вторник, 24 октомври 2017 г.

Веганско чили / Vegan Lentil Chili


Хванат на местопрестъплението

В последно време съм Властелинът на супите! Правя ги от всичко, което се намира в къщи, затова не оставяйте неща около мен, ако не искате да ги видите сготвени. Както има хора, които могат да направят раЧия от всичко, други като мен си правят супички. И едното и другото е идеално за студено време, с тази разлика, че с моето предложения няма да ви уволнят, ако ви хванат да го консумирате на работа ( то за първото е най-важно да не те хванат, че иначе как се издържат осем часа )

Ноа бърка на сестра ми в "Здравето" :) 









След последното ми гостуване при моя племенник Ноа в Холандия, познат още като Палачинка, още повече ъпгрейднах уменията си в супо-правенето, тъй като той си ги хапва на корем. За сведение, познат е като Палачинка, защото аз му го измислих, но той харесва тази дума и се усмихва до уши.

Сестра ми леко се притеснява дали няма да помисли някъде по пътя ,че това е истинското му име, но аз я уверих, че това е риск, който трябва да поеме с такава сестра като мен и толкова сладко бебе като него. :) 

Трябва всичко да се провери в тази къща! 

Малкия барбарон сега е в най-забавната си фаза, където все още си е бебе, но по-пораснало такова и прави умело бели за част от секундата, измъкващ се от тях с невинен поглед и чаровна усмивка.


Oсвен него обаче, на моите супи се кефят и останалите членове на семейството, като сестра ми, която се храни предимно с авокадо, йогурт и желирани бонбони каза докато хапваше на майка ми " Много обичам супите на Люсата". Сгря ми душата като топла супичка <3

Но стига с тези супосравнения..днес ще ви представя нещо супоподобно, но пък супЕр вкусно - веганско чили!


Едно невероятно ястие, което ще ви накара да примлясквате от удоволствие и съскате от пикантност, ако решите да добавите към него. Както знаете чилито се прави обикновено с боб и кайма/ месо, но в случая попаднах на тази невероятна рецепта и не чаках покана за да я опитам.

Препоръчвам ви да я направите с всичките добавки, колкото и вътрешния ви глас да ви подканва да си направите традиционната българска леща и да се убедите - разнообразието е добро нещо! 


А ето и списъкът с продуктите:

1 глава лук
4 скилидки чесън
2 зелени чушки
1 чаша  леща ( от 250 -300 мл) 
400 г млени домати
 Подправки: сол, черен пипер, чили на прах.млян кимион
лют пипер на люспи, какао
олио/ зехтин

За топинг: кмалки кубчета краставаица ( авокадо)
кашкавал/ кисело мляко ( ако не е веган) 


Започваме като нарязваме лука, чесъна и  чушките на не много ситно :) 


Отмерваме си леща, като аз използвах една чаена чаша от към 250 мл, но вие може да сложите и повече, в зависимост какво количество ще правите :) Почистваме я и измиваме.


В тенджера запържваме лука и чесъна в малко мазнина на средна степен на котлона.


Прибавяме и чушките и пържим няколко около пет минути, като овкусяваме на вкус със сол и черен пипер.

След това прибавяме лещата и разбъркваме добре. Овкусяваме с подправките ( без какаото, което се слага накрая и е по желание), като и те е добре да са на вкус, но все пак това е чили, така че е добре да го направите по-ароматно :) 


Накрая прибавяме млените домати и вода, като водата е добре да прецените на око, в зависимост от съда и колко течно искате да стане чилито ( аз добавих първоначално около 600 мл). Подправяме с още малко сол и пипер и оставяме сместа да заври, след което намаляваме и оставяме да къкри до пълното сваряване на лещата.


Всички, които са готвили леща знаят, че всяка леща се вари за различно време, затова хубаво да я проверявате, като ако ви се струва, че водата е извряла и яденето е  много гъстичко, просто добавете още малко топла вода.



