четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Пикантни пилешки крилца на фурна / Spiced Baked Chicken Wings


Още щом разбрах за конкурса за рецепта с червен пипер на Kotanyi, знаех, че ще се включа и то Big time. Не само защото наградата е повече от чудесна, но и аз съм голям любител на подправките, особено на всичко лютичко. Ето защо, нямах търпение да споделя една любима рецепта за пикантни пилешки крилца на фурна, в комбинация с този невероятен ароматен сос от червен пипер.



Това са едни от най-бързо заснетите снимки, тъй като уханието на всичко сложено на масата просто ме накара да си облизвам пръстите през пет секунди, докато накрая си казах : "Стига снимки, време е за хапване!"


И вие може да се включите в конкурса, а пък дотогава съм ви подготвила няколко лесни и вкусни рецепти с червен пипер, който не забравяйте, е много полезен, особено сега, в сезона на настинките. Но без повече да се бавим, ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 кг пилешки крилца
1/2 ч.ч. брашно ( плюс 1 1/2 с.л равни с брашно)
4 ч.л червен пипер ( сладък)  Kotanyi
1 /2 ч.л. кайенски пипер  Kotanyi
1 с.л. черен пипер
2 с.л. масло
4 скилидки чесън
3/4 ч.ч. вода
сол на вкус

Започваме като измиваме крилцата. В плик слагаме половината чаша брашно, черния пипер, две чаени лъжички от сладкия пипер и около чаена лъжичка сол.


Разбъркваме хубаво сместа и слагаме по три-четири крилца в блика, затваряме и раздрусаме така, че хубаво да полепне от брашното навсякъде. Процедираме така и с останалите крилца.


Нареждаме върху подходящ съд и ги прибираме в хладилника, непокрити за около половин час.

Пускаме фурната да загрее на 180 градуса с обдухване. Нареждаме крилцата върху хартия за печене. Печем ги отново около половин час, като ги обръщаме от време на време за да се изпекат добре и от двете страни.


През това време се захващаме със соса: В касерола разтопявам маслото, прибавям брашното, останалия червен пипер, кайенски пипер и кълцан чесън, Запържвам всичко на средна степен на котлона, докато заухае неустоимо. 


След това прибавям водата, която може да замените с лют сос, доматен сок и кетчуп. Аз използвах вода, но добавих и ч.л сладко от кайсии, тъй като исках да има една идея типичната за тези сосове сладост. Не съм сигурна, че ще е по-вкуса на всеки, затова съм го пропуснала в описанието, но според мен балансира идеално вкусовете. Също така, може да добавите повече лют пипер, ако обичате наистина пикантни крилца.


Може да оваляте крилцата в готовия сос или да ги залеете леко като мен, тъй като се запазва по-хрупкава кожичката на крилцата:


Останалата част от соса сипвам в купичка за топене на всяка хрупкава и неустоимо вкусна част от месото.


Ако отдаван не сте се гощавали с крилца и още не сте измислили днешната вечеря, не мислете повече.
Стават бързо, лесно и вкусно!
Добър апетит, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 31 октомври 2016 г.

Торта за Хелоуин "Господари на ужаса" / Halloween cake "Masters of Horror"


Нали не сте си помислили, че съм забравила за втория ми най-любим празник след Коледа?! Не бих искала такава мисъл да ви минава през главата, макар и тази година да не успях да пусна всички така отдавна запланувани публикации. Нямаше как обаче да не ви "почерпя" с нещо сладко..все пак от мен пакости и лакомства да искаш :) 

Тази публикация ще бъде малко по-различна от досегашните, като почти се изкушавам да пропусна вече задължителното въведение, което всеки уморен от отговарянето на един и същи въпрос и всяка година блогър трябва да направи, а именно традиционното: " Знам, че този празник не е наш..бла бла..но на мен ми харесва...бла бла..ако не ви харесва на вас..бла бла..моля, не четете и т.н". 

Колкото и да е уморително обаче всяка година да се водят едни и същи спорове, хубаво е, че вещицата в мен не спи и хич не смята да спира да си живее живота както й е угодно, нито да спира да намира в него всеки един повод за радост, а Хелоуин, скъпи приятели е точно това. Весел празник!


И като такъв заслужава торта, като тази година реших, че централно място на масата ще заеме една торта, която ми се върти в главата от доста време. Имах идеята да направя торта, посветена на "Господарите на ужаса", представени от най-любимите ми и класически като цяло филми в хорър жанра.


Все още изпадам в "лек " потрес, когато някой ми каже, че не харесва филми на ужасите, като разбира се не очаквам да са любими на всички, но след като баба ми може да коли кокошки без да й мигне окото, трудно ми е да чуя думите "Не ме кефят тия филми с кървища и страшотии" от 200-килограмова бабанка с изскубани вежди, който току-що се е бръкнал за билет за Фики. То чак такъв ужас в моите филми няма!!!!! 


Но да се върнем към тортата: Атрактивното в случая за мен не бе само факта, че всички картинки са от ядлива хартия, но и изработката на малкия прожекционен апарат като от кино, който сложих на върха на тортата. Държах той да "функционира" поне що се касае до светлината, и съм щастлива, че успях да постигна целта си, макар самата аз да не съм много веща в работата с фондан. 

Не веднъж съм казвала, че макар да признавам безспорната красота на фондановите торти, вкусът на самия материал не ми е най-любим. За изработването на фигурки няма равен обаче и вярна на моите принципи, успях да се справя с минимално количество от него, но въпреки всичко да изглежда добре. 

