Броите ли дните? Остава съвсем малко до Коледа и невероятното удоволствие да правиш
Н-И-Щ-О по цял ден! Е, ако не броим периодичните разходки до масата, хладилника и порцелановия трон, може да се кажа, че почти няма причина да сваляте пижамата няколко поредни дни. Не, не казвам, че смисъла на празника е това, но защо да се лъжем ?! прехвърлиш ли определена възраст най-големия подарък, на който се радваме тези дни е именно възможността да се събуждаш без досадната аларма, да замениш неудобните офис дрехи с плюшен халат и да прекараш няколко дни, мързелувайки на топло, гледайки коледни филми сред мъждукащата светлина на коледните лампички от елхата и невероятните аромати, носещи се от кухнята. Масата е отрупана, баниците за готови, месото се пече на бавен огън във фурната, бурканите са сладки са препълнени с всякакви бонбони и бисквити от дни, а в хладилника...в хладилника спокойно си чака реда ето това:
Изкусителната торта с три вида шоколад.......защото "Good Things Come In Threes"
Ако досега не сте имали удоволствието да опитате тази торта, то не живейте живота си в неведение, ами поправете тази грешка. Става въпрос за торта с три вида шоколад, за Бога!
Всеки пласт от това удоволствие е перфектен като плочките на Райън Гослинг, а във всяка хапка се наслаждавате на естественото балансиране на различните вкусове на шоколада.
Заслугата на рецептата не е моя, а на моя приятелка, но след като се поразрових се оказа доста позната торта, с малки изменения тук-таме. Крайно време беше да се появи и тук...в моето тортено царство!
Но без повече отлагане, ето и как да я приготвите, като започвам със списъка с продуктите:
Необходими продукти:
200 г какаови бисквити
50 г млени ядки
5 с.л. захар
80 г масло
1 литър течна сметана
500 мл прясно мляко
200 г черен шоколад
200 г млечен шоколад
200 г бял шоколад
3 бр. желатин
Започваме като в подходящ съд смесваме сметаната и млякото. В блендер смилам бисквитите (използвах "Закуска") .
Смесвам ги с млените ядки, като тук се спрях на бадеми, защото такива имаше на "изостаналия" щанд в Кауфланд. :) Прехвърлям във формата за торта с махащи се стени, с диаметър 24 см. Прибавям разтопеното масло и разбърквам, като след това разпределям равномерно по дъното на съда, притискайки леко с ръка, за да се оформи блат. Пъхам в хладилника за кратко.
През това време накисвам едно пакетче желатин в малко студена вода, за да набъбне. Този е от "Кауфланд" и по-различен грамаж от други марки например, но вие винаги може да се ориентирате по това, за какво количество течност е пакетчето. Почти винаги е за 500 мл, а точно по толкова разделяме и млечно-сметановата течност на три части. Прехвърлям една част в касерола прибавям захарта и слагам на котлона да се загрее почти до точка на кипване.
Дърпам от огъня и прибавям начупения черен шоколад и набъбналия желатин и разбърквам докато е разтвори всичко се получи хубава, хомогенна, шоколадова смес.
За втората и третата част от сместа не слагаме захар, тъй като шоколадите са достатъчно сладки. При първия пласт обаче ми отне повече време да разтворя шоколада изцяло, затова за следващите пластове процедирах по друг начин. В купа слагах шоколада и прибавях половината от горещата течност. Разбърквах с телена бъркала, докато стане на крем и продължавайки да бъркам, прибавях и останалата част от сместа. Накрая прибавяме и набъбналия желатин.
Излизвам всяка част последователно, след като предишната е стегнала, като оставям леко да изстине преди това, за да не "размекне" слоят отдолу. Пъхам в хладилника за през нощта.
На сутринта, извадих от формата и украсих с малко поръсено какао и шоколадови звездички.
Тортата не е никак трудна за правене, макар и отнемаща малко повече време заради времето за стягане на пластовете. Затова пък обаче е торта, която не изисква печене, което е голямо предимство и може да я направите навсякъде. Стабилна е за пренасяне, ако ходите на гости, а за вкусът й.....няма какво да се каже друго: Просто божествен!
Затова...просто я опитайте! :)
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!