Пролетта е тук! Файнали! Ако не бяха изборите тази седмица, щях да кажа, че най-сетне се вижда краят на мрачното и подтискащо време, но предвид кандидатите, мога да кажа това само за зимата.
Решена обаче да взимам от живота всеки хубав ден и да го изживявам пълноценно, повечето слънце и по-дълъг ден са ми засега достатъчни да задържам сравнително задоволително ниво на позитивизъм през деня.
Даже започнах и подготвящата ме за лятото спортна програма, макар и за момента само да наподобява на това, тъй като стигам до началото на упражненията, които почти винаги започват с "легнете на пода" и се събуждам 20 минути по-късно.
Както и да е, няма да издребнявам, понякога мотивацията за започване е половината процес :)
Докато се опитвам да се отърва от някои зимни, тъмни мисли, с повече слънце и ухание на лалета, реших да се отърва и от няколко зимни ябълки, които застояваха в купата и спретнах ето този ябълков пирог.
Отдавна се бях нагледала на тази плетеница и предвид предстоящите празници, реших, че ще е добре да си поекспериментирам малко с тестото за загрявка.
Оказа се по-лесно, отколкото ми изглеждаше на снимките, а вкусът на сладкиша беше в пъти по-хубав, отколкото си мислех, че едни обикновени ябълки могат да направят.
Тестото е изключително меко и ароматно, чудесно е за кифлички, а плънката тук може да бъде от най-различни плодове, а защо не и ядки.
Такава вкусотия не е за отлагане!
И така, преди да преминем към рецептата, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!
А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За тестото:
600 г брашно
250 мл прясно мляко
4 с.л. захар
2 с.л. олио
1/2 кубче жива мая
1 яйце
щипка сол
За плънката:
2-3 ябълки
захар
канела
лимонов сок
Започваме като разтваряме маята в леко затопленото мляко, в което сме прибавили и захарта. Оставяме маята да шупне на топло. През това време пресяваме брашното, правим кладенче и прибавяме солта, яйцето и олиото. След това прибавяме и шупналата мая.
След това разделяме тестото на две части.
Разточваме и двете теста на кора в овална форма с дебелина около 8 мм. Поставяме първата в тавата, в която ще печем.
Разпределяме отгоре плънката, която представлява на ситно нарязани парченца ябълки, смесени със захарта, лимоновия сок, малко канела, а защо не и млени орехи :)
Втората кора нарязвам по средата на ленти с дебелина около сантиметър. Започвам отдолу нагоре - взимам втората лента от долу нагоре и промушквам през първата. Хващаме третата лента и промушкваме през образувалата се "бримка" и продължаваме така докрай.
Наистина процесът прилича много на плетенето с прежда, така че и да ви изглежда сложно, не се плашете. Веднъж застане ли тестото пред вас, ще го направите за секунди.
Прехвърлям втората кора върху първата и притискам краищата с ръце или с виличка, така че да ги запечатам.
Оставям на топло да втаса още половин час, а след това намазвам с малко размит с мляко жълтък и поръсвам обилно със захар.
Пека в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути.
Уханието, което се разнася в кухнята, е достатъчно да ви накара да извадите най-зловещия си смях, веднъж щом печивото е готово, защото ще сте наясно какво ще му се случи и дори няма да го чакате да изстине!
Наистина е голяма вкусотия..казвам ви!
Опитайте го!
А аз ви пожелавам един прекрасен, топъл, вълнуващ и слънчев остатък от работната седмица, а в петък ....се пригответе за още нещо невероятно вкусно :)
Усмихната седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!