Докато лятото денят беше дълъг и обичах да наготвя няколко неща на ден за седмицата и после да си маам гащите по града на разходки, сега взех да попроменям графика, а е едва началото на есента. Тя обаче си дойде с гръм и трясък - буквално! Дъжд по прозорците измити, гръмотевици и бури, кал се сипе по хората от малкия екран ( говоря за едни определени предавания, които не ме питайте защо и как гледах за първи път от сто години).
И така, в мрачното и хладно време повече ми се седи у дома и съм си решила - всеки ден - нова рецепта. за опитване. И списък си имам даже :) Днес например за обядо-вечеря ще посетим Македония. Малко спорен въпрос е дали да си излезеш в двора се брои за "посещение", но не ме съдете прекалено - все пак съм от македонския край :) Хубавото на днешната рецепта е, че става бързо, не е никак трудна, няма да ви мирише кухнята все едно шеф Петров я ползва нон стоп и визуално е толкова пъстра като тоалет на Сашка Васева!
И така, в мрачното и хладно време повече ми се седи у дома и съм си решила - всеки ден - нова рецепта. за опитване. И списък си имам даже :) Днес например за обядо-вечеря ще посетим Македония. Малко спорен въпрос е дали да си излезеш в двора се брои за "посещение", но не ме съдете прекалено - все пак съм от македонския край :) Хубавото на днешната рецепта е, че става бързо, не е никак трудна, няма да ви мирише кухнята все едно шеф Петров я ползва нон стоп и визуално е толкова пъстра като тоалет на Сашка Васева!
Като всяко ястие и това си има близки "братовчеди" като имена и продукти, затова се надявам, че този път ще се размина със спорове от рода кое е автентично и как се казва на други места. Факт е, че ако минете "браздата" и сте в Македония, ще може да опитате това ястие под това име, както и че за разлика от на други места, тук вместо кайма и други плънки си имаме най-често кълцано месо, а в моя случай - свинско.
Рецептата ми харесва, защото понякога ми остава малко парче месо и не е нито за цялo ястие, нито за супа, а точно за това.
Може да добавите лук, кашкавал и свежи зеленчуци, а някои добавят дори яйце. Аз го приготвих в няколко варианта, но задължително го направете богато на подправки.
Едно от основните неща, които се харесаха в тази рецепта бе и самото тесто, което стана изключително вкусно. Но за да научите всичко необходимо, ето и рецептата:
Необходими продукти:
Около 600 г брашно за баница София мел
7 г суха мая ( едно пакетче)
1 с.л. сол
2 ч.л. захар
2-3 с.л. мас
4-5 с.л. олио
350 мл мляко ( вода)
За плънката:
400 г свинско месо
3-4 глави лук
подправки:
По желание: сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер
кашкавал, домати, магданоз
Започвам като слагаме пресятото брашно в купа, заедно със маята, солата и захарта, разбърквам. Добавям леко затоплената вода/ мляко и маста и олиото. Размесвам на миксера, докато се оформи средно твърдо тесто, което се отделя от стените на съда. Оформям на топка и поставям в купа с един пръст олио на дъното и пухам във фурната на 50 градуса, покрита с кърпа или фолио.
Може да оставите да втаса и на стайна температура, но ще ви отнеме повече време.
През това време нарязвам месото и лука на малки парчета. Запържвам първо месото, докато придобие съвсем лек загар. Подправяме със сол. Не е хубаво да го правим съвсем готово, тъй като ще се пече и ще се изсуши допълнително.
Изваждам месото от тигана и в него запържвам и лука.
Готовото тесто разделям на четири части. Всяка част разточвам ( или раздърпвам с пръсти) на правоъгълник, не е нужно да е съвсем правилен. Започвам да навивам краищата на двете дълги страни, като гледам да ги събера в двата отделни края ето така:
Местя в тавата, с хартия за печене на дъното и запълвам пастрамлията с шепа лук и шепа месо. Аз сложих на някои и малко кашкавал, като ви препоръчам да го сложите отдолу, не върху месото. Посръсвам щедро с подправки.
Пека в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Готовите пастрамалии гарнирам с малко свеж домат и магданоз.
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!