Студено, топло, слънчево, дъждовно, весело, тъжно..такова е времето през октомври, такава съм и аз. Тъкмо се заредя с енергия и върша по сто задачи на ден и на следващия ден се събуждам с тежест в главата и едвам се вдигам от леглото.
Тъкмо нагодя организма си към по-хладното време и мисленето си към мрачните тонове навън с подходяща музика и дрехи и след ден-два пак светне това слънце да ме заслепи като вампир - ранна утрин. Не искам да мрънкам, но може би именно заради това непостоянство в климата се разболях, а кой не е леко кисел тогава?!
Гърлото така ме болеше, че нищо не можех да си представя да ям, докато не попаднах на тази рецепта - нежен и гладък, кремест оризов пудинг с карамелизирани круши..ммммммм
Един много семпъл десет, но носещ незбарвим вкус и усещане за есен.
Моята рецепта, за разлика от моето вдъхновение, е малко по-простичка и лесна за приготвяне, като за оризовия пудинг се спрях на рецептата на мама, която гарантира най-успешния и вкусен метод за нея. Откакто го е открила всеки втори я кара да му прави мляко с ориз и реших, че и аз ще взема да си го спретна по съшия начин - хем да го опитам и аз, хем да се науча и аз на тази тънкост, ако пък ще дойде толкова специална.
Но няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:
За оризовия пудинг:
1/4 ч.ч. ориз
1 л прясно мляко
1/2 ч.ч захар
1 пръчка канела ( 1/2 ч.л. на прах или повече)
кората на лимон
1 ванилия
За крушите:
2 бр. круши
1 литър вода
200 г захар
1 пръчка ванилия
За карамела:
25 г масло
25 г захар
2 с.л. мед
орехи
Започваме като накисваме ориза за половин час в хладка вода.
През това време пошираме крушите. Измиваме и обелваме плодовете. В касерола кипваме водата,захарта и ванилията, а след това прибавяме и крушите. Оставаме ги да къкрят за 10 минути, докато омекнат добре и забито в тях ножче се изважда лесно.
Дърпаме от огъня и оставяме да се охладят.
През това време, прибавяме ориза към кипналото мляко с канела и оставяме да врат около 30 минути на слаб огън.
След половин час добавяме и захарта и лимоновата кора и варим още 30 минути, като разбъркваме периодично.
Готовия пудинг разпределяме в чашки или купички и оставяме на страна.
Накрая приготвяме карамелизираните круши. За целта слагаме маслото в тигана и поръсваме със захарта, а отгоре нареждаме крушите - разполовени или нарязани на резени. Добавяме и меда отгоре, както и шепа орехи. оставяме всичко да се карамелизира, като обръщаме крушите и от двете страни.
Накрая разпределяме от ароматните плодове и ядки върху вече ухайния ориз.
Веднага щом загребах с лъжичката през нежната и сочна круша до пухкавия, кремест ориз , устата ми се напълни с неутолимото желание да изям цялата купичка.
Приканвам ви да опитате и вие този вкусен десерт и да се убедите сами, а ако искате да впечатлите някого - пригответе му го и той със сигурност ще ви каже, че никога не си е представял, че млякото с ориз може да бъде толкова изискан и впечатляващ десерт!
Сладки почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!