Остана ми малко време ( и белтъци от някъде) да спретна и едни целувки - кокали, като ми попадна в магазина някаква ужасна захар, която нямаше разбиване, и така си остана малко в сместа. Така е като не се доверих на изпитания си метод, за да си спестя няколко минути ( много умно, няма що)! Реших обаче, че всичко ужасно като ужасните ми целувки за този празник е таман тематично..така, че не съм "ревала" много по въпроса!
Ако търсите безпогрешна рецепта за целувки, с гарантирана идеално разбита захар, вижте тук !!!



Както ви споделих, няма да е традиционна публикация, тъй като доста от самата торта беше импровизирана, но като цяло използвах за основа тортата "Червено кадифе", която можете да видите тук!!!
В случая обаче, реших да я направя "Черно кадифе", като сложих повече тъмно какао и черна боя в блатовете и постигнах този тъмен цвят. 

              

За да контрастира добре с тях, оцветих пък крема в червено..да бъде по-bloody :) Като цяло направих тройна доза от тортата, тъй като  все пак целта беше и торта на два етажа. 
Ако искате да разберете повече за самото сглобяване на такъв вид торти, както и покриването им с фондан, може да погледнете ТУК, където обяснявам подробно. 

Прожекционния апарат беше предизвикателство до толкова, че трябваше да намеря малко фенерче, което се включва и изключва лесно. Да живеят китайските магазини и китайската храна!!!

Купих едно такова точно от кварталния "всичко за левче" store, и с моите не до там търпеливи умения за работа с фондан измайсторих ето това : 


 Залепих ги с малко вода, а от още малко парче фондан оформих и самата поставка, като общо взето беше някаква недъгава от моя страна работа като с пластелин, като финалният резултата на моменти много мязаше на меко дилдо. :)


За покриването на тортата с фондан също не съм си давала много зор, тъй като осъзнавайки, че по-голямата част от нея ще бъде покрита и с фонданова хартия, ми даде пълна свобода да си оставя ръцете където и както си поискам. 
Добре е да спомена, че като цяло ползвах наистина качествен фондан, който беше приятно ароматизиран и предварително оцветен в черен цвят. Бих могла да кажа, че за мен е голямо улеснение да ползвам такъв фондан, тъй като месенето и оцветяването на фондана винаги ми е късало нервите, пък и никога не мога да получа толкова наситен цвят, освен ако не сложа цяла тубичка боя. 

След като сглобих тортата, навлажних леко страните с малко вода и залепих ядливата хартия.


Получи се идеална гладкост, без никакви усилия :) 


Още малко декорации, щрак на фенерчето и ето:
The Masterpiece is born! 






Ех, за съжаление не мога да ви я покажа в разрез, нито да ви дам друга възможност да я опитате, освен ако не я приготвите сами, но ви гарантирам..This is a CAKE to die for :) 

Пожелавам ви една СТРАХОТНА и веселяшка вечер, приятели и до нови срещи :)

Happy Halloween



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 28 октомври 2016 г.

Руло "Тирамису" / Tiramisu Cake Roll


Ето, че отново дойде края на работната седмица! С нея и края на силите, които ми бяха останали, тъй като малко или много есента си казва думата. Обичам този сезон, но постоянната смяна на времето от дъждовно към слънчево до мрачно и истински хлад е по-досадно менящите се настроения на тийнейджърка в предменструален синдром. 

Трудно е да задържиш позитивно и слънчево настроение след като навън става все по-сиво, а хората по-кисели. 

За съжаление, негативизмът също е заразен и както си усещах, че започва да пълзи бавно -бавно по гръбначния ми стълб цяла седмица, събуждайки се с главоболие в последната сутрин от работната седмица, реших да не му се подавам, а да се фокусирам върху хубавото. 

Факт е, че е е петък! А в петък, приятели мои, всичко е възможно!!!! 


Влюбена съм в петък! Това е денят в който някой приятел най-успешно може да успее да ме навие да излеза навън, макар и с триста зора, а накрая да се окаже една чудесна и забавна вечер, която да завърши с похапване на топли закуски в близката закусвалня в пет сутринта. 

И така, познавайки вече добре изпитаната система, сякаш тялото ми започва автоматично да презарежда сили следобеда с такава скорост, сякаш съм изпила някоя колбичка мана и ето, че към осем вечерта съм във форма за "близки срещи с " с третия вид. 


Целият този ентусиазъм се отразява и на желанието ми за готвене, тъй като мозъкът ми започва да кипи от идеи. Ето така се появи и това руло "Тирамису".


Не бих могла да ви кажа кое е по-хубавото на този супер вкусен, нежен десерт - невероятно пухкавия крем с маскарпоне, сочните, напоени бишкоти в сърцевината или крехката пандишпанена обвивка на десерта, богато поръсен с какао и шоколад. Ще оставя на вас да прецените, а аз ще ви кажа колко лесно става всичко. Ето и рецептата; 

Необходими продукти:
За блата: 
6 яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. пудра захар 
1/2 пак. бакпулвер
 щипка сол
За крема: 
400 г маскарпоне
250 мл сметана за разбиване
4 с.л. пудра захар

Още:
12 бр. бишкоти
1 ч.ч. кафе
50 мл бадемов ликьор/ ирландско уиски
какао за поръсване


Започваме като приготвяме блата. Отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме с миксер  белтъците със солта и захарта на твърд сняг. Продължавайки да разбиваме, прибавяме един по един жълтъците, докато се интегрират изцяло в пухкавата смес. Спираме миксера и в сито слагаