понеделник, 13 март 2017 г.

Бързи пасти "Тирамису" / Ladyfingers mini cakes Tiramisu"



Не знам дали защото е понеделник, или защото е мрачно и вали вече цяла седмица, но едвам се вдигнах от леглото тази сутрин. Бегло помня алармата да звъни и като Носферату се изправих с неестествена стойка на гръбнака, докато главата ми сякаш остана на възглавницата и настигна тялото минути по-късно. Струваше ми се миг, но след като проверих, се оказа, че повече от десет минути стоях втренчена в шарката на завивката опитвайки се да събера сили да започна деня. Имали ли сте такива сутрини?! 

Не е възможно от зимна депресия веднага да съм минала на пролетна умора, нали? `Щото това вече ще е прекалено като поредни предсрочни избори. 

Докато се дотътрих със скорост на държавна администраторка до банята, започнах да премислям всички задачи, които трябва да свърша за деня и това, което установих бе, че нито едно от тях няма и малък шанс да ме развлече или да ми донесе удоволствие. (В името на Тор, това е най-депресарското начало на статия, която съм писала досега май) Даже и аз се стреснах.)


Да, случва се. И аз имам такива дни, макар и да се опитвам да пиша само за хубавите неща. Но преди да пиша за тях, понякога просто трябва да ги намеря. И колкото да не ми се струваше възможно, днес намерих три такива. Три неща, които ме накараха да си кажа,
"А бе, не е чак толкова сиво всичко !". 






Първото от тях бе музиката и по-конкретно една песен - Alanis Morissette - "Hand In My Pocket"
В нея има всяко нещо, което се въртеше в главата ми и имах нужда да чуя. Ако и вие се чувствате така днес (или друг ден), ето заемам ви я, turn that shit up, и бъдете сигурни, че everything's just fine fine fine. 


Втората причина бе, че и тази година съм номинирана за наградите на Блоговодител за кулинарните блогове на България - http://kulinarninagradi.com

Две номинации в категориите за торти и сладкиши: "Сладко удоволствие" (Най-добър блог с рецепти за торти) и "С аромат на ванилия" ( Най-добър блог за печива и десерти).
Не веднъж съм казвала колко е важно за нас блогърите-лакомници това признание, но за мен наградата на публиката е най-важната от тях.
Тя сте вие! Тя е моето огледало и ми показва дали съм успяла да ви отговарям на спешните писма и запитвания, да обяснявам хубаво рецептите, да чествам с вас всеки празник и да се тюхкаме над провалите, умело изяждащи ги, за да прикрием всякакви доказателства за съществуването им.
Искам да знам, че съм била не само вашия източник на рецепти, но и приятел, който успява да ви усмихне. Ако е така, ще се радвам на вашите гласове, като линковете за това и начина на гласуване ще поместя по-долу, за да мога вече да приключвам с тази тирада.

Което ни води до причина номер три - ето тази сладост тук:


Бързи пасти "Тирамису" за ден като днешния - забързан, сив, няма време, а имаме нужда от нещо, което да ни донесе усмивка и сладост в ежедневието.
Знаех, че пак ще загледам някоя смарандясала суха паста в магазина жадно, ако нямам някой домашен десерт, но този път нямах никакво време да готвя сто часа и да си призная, и желание ми липсваше даже. Но идеята за тези бързи и леко мързеливи пасти ме заплени още откакто приготвих техния вариант "Рафаело" ( рецепта тук).


Комбинацията им с кафе и алкохол е толкова добра, че почти е невъзможно да останеш без настроение и сили :) 
но ето и колко лесно да ги приготвите:

За около 15 бр. пасти:
30 бр. бишкоти
2 ч.ч. подсладено еспресо
2 ч.л. ром / уиски
100 мл сметана за разбиване
100 г маскарпоне
40 г пудра захар
2 жълтъка
какао 
шоколадов ганаш

Започваме като в горещото кафе слагаме захар на вкус и добавяме алкохола (може и само есенция) . Оставяме настрани да се охлади. 

През това време разбивам жълтъците със захарта на водна баня на крем. Може да ги добавите и сурови към крема, ако нямате притеснения, но аз предпочитам да си ги обработя термично за няколко минути. 
След това ги добавям към маскарпонето, което трябва да бъде на стайна температура. След това прибавям разбитата на сняг сметана 

                     

Сметаната може да е растителна или животинска, като аз ползвах растителна, която беше неподсладена, но това е, защото не обичам прекалено наситен сладък вкус. Хубавото тук е, че може да опитвате крема и да добавите сладост, ако искате още :)


И ето, десертът е почти готов: потапяме леко повърхността на бишкотите за кратко в кафето, колкото да се овлажнят леко и шприцоваме отгоре от крема.


Захлупвам с още една бишкота и поръсвам с кафе.


Отгоре украсих с малко шоколадов ганаш, който винаги имам под ръка в хладилника и разтопявам, когато ми трябва, в микровълновата за няколко минути. Рецепта за ганаша може да видите например тук .


И така, щастлива и доволна, че все пак намерих причини да стана от леглото днес, похапвам доволно от това пухкаво, сочно, ароматно десертче, в компания на следобедното кафе. 
Ако идеята ви е допаднала, както и останалите рецепти в блога, гласувайте за мен, а ето как става това: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълния списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! <3


За финал искам да ви поздравя с песента на деня: 


"Hand In My Pocket"

I'm broke but I'm happy

I'm poor but I'm kind

I'm short but I'm healthy, yeah

I'm high but I'm grounded

I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful baby
What it all comes down to
Is that everything's gonna be fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five
I feel drunk but I'm sober
I'm young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah
I care but I'm restless
I'm here but I'm really gone
I'm wrong and I'm sorry baby



What it all comes down to

Is that everything's gonna be quite alright

'cause I've got one hand in my pocket

And the other one is flicking a cigarette
And what it all comes down to
Is that I haven't got it all figured out just yet
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving the peace sign
I'm free but I'm focused
I'm green but I'm wise
I'm hard but I'm friendly baby
I'm sad but I'm laughing
I'm brave but I'm chickenshit
I'm sick but I'm pretty baby



And what it all boils down to

Is that no one's really got it figured out just yet

'cause I've got one hand in my pocket

And the other one is playing the piano
And what it all comes down to my friends
Is that everything's just fine fine fine
'cause I've got one hand in my pocket
And the other one is hailing a taxi cab





Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 10 март 2017 г.

Веган шоколадова торта с пълнозърнесто брашно ( Постно) / Vegan chocolate cake with whole wheat flour


Отдавна не бях пускала веган десерт, а бях обещала да се случва по-често. Сега обаче, когато сме в пости, пък и петък, реших, че е идеално да ви споделя един много интересен, и нека интересен да не ви звучи като синоним за странен, а наистина интересен десерт! Интересното в  случая е, че е такава шоколадова експлозия, че умът ви няма да го побере как може да няма нито масло, нито яйца или други уж задължителни за сладкарството елементи, но има този невероятен, наситен шоколадов вкус. Вече втори ден гарнирам кафето си с него, като за целта си правя и следобедно такова, защото как иначе ще оправдая второто парче за деня. Вината за сладкиши тук обаче не е много голяма, защото освен, че десертът не съдържа много брашно, на всичкото отгоре е и пълнозърнесто.



Това е сладкиш, който е с толкова плътна, сочна шоколадова сърцевина, че единственото нещо, което може да го допълни е само свежестта на пресните плодове - в случая ягодите и нежна поръска от кокос. Две неизменно класически вкусови комбинации към шоколада.


Ако постите или пък избягвате белите брашна, а днешното време достатъчно ви е стъмнило настроението, повдигнете си го с една наистина бърза и лесна рецепта, която предлага множество варианти за експериментиране, както като продукти, така и като украса. Но ето как я приготвих аз:




Необходими продукти
за торта с размер 24 см в диаметър:

180 г пълнозърнесто брашно София Мел
1/2 ч.ч. тъмно какао
1/2 ч.ч. плодово пюре ( ябълка / тиква)
1 ч.ч. захар
360 мл ядково мляко ( орзиово, бадемово, соя и др)
6 с.л. олио ( кокосово масло)
1 ч.л. оцет
1 ванилия
1 ч.л. сода
1/2 пак. бакпулвер


За заливката:
80 мл ядково мляко
100 г черен / веган шоколад





Започваме като слагаме оцета в млякото и оставяме да се пресече. Аз имах само шоколадово оризово мляко, затова нямаше голям ефект при мен, но за да ви демонстрирам тази стъпка, я спазих. (Може да ползвате оцета и да загасите содата.) В купа смесвам брашното, какаото, бакпулвера и содата и разбърквам с телена бъркалка.

