четвъртък, 28 септември 2017 г.

Пастармалия със свинско / Pastarmalija / Пастрмајлија


Докато лятото денят беше дълъг и обичах да наготвя няколко неща на ден за седмицата и после да си маам гащите по града на разходки, сега взех да попроменям графика, а е едва началото на есента. Тя обаче си дойде с гръм и трясък - буквално! Дъжд по прозорците измити, гръмотевици и бури, кал се сипе по хората от малкия екран ( говоря за едни определени предавания, които не ме питайте защо и как гледах за първи път от сто години).
И така, в мрачното и хладно време повече ми се седи у дома и съм си решила - всеки ден - нова рецепта. за опитване. И списък си имам даже :)  Днес например за обядо-вечеря ще посетим Македония. Малко спорен въпрос е дали да си излезеш в двора се брои за "посещение", но не ме съдете прекалено - все пак съм от македонския край :) Хубавото на днешната рецепта е, че става бързо, не е никак трудна, няма да ви мирише кухнята все едно шеф Петров я ползва нон стоп и визуално е толкова пъстра като тоалет на Сашка Васева! 



Като всяко ястие и това си има близки "братовчеди" като имена и продукти, затова се надявам, че този път ще се размина със спорове от рода кое е автентично и как се казва на други места. Факт е, че ако минете "браздата" и сте в Македония, ще може да опитате това ястие под това име, както и че за разлика от на други места, тук вместо кайма и други плънки си имаме най-често кълцано месо, а в моя случай - свинско.
Рецептата ми харесва, защото понякога ми остава малко парче месо и не е нито за цялo ястие, нито за супа, а точно за това.


Може да добавите лук, кашкавал и свежи зеленчуци, а някои добавят дори яйце. Аз го приготвих  в няколко варианта, но задължително го направете богато на подправки. 
Едно от основните неща, които се харесаха в тази рецепта бе и самото тесто, което стана изключително вкусно. Но за да научите всичко необходимо, ето и рецептата:



Необходими продукти:

Около 600 г брашно за баница София мел
7 г суха мая ( едно пакетче)
1 с.л. сол
2 ч.л. захар
2-3 с.л. мас
4-5 с.л. олио
350 мл мляко ( вода)

За плънката:
400 г свинско месо
3-4 глави лук
подправки:
По желание: сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер
кашкавал, домати, магданоз

Започвам като слагаме пресятото брашно в купа, заедно със маята, солата и захарта, разбърквам. Добавям леко затоплената вода/ мляко и маста и олиото. Размесвам на миксера, докато се оформи средно твърдо тесто, което се отделя от стените на съда. Оформям на топка и поставям в купа с един пръст олио на дъното и пухам във фурната на 50 градуса, покрита с кърпа или фолио. 
Може да оставите да втаса и на стайна температура, но ще ви отнеме повече време.

                          

През това време нарязвам месото и лука на малки парчета. Запържвам първо месото, докато придобие съвсем лек загар. Подправяме със сол.  Не е хубаво да го правим съвсем готово, тъй като ще се пече и ще се изсуши допълнително. 
Изваждам месото от тигана и в него запържвам и лука.

                    

Готовото тесто разделям на четири части. Всяка част разточвам ( или раздърпвам с пръсти) на правоъгълник, не е нужно да е съвсем правилен. Започвам да навивам краищата на двете дълги страни, като гледам да ги събера в двата отделни края ето така: 

                        

Местя в тавата, с хартия за печене на дъното и запълвам пастрамлията с шепа лук и шепа месо. Аз сложих на някои и малко кашкавал, като ви препоръчам да го сложите отдолу, не върху месото. Посръсвам щедро с подправки.


Пека в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Готовите пастрамалии гарнирам с малко свеж домат и магданоз.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!


събота, 23 септември 2017 г.

