петък, 30 юни 2017 г.

Тарта "Сникерс" / Snickers Tart


Продължавам с предложения за десерти, които няма да ви поизпотят нито от към усилия, нито от към включване на печката. Освен това, тази седмица предвиждат температурите да достигнат 44 градуса, така че просто може да ползвате мястото зад предното стъкло на колата за фурна, ако ви се наложи. 

Тъй като тази вкусотия се нуждае от има-няма 5 минути печене общо, този метод е напълно възможно да сработи идеално. Освен времето навън, и десертa, който ви предлагам е изключително горещ, не като начин нa поднасяне, а емоциите които ще ви връхлетят. 


Каква по-секси комбинация от тази на шоколад и карамел, а когато я комбинираш с щедро количество фъстъци е доказано, че лекува и лошо настроение :)

Няма по-голЕм звЕр от гладния човек, затова не си го причинявайте, независимо колко сте се стиснали за лятото.




За да си успокоя душичката например, направих кората с пълнозърнесто брашно, за разлика от оригинала, и използвах готов карамелен крем, за да спестя още време. С една дума - десерта става наистина бързо, нечовешки вкусен е ( цитирам опиталите го :)), а хубавото е, че малко парченце може да засили желанието ви за сладко, без да е нужно да натикате дебело парче тестена торта в стомаха си.



Сред приготвените последно време десерти, не торта, а точно тази тарта стана фаворит на моя клуб на чревоугодника ( a.k.a family and friends), който обслужвам напълно доброволно и безвъзмездно, затова я споделям с вас с голяма увереност за гаранция за качество :) А ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 ч.ч. млени фъстъци
1 ч.ч. дулсе де лече/ варена сгущенка
1 -2 шепи цели печени фъстъци
2 с.л. светла кафява захар
115 г масло
3 с.л. ледена вода
щипка сол

Още: 
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Започваме като в купа слагаме 3/4 ч.ч от млените фъстъци в купа. Заделяме останалата част за украса на тартата. 

                       

Прибавяме брашното, захарта, солта, маслото и ледената вода. 


Омесваме всичко на ръка, докато получим еднородна смес. Разпределяме сместа във форма за тарт, с диаметър около 20 см, внимателно разпределяйки я равномерно по дъното и стените на формата. Слагаме тартата за около 10 минути в хладилника да стегне, а през това време, от хартия за печене изрязваме кръг с размерите на тартата. 
Поставяме я върху охладената кора, а отгоре поставяме някаква тежест - може да са зърна стар боб, специални тежести за пайове или просто шепа чаени лъжички и вилички.

                

Ако избере последното, внимавайте после да не се изгорите при изваждането им, а целта на това е кората да не се надигне много по време на печене.
Пъхаме кората да се запече за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, а след изпичане оставете да се охлади напълно.
След това нанесете половината от карамела, сложете целите фъстъци ( аз ги слагам заедно със солта, тъй като се съчетава идеално с карамела) 


и разпределете останалата половина от карамела. Аз имах у дома това малко бурканче от дулсе де лече, но вие може да ползвате и друг по желание.
Пъхам в хладилника за кратко, докато приготвя ганаша, а за него следваме стандартната процедура, която съм описвала хиляди пъти: загряваме сметаната до степен на кипване, дърпаме от котлона и прибавяме начупения на ситно шоколад. Разбъркваме двата компонента, докато получим хубав, лъскав , шоколадов крем.
Изсипваме върху тартата и пъхаме в хладилника отново.

                   

Може да ви изглежда повече работа отколкото е, но истината е, че десерта наистина отнема малко време за приготвяне :)


Отгоре украсих с поръска от останалите млени фъстъци и парченца сникерс :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 28 юни 2017 г.

Рулца от тиквички със сирене / Zucchini and Cheese Rolls


Дами и господа, имам си нова любима храна! Точно така! Толкова е добре, че ме кара да римувам, но най-вече да се чувствам супер щастлива, че си спретнах тази рецепта, която отдавана ми се въртеше в главата. Както забелязвате напоследък наблягам на тиквичките, не само защото са полезни и диетични, но и защото тази година ги обичам повече от всякога. Дойде ли лятото не мога да се наям на зеленчуци, защото през по-голямата част от годината хапвам предимно месо, риба и яйца, затова появят ли се първите тиквички, чушки, аспержи, зелен боб и домати - глей какво става!!!





Представяла съм ви досега рецепта за пълнени тиквички с кайма, тиквички бурито, сладко-кисела салата от тиквички, пиле с тиквички "Абуелос", лазаня от тиквички, огретен, пастет, хапки от тиквички, десерт от тиквички (и сигурно пропускам още някоя рецепта ), но ето я рецептата, която ще приготвя още няколко пъти това лято.Защо ли - ами защото е лесна за приготвяне, запазва свежестта на тиквичките, лесна е за сервиране, може да се направи в различни вариации и порции и е най-вкусното нещо, което съм слагала в устата си напоследък, ако не броим бузите на малкия ми племенник - бебока Ноа! 