Ако пък сте я направили рядка, използвате трика от оригиналната рецепта и просто пюрирайте 1/3 от лещата, което мигновено ще я сгъсти :) 
накаря може да добавите шипка-две какао, но и да го пропуснете няма да усетят много от вас.
Чилито се сервира с различни добавки, като аз си избрах рендосан кашкавал, ( щото не съм веган и никога няма да бъда, аз съм просто човек), свежи парченца краставичка (един от най--чудесните елементи на това чили, опитайте) и ако желаете още пресни подправки - магданоз, зелен лук или люта чушка :) 



Ноата може да е малък още за люто, макар, че не си личи, ако се съди по памперса. Но ние сме големи хора и няма ад се даваме на сезона на настинките току-така! Пригответе си това чудесно ястие, а след това ми пишете, защото искам да знам какво мислите :) 
Усмихнат ден, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



събота, 21 октомври 2017 г.

Оризов пудинг с карамелизирани круши и орехи /Creamy Rice Pudding With Pears And Walnuts



Студено, топло, слънчево, дъждовно, весело, тъжно..такова е времето през октомври, такава съм и аз. Тъкмо се заредя с енергия и върша по сто задачи на ден и на следващия ден се събуждам с тежест в главата и едвам се вдигам от леглото. 


Тъкмо нагодя организма си към по-хладното време и мисленето си към мрачните тонове навън с подходяща музика и дрехи и след ден-два пак светне това слънце да ме заслепи като вампир - ранна утрин. Не искам да мрънкам, но може би именно заради това непостоянство в климата се разболях, а кой не е леко кисел тогава?! 

Гърлото така ме болеше, че нищо не можех да си представя да ям, докато не попаднах на тази рецепта - нежен и гладък, кремест оризов пудинг с карамелизирани круши..ммммммм

Един много семпъл десет, но носещ незбарвим вкус и усещане за есен.



Моята рецепта, за разлика от моето вдъхновение, е малко по-простичка и лесна за приготвяне, като за оризовия пудинг се спрях на рецептата на мама, която гарантира най-успешния и вкусен метод за нея. Откакто го е открила всеки втори я кара да му прави мляко с ориз и реших, че и аз ще взема да си го спретна по съшия начин  - хем да го опитам и аз, хем да се науча и аз на тази тънкост, ако пък ще дойде толкова специална.
Но няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
За оризовия пудинг:
1/4 ч.ч. ориз
1 л прясно  мляко
1/2 ч.ч захар
1 пръчка канела ( 1/2 ч.л. на прах или повече)
кората на лимон
1 ванилия

За крушите:
2 бр. круши
1 литър вода
200 г захар
1 пръчка ванилия

За карамела:
25 г масло
25 г захар
2 с.л. мед
орехи

Започваме като накисваме ориза за половин час в хладка вода.
През това време пошираме крушите. Измиваме и обелваме плодовете. В касерола кипваме водата,захарта и ванилията, а след това прибавяме и крушите. Оставаме ги да къкрят за 10 минути, докато омекнат добре и забито в тях ножче се изважда лесно.


Дърпаме от огъня и оставяме да се охладят. 
През това време, прибавяме ориза към кипналото мляко с канела и оставяме да врат около 30 минути на слаб огън.

                     

След половин час добавяме и захарта и лимоновата кора и варим още 30 минути, като разбъркваме периодично.
Готовия пудинг разпределяме в чашки или купички и оставяме на страна.

                     

Накрая приготвяме карамелизираните круши. За целта слагаме маслото в тигана и поръсваме със захарта, а отгоре нареждаме крушите - разполовени или нарязани на резени. Добавяме и меда отгоре, както и шепа орехи. оставяме всичко да се карамелизира, като обръщаме крушите и от двете страни.


Накрая разпределяме от ароматните плодове и ядки върху вече ухайния ориз.


Веднага щом загребах с лъжичката през нежната и сочна круша до пухкавия, кремест ориз , устата ми се напълни с неутолимото желание да изям цялата купичка.


Приканвам ви да опитате и вие този вкусен десерт и да се убедите сами, а ако искате да впечатлите някого - пригответе му го и той със сигурност ще ви каже, че никога не си е представял, че млякото с  ориз може да бъде толкова изискан и впечатляващ десерт!
 Сладки почивни дни, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 6 октомври 2017 г.

