Запеченото хлебче в средата, поръсено богато с грюер е задължително, като аз разбира се го замених с по-обикновен, но все така качествен кашкавал, защото вярвам, че и много от вас ще направя точно така, най-вече заради ценовия фактор. Исках да ви демонстрирам, че  възможно, ще изглежда отново добре и определено се яде със същата охота. В зависимост от големината на купичка се сервират две филийки багета или една, като моята чиния беше по-голяма и сложих два. Резнах краищата под наклон, та да се образува сърчице, защото няма как да не допринеса и аз нещо към рецептата и да оставя своя почерк. 


Макар тази супа да не е с най-апетитния цвят, ароматът й ще ви накара да забравите за всичко, защото ще усетите нотките на вино, масло и мащерка, а със запечения кашкавал отгоре въобще няма да му мислите дали да ядете или не - то просто ще се случи.
 Аз ще ви представя рецепта, която харесвам тъй като продуктите са за по-малко количество супа - 3-4 порции, така че да знам, че ще се изяде, а  няма да се озова с един казан супа, която да ям един месец. 
Но да не губим повече време, ето и необходимите продукти:

Необходими продукти:
5 глави лук
1-2 с.л. олио
2 с.л. масло
1/2 ч.л. захар
2 с.л. брашно
2/3 ч.ч. бяло вино ( ябълков сайдер)
600 мл телешки бульон
2 стрък мащерка
сол
 черен / бял  пипер

За гарниране още:
хляб / багета
кашкавал/ грюер

Започваме с нарязването на лука. По правило се правят на полумесеци и самата супа се точи леко като на нудели ( спагети), но разбира се не всеки е очарован да посръбва от лукчетата, колкото и да са вкусни.


Аз нарязвам по-голямата част от лука на средно малки кубчета и само една две глави на резенчета, които все пак да присъстват в супата. Това е моя прищявка, но според мен прави ястието по-лесно за консумиране, а ако нямате кулинарни критици около вас, които да ви кажат, че не се яде така, може да си я направите и цялата на кубчета.


Слагам малко олио и масло в подходящ тиган на котлона да се разтопят. Добре е да е на средна температура, за да не ни загаря маслото. Прибавяме лука.


Разбъркваме за кратко и захлупваме капака, като оставям да се задуши за около 10-15 минути. Може да разбърквате от време на време. Така лукът ще слегне и ще омекне.


След това махаме капака и подправяме със сол, пипер и захар, последната която ще ни помогне да карамелизираме лука. Така пържим още известно време, като то може да е от 15 до 30 минути, в зависимост какъв цвят и текстура желаете да получи лука. Може да го оставите да се карамелизира почти до кафяво или да оставите супата малко по-светла, а лукът - по свеж. Аз лично предпочитам втория вариант.


След като лукът придобил желания от нас цвят и вкус ( аз си опитвам всичко, докато готвя) прибавяме брашното, разбъркваме добре и запържваме за една -две минути, докато се разнесе и запече равномерно. След това излизваме виното или сайдера, докато се абсорбират добре и останат ароматите.


Накрая прибавяме телешкия бульон и мащерката. Оставяме супата да къкри на тих огън още 15-20 минути, повече или по-малко в зависимост от това, колко течна искате да бъде. Някои предпочитат супите по-гъсти, други по-чорбести, затова имайте предвид, за да е ви изври прекалено течността.


Когато супичката е готова, загрейте фурната на 180 градуса. 

Отрежете една или две филийки франзела, а ето кака го направих аз:

                             

Покриваме ги с кашкавал и запичаме във фурната докато се разтопи кашкавала.


Горещо, ухайно и невероятно вкусно! Супа за повод и без повод!
Навън е студено, обядът наближава и честно казано една такава чинийка няма да ми дойде зле.
А вие останете на линия защото има толкова прекрасни рецепти за споделяне, че чак не ви завиждам как ще ги готвите ;) 


Усмихната и ползотворна седмица, приятели! 


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 8 февруари 2019 г.

Шоколадова торта с вино за Трифон Зарезан / Red wine chocolate layer cake


Остава по-малко от седмица до 14-ти февруари и вълнението във въздуха се усеща. ресторантите наказват сервитьорките да изрязват сърца от картон, хранителните магазини залагат на всяка стока в розово, плюшено или шоколадово, а магазините за дрехи акцентират върху бельото, отново в алено червено. Мъжете въздишат с досада, жените с надежда, а една група непукисти си следят турския сериал и въобще не знаят кой ден сме. 

Аз съм привърженик на една вътрешна група, обхваща и мъже и жени,които просто гледат да се радват на живота колкото повече, толкова повече. Сърцата не ги дразнят, а им напомнят да подарят цветя на дамите, тъй като отдавна не са го правили. Дамите също решават, че може би е добра идея да се потрудят допълнително в кухнята и да изключат бутона за кавги за двен-два, което си е достатъчно честно казано за да усети мъжа дар от небесата. 

А, освен това и двата пола осъзнават, че преди всичко е Трифон Зарезан и може да се комбинира романтичното с приятното за всички. Във виното е истината както се казва и разбира се, че може да кажете отдавна пазеното си мнение за майката на половинката си, но може да ви се получат нещата по-положително ако наблегнете на това колко е хубаво да имате човек, който ви обича в живота си. 

Всяка година отделям достатъчно внимание на десертите за Св. Валентин, затова тази година реших, че и Трифон Зарезан заслужава свой такъв и то достоен. Точно такава е тази торта - достойна да се нарече винена, защото уханието на божествената напитка се носи от блатовете през крема, та чак до винената редукция за украсата.
Дали защото се опияних от изпаренията, накрая опляках леко украсата с чашата, но реших, че този вкус не бива да се пази за дълго в тайна. По-добре да ви споделя тази чудесна рецепта. която направих за сайта на София мел така, отколкото да не го направя въобще. Но ето какво ви трябва първо:




За блатовете:
1 ¾ ч.ч. брашно София Мел Екстра
1 ¾ ч.ч. захар
¾ ч.ч. тъмно какао
1/ 2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. червено вино
1 бр. ванилия
1 ч.л. мляно кафе
3 яйца
½ пак. бакпулевр
1 ч.л. сода
Щипка сол

За крема:
700 мл прясно мляко
200 мл червено вино
2 бр. шоколадов пудинг
2/3 ч.ч. захар

За винената редукция:
1 2/3 ч.ч. червено вино
2/3 ч.ч. захар

За намазване:
250 мл течна сладкарска сметана


 

Рецептата и начинът на приготвяне както винаги можете да видите на техния сайт, като натиснете тук!
https://www.sofiamel.bg/bg/recipes/shokoladova-torta-s-vino-za-trifon-zarezan

Обещавам ви невероятен вкус, меки и сочни блатове, шоколадов пудинг, приготвен във вино ( моето беше домашно и ви съветвам да изберете наистина хубаво вино), а редукцията съм убедена, че ще използвам и за други рецепти - невероятно вкусно. 
Изберете си подходяща чаша по-от рано за да нямате моите проблеми с декорацията, но съм сигурна, че ще използвам тази рецепта от няколко стотин пъти :) 
Насладете й се и останете пияни от любов!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунтhttps://www.instagram.com/lussievtimova/ 

   
Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...