понеделник, 23 април 2018 г.

Пикантна сьомга / Sweet and Spicy Salmon


Ама, че хубаво време се отвори този уикенд, а? Направо е като лято - толкова усмихнати хора не бях виждала от доста време. То не бяха разходки, деца игареха в парка, млади двойки се радваха на шарената сянка гушнати на пейка, възрастни пиеха спокойно кафе с приятели, цели семейства седяха на весел семеен обяд по заведенията. Имаше живот, имаше слънце! Колко много ни влияе това нещо горе на небето за нашето състояние на духа, а ето че проблемите ни са си все същите. Държавната ни политика не е станала и грам по-слънчева, но ето, че в този ден усмивката ни зависеше от нещо толкова малко и естествено като слънчевите лъчи, които почти не забелязваме в ежедневието. Обичам смятана на сезоните защото наблюдателната ми натура не пропуска да забележи всички тези промени в хората наоколо. Ставаме по-лесно за работа ( макар и тя да си е все същата), но си е друго да те поканят пролетните птици и цъфналия люляк навън.


Ето, че започна и нова седмица и това, което може да ни донесе може да е както грижи, така и много хубави емоции. Денят е по-дълъг и повечето от нас могат да се порадват на още няколко светли часа след излизане от работа. Не пропускайте да им се насладите като се разходите и избирате днешната вечеря например. Аз обичам да готвя ден за ден, защото имам цял арсенал от бързи рецепти за около 30 минути, които ми позволят да се храня хем здравословно, хем вкусно, хем храната ми ще е сочна и прясна, което ще ме накара да й се насладя десет пъти повече. 
Днешното ми предложение е точно такава, а сама по себе си има усещане са свежест и много топлина: Пикантана сьомга !


Необходими продукти:
200-300 г сьомга
2-3 с.л. масло
2 с.л. соев сос
1 ч.л. лют пипер на люспи
2-3 скилидки чесън
1/3 ч.ч. мед
1/3 ч.ч. лют сос 
2 лайма 
сол/ пипер

По правило тази рецепта се прави със сос Срирача, но знам, че не всеки ще има такъв у дома, макар да се продава в магазините. Затова може да сложите и друг любим лют сос по желание, като също така може да ползвате и кетчуп, тъй като съдържа този сладко-кисел елемент, а лютивината ще се добави от лютия пипер. Пропуснете пипера, ако все пак имате от оригиналния сос, за да не стане твърде люто.
В касерола разтопете маслото и добавете останалите съставки - накълцан чесън, мед, лют сос, соев сос, сока от един лайм ( може да замените и с лимонов сок). Разбъркайте и оставете да покъкри една -две минути.


Сложете филенцата сьомга върху хартия за печене и полейте с 2/3 от соса, а отгоре поръсете със сол и пипер на вкус.


Завийте леко ( аз не го правя изцяло) и печете на 190 градуса за около 10-15 минути, в зависимост от големината на парчетата сьомга.


Преди поднасяне залейте с останалия сос и сервирайте с гарнитура от свежа салата и ориз.
Ще си оближете пръстите обещавам ви!


Ако моите предложения за бързи и вкусни рецепти ви допадат, подкрепете ме в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана именно в тази категория и още три:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/

Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 
 


събота, 21 април 2018 г.

Шарено парфе със степчета / Parfait cake with instant drink


"Луд умора няма" и затова не се чудете защо рецептите не спират. Толкова много идеи се зараждат в главата ми с идването на пролетта, че чак аз се плаша не само за фигурата и портфейла си, но и здравословното състояние на хората около мен, които изяждат всичко, което сътворявам. Разбира се, на тях никога не им е достатъчно и каквото да им предложа се омита за секунди, а празните кутийки се връщат с думите " И пак да направиш".  И аз го правя, разбира се, макар понякога да не знам какъв ще бъде резултата.

