Много пъти съм ви казвала, че не мога да ям едно и също ястие два дена подред. Е, днешното явно наистина е специално, защото си го хапвах цели три дни и всеки ден ми беше еднакво вкусно. А като кажа вкусно, считайте сууупер вкусно. Често правя месо на конци, като обикновено това или свинско с лимон и сол или моята чудесна рецепта за свинско с бира (рецепта тук).
Този път обаче, вдъхновена от нови запознанства и невероятната ми жажда да хапване на ястия от южняшката кухня през лятото, реших да направя вариант за свинско-барбекю, минус барбекюто като оборудване.
Този път обаче, вдъхновена от нови запознанства и невероятната ми жажда да хапване на ястия от южняшката кухня през лятото, реших да направя вариант за свинско-барбекю, минус барбекюто като оборудване.
Става въпрос по-скоро за типичния опушено-сладникав вкус и комбинирането на соса и подправките за месото.
Реших, че тази рецепта ще бъде идеална за вас не само защото и ви е като мен може да си я хапвате следващите дни ( която я прави чудесна рецепта за през работната седмица), а и защото се спрях на вариант, който ще ви спести доста грижи по приготвянето на домашния сос барбекю. Обещавам ви,че някои ден ще ви споделя и тази рецепта, но за да ви спечеля по-бързо на моя страна, реших да използвам готов.
На пазара има много сосове, като качеството им обикновено се ориентира от цената, но попаднах на този сос в Кауфланд за цена от около 6 лв. Според мен беше наистина много свежо попадение и бях очарова на от вкуса му. Вие разбира се може да използвате и друга марка :)
Месото може да си го хапвате и така или да си направите класически бургери, като според мен вкуса има се допълва най-вече не от типичните домати и краставици , а любимата ми лятна, тексаска салата от зеле и моркови. При интерес от ваша страна, ще взема да ви споделя и рецептата за нея :)
Няма повече да се бавя, защото сигурно искате да знаете, как да си приготвите тази вкусотия и аз някак няма да ви спра. Ето и необходимите продукти:
Около 1 кг свинско месо ( бут, плешка)
1/2 ч.ч. барбекю сос
Подправки за месото:
В купа смесваме: галета, млян черен пипер, червен пипер, кайенски пипер, чесън на прах, кимион, чили, сол.
Измивам месото и го мариноваме с 2-3 с.л. от соса, като го намазваме добре.
Оставям го в хладилника за няколко часа или най-добре за през нощта.
На следващия ден го изваждам и втривам хубаво подправките. Слагам го в подходящ съд ( аз ползвах кръгла йена) и поливам чаша и половина вода. Пускам фурната на максимум и пека, докато водата заври. След това намалявам на 150 градуса и пека още 4-5 часа. Може да намалите температурата още и да печете за през нощта, като е добре съдът да е плътно затворен. Аз го увивам с пласт алуминиево фолио, което да задържа топлината и същевременно не позволява месото да прегори отгоре.
Ако имате slow cooker може да приготвите ястието в него, но предпочитам да дам рецептата приложима за всички кухни :)
Няма такава вкусотия казвам ви......
И тъй като месото бе някак пренебрегнато от мен напоследък, ще се опитам да ви се реванширам в следващите месеци с повече месни рецепти. А за сега - ви оставям с тези апетитни кадри и надявам се желанието да си ги направите и вие :)
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!