петък, 10 февруари 2017 г.

Баклава с халва / Baklava with halva


Днес се събудих в доста добро настроение! Чак се уплаших от това непознато за мен чувство :)
Може би защото вчера все пак успях да си легна в нормално за човеците време, което не се е случвало от много време насам, но все пак вярна на максимата "злото никога не спи", гледах да поддържам баланса във вселената.

Да, определено съм нощна птица и често точно тогава ме наляга най-голямо желание за готвене ( и ядене де). Но все пак, ако не е редно да се яде вечер, защо има лампа в хладилника??!!
И така, след последните ми среднощни вдъхновения се роди тази нечовешка вкусотия !


Пред вас представям една от най-вкусните баклави, които съм яла. Почти толкова сочна, колкото и течност трябва да преглъщам докато гледам тези снимки!


Златно изпечени хрупкави кори, залети с най-ароматния, лепкав сос, а между тънките пластове се е настанила толкова вкусна плънка от халва, че направо ми се отвори третото око.





Ако обичате вкуса на локумените вафли с халва, точно това ви очаква тук, защото някакви се получи.

Точно това вкусно, лепкаво захарно удоволствие, без трудното търсене на вафлени кори. Ето как да си я направите :)



Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (около 500 г) 
200 г халва
1 1/2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар 
1 ч.ч. газирано тип "Фанта" (портокал)
1 яйце
1 бакпулвер
канела
масло и олио за корите

За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сок от портокал




Започвам като разбивам захарта с газираното и яйцето на крем. 

                     

Нарязвам халвата на ситно, като аз ползвах такава, но може, че може да изберете и друга.


В крема прибавям брашното, бакпулвера, а след това нарязаната халва, нарязаните на парченца орехи (по-добре да за по-едри, не млени) и шипка канела. Разбивам още веднъж, докато стане хубав крем.


Разделям корите на равни части. Изберете подходяща за вас тава и форма, не е от значение размерът и формата. Моите кори не станаха също на моята тава, затова си ги донатаманявах. Правя си смес от малко разтопено масло с олио и с помощта на четка мажа тавичката, а след това слагам две кори, мажа с мазнина, и после пак две кори. Така докато свърши първата част от корите ( както казах, разделяме ги предварително на три).

                                  
Изсипваме половината крем и повтаряме процедурата . 
Слагаме и втората част от крема и приключваме с третата част кори. Пояснявам: три пласта кори, с два пласта крем :) 
Режем на квадрати или ромбове. Аз избрах втория вариант, макар да си призная малко се поозорих. Затова и парчетата са ми толкова големи, но пък защо да се лъжем, от малките баклавички кой се е наял като хората.


Пека бклавата в затоплена на 180 градуса фурна за около половин час.  Ако се запече много отгоре, я покривам с фолио. След като я извадя я оставям да се охлади.


След като баклавата се е охладила, я заливам със сироп, приготвен от гореизброените продукти. Оставям сиропа да покъкри след завиране на по-ниска температура около 7-8 минути и след това го излизвам, докато е още горещ.


Ето и моята тайна: След като залея баклавата с този захарен сироп, приготвям втори, с количество захар и вода на око, но оставям да ври по-дълго, така, че соса да се сгъсти значително и да стане лепкав, а при варенето да става на мехурчета като пяна.


С този втори сироп заливам само горната кора на баклвата, която я прави много по-блестяща и лепкава. Отгоре поръсвам с рендосани портокалови ( мандаринови/ лимонови корички) за свежест и орехи. 
Не, не мога да ви опиша каква красота и вкус е това...


Сладки почивни дни, приятели ;) 
И не забравяйте да ми пишете отзиви в коментарите или да ми пратите вашите снимки по мои рецепти на страничката във фейсбук! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Гофрети "Червено кадифе" / Red Velvet Waffles and Galentine`s day Celebration



Всички знаем, че наближава Св. Валентин и много от нас ще търсят интересни идеи , с които да изненадат любимите си, други пък няма ад пропуснат да отбележат, че няма да отбележат празника, а трети ще се отдадат на добрата стара традиция да честват Трифон Зарезан. 


Аз лично не го разбирам това, тъй като и в единия и в другия случай, все се пие вино :)


И макар, че днешното ми предложение да е идеално за празника и моля, чувствайте се свободни да го използвате за повода, аз ще го посветя на един друг празник, който се отбелязва ден по рано - 13 февруари "Деня на приятелките"( Galentine`s day) . 


Ден в, който честваме приятелството между нас, дамите, правейки по един мил жест една за друга или просто казвайки нещо мило, с което да си напомним, че се ценим и обичаме.

Преди да сте се разровили в Уикито, ще ви кажа, че това е празник измислен от Лесли Ноуп, героиня в един от любимите ми забавни сериали "Паркове и отдих" или както обичам да му казвам "Паркове и гаражи" :)

И макар да не е истински празник, идеята е толкова хубав, че бързо се разпространи по света и доста хора започнаха да правят тези вкусни, закуски с приятелки ден преди деня на влюбените.


И тъй като любимата храна на Лесли е именно гофрети, а поводът е закуска :), нямаше как да на направя едни неустоимо вкусни, лесни и чудесни гофрети "червено кадифе"





Комбинирани със сметана и шоколадов сос, този десерт крещи "обичам се", по много, много начини.