 Като с тази торта например.  Знаете, че обичам не само да правя торти, но и да измислям рецепти за такива, а тази ми се въртеше известно време в главата. все се чудех как ще стане, ако овкуся някоя смес за парфе ( или чийзкейк) с няколко различни аромати степчета - така хората, които живеят в по-малки населени места няма нужда да търсят бои за сладкиши, а пък и ще си спестиш купуването на сто вида различни екзотични плодове, които в днешно време струват повече от месо и здрав бъбрек на пазара. 

Разбира се, това не прави тортата полезна, но нека да не се заблуждаваме - полезна торта няма, пък ако ще да е бъкана с ядки и стевия. Но затова пък вярвам, че неполезно не значи обезателно вредно в нормални граници. (То и бира е добре да се пие с мярка, но виждате, че съм жива..засега :) )                                     Както и да е, много интересни идеи имам по тази торта, която смятам, че все още не е във финалния си вариант и смятам тепърва да експериментирам с нея, но първия опит се получи много добър и предизвика любопитството ми още повече. Ако искате да разберете как да я сготвите, както и какви промени може да направите в рецептата за още повече опции, четете по-надолу :) 



Преди това обаче, искам набързо да ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, ако искате кулинарните експерименти да не спират и главата ми да ражда все повече торти ...и други вкустотии.
Номинирана съм в четири категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


А ето и самата рецепта:

За блата:
4 бр. яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно

За крема:
400 г заквасена сметана
200 г крема сирене
2/3 ч.ч. пудра захар
125 г масло ( може да го пропуснете)
100 мл течна сметана
1 бр. желатин


 Всички продукти да са на стайна температура :)

Започвам с направата на пандишпана, който става буквално за минути :) От сега казвам, тъй като бе експериментална торта, забърках половин доза, която е доста малка, в сравнение с оригинала тук
За пандишпана както винаги внимателно се отделят жълтъци от белтъци. Разбиваме първо белтъците със захарта на твърд сняг, след което прибавяме един по един жълтъците, като леко намаляваме скоростта на миксера. Изключваме и на ръка, пресявайки постепенно прибавяме брашното, интегрирайки го равномерно в пухкавата смес. Изсипваме сместа в тавичка, намаслена и застлана с хартия за печене и печем за около 10-20 минути ( в зависимост от дозата) в предварително загрята фурна на 150 градуса.


Готовия пандишпан оставяме да се охлади постепенно, за да не спадне и след това изваждаме от формата и разрязваме на две.
Използваме едно пакетче желатин за цялата доза и за нея ще ви говоря в рецептата по принцип.
Накисваме желатина да набъбне, а след това загряваме на котлона 100 мл сметана, в която го разтваряме на тих огън.


През това време в купата на миксера разбиваме заквасената сметана, кремата сирене ( тип филаделфия), мекото масло ( ако решите да добавите) и пудрата захар.


Прибавяме и на тънка струйка от сметаната, така че да се разпредели добре в сместа. 
А ето как започна експеримента;
Извадих няколко купички, в които сложих от сместа, във всяка купичка разтворих по малко от всяко степче. Не прекалявайте, тъй като са доста сладки според моя вкус, а и не се разтвориха равномерно, затова ви препоръчвам да разтворите прахчето предварително в малко вода и да го прибавяте така в сместа.
Аз оставих част от сместа и неовкусена, за да има мраморен ефект и да контрастира на вкус. Нарочно използвам и крема сирене, за да може да се убие леко соления му елемент със сладостта от напитката.


Във форма за торта слагам половинката от блата ( разрязан по хоризонтал) и отгоре започвам да слагам разхвърляно част от различно оцветените смеси - ползвах вкус на круша, боровинки, череша, праскова, зелена ябълка и т.н
Прекарах дървен шиш накрая, за да разбъркам всичко добре и покрих с втората част от балата, като си бях оставила само една две лъжици от лилавата смес за да измажа отгоре.


Пъхнах в хладилника и оставих да стегне за няколко часа. Извадих от формата и украсих със също толкова цветни целувки.