                    

В миксера разбивам след това захарта с олиото или разтопеното кокосово масло. Аз имах и от двете, но сложих олио. Искам да ви уверя, че няма нужда да ползвате по-странните продукти, ако ви плашат. И обикновено олио върши същата работа. Добавям ванилията и пюрето. По принцип се ползва ябълково пюре, но аз имах у дома останали тиквени такива от домашното ми производство и ето къде реших да ги похарча. По данни на мама, бурканчето е от 190 г, а аз сложих цялото. Това направи сладкиша ми много по-сочен и тежък, което лично аз препоръчвам, затова смело увеличете количеството на плодовото пюре.

                         

След като всичко се е хомогенизирало, смесвам сухите съставки постепенно с млякото и с плодовата смес, образувайки се гъста и лепкава шоколадова такава.



Изсипвам всичко в намаслена тавичка, на дъното на която съм сложила кръг хартия за печене и пъхам да се пече в загрята на 170 градуса фурна. Печем около половин час, като имайте предвид, че заради пюрето блатът ще стои леко лепкав и сочен и проверката с дървен шиш може да ви заблуди.        

                        

Охладената торта украсявам с шоколадов ганаш приготвен от затоплено оризово мляко, в което съм разтопила начупения черен шоколад. 
Украсих тортата с ягоди, кокосови стърготини и тиквени семки.


И така, аз сядам да довършвам последното си едвам-едвам заделено парче от тортата, а ако ви харесват рецептите с пълнозърнесто брашно, пригответе се, защото ще има още много интересни такива скоро :)
АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та ГОДИНА: И тъй като вече сме на финалната права, ако сте доволни от моята работа през годината, начина по който ви представям рецептите, тяхното разнообразие и разбира се успешност, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.

Номинирана съм тази година в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.


Благодаря ви, приятели!

вторник, 7 март 2017 г.

Рецепти от филми : Хари Потър и Еклерова торта / Profiterole cake / Harry Potter and the Eclair Cake


Странно, но факт! Тази торта е изцяло вдъхновена от филмовата поредица за Хари Потър и по-точно "Хари Потър и Орденът на феникса". А ето как стана всичко:

Шетам си аз из кухнята, но ми трябва някакъв фон, който да слушам с едно ухо, а телевизор не ползвам от години, тъй като от там нищо хубаво не излиза.
И докато обикновено това е музика от моята зловеща плейлиста, то този път реших да си пусна един от филмите за Хари Потър. Още щом чух първите ноти на встъпващата мелодия, в душата ми стана едно такова приказно и по детски му весело.
Направих си кафе, грабнах судокуто и реших да направя една пауза, докато хвърлям по едно око на филма, който по мои сметки съм гледала около хиляда деветстотин четиридесет и четири пъти .
За моя изненада обаче вниманието ми прикова кадъра, в който Луна си взима парче от една от най-апетитно изглеждащите еклерови торти ин май лайф.






Секунди по-късно Хармаяни си хапва парче от същото кулинарно постижение и притваря очи от наслада.
Направо щях да се задавя с кафето! Хари Потър изглеждаше леко тъжен и притеснен, както винаги, но това е, защото бере гайлето на Волдеморт, вместо да се тъпче с тази сладост.  
Знаех си, че точно като във филма, вече съм омагьосана и няма как да не я приготвя. Трябваше само да си изградя някаква стратегия, как да направя тортата да изглежда така и да бъде точно толкова вкусна, само по картинка. 
Но когато има вдъхновение, идеите не се бавят много. За около половин час вече бях готова с рецептата, бях запретнала ръкави и бях потънала до уши в парено тесто за еклери. 
Разбира се, първата стъпка за това творение бе да си приготвя домашните еклери, за които рецепта вече ви представих тук.


От същото тесто направих няколко средни размера за пълнежа и няколко съвсем малки, които щяха да бъдат за украса отгоре.

Запазих цялостната визия на тортата от филма, защото именно тя ме накара да осъществя Еванеско* върху желанието ми за диета. 

След като завърших творението си, смея да твърдя, че бях изключително доволна от резултата. 
Не само изглеждаше чудесно и точно като от кадрите, но вкусът, вкусът беше толкова прекрасен, че дори киселяк като професор Снейп не би могъл да не каже "Браво". :) 

*Описание: Кара предмета да изчезне.



'Виждано/споменато: От Сивиръс Снейп в Орденът на Феникса
 От лат. evanesco — „да изчезне“.



Няма да се бавим повече с излишни приказки, време е  да направим тортата, а ето как става това;
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 шепа крокан

За пълнежа:
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана за разбиване
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко (около 300 г)
1 пак. желатин
13-14 броя еклери ( рецепта тук) 

За украсата:
мини еклери
бита сметана
карамел (рецепта по-долу)
крокан

Започваме с направата на блата. Това е стандартна рецепта за пандишпан, но с добавка от крокан. Размерът на блата е 24 см в диаметър. За целта отделям жълтъци от белтъци. Разбивам белтъците със захарта на сняг, а след това добавям един по един жълтъците.

