Много ангажименти имам напоследък, но си държа на думата. Обещах ви рецепта за Щолен, защото си я поръчахте, и аз изпълнявам. Който казва, че немската кухня е гадна, говори шайсе и нищо не разбира. За да ви убедя в това ще ви споделя не само тази вкусна рецепта, но и една празнична - за печена гъска, която намирам за пъти по-вкусна от патицата. Днес обаче сме на сладка вълна, защото ако по Коледа на хванеш диабет, няма кога.
Има много рецепти за щолен, но аз ще ви представя една, която уважавам много, именно защото е лесна за правене, а и ако трябва да си призная, май единствения щолен, който ми харесва. Сега да не излезе, че си противореча с по-горното, но като цяло този сладък хляб, никога не ме бе впечатлявал, даже докато живеех в Германия. Може би, защото винаги хапвах такъв от магазина, но повярвайте ми като кажа, домашната рецепта е съвсем различна история.
И този път го направих с цел да го раздам на близките си, но докато преполовявах единия си дадох сметка, че съм направила наистина вкусен щолен. Спазвах тази изпитана рецепта, като да си призная я направих малко или много на око.
Хубавото на този сладкиш е, че много траен, може да изкара цял месец, но на моя съдбата му не бе такава.
От тестото направих два щолена, като в единия сложих марципанено блокче, както често е по традиция. Аз не съм му фен, но майчето си умира за тази бадемова паста.
Както и да решите да го приготвите, няма да съжалявате, затова му дайте шанс, ако не сте си правили домашен досега. Чудесен за закуска с кафето или просто zum naschen, а ако ви хареса - имате достатъчно време да направите още няколко дози до Коледа.
Аз обичам да правя мини щоленчета и да ги раздавам като подаръчета, което е чудесна идея, ако търсите нещо да почерпите на работа на коледния банкет. Няма да ви занимавам повече с подробности, а преминавам към рецептата:
Необхдими продукти:
Около 500 г брашно
1 пак. бакпулвер
200 г захар
250 г фина извара
250 г стафиди ( или други сушени плодове)
2 яица
кората на един лимон и един портокал
125 г меко масло (плюс още малко за намазване)
125 г бадеми
125 мл ром или няколко капки ромова есенция
100 г пудра захар
Започвам като накисвам стафидите в ром, няколко часа предварително. Когато нямам ром, просто слагам около половин чаша топла вода и разтварям няколко капки ромова есенция.
С миксер разбивам първо яйцата, като постепенно прибавям захарта, маслото и изварата. ( За последната препоръчвам наистина да е фина, като аз използвах тази от кофичките на "Олимпус")
След това прибавям лимоновите и портокалови корички,както и малко течност от стафидите.
Започвам да добавям постепенно от брашното, в което съм прибавила и бакпулвера. ( Може да замените или сложите ч.л. суха мая). Все още бъркам с накрайника за разбиване, но щом тестото стане по-твърдо, сменям накрайника за тесто.
Започвам да прибавям от отцедените стафиди,както и нарязаните ядки и сушени плодове.
До мен откриха магазин за ядки и плодове и ми бе много лесно да си взема микс от печене, безсолни бадеми, сушени боровинки и 2-3 сушени кайсии.
Прибавих всичко към тестото и оставих да се меси още няколко минути.
След това прехвърлих върху леко набрашнена повърхност и омесих още малко, докато тестото спре да лепне.
Разделих на две части, като всяка част разточи на овал, а след това затворих като пица- калцоне. В единия щолен прибавих в центъра и блокчето марципан.
Прихлупваме едно върху друго стените и прехвърлям в тава, с хартия за печене.
Покривам с кърпа и пускам фурната да загрее на 180 градуса,а после пека около час.
Малко преди да ги извадя, ги мажа един-двапъти с масло и ги пъхам отново във фурната. След като са готови ги оставам напълно да изстинат.
Едва след това ги поръсвам обилно с пудра захар.
Благодаря на Вили, че поиска тази рецепта от мен, та и аз успях да се насладя отново на тази вкусотия, която като нищо щях да пропусна тази година.
Почти съм убедена, че ще го направя поне още веднъж преди празниците, като този път ще си избера още по-богат избор от аромати и плънки.
Надявам се и на вас да ви хареса, а ако е така, не забравяйте да ми пишете в коментарите по-долу!
Усмихнат ден, приятели!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!