Стромболи / Stromboli


И тази сутрин не се разминах с някоя критична ситуация още с първи петли (клаксони). Да живееш на главен булевард няма да ти гарантира здрав и продължителен сън, освен ако не си подпийваш добре вечер, но тъй като още не съм зазимила сезона се събуждам и от най-малкия шум. Освен това точно под терасата ми има спирка, което ми дава уникалната възможност да следя отблизо трафика както на всеки автомобил, така и на тътрещите се като за панорамна обиколка автобуси. Също така,  колко хора се качват на тях, колко слизат, колко от тях са гръмогласни, колко от тях са ученици, кои от тях имат контролно днес, и нека да подчертая, че всичко това става тъй като вече съм развила свръх ухо за тези неща дори лежейки в леглото си. 

Да, денят започва много по-рано когато живееш на такова място, но за моя "радост" и нощта не свършва, докато последната пияница не е минал и не е изритал поне веднъж пластмасовите панели на спирката. Тази спирка какво ли не е видяла вече - хора флиртуваха, плачеха, пиеха, смееха се, може би забременяваха, но една дама веднъж май и раждаше, имало е и семейни скандали, друга жена би мъжа си за изневяра, ( но не преди да го обсъди как да стане с приятелка по телефона, която май беше учител по бойни изкуства), а пък една нощ двама приятели осъществиха много тъмна сделка за размяна на кокошки срещу дървен материал. 

Със смесени чувства започна денят ми, но навън вече слънцето се показа, освен това е петък и от тук насетне може да става само по-добре. Едно от нещата, които могат да допринесат за това е нещо вкусно за хапване, което е и това, което ще ви предложа днес - Стромболи.


И макар днешната вкусотия да носи италианско име, това е американско ястие, кръстено на италиански филм. Истината е, че представлява вариация на познатото ни калцоне, което е затворена пица, но тук е под формата на руло.
А какъв по-добър ден за пица от петъка! Нито работен, нито неработен, но пък вкъщи нито ще готвиш толкова, нито няма - една чудесна рецепта за бърза и лесна вечеря, която става за още по-прекрасна закуска на сутринта.  


А ето как да си я направите:

За тестото:
1 пак. суха мая ( 1/2 куб. жива)
1 ч.л. захар
1 с.л сол
2-3 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода

За плънката:
-250-300 г шунка 
-250-300 г кашкавал

Започваме като смесваме всички съставки за тестото в купа (обикновено замесвам с половината брашно в началото ),  моята бе тази на миксера. Пускам на с приставката за тесто да се меси, докато се получи хубаво, еднородно, меко, нелепнещо тесто. Прибавяме още малко брашно, още вода и зехтина, ако е необходимо за целта, като всичко трябва да става постепенно в процеса на месене.


Поставяме тестото в намаслена с олио купа, покрита със стреч фолио, във фурната на 50 градуса да втаса за около 30 минути. 
След като тестото втаса, го изсипваме върху набрашнен плот и го разточвам на правоъгълник.

                             

Намазваме хубаво с доматен сос, като моят е по рецептата по-горе и е овкусен, но ако използвате обикновени домати, може да добавите и подправки по желание.
Отгоре нареждаме нарязаните на филийки шунка и кашкавал и завиваме на руло.

                             

От това количество може да направите две по-малки рула или едно голямо, както направих аз. Оставям да втаса за още 15 минути, докато фурната загрява на максимум.


Пъхам стромболито да се пече за около 30-40 минути, като го покривам с лист фолио, ако тръгне прекалено да се запича кората.


За хубави парчета е добре да го оставим да поизстине, но лакомници като мен не чакат :) 


Нарязах си парченца, а от вътре се разкри една гледка, която може само да ви накара да преглъщате гладно - разливаш се кашкавал , ароматен сос и тънки слайсове шунка...ммммммммм


Направете си тази вкусна вечеря още днес, дигнете крака на дивана и се настройте за почивка...а каквото ви остане, ще хапнете за съботна закуска!
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...