Получи се една много пъстра тортичка, която имаше вкусова експлозия в себе си. 
Аз смятам, че има какво да се желае, но може би някои от вас ще я подобрят преди мен и умирам да споделя с вас откритието си.
Ще и дам няколко съвета обаче:
Комбинирайте вкусовете правилно - нека да има предимно горски или предимно тропически плодове, освен ако не обичате конкретна комбинация от череши и ананас например :) 


Различните марки напитки имат различен интезитет, но при мен определено трябваше да се слага много малко, за да получа този цвят и вкус. Не прекалявайте - подсладителите в тях могат да направят някой от цветните елементи много сладки или пък кисели.
Може да замените кремата сирене с повече заквасена сметана или бита сметана или пък някакъв друг свеж елемент, а маслото - може и да пропуснете, ако желаете. Определено с него става по-тежка тортата :) 


Както казах, опитайте се да разтворите част от пакетчето в малко вода преди прибавянето към сместа и я опитвайте за да прецените наситеността на вкуса. Оставете част от сместа неовкусена за баланс :) 


Насладете се на десерта в хубав пролетен ден, в компания на любими хора и ухание на пролетни цветя ..като люляк :) 

Сладки почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 18 април 2018 г.

Пълнозърнести фугас със зелен лук / Spring onion whole wheat fougasse


Навярно някои от вас забелязаха тези вкусни хлебчета на фона в рецептата за руло "Стефани", която публикувах наскоро. Е, обещах ви, че няма вкусотия, която да не споделя с вас и така и ще направя. Както знаете, може и да не ви направя по-слаби, но ще ви направя по-щастливи, а всъщност това е по-важното. И все пак, за да не изпитвате ужасна вина, приготвих тези прекрасни фугаси пълнозърнести, за разлика от провансалските, които ви представих преди години тук. Вярна на себе си, да готвя с предимно сезонни продукти, използвах зелен лук, който им придаде такъв аромат, че съжалих, че не забърках двойна доза. Още повече, че от тази успях да дегустирам само едно крайче, преди хора, наподобяващи тълпа тазманийски дяволи след 90-дневна диета да връхлетят масата ми.
Но не съжалявам! Едва ли ще е последния път в който ще ги направя, защото рецептата е много лесна, икономична, става бързо, така че е идеална и за седмична вечеря. Освен това може да ги опитате в най-различни вкусови вариации :) 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в четири категории, като две от тях са именно за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Необходими продукти:
4-5 стръка зелен лук
1/2 кубче мая или 7 г. суха
350 мл вода
1бр. яйце ( за намазване)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
зехтин / олио

Може да използвате и само пълнозърнесто ( или пък само бяло) брашно, но аз се спрях на тази комбинация. Пресявам го в купа и в страните на купата слагам от солта.


Нарязвам измития зелен лук на средни до малки парченца и 


 запържвам в тиган с малко мазнина докато омекне.


След това прибавям в купата, заедно с пакетчето мая, захарта, малко мазнина и водата и разбърквам добре. 


Оформям меко, нелепнещо тесто и оставям в леко намаслена купа, покрита с кърпа или стреч фолио на топло да втаса. Аз го правя във фурната на 50 градуса за около 30-40 минути.


Готовото тесто резделям на четири равни части.


Разточвам всяко парче на триъгълник, а по средата правя дълъг разрез ( не докрай) и няколко вътрешни от двете страни като на листо.


Издърпвам леко крайчетата докато разрезите се отворят и се получат дупки.
Прехвърлям в тава с хартия за печене, при ме се събраха по две във всяка тава от фурната и оставих за 20 минути да бухнат леко преди печене. 


Загрявам фурната на 200 градуса, като намазвам фугасите с малко размито с вода или прясно мляко яйце ( или само жълтък).
Пека за около 15 минути до наситено златисто :)
Уханието на топъл хляб и пресен лук, ще ви накара да ги нападнете докато са горещи и да си призная..няма да сбъркате :)
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...