Сливенски милинки / Milinki - Bulgarian Soft Bread Rolls from Sliven




Край на спането на отворена врата на терасата, остава само отворения прозорец! Тази сутрин се събудих и с изненада установих, че ръката ми, която е била над завивките е телесна температура на вампир и бързо се наложи да я стопля. 
Ефектът беше доста събуждаш, защото все едно сама си причиних ситуацията, в която някой си затопля студените крака на топлото ти тяло.
Както и да е. Докато се обличах, за да започна деня си, посегнах по навик към късите панталонки и тениската, оставени до леглото, но си дадох сметка, че днес няма да са ми достатъчни. Отворих гардероба,  с въздишка измъкнах чифт дълги панталони и си казах - няма какво да се лъжем, време е за дългите гащи. Странното е обаче, че първата ми мисъл бе не за есента, а че идва зимата. Денят бе толкова хладен и мрачен в началото, звукът на резачки на дърва в квартала заглушаваше дори най-новите квартиранти до нас, а във въздуха уханието на пържени чушки бавно, но славно се заменяше с такова на пръжки.



В такива критични ситуации, трябва да се помисли за здравето, защото в преходния период между сезоните, човек става много уязвим на всякакви вируси, Затова е хубаво да закрепим организма с една хубава и засищаща закуска като тези невероятно вкусни и пухкави - Сливенски милинки. 

То аз ако искам да се наплюскам от девет дола вода ще докарам, но в случая да кажем, че просто смятам, че няма за къде да пазя фигура, ами започвам да се подготвям за зимата - пък тя нека и два!  Няма да ме изненада :) 


Разликата на тези милинки е в малките им симпатични размери, и макар сами по себе си тестото и заливката да е по-скоро солено, се поднасят поръсени с пудра захар. Но няма какво да ви обяснявам защо са толкова хубави, само ги погледнете! 
а ето и как да си ги направите:
Необходими продукти:
1 1/2 пак. суха мая ( или едно кубче жива) 
400 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 яйце

За заливката:
1 яйце
2 с.л. брашно
80 г масло
150 -200 мл вода
щипка сол

пудра захар за поръсване


Може да приготвите рецептата, както на ръка, така и в миксер. Аз предпочитам втория вариант. Пресявам брашното в купа и прибавям сухите съставки, а след това леко затопленото мляко, яйцето и мазнината.


Пускам миксера с приставка за тесто и след броени минути имаме вече гладко, нелепнещо тесто. Оставете да се бърка поне 5-10 минути, като по желание добавям още малко олио, по време на месенето, ако ми се стори тестото по-твърдичко или сухо. 
Тестото трябва да се отделя само от стените и приставката на миксера. Оформям на топка и слагам в намаслена с олио купа и покривам с намаслено от вътрешната страна прозрачно фолио. 
Пъхам тестото да втаса за около 40 минути във фурната на 50 градуса.

                         

След като тестото втаса, прехвърлям върху отново леко намазан с олио плот и разпределям на четири равни части. Всяка част оформям на равен по големина и дължина фитил.

                     

Слагам ги близо един до друг и режа с ножа едновременно върху четирите, правейки еднакви по-големина парченца.


Всяко едно от тях оформям на топче, колкото малък орех и слагам  намаслена тавичка с размери на дъното 33 см. оставам да втаса повторно във фурната за около 20 минути.



През това време правим заливката. В купа слагаме маслото. Ако не сме го размекнали преди това, може да го залеем с  гореща вода и да разбъркаме докато се разтвори. Прибавяме брашното и солта и разбъркваме отново. Когато течността е по-хладка на допир, прибавяме яйцето и разбиваме отново. Изваждаме милинките от фурната, махаме фолиото и заливаме със заливката. 


Пъхаме да се пекат на 200 градуса за около 35-40 минути.


Още топли ги поръсваме с пудра захар :) 


И тази рецепта съществува в различни варианти, като някои обичат да добавят и сирене. Аз обаче си ги хапвах както с гарнитура от сирене, така и със сладко и какво ли още не. 


При всяко преминаване през кухнята си късах по едно топче от тази вкусна домашна сладост  мога да си кажа съвсем честно, че макар да почерпих този и онзи с малко, бавно по бавно, ще ги си изям сама :) 
Опитайте ги и вие! 



 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 20 септември 2017 г.

Гръцка мусака / Greek Moussaka


Ако търсите идея за днешната вечеря - не търсете повече! Ето я и нея! 

Гръцка мусака с патладжани. За първа година бабчето отгледа патладжани в градината и съвсем гордо ще ги размахам тук пред вас, защото всеки труд на баба трябва да се подкрепи от моя страна.

