понеделник, 16 април 2018 г.

Руло "Стефани" / Meat Roll "Stephanie"


След Великден най-актуалните рецепти за козуначените торти и руло "Стефани"! След като вече ви предложих първата, реших, че е време и в моя блог да се намърда рецепта за това вкусно руло, което признавам си рядко правя. И тя като други, е от рецептите на мама и ако не го прави тя, не го ям. Тази година обаче, реших, че съм готова да се опитам да спазя дословно инструкциите на поне една рецепта в живота си и това ще рецептата за руло "Стефани" на мама.

Сигурно й затормозих съботата, като взимах толкова подробни напътствия по телефона, записвайки ги в тефтера. Считайте, накарах я да стане от леглото, да извади рулетка и да ми каже точно колко голямо го прави, защото не обичам рула, които са супер тегави и дебели или такива, които се разпадат.

Рулото на мама винаги е супер сочно, може би защото слага и кашкавал, прави идеалните по големина резанки, не слага цяло яйце, не го блъска с ненужни подправки и го гарнира с най-златните и вкусни картофи на света. 
Ако и у вас все още се намират варени яйца, а тази седмица искате да си хапнете вкусно ястие за седмична вечеря, препоръчвам ви да опитате тази рецепта, която няма да ви подведе! 


Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в пет категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Необходими продукти:
За месото:
Около 500 г кайма
2 глави лук
1 бр. яйце
100 г кашкавал
3 с.л. галета
сол/ черен пипер
За плънката:
3-4 бр. варени яйца
1 морков
2 кислеки краставички
1 червена чушка

Най-вкусна е каймата, когато престои повече време със съставките, затова може да я забъркате от предната вечер или няколко часа преди това ( Например сутрин, преди да тръгнете за работа)
Слагам каймата в купа и прибавям рендосания кромид, стрит леко със сол, за да пусне повече сок и аромат. Хубаво е лукът да е рендосан, за да се меси по-лесно с каймата и рулото да има нежна структура. Овкусявам с черен пипер на вкус, прибавям яйцето, галетата и нарязания на малки кубчета кашкавал. Той ще се стопи по време на печене и ще сплоти каймата, правейки я още по-вкусна и сочна.
Готовата кайма пъхам в хладилника да отлежи.


Самото оформяне на рулото правя върху разрязана на две найлонова торбичка или стреч фолио, което ще ми помага да го завия добре.
Разпределям каймата на правоъгълник. Слагам разрязаните наполовина яйца на два сантиметра над долния край на рулото, а отстрани - пръчици морков, чушка и кисела краставичка. 


Завивам с помощта на фолиото, като оформям на салам и затягам от двата края, така че рулото да се запечати. Прибирам в хладилника, докато си обеля картофите за гарнитура и ги поставя в тавичката.

 Може да ги сложите отстрани на рулото или под него, като само ги овкусявам с подправки и слагам малко вода. Слагам рулото, като обезателно му правя няколко дупки отгоре с дървен шиш, за да не се разцепи при печене.


 Пъхам да се пече на 200 градуса, докато водата заври, а след това намалявам на 170-180 и пека до готовност. ( Около 40 минути)


 Голяма вкусотия стана! 
Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


събота, 14 април 2018 г.

Чийзкейк без печене "Страчатела" / No-bake stracciatella cheesecake


След толкова готвене в последно време не мислех, че скоро ще ми се намери сили и мотивация за нова рецепта, но явно стане ли въпрос за нещо сладко, събирам сили и вдъхновение от където мога. Ето така днес, събота, не събота, наложи се да стана рано и да свърша няколко задачи. Колко рано ще попитате? Е, слънцето се беше показало, но навън имаше само определен вид хора, които как да обясня, сякаш фейс контролът е казал да се допускат лица само над 60 години. И така, само аз, барабар с пенсионерите бях навън, както и малка шепа хора които мога да категоризирам на две категории: съдейки по уморения вид - техен ред да разхождат кучето и вторите, съдейки по усмивката още не бяха лягали или изтрезнели от петък вечерта.

Както и да е, на път за вкъщи минах през селския пазар, ей така да попия атмосфера от изобилието на зелении - марули, лапад, спанак, лук, яйца, домашни кашкавали, сирена, млека, сладка, кофи с люляк и лалета и какво ли още не. Всички тези цветове и миризми така ме удариха в главата, че като се прибрах веднага реших, че ще спретна нещо свежо и пролетно за  хапване.

В този случай е десерт, защото покрай козунаците, ще си кажете, че съвсем забравих тортите. Неее, не съм ги! Ако знаете какви красоти седят да бъдат описани в чернови, още от сега ще си запазите час за липосукция.
Та, насъбрах каквото плод имаше и реших да направя едно свежо торте, тип "Чийзкейк"  отново, без печене, без желатин , без грижи.
Тя е идеално предложение за тези от вас, които искат да хапнат нещо по-леко и свежо и да не отделят целия ден за готвене вместо разходки. А времето навън е идеално за такива, затова и рецепта е идеална за вас!



Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



И така, ето и рецептата:
2 ч.ч. млени бисквити
100 г масло
250 мл сметана
200 г крема сирене
250 г маскарпоне / цедено мляко/ заквасена сметана
100 г пудра захар
2-3 капки лимонов сок
100 г шоколад

За украса:
плодове, мед, ядки


Започваме като смиламе в чопър или хаванче бисквитите на ситно. Аз си меря две чаши от по 200 мл. Изсипвам ги във формата за торта, която е с размери 24 см диаметър. Прибавям и разтопеното масло и размесвам добре, така че да се получи лепкава смес, която притискам е с ръка или обратното на лъжица, за да изравним и да оформим блат. Пъхам в хладилника да стегне, а през това време се захващаме с крема.


Разбивам с миксера кремата сирене и маскарпонето на пухкав крем, заедно с пудрата захар. Снимала съм какво крема сирене съм ползвала, тъй като често ме питате, но ето защо съм изброила останалите варианти за маскарпонето : Може да го замените с  някои от изброените продукти, тъй като кремата сирене и сметаната са ни достатъчни за получаването на стабилна маса. Останалото е въпрос на вкус. Лично аз обаче ви предлагам да интегрирате цеденото мляко или заквасена сметана ( ако се спрете на тях) в последствие и то по-скоро на ръка, за да не се отпуснат прекалено.

                             

Прибавяме и битата на твърд сняг сметана, заедно с няколко капки от лимоновия сок към готовия крем, за да засилим свежестта на крема. 
За някой захарта може да е малко, но затова е пудра и може да я прибавите и в последствие, ако решите, но лично за мен няма нужда.

                          

Рендосвам един шоколад, като аз ползвам големите отвори, за да се усеща повече шоколада и прибавяме към крема.
Изваждаме формата от хладилника, изсипваме крема и изравняваме. Оставяме да стегне за няколко часа в хладилника. ( Както знаете, аз обичам да си правя тортите привечер, след като съм хапнала стабилно, не изпитвам такъв глад и ги оставям да "узреят" добре за сутринта)
На сутринта украсих с различни плодове, като разбих съвсем малко сметана за да измажа тортата в бяло, но не е задължително да го правите. 
  
                             

Върху плодовете полях няколко капки мед и лимонов сок, за да ги държат свежи, а отгоре поръсих и с малко шам-фъстък.            


Ако замразите тортата съм сигурна, че ще стане чудесна сладоледова торта, така че обезателно това ще бъде десертът ми и за лятото. Сега обаче седнете и  се насладете на едно пухкаво парче....

от чийзкрем, сметана, парченца шоколад и сочни, ароматни плодове!


 Вкусни и слънчеви почивни дни, приятели!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 12 април 2018 г.

Ризото с цвекло и козе сирене / Red risotto with goat cheese


Пролетта вече е тук и аз не мога да се стърпя да не вкарам цвят наоколо. Стига с тази бяла зима, потно лято и мокра есен, сега е време за цветна пролет. Даже си имам нов любим маршрут сутрин до работа. Минавайки покрай градината с лалетата в ляво, после пресичам улицата за да да се полюбувам на бледо лилавия люляк в дясно, който все още не е цъфнал съвсем и накрая завършвам с лек финт пак в ляво, за да помириша и да попия всяка нотка от много по-наситено лилавия и разцъфтял люляк по-нагоре на улицата. Такава любов към цветята от човек, който успя да убие три кактуса и един бенджамин за една година. Но така е, не може всичко да мога, но това, което го мога, го мога! Например мога да ви предложа едно чудесно ризото, което става бързо ( идеално за седмична вечеря) и направо ще ви накара да сложите розовите очила. След като с мен  го направи, а ако трябва да съм честна, не ми вървеше много напоследък. Не говоря само за кризата с яйцата, за която ви говорих вчера. Развали ми се миялната, разболях се на три пъти ( така, за късмет) и имах един не малък пожар у дома, за който така и не събрах сили да се оплаквам - нали е минало и няма да поглеждам назад.
Пролетта ще ми донесе много кихане от сенната хрема, навярно умора и лека паника заради формата на барбарон, който съм си докарала от зимното угаждане, но аз съм твърдо решена да я сложа в малкия си джоб...и чиния.
Това е сезонът, в който пак можем да започнем всичко отначало и да разцъфнем като сивите дръвчета. Може да започнем да се храним по-добре, да се движим повече, да си приготвяме всяка вечер нещо различно и ново за вечеря. Ако не сте опитвали това ризото например, може да направите него. 



Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в четири категории, като две от тях са именно за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1/2 консерва червено цвекло Bonduelle
600 ml пилешки бульон ( или едно кубче)
1 средна глава лук
30 г козе сирене
1 бр. яйце
олио

Започваме като нарязваме лука на ситно и запържваме с малко мазнина. Прибавяме почистения ориз и запържваме за кратко, след което прибавяме отцеденото цвекло от консервата. Запържваме за още две-три минути.


Започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона, като слагаме и няколко лъжици от сока от консервата. Всяка порция течност, трябва напълно да се поеме от ориза, преди да добавим следващата. Хубаво е да намалим температурата на средна степен, за да може ориза да набъбва къкрейки в течността.


Добавяме още гореща вода, ако е необходимо до сваряването на ориза, като накрая трябва да получим хубава, леко лепкава каша. 
Сервираме с малко натрошено козе сирене и сварено яйце. 
Аз добавих бейби спанак, а може и малко орехи.


Ризотото е много свежо, въпреки консервирания зеленчук, става бързо и определено ще ви покани и към още една порция ;) 
Вкусна и пъстра седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...