петък, 4 август 2017 г.

Торта "Морско дъно" / Seashore cake


Аааа, август! Месец изпълнен с рождени дни на любими хора и единият от които е на вашето Люси! Има доста време до тогава, но пък аз започвам с правенето на тортички отсега по две причини: първо, няма как да имаш кофти рожден ден, ако всеки ден е рожден ден  :), и второ, защото няма по-хубаво нещо от една вкусна сладурана, която да ви чака след работа ( за някой - жена, за други -торта, а за щастливците и двете :))
Днешната торта също бе по повод рожден ден и я направих за специален човек, който обожава бонбоните "Морско дъно". Аз самата не съм й фен, защото имам малка особеност и това е, че не обичам много сладък шоколад, а повечето белгийски бонбони са с точно такъв. Знам, обаче , че повечето хора си падат именно по този шоколадов вкус и съм сигурна, че тази тортичка ще им допадне на вкус и то много.


За разлика от вкуса, за който мога да гарантирам, украсата не се получи добре. Исках да направя страните на тортата с поша като вълни, които тъй като не бяха от маслен крем, а от сметана, не стояха фино, а й придаде  някаква обемност в долната част.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.


Тази сутрин обаче си казах, рецептата е добра, украсата - не толкова, но dammit, заслужава си да споделям с вас и успехи и неуспехи в кухнята, а  сигурна съм, идеята като цяло не никак лоша и някои от вас ще я доразвие и направи още по-добре. Ако и вие имате лятно/ морско чедо у дома или просто обичате вкуса на сладкия шоколад и спомените за море, направете си това торте :)
Ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар 
200 мл прясно мляко
200 мл олио
270 г брашно
30 г какао
1 пак, бакпулвер
1 ванилия


За крема: 
400 г маскарпоне
150 г пудра захар
200 мл течна сладкарска сметана
100 г млечен белгийски шоколад
150 ядки ( на вкус)

За сиропиране:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода


Блата, който използвах за тази торта е стабилен и подходящ особено за торти, които ще носят тежест, като тези с фондан например. Виждала съм го в немски сайтове, но видях, че и  Ваня го е пускала. ( Тя е написала, че може млякото да се замени и с друга течност по желание, но само да не е газирана) 
Продуктите са за блат с размери 20 см в диаметър и такава форма използвах и аз.
За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. 

                                  
В купа смесваме сухите съставки и разбъркваме добре с телена бъркала, за да се хомогенизират.


Започваме постепенно да прибавяме малко по-малко от течностите и от сухите съставки към яйчената смес, докато 


получим хубава, наситено шоколадова смес.
Изсипваме във формата, която е намаслена и застлана с хартия за печене и печем на 160 градуса за около половин час.

                    

Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след това изваждаме от формата. 
Както виждате той е доста висок и с лекота го разрязваме на три по-малки блата.



За крема. Загрявам 100 мл от сметаната на котлона, а в купа начупвам шоколада. Прибавям малко по-малко от сметаната, към шоколада и разбърквам, докато получа хубав ганаш. Оставям да се охлади.

                       

През това време, разбивам маскарпонето и пудрата захар на крем, а след това прибавям и охладения ганаш.
Сглобяване на тортата: Напоявам всеки блат от тортата с карамелен сироп, който приготвям от карамелизирана чаша захар, върху която изсипвам чаша вода. Оставям да покъкри, докато се разтвори карамела във водата.
Отгоре нанасям от шоколадовия крем и слагам едро начупени ядки. Смятам, че ядките придават това "хрупкаво" усещане за морско дъно, което си представяме :)


Останалата сметана разбивам на сняг ( добавям захар, ако е неподсладена) и няколко капки синя боя. Измазвам тортата с нея. ( Бележка: Ако използвате животинска сметана, може би ще ви трябва по-голямо количество, тъй като тя не бухва толкова)

                                                
За украсата използвах смлени бисквити за "пясък", също може да боядисате със златиста боя кристална захар или да нашарите бонбоните с нея, както направих аз. 

                            

Накрая се получи ето това! Явно вярно с всичко се свиква, защото не изглежда чак толкова зле вече.. :)
На рожденика пожелавам да бъде жив и здрав, да намери своето щастие под слънцето, да има много успехи в живота, а той да бъде винаги толкова сладък като тези бонбони и торта.!


На тези от вас, които имат също рождени дни скоро им пожелавам чудесен празник, а на останалите - едно вълнуващо и щастливо лято! 


До нови срещи, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 31 юли 2017 г.

Свинско с барбекю сос на фурна / BBQ Pulled pork


Много пъти съм ви казвала, че не мога да ям едно и също ястие два дена подред. Е, днешното явно наистина е специално, защото си го хапвах цели три дни и всеки ден ми беше еднакво вкусно. А като кажа вкусно, считайте сууупер вкусно. Често правя месо на конци, като обикновено това или  свинско с лимон и сол или моята чудесна рецепта за свинско с бира (рецепта тук).
Този път обаче, вдъхновена от нови запознанства и невероятната ми жажда да хапване на ястия от южняшката кухня през лятото, реших да направя вариант за свинско-барбекю, минус барбекюто като оборудване.
Става въпрос по-скоро за типичния опушено-сладникав вкус и комбинирането на соса и подправките за месото.


