Толкова много емоции се ступаха напоследък! Не знам от къде да започна да ви разказвам, а времето лети. Вчера например в България пристигнаха за първи път от много години сестра ми, нейният съпруг и малкият, сладък само осем месечен Ноа, с дупе колкото една човешка длан. Колкото и сладки неща да съм готвила, заклевам се, няма по ароматно нещо от бебешкото ухание, освен в определени случай, ако ме разбирате.
Подготовката за тяхното идване насам беше толкова голяма, че майка ми буквално направи малък ремонт, като на няколко пъти изживя малък нервен срив с определен лак за дърво и конкретна получила се не махагонова, а оранжева маса.
Докато вчера гледах как малкия Ноа тропа с камъчетата по пресния лак на конкретната маса започнах да се смея с глас, защото ме обля едно такова чувство на топлина. За малките глупости, които ни разстройват понякога и възможността да да се насладим на истински важните неща, а именно невероятната бебешка усмивка на едно съвсем ново, добро и чисто същество.
Докато вчера гледах как малкия Ноа тропа с камъчетата по пресния лак на конкретната маса започнах да се смея с глас, защото ме обля едно такова чувство на топлина. За малките глупости, които ни разстройват понякога и възможността да да се насладим на истински важните неща, а именно невероятната бебешка усмивка на едно съвсем ново, добро и чисто същество.
Като една наистина добра и угояваща леля, нямаше как да не посрещна любимите си хора с изобилие от ястия и десерти, като един от тях бе този вече доста познат и в България сладкиш - Биненщих. Името му може да ви прилича на песен на Рамщайн, защото е немско и буквално означава "ужилване от пчела". Вкусът му е точно обратното като усещане, защото е мек и нежен, а наименованието си най-вероятно носи от ароматната медена глазура, която привлича пчелите :) и всеки любители на сладичкото.
Моята приятелка Петя ви го показа преди време, но у дома държаха кремът да не е от готовите, затова ви каня да опитате и моята версия.
Не оставяйте по-дългия списък със съставки да ви изплаши. Всъщност са доста достъпни и почти всичко може би имате и сега у дома.
Ето и самата рецепта:
За блата:
5 яйца
150 г захар
130 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 бр. ванилия
За крема:
2 ч.ч. прясно мляко
1/ 4 ч.ч. захар
2 бр. яйца
2 с.л. царевично нишесте плюс 1 с.л. брашно
1 бр. ванилия
3/4 ч.ч. сметана
За заливката:
70 г филирани бадеми
2 с.л. мед
2 с.л. масло
Започваме като разбиваме захарта и яйцата до получаването на пухкав крем.
Към тази смес пресяваме постепенно брашното с бакпулвера и ванилиите. Разбърквам с дървена лъжица или телена бъркалка, бавно и внимателно, за да запазя пухкавата текстура на блата.
Изсипвам блата в леко намаслена тавичка (25 см) с хартия за печене на дъното и потупвам леко тавичката в плота, за да се разпредели равномерно. Пъхам да се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване.
Малко след това се заемам със заливката. В касерола разтопявам меда и маслото, на умерена температура. Прибавям бадемите и разбърквам.
След като балта се е запекъл до златисто кафяво и сме проверили, че е изпечен с помощта на дървен шиш в средата, издърпвам леко решетката на фурната и нанасям от бадемовата смес.
Запичам за още малко, като може да поръсите и с шепа кристална захар, ако искате да има още по-хрупкава текстура.
Запичаме за още няколко минути, а след това оставяме да се охлади върху вратата на фурната, за да стане бавно и постепенно.
Докато блатът се охлажда се захващам с крема. Затоплям на котлона млякото и захарта, докато втората се разтопи, а млякото тръгне да завира.
В купа смесвам яйцата с нишестето, брашното и ванилията. Изсипвам към горещото мляко и разбърквам докато кремът се сгъсти напълно. Оставям на страна да изстине напълно.
Разбийте сметаната на сняг и към нея почнете да прибавяте от охладения млечен крем
За по-бързото му охлаждане, препоръчвам да го разстелете на измит със студена вода метален поднос и да го покриете със стреч фолио. Става наистина доста бързо.
Сглобяваме сладкиша като разделяме плата на две части, разпределяме/ шприцоваме от крема - колкото повече, толкова повече...
Отгоре подреждаме горната половина на блата, която разрязваме на триъгълници и редим като ветрило.
Аз поръсвам сладкиша с малко течен мед преди сервиране, за да засиля ефектния му вид !
Препоръчам ви да опитате тази ефирна нежност и да добавите още един сладкиш към списъка с любимите си десерти!
Аз отивам да нагушкам любимия си бебон и да търся още вкусно, ново и пухкаво вдъхновение!
Сладък уикенд, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!