От години съм се отказала да правя традиционна българска мусака, защото съм израснала с това ястие приготвено от мама и никога, ама никога не мога да го направя точно като нея...затова и вече не се опитвам. Муската и печените пълнени чушки на мама са най-вкусните на света и не виждам смисъл да се мъча да ги конкурирам, докато тя все още е край мен и се опитва да ми угажда от време на време :) Затова пък гръцка мусака не съм хапвала от годините, когато не обичах патладжани, което се промени драстично в последно време. Не мога да им се нарадвам и затова знаех, че е време да приготвя тази традиционна гръцка вкусотия и у дома. 


За да не стъпвам гола и боса по въпроса както се казва, отскочих до Гърция ( я, къде е!) и хапнах една две мусакички да видя кое ми харесва и кое не. Като много рецепти и тази има много вариации, затова ви предлагам да опитате моята, пък ако някой има възражения относно "истинската" мусака, може съвсем спокойно да си го запази за себе си :) 
А ето и как да си направите тази вкусотия:

Необходими продукти:
500 г кайма ( телешка, смес, агнешка)
400 мл млени домати
1 с.л захар
2-3 бр. патладжана
2 бр. картофа
1 бр. глава лук
1 кубче телешки бульон
1/2 ч.ч. червено вино ( по желание)
подправки: сух риган, индийски орехче, канела, червен пипер, черен пипер, сол
зехтин
галета

За заливката:
3/4 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
2 с .л. брашно
100 г крема сирене
малко фета сирене ( по желание)

Взимаме патладжанчетата на баба :) , като ще ни стигнат три по-дребни и ли два средно големи. Измиваме ги и ги нарязваме на тънки резени.


      

Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят за около 30 минути. През това време нарязваме на ситно една по-голяма глава лук. Слагаме малко зехтин в  тигана и запържваме докато лукът стане прозрачен.

                         

Прибавяме каймата и пържим, докато се запържи добре. Овкусяваме с подправките, които са на вкус, като може да ползвате лют или сладък червен пипер. За тези от вас, които гледат скептично на канелата ( и индийското орехче) - недейте. Определено си заслужава да са част от ястието и ще усетите една наистина по-различно ароматна кайма.
Добавете виното и оставете да изври, а след това прибавете млените домати и една супена лъжица захар. ( Може и по-малко захар, в зависимост от сладостта на доматите, но моите бяха прясно смлени на чопъра и самите те не бяха толкова сладки ) 
Прибавям и бульона, и ако е необходимо малко водичка и оставям ястието да звари, а след  това намалявам и оставям да къкри, докато водата от доматите не изври и                             


получим гъст, ухаен сос. 

 


Докато сосът ври, запичаме патладжаните в тавичка на фурната с малко зехтин - отнема буквално минути, а картофите - измиваме, обелваме и нарязваме на тънки шайби. Бланшираме за няколко минути във вряла вода, за да съм сигурни, че ще се се изпекат добре.
                        
                     

В тавичка с размери около 25-26 см в диаметър, слагаме малко зехтин и слагаме половината от картофите, а отгоре половината от патладжаните. Отгоре разпределяме каймата и завършваме отново с ред патладжани и ред картофи. Подправяме с щипка сол между пластовете. 


Върху вторите картофи слагаме една-две супени лъжици галета и малко зехтин и пъхаме във фурната да се пече на 200 градуса. През това време приготвяме заливката. В купа разбиваме яйцата с киселото мляко и брашнто, а после добавяме и кремата сирене. Може да добавите и малко фета сирене, ако желаете.

                             

Ястието вече е завряло, вадим от фурната, заливаме със заливката и пъхаме отново, като намаляваме на 180 и печем така до готовност около 40 минути до час.


Оставяме леко да поизстине и след това режем на парчета, като може да се насладите на пластове сочни и вкусни зеленчуци, изключително ароматен сос с месо и една от най-пухкавите и вкусни заливки, които може да опитате.

 

Ястието е толкова вкусно, че ако ви остане малко за следващия ден, ще го хапнете още на закуска ( Съвсем откровено си признавам, изядох две парчета мусака  за закуска и въобще не се срамувам) 
Опитайте и няма да съжалявате! :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...