Днес няма да се оплаквам, че е понеделник. Особено на тези , които са били на работа и в неделя. Да, работната седмица започна отново, но пък такъв е животът и по-добре! С всеки изгрев имаме възможност да направим и научим нещо ново, да опознаем някой нов човек, а понякога дори хора, които сме познавали с години, да опитаме нещо ново за хапване и да се насладим на възможността да изживеем още един ден на тази земя.
Сигурно се питате какво е навяло тези позитивни мисли в главата ми. Ами предполагам, че колкото по-труден става животът, толкова повече оценяваме дори обикновените дни, в които на пръв поглед нищо. Аз предпочитам да го виждам катo ден в който ( за разлика от през зимата) се будя от светлината на изгрялото слънце и навлизащата в стаята топлина на лятото, вместо аларма песните на птиците, а алергените навън ми помагат да направя упражненията си сутрин под формата на половинчасови кихавици.
Днес, например ще ви предложа, на път към вкъщи да минете през магазина, да купите един-два продукта и да се насладите на една рецепта, която ще подхрани точно тези позитивните чувства - овчарски пай!
Една наистина скромна рецепта, от категорията "храна за душата", която е позната на много места по света, а българите ще я оприличат най-вече на мусака ( а кой не обича мусака, извинете?!!). С тази разлика, че някои хора не харесват именно заливката на мусаката, но тук тя е точно от супер пухкаво пюре с кашкавал, правейки именно "заливката" сууупер вкусна. И под нея какво - още по-голяма вкусотия!
За мое съжаление пак не успях да направя хубави снимки, тъй като хич не ми се чакаше нито да изстине яденето, за да го режа, нито да не ми замъглява парата обектива, нащрапах набързо няколко снимки и започнах да ям с такава охота, която само хапване след дълга диета може да конкурира. Но стига обяснения - ето и самата рецепта:
необходими продукти:
Около 1 кг. кайма ( говежда за предпочитане)
2 глави лук
2 моркова
2 домата
2-3 скилидки чесън
1/2 тиквичка
1 консерва грах ( 400 г)
1 ч.ч. говежди бульон
1 ч.л. сос "Уорчестър"
1 ч.л. италиански микс подправки ( мащерка, риган и т.н)
сол/ черен пипер на вкус
олио за пържене
За пюрето:
4-5 картофа
2-3 с.л. масло
50 мл прясно мляко/течна сметана
100 г кашкавал
щипка сол
Започвам като нарязваме лука на не много дребно и запържваме в малко олио. Прибавяме нарязания чесън и
каймата докато последната се запържи добре. Овкусяваме със соса и подправките на вкус. Прибавяме нарязаните на кубчета моркови, тиквичка ( това е моя хрумка, но в сезона на тиквичките, реших, че ще е чудно допълнение и така и стана) и
пасираните в блендер домати. Може да ползвате и консервирани домати, ако предпочитате. Разбъркваме всичко и добавяме бульона, а може и да ползвате само вода. Аз обичам да опитвам ястието и да преценявам какво му е необходимо, така че ако ползвате бульон, внимавайте със солта.
Оставям всичко да покъкри за малко,а накрая прибавям грахта от консервата.
Прехвърлям ястието в подходяща тавичка и пъхам във фурната да се запечена 200 градуса за около 15 минути. През това време сварявам картофите в малко подсолена вода. Аз го правя най-бързо в микровълновата фурна, като нарязвам картофите на ситно, което скъсява значително времето за приготвяне.
Отцеждам от водата ( може да си заделя малко от нея, за всеки случай) и започвам да ги мачкам, като прибавям маслото, млякото/ сметаната и рендосания кашкавал. От горещината на картофите, всичко ще се разтопи и ще стане едно наистина пухкаво и ароматно пюре. Ако има нужда - овкусете с още малко сол.
Извадете ястието от фурната и разпределете пюрето отгоре, като може да го нашарите с вилица или да го шприцовате, ако търсите още по-голям ефект. Поръсете с още малко кашкавал :)
Върнете във фурната за още няколко минути, докато пюрето и кашкавалът се позапекат.
Хубаво е да се изчака малко преди сервиране, за да може да се сервират по-стабилни парчета, но аз нямах никакви претенции и му се хвърлих веднага. Ах, как ми се хапваше точно това!
Опитайте и вие и ...красива седмица, приятели!
Благодаря ви, приятели!