събота, 21 октомври 2017 г.

Оризов пудинг с карамелизирани круши и орехи /Creamy Rice Pudding With Pears And Walnuts



Студено, топло, слънчево, дъждовно, весело, тъжно..такова е времето през октомври, такава съм и аз. Тъкмо се заредя с енергия и върша по сто задачи на ден и на следващия ден се събуждам с тежест в главата и едвам се вдигам от леглото. 


Тъкмо нагодя организма си към по-хладното време и мисленето си към мрачните тонове навън с подходяща музика и дрехи и след ден-два пак светне това слънце да ме заслепи като вампир - ранна утрин. Не искам да мрънкам, но може би именно заради това непостоянство в климата се разболях, а кой не е леко кисел тогава?! 

Гърлото така ме болеше, че нищо не можех да си представя да ям, докато не попаднах на тази рецепта - нежен и гладък, кремест оризов пудинг с карамелизирани круши..ммммммм

Един много семпъл десет, но носещ незбарвим вкус и усещане за есен.



Моята рецепта, за разлика от моето вдъхновение, е малко по-простичка и лесна за приготвяне, като за оризовия пудинг се спрях на рецептата на мама, която гарантира най-успешния и вкусен метод за нея. Откакто го е открила всеки втори я кара да му прави мляко с ориз и реших, че и аз ще взема да си го спретна по съшия начин  - хем да го опитам и аз, хем да се науча и аз на тази тънкост, ако пък ще дойде толкова специална.
Но няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
За оризовия пудинг:
1/4 ч.ч. ориз
1 л прясно  мляко
1/2 ч.ч захар
1 пръчка канела ( 1/2 ч.л. на прах или повече)
кората на лимон
1 ванилия

За крушите:
2 бр. круши
1 литър вода
200 г захар
1 пръчка ванилия

За карамела:
25 г масло
25 г захар
2 с.л. мед
орехи

Започваме като накисваме ориза за половин час в хладка вода.
През това време пошираме крушите. Измиваме и обелваме плодовете. В касерола кипваме водата,захарта и ванилията, а след това прибавяме и крушите. Оставаме ги да къкрят за 10 минути, докато омекнат добре и забито в тях ножче се изважда лесно.


Дърпаме от огъня и оставяме да се охладят. 
През това време, прибавяме ориза към кипналото мляко с канела и оставяме да врат около 30 минути на слаб огън.

                     

След половин час добавяме и захарта и лимоновата кора и варим още 30 минути, като разбъркваме периодично.
Готовия пудинг разпределяме в чашки или купички и оставяме на страна.

                     

Накрая приготвяме карамелизираните круши. За целта слагаме маслото в тигана и поръсваме със захарта, а отгоре нареждаме крушите - разполовени или нарязани на резени. Добавяме и меда отгоре, както и шепа орехи. оставяме всичко да се карамелизира, като обръщаме крушите и от двете страни.


Накрая разпределяме от ароматните плодове и ядки върху вече ухайния ориз.


Веднага щом загребах с лъжичката през нежната и сочна круша до пухкавия, кремест ориз , устата ми се напълни с неутолимото желание да изям цялата купичка.


Приканвам ви да опитате и вие този вкусен десерт и да се убедите сами, а ако искате да впечатлите някого - пригответе му го и той със сигурност ще ви каже, че никога не си е представял, че млякото с  ориз може да бъде толкова изискан и впечатляващ десерт!
 Сладки почивни дни, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


петък, 6 октомври 2017 г.

Стромболи / Stromboli


И тази сутрин не се разминах с някоя критична ситуация още с първи петли (клаксони). Да живееш на главен булевард няма да ти гарантира здрав и продължителен сън, освен ако не си подпийваш добре вечер, но тъй като още не съм зазимила сезона се събуждам и от най-малкия шум. Освен това точно под терасата ми има спирка, което ми дава уникалната възможност да следя отблизо трафика както на всеки автомобил, така и на тътрещите се като за панорамна обиколка автобуси. Също така,  колко хора се качват на тях, колко слизат, колко от тях са гръмогласни, колко от тях са ученици, кои от тях имат контролно днес, и нека да подчертая, че всичко това става тъй като вече съм развила свръх ухо за тези неща дори лежейки в леглото си. 

Да, денят започва много по-рано когато живееш на такова място, но за моя "радост" и нощта не свършва, докато последната пияница не е минал и не е изритал поне веднъж пластмасовите панели на спирката. Тази спирка какво ли не е видяла вече - хора флиртуваха, плачеха, пиеха, смееха се, може би забременяваха, но една дама веднъж май и раждаше, имало е и семейни скандали, друга жена би мъжа си за изневяра, ( но не преди да го обсъди как да стане с приятелка по телефона, която май беше учител по бойни изкуства), а пък една нощ двама приятели осъществиха много тъмна сделка за размяна на кокошки срещу дървен материал. 

Със смесени чувства започна денят ми, но навън вече слънцето се показа, освен това е петък и от тук насетне може да става само по-добре. Едно от нещата, които могат да допринесат за това е нещо вкусно за хапване, което е и това, което ще ви предложа днес - Стромболи.


