Това ми се яде лятото. Никакви такива завиткани неща, ами най-обикновени пържени чушлета, които могат да ви накарат да се поспрете под съседския балкон, дори ако бързате много. Много разпознаваем аромат и опредено ухание на лято. Хубавото на тази лятна храна, че макар и пържена, може да си хапнете много зеленчук и пак да не се притеснявате за теглото. Е, друго е, ако ще гарнирате чушките отстрани със свинско, дюнер, половинка хляб и литър бира само за обяд. Така гаранции не мога да дам, но аз като един безкраен чушкояд, мога да ям чушки ежедневно, защото няма по-вкусно нещо на тази земя от тях. Вярвам, че този зеленчук е едно от уникалните творения на Господ и ни е пратен за да му се радваме във всичките му форми. Ако до тях зашия една залата от сочни розови домати "биволско сърце" или в случая един ухаен доматен сос, вярвам, че мога да постигна някакъв рекорд по брой изядени чушлета на едно сядане.
Определено не ми трябва месце за това ядене, но виж мога да си го гарнирам с малко сирене. Даже понякога топвам филийката в соса, редя отгоре чушки и сирене и просто става такава вкусна филия, че нищо чудно да ме видите часове по-късно с усмивка като на Жокера по улиците, ако не съм се сетила да се измия. (Разбира се това е случвало само четири-пет пъти и само в два от тях срещах много важни хора)
Но няма да се бавим повече, време е за обяд така и така. Ако се захванете веднага, след 30 минути ще обядвате тази вкусотия, а ето и как става:
Необходими продукти:
чушки и
домати ( може и консерва) - равен грамаж
сол/ захар
няколко скилидки чесън
магданоз
олио
Както виждате няма много точни мерки тази рецепта, затова и няма къде да сбъркате. Правите си го на вкус, като съотношението е хубаво да е такова, за да имате достатъчно сосче за чушките и обратното. Обикновено рецептите се дават за килограм чушки и толкова домати, но може и да послужи за ориентир 12 -15 броя чушлета и 4-5 по-големи домата. От толкова ми остават понякога и за похване студени от хладилника ( още едно предимство на това ястие - еднакво вкусно е и студено и топло)
Започваме като измиваме чушките и ги подсушаваме с кърпа. После разрязваме от средата до края по дължина, за да може да излиза сока им по време на пържене и да не пукат.
Пържим чушките в загряно олио от всички страни, като от сега ви казвам - много си пръскат, затова си сложете шлем, кърпа на ръката или нещо друго. Това обаче е малък дискомфорт, спрямо резултата накрая.
различните сортове чушки са с различна дебелина и ще се пържат за различно време, но не бива да ги препържвате. Гледайте да ги парнете хубаво от всички страни, а отдолу да си останат месести.
Зеленчуците се сервират в голяма чиния, като отдолу слагаме черпак сос, нареждаме чушките и отгоре заливаме отново със сос.
Изключваме телефона, телевизора и тревогите в главата и сядаме да хапнем едно от най-обикновените, но и вкусния ястие на света!
Усмихната седмица, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!