И така, ето как да си го приготвите:
Необходими продукти:
1-2 тиквички
2 домата 
250 г извара
200 г крема сирене
150 - 200 г кашкавал
копър 
магданоз
черен и червен пипер
чеснов пипер
сол 
олио

Измиваме тиквичките, подсушаваме и ги нарязваме на тънки ленти. Най-лесно става на ренде.


В купа смесваме изварата, кремата сирене, малка шепа накълцан магданоз и копър и овкусяваме с по половин чаена лъжичка от всички видове пипер. Подправяме със сол на вкус.


Взимаме една лента от тиквичките, слагаме около една чаена лъжичка от сместа и 


завиваме на рулце ето така :) 


Нареждаме в леко намаслена с олио тавичка и подреждаме като сармички.


В блендер смиламе доматите, със стърк магданоз, сол и олио.


Изсипваме върху тиквичките и доливаме малко водичка. Пъхаме ястието да се пече на 200 градуса, като след като заври, намаляваме на 180 градуса. Печем около 40 минути общо, като малко преди изваждане, поръсваме с рендосан кашкавал и запичаме още 5 минути.


ОООО, да! Струва си да опитате! А после - не забравяйте да пишете с отзиви в коментарите! 
Сладка седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 26 юни 2017 г.

Панна кота с бял шоколад и рози / Rose petals panna cotta with white chocolate


Официално е - лятото дойде и навън вече е толкова горещо, че видях две дървета да се бият заради куче. 
У дома пък завесите са плътно спуснати, седя на тъмно като депресиран вампир, надявайки се нито лъч от слънчевата светлина да не достигне тялото ми поради опасност от изгаряне. Мислите, че преувеличавам - кажете го на крема ми за лице със слънцезащитен фактор 50, с който вече и зъбите си мия. Не ми понася жегата и това е! 

Обичам да е топло като всеки нормален човек, но щом не съм на плажа, всяка температура над 27 градуса ми идва в повече. Жалко, че прекарвам 70 процента от времето си в кухнята, но пък за мой късмет, винаги мога да си натикам главата в хладилника за малко. ( Макар, че в последно време и във фурната да го направя, пак ще е по-разхлаждащо) 

И така, жегата ме подтиква да ставам все по-креативна по отношение на готвенето - по-бързо, по-икономично от към топлина и определено да наблегна на изстудените десерти, Днес ви предлагам да опитате един точно такъв - свежа, нежна и разхлаждаща пана кота с бял шоколад и рози.


Уханието на розите вече се носи във въздуха и ако имате някоя такава ароматна у дома, предлагам ви да й се насладите и на вкус, а не само на външен вид. Досега съм ви споделяла рецептата за сладко от рози ( тук), както и една от най-ефектните и харесвани торти със захаросани розови листенца ( тук), затова днес едва ли ще ви изненадам с тази класическа комбинация. 

Ако искате да имате вкусен и лек десерт за през седмицата у дома, опитайте този - няма да съжалявате. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
200 мл течна сметана
200 мл прясно мляко
50 г захар
100 мл сироп от рози
100 г бял шоколад
1 пак. желатин ( 10 г)
зрънце кардамон 
шепа венчелистчета от рози


Сипваме млякото, сметаната, кардамона и захарта и ги слагаме на котлона да кипнат. През това време накисваме желатина в малко вода, за да набъбне. 


След като сместа тръгне да завира, дърпаме от огъня, премахваме кардамона и  прибавяме набъбналия желатин и начупения бял шоколад. Разбъркваме докато всички продукти се интегрират в една обща смес.


Оставяме сместа леко да се охлади и прибавяме малко розови листенца към нея. Разпределяме в чаши, като често ме питат колко порции излизат от тази течност. Тъй като пана котата е течна в началото, порциите зависят от това как ще решите да разпределите 500 мл течност. Аз обичам да експериментирам и да слагам в различни чаши :) 


Пъхам в хладилника да се охлади и стегне, а след това поднасям залята със сироп от рози ( домашен или може да купите от магазина) и още малко розови листенца.


И тъй като бях в настроение, реших да засиля романтичния дух на десерта с интересна украса от бял шоколад.
За целта разтопих 50 г шоколад в микровълновата фурна и разпределих върху трансферно фолио, закупено от сладкарски магазин ( има различни мотиви)
Нарязах на различни фигури и ленти и оставих да стегне в хладилника.

                   

След това украсих с него десерта. 

                       

Получи се един наистина ухаен и неустоим крем, който идеално може да комбинирате с добре охладено бяло вино.
Сладка седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...