Аааа, август! Месец изпълнен с рождени дни на любими хора и единият от които е на вашето Люси! Има доста време до тогава, но пък аз започвам с правенето на тортички отсега по две причини: първо, няма как да имаш кофти рожден ден, ако всеки ден е рожден ден :), и второ, защото няма по-хубаво нещо от една вкусна сладурана, която да ви чака след работа ( за някой - жена, за други -торта, а за щастливците и двете :))
Днешната торта също бе по повод рожден ден и я направих за специален човек, който обожава бонбоните "Морско дъно". Аз самата не съм й фен, защото имам малка особеност и това е, че не обичам много сладък шоколад, а повечето белгийски бонбони са с точно такъв. Знам, обаче , че повечето хора си падат именно по този шоколадов вкус и съм сигурна, че тази тортичка ще им допадне на вкус и то много.
За разлика от вкуса, за който мога да гарантирам, украсата не се получи добре. Исках да направя страните на тортата с поша като вълни, които тъй като не бяха от маслен крем, а от сметана, не стояха фино, а й придаде някаква обемност в долната част.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.
Тази сутрин обаче си казах, рецептата е добра, украсата - не толкова, но dammit, заслужава си да споделям с вас и успехи и неуспехи в кухнята, а сигурна съм, идеята като цяло не никак лоша и някои от вас ще я доразвие и направи още по-добре. Ако и вие имате лятно/ морско чедо у дома или просто обичате вкуса на сладкия шоколад и спомените за море, направете си това торте :)
Ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар
200 мл прясно мляко
200 мл олио
270 г брашно
30 г какао
1 пак, бакпулвер
1 ванилия
За крема:
400 г маскарпоне
150 г пудра захар
200 мл течна сладкарска сметана
100 г млечен белгийски шоколад
150 ядки ( на вкус)
За сиропиране:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. вода
Блата, който използвах за тази торта е стабилен и подходящ особено за торти, които ще носят тежест, като тези с фондан например. Виждала съм го в немски сайтове, но видях, че и Ваня го е пускала. ( Тя е написала, че може млякото да се замени и с друга течност по желание, но само да не е газирана)
Продуктите са за блат с размери 20 см в диаметър и такава форма използвах и аз.
За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.
В купа смесваме сухите съставки и разбъркваме добре с телена бъркала, за да се хомогенизират.
Започваме постепенно да прибавяме малко по-малко от течностите и от сухите съставки към яйчената смес, докато
получим хубава, наситено шоколадова смес.
Изсипваме във формата, която е намаслена и застлана с хартия за печене и печем на 160 градуса за около половин час.
Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след това изваждаме от формата.
Както виждате той е доста висок и с лекота го разрязваме на три по-малки блата.
За крема. Загрявам 100 мл от сметаната на котлона, а в купа начупвам шоколада. Прибавям малко по-малко от сметаната, към шоколада и разбърквам, докато получа хубав ганаш. Оставям да се охлади.
През това време, разбивам маскарпонето и пудрата захар на крем, а след това прибавям и охладения ганаш.
Сглобяване на тортата: Напоявам всеки блат от тортата с карамелен сироп, който приготвям от карамелизирана чаша захар, върху която изсипвам чаша вода. Оставям да покъкри, докато се разтвори карамела във водата.
Отгоре нанасям от шоколадовия крем и слагам едро начупени ядки. Смятам, че ядките придават това "хрупкаво" усещане за морско дъно, което си представяме :)
Останалата сметана разбивам на сняг ( добавям захар, ако е неподсладена) и няколко капки синя боя. Измазвам тортата с нея. ( Бележка: Ако използвате животинска сметана, може би ще ви трябва по-голямо количество, тъй като тя не бухва толкова)
За украсата използвах смлени бисквити за "пясък", също може да боядисате със златиста боя кристална захар или да нашарите бонбоните с нея, както направих аз.
Накрая се получи ето това! Явно вярно с всичко се свиква, защото не изглежда чак толкова зле вече.. :)
На рожденика пожелавам да бъде жив и здрав, да намери своето щастие под слънцето, да има много успехи в живота, а той да бъде винаги толкова сладък като тези бонбони и торта.!
На тези от вас, които имат също рождени дни скоро им пожелавам чудесен празник, а на останалите - едно вълнуващо и щастливо лято!
До нови срещи, приятели!
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!