И макар днешната вкусотия да носи италианско име, това е американско ястие, кръстено на италиански филм. Истината е, че представлява вариация на познатото ни калцоне, което е затворена пица, но тук е под формата на руло.
А какъв по-добър ден за пица от петъка! Нито работен, нито неработен, но пък вкъщи нито ще готвиш толкова, нито няма - една чудесна рецепта за бърза и лесна вечеря, която става за още по-прекрасна закуска на сутринта.  


А ето как да си я направите:

За тестото:
1 пак. суха мая ( 1/2 куб. жива)
1 ч.л. захар
1 с.л сол
2-3 с.л. зехтин
1 ч.ч. хладка вода

За плънката:
-250-300 г шунка 
-250-300 г кашкавал

Започваме като смесваме всички съставки за тестото в купа (обикновено замесвам с половината брашно в началото ),  моята бе тази на миксера. Пускам на с приставката за тесто да се меси, докато се получи хубаво, еднородно, меко, нелепнещо тесто. Прибавяме още малко брашно, още вода и зехтина, ако е необходимо за целта, като всичко трябва да става постепенно в процеса на месене.


Поставяме тестото в намаслена с олио купа, покрита със стреч фолио, във фурната на 50 градуса да втаса за около 30 минути. 
След като тестото втаса, го изсипваме върху набрашнен плот и го разточвам на правоъгълник.

                             

Намазваме хубаво с доматен сос, като моят е по рецептата по-горе и е овкусен, но ако използвате обикновени домати, може да добавите и подправки по желание.
Отгоре нареждаме нарязаните на филийки шунка и кашкавал и завиваме на руло.

                             

От това количество може да направите две по-малки рула или едно голямо, както направих аз. Оставям да втаса за още 15 минути, докато фурната загрява на максимум.


Пъхам стромболито да се пече за около 30-40 минути, като го покривам с лист фолио, ако тръгне прекалено да се запича кората.


За хубави парчета е добре да го оставим да поизстине, но лакомници като мен не чакат :) 


Нарязах си парченца, а от вътре се разкри една гледка, която може само да ви накара да преглъщате гладно - разливаш се кашкавал , ароматен сос и тънки слайсове шунка...ммммммммм


Направете си тази вкусна вечеря още днес, дигнете крака на дивана и се настройте за почивка...а каквото ви остане, ще хапнете за съботна закуска!
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Домашен сос за пица / Homemade italian pizza sauce


Вчера ме чакаше много работа, а едва се вдигнах от леглото сутринта. Тъй като знаех колко неща имам да свърша, реших да се подсигуря, че ще имам сили да го направя като за първи път си позволих да пийна нормално кафе с кофеин за закуска, вместо чай, вода или от време на време безкофеиново. Леле майко да не ви обяснявам какъв беше ефектът! След по-малко от 30 минути вече вършех десет неща едновременно, а като говорех по телефона гласът ми звучеше токова забързано и неразбираемо като смесица на Мегз и Тити Папазов. Дори сядайки да пиша сега си давам сметка, че пиша по-бързо от обикновено, а сърцето ми ще изхвръкне. Защо ли си го причиних. Вярно, че работа имаше да се върши, но съм така отвикнала от кофеина, че имам чувството, че сега  ми се е отворило трето око на темето и то вижда съвсем непознати за мен цветове. И така, в този ред на мисли и добре свършена работа, вечерта не ме свърташе изобщо и реших, че тия зимни домати от баба, дето са толкова вкусни, макар и неугледни ще са чудесни за един супер домашен сос за пица, паста и други ястия, които имах намерения да приготвя през седмицата. Защо да не си го спретна от вечерта, а после да ви изкушавам с едни такива чудесии, в които съм му намерила приложение. Ако и вие искате да си съхраните малко уникален, домашен доматен сос, съветвам ви да опитате тази рецепта, която ще обикнете, гарантирам ви.


А ето и необходимите продукти:
500 г пресни  пюрирани домати
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин
3/4 1.л. сух риган
1 ч.л. сух босилек
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък/ лют) 

Започвам като загрявам в тиган мазнината, и добавям ригана,босилека и пипер, като може да ползвате лют или сладък, в зависимост от предпочитанията.


Запържвам за кратко, колкото да пуснат аромата си и след това добавям наситнения лук и чесън.


Запържваме докато омекнат и прибавяме доматите. Аз използвам току-що смлени на блендер или пасатор домати, като в зависимост колко е дебела кожата им, може да прецените да ги обелите.

Прибавете захарта и солта и оставете сосът да поври, докато се сгъсти. Може да сложите първо половината захар и сол, за да прецените вкуса след около 101-5 минути. някои домати са много сладки, но по-късните, зимни такива са по-кисели и ще имат нужда от повече захар.


Готовия сос оставям да изстине и слагам в бурканче в хладилника, като ползвам за различни ястия - пица, спагети или просто гарнитура към пържени кюфтенца и картофки. 
Може да решите да си направите по-голямо количество, като спазите пропорциите и се подсигурите с наистина ароматен пица сос за зимата :) 

Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...