Използвах рецепта за най-обикновени базови гофрети, които направих в три цвята и преди да сте си казали, ( хубаво, но нямам гофретник), не се отказвайте. И аз нямах, но затова са приятелките :) Аз взех един на заем и ето, че рецептата е на лице! Ето какво ви трябва:



Необходими продукти:
    3 яйца
    2 ч.ч. брашно
    1 1/3 ч.ч. прясно мляко
    3 с.л. олио
    3 с.л. захар
    2 ч.л бакпулвер
( червена боя/ какао и аромат като ванилия например)  

Разбиваме яйцата в купа със захарта, с телена бъркалка и започваме да прибавяме останалите продукти. Може да добавим още малко мляко е необходимо, важното е да получим тесто като гъста боза. Може да оцветите сместа с червена боя за по-светъл червен цвят или с микс от боя и како, за по-тъмно червено :) 
Изсипваме по един малък черпак в гофретника и затваряме да се запече за няколко минути. 
Гофретките стават бързо, а малко след това ги разрязвам на четири, така, че се получават тези красиви сърца. 
Сервирам ги с бита сметана (смесена с маскарпоне, защото все пак е празник, you know :)) и щедро количество течен шоколад, поръсени с пудра захар.




И ако сега тръгнете да броите калории и да се притеснявате, само ще кажа една от най-полезните и същевременно пагубни за портмонето и фигурата ми фрази от сериала "Поглези се" / Treat yo`self.""

По този повод също ще има статия, но по-натам :)   




Аз ви оставям с тези вкусни кадри, и не затягайте коланите много-много, че утре е петък, а тогава винаги ви съблазнявам с нещо неустоимо! 


Дотогава, пожелавам ви да празнувате каквито и както празници пожелаете, стига да ви носят радост,  а аз няма да пропусна да се събера с приятелките и да си кажем, колко сме прекрасни :) 
Хубав празник, трябва да е национален!

Усмивки, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 8 февруари 2017 г.

Аранчини - горещи оризови хапки със сирена / Arancini with Mozzarella


Едно от нещата, които забелязвате в блога напоследък е сигурно това, че се опитвам да ви представям не само повече традиционни рецепти от българската кухня, но и такива от световната кухня. 
Днес сме например в Италия. (Поне духом, че сега мога да си позволя екскурзия колкото до Струмското дере) 

Днешната mangia (манджа) е много лесна и идеална за бърза вечеря през работната седмица, каквато рецепта ми писахте, че искате да ви предложа. :)

Освен, че е лесна за приготвяне от останaл ви от вчера ориз, в нея може да сложите tutti (всичко) - от месо, през гъби, зеленчуци, а аз се спрях на сърцевина от разтопена моцарела! Ммммм!
Представям ви, Аранчини: вкусни оризови хапки с плънка! 
Bene, bene, molto bene! 



Дори и да нямате останал ориз, знаете колко бързо се сварява. Освен това може да ползвате всякакъв вид, защото дори и италианците правят това ястие с  остатъци, така че не му мислете много. Но ето и как да си го спретнете:

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2 бр. яйца
100 г моцарела (или кашкавал)
50 г пармезан
Подправки: черен пипер, червен пипер лют/ лют сос, сол
брашно и галета за овалване
олио за пържене

Започваме като сваряваме ориза. Аз обикновено го правя в един вечерта, когато се сещам, че не знам какво ще готвя утре и няма да имам време да пазарувам. Сварявам го и го оставям да се охлади за вечерта. 
На сутринта прибирам в кутия в хладилника (като по български кутията от някои изяден сладолед)
Когато реша да ги готвя слагам студения ориз в купа, обичам да ползвам по-лепкав ориз, не от типа на басмати, като рендосвам пармезана, овкусявам със сол и черен пипер, а може да добавите и отцеден грах, нарязана шунка или каквото друго пожелаете.


За плънка се спрях на мини моцарела, но може да ползвате и обикновена, като я нарежете на кубчета, както и каквото поискате друго сирене и кашкавал впрочем - кубче, гауда, пушен или обикновен кашкавал, топено сирене или друго. 
Аз обичам да овалвам моцарелата в малко пикантен червен пипер или лют сос, за да може хапките да имат още по-гореща сърцевина :) 
Взимам една част от ориза, който благодарение на пармезана е още по-пластичен и слагам в дланта си. Слагам топче моцарела и оформям на топче, което овалвам с брашно. Редя на поднос и слагам в хладилника за няколко минути, докато загрее мазнината. 

                      
Докато мазнината загрява на котлона, разбивам в купа двете яйца, а в чиния слагам галета. Аз я смесих с няколко лъжички царевично брашно, тъй като галетата ми беше малко :)


Вадя топките от хладилника, овалвам в яйце, след това в галетата и хайде...в горещата мазнина. Пържа, докато станат златисти от всички страни. Хубаво е да се пържат в маслена баня, за да останат в кръгла форма.


Готовите оризови топчета слагам да се отцедят леко върху кухненска хартия, за да попие мазнината.
Сервирам в комбинация от сосове и свежи зеленчуци.




И така, оставям ви тук, аз отивам да си затопля двете останали ми хапки за обяд!

Ще се радвам да ви харесат, колкото и на мен!

Усмихната седмица приятели и ..Arrivederci!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...