                          

След това изключвам миксера и пресявайки на порции, с помощта на телена бъркалка или шпатула интегрирам брашното, с въртеливи движения, така че да се запази въздушността на сместа. 


Добавям от начупения крокан, като за да си спестя цялото цапане по направата му, счуквам в хаванче по една голяма фъстъковка и сусамка. Слагам в блата около една малка шепа като количество и поръсвам и отгоре. Пека в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 20 минути.
Готовия блат оставям да се охлади във фурната на леко открехната вратичка, за да стане постепенно и да не спадне.

                             

След като блатът се охлади напълно, го разрязвам на половина. Ясно се виждат карамелените парченца от ядките, а ароматът му е неустоим.


Подготовка за пълнежа: За еклерите в тортата избрах среден размер, кръгли и по-пухкави. Направих ги заедно с големите еклери в рецептата от линка, но се спрях на крем, който е само с масло. Исках да е по-плътен, тъй като обграждащият го крем е достатъчно сметанов. 
От дадената рецепта направих тези малки еклери, големите от снимката (бяха около 20 броя) и няколко съвсем малки, които в сурово състояние бяха с размерите на монета от 10 ст. Тях използвах само за украса отгоре. 

Подбрах си няколко подходящи за пълнежа, като предварително си ги разпределих по дъното, за да видя колко ще ми отидат. При мен бяха 13 броя. Съветвам ви да не ги правите много плътни един до друг, тъй като няма да има този красив ефект при разрез. 
След като сте си ги заделили, извадете ги отново от формата и се захващаме с крема на тортата.

                           

За него: Накисваме желатина според описанието на опаковката в малко студена вода. Разбивам половината сладка сметана на твърд сняг и заделям настрани. Другата част загрявам на котлона, като след като достигне степен преди завиране, дърпам от огъня и прибавям набъбналия желатин. Разбърквам в топлата сметана, докато се разтвори напълно.
През това време в миксера нека се разбива заквасената сметана и кондезираното мляко. За по-засилен карамелен вкус може да използвате и карамелизирано мляко, но ако не искате да е твърде сладка тортата, сложете несварено такова. 
Започнете да прибавяте на тънка струйка от желатиновата смес. Важно е и останалите продукти да са на стайна температура (без битата сметана), за да не се пресече кремът.


Ако искате още сладост, тук е моментът да добавите малко пудра захар на вкус. За мен беше ненужно, тъй като бе достатъчно сладка. 
Накрая прибавям и битата сметана, финализирайки крема като още по-пухкав.
Във формата на тортата слагам единия блат, разпределям половината крем, нареждам еклерите и завършвам с останалата половина от крема.
"Затварям" с втория блат. Прибирам тортата в хладилника. Нужен и е около час и ще е стегнала напълно. 

                       
Украсяване на тортата: След като тортата се е охладила, я изваждаме от формата. Измазвам стените й с битата сметана и облепвам с останалия начукан крокан. Украсявам с още малко сметана.
В центъра правя пирамида от малките еклерчета, които слепвам с помощта на карамел.
За по-лесна версия може да разтопите малко бонбонки карамел му, с няколко лъжички масло, но ето как направих аз моя карамел:


Карамелизирах 1/2 ч.ч. захар, след което добавих около 100 мл подсладено кондензирано мляко (или останалата част от цялата консерва) и 2 с.л. глюкоза. Имайте предвид, че този карамел става твърд, така че е идеален за направата на тези интересни "конци" по еклерите и шарки по самата украса, но не е добре да слагате голямо количество на едно място, а по-скоро тънки щрихи.


Ако искате карамелът да е по-течен, добавете към него малко течност - прясно мляко например. Ако тръгне да се втвърдява бързо, върнете на котлона на ниска степен и оставете да се разтопи отново.
Аз се влюбих в тази тънка, леко хрупкава карамелена коричка, под която се крие пухкавата текстура на еклера и плътният ванилово-маслен крем...ммммммм :)


Ако искате и вие да се почувствате като в приказка, доставете си това удоволствие да опитате истинска домашна еклерова торта. 


Няма какво да кажа повече...просто е перфектна! 


Ако ви харесва блога  и работата, която върша, моля гласувайте за мен, като как става това може да видите в публикацията горе в дясната лента на блога за повече подробности, а ако искате, може да ме последвате и в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихната седмица, приятели! :) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...