Реших, че тази рецепта ще бъде идеална за вас не само защото и ви е като мен може да си я хапвате следващите дни ( която я прави чудесна рецепта за през работната седмица), а и защото се спрях на вариант, който ще ви спести доста грижи по приготвянето на домашния сос барбекю. Обещавам ви,че някои ден ще ви споделя и тази рецепта, но за да ви спечеля по-бързо на моя страна, реших да използвам готов.
На пазара има много сосове, като качеството им обикновено се ориентира от цената, но попаднах на този сос в Кауфланд за цена от около 6 лв. Според мен беше наистина много свежо попадение и бях очарова на от вкуса му. Вие разбира се може да използвате и друга марка :)

 

Месото може да си го хапвате и така или да си направите класически бургери, като според мен вкуса има се допълва най-вече не от типичните домати и краставици , а любимата ми лятна, тексаска салата от зеле и моркови. При интерес от ваша страна, ще взема да ви споделя и рецептата за нея :) 


Няма повече да се бавя, защото сигурно искате да знаете, как да си приготвите тази вкусотия и аз някак няма да ви спра. Ето и необходимите продукти:
Около 1 кг свинско месо ( бут, плешка)
1/2 ч.ч. барбекю сос
Подправки за месото:
В купа смесваме: галета, млян черен пипер, червен пипер, кайенски пипер, чесън на прах, кимион, чили, сол.

Измивам месото и го мариноваме с 2-3 с.л. от соса, като го намазваме добре. 

                       

Оставям го в хладилника за няколко часа или най-добре за през нощта.


На следващия ден го изваждам и втривам хубаво  подправките. Слагам го в подходящ съд ( аз ползвах кръгла йена) и поливам чаша и половина вода. Пускам фурната на максимум и пека, докато водата заври. След това намалявам на 150 градуса и пека още 4-5 часа. Може да намалите температурата още и да печете за през нощта, като е добре съдът да е плътно затворен. Аз го увивам с пласт алуминиево фолио, което да задържа топлината и същевременно не позволява месото да прегори отгоре.


Готовото месо е меко като масло и се разпада при един допир на вилицата. Още топло го намазвам още веднъж със сос барбекю и раздърпвам на парчета.


Ако имате slow cooker може да приготвите ястието в него, но предпочитам да дам рецептата приложима за всички кухни :) 


Няма такава вкусотия казвам ви......


И тъй като месото бе някак пренебрегнато от мен напоследък, ще се опитам да ви се реванширам в следващите месеци с повече месни рецепти. А за сега - ви оставям с тези апетитни кадри и надявам се желанието да си ги направите и вие :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 26 юли 2017 г.

Тарталети със сирена и череши / Creamy cheese and cherries tartlets



Отдавна не бях правила тарталети и формичките в шкафа започнаха да ми бъркат в здравето. Не обичам да занемарявам купени джиджавки в кухнята за дълго и ако се съберат няколко години неизползване, предпочитам да ги изхвърля, а не да ми пълнят шкафа. Но се радвам, че го направих. Станаха толкова бързо, а бяха толкова вкусни, че веднага запалиха в мен желанието да направя поне още десет разновидности. Този път плънката бе от неща, които се намираха в хладилника ми, като сметана, видове сирена и една шепа череши. 



 Не веднъж съм споменавала, че обичам комбинацията на сладко със солено, но комбинацията на плодове и сирена е класика, а като прибавиш и малко ядки, става нещо, което си е заслужило мястото на всяка по-засукана маса. Е, моята на беше такава, но това не ми попречи да си ги хапна с голяма охота. Поръсих ги с малко прясна мащерка, която набрах онзи ден в гората и ароматът им беше толкова прекрасен, че започнах да се размечтавам. 
Само ме е яд, че снимките не станаха толкова добри, колкото вкусът им, но всеки по-опитен кулинар ще ви каже, че макар и да се храним с очите, колкото и картинки да съм изгледала, нищо не ме е заситило толкова, колкото реалното хапване и на една купа обикновена леща. 


Така, че и ако на вас ви се намират форми за тарталети у дома, които не са ползвани отдавна, доверете ми се и опитайте тази чудесия. Запишете си и рецептата за тестото, което е идеално за всякакъв вид солени тарталети. Ето и самата рецепта:
За тестото:
120 г масло
1 ч.л. сол
щипка захар
шипка италиански микс подправки
3-5 с.л. ледена вода

За плънката:
20 г прошуто/ шунка
40 г сирене бри
40 г краве сирене/ козе
2-3 с.л. орехи
100 мл сметана 
шепа череши
зехтин

Както виждате мерките са доста ориентировъчни и това е защото имате огромна свобода на комбиниране тук, както на вкусове, така и като количество. 
Започваме с приготвянето на тестото, което е много лесно. В купа смесваме всички съставки за него, като накрая прибавяме водата.


 Меся на ръка, докато получа гладко и средно меко тесто. Разточвам на лист и с помощта на чаша изрязвам кръгове, малко по-големи от формата на тарталетите. Няма да казвам размери, тъй като всички тарталети са с различни размери.


По-големия диаметър ни позволява да притиснем тестото добре и по стените на формата. При мен излязоха общо шест броя тарталети, като остана и малко тесто.


Надупчвам тестото леко с вилица, за да не се надига много по време на печен и пъхам в хладилника. Включвам фурната на 180 градуса и оставям да загрее. През това време в касерола с лъжица зехтин запържвам на бързо нарязаното на ситно прошуто или шунка. Правя го колкото да пусне аромат. Доливам сметаната.


Изсипвам по една-две лъжици от сместа във всяка тарталета. Отгоре подреждаме парченца от двата вида сирене, орехи и по три почистени от костилките череши. 


Пека общо за около 25 минути - по аромата ще познаете, че са готови! 
Убедена съм, че ще ви харесат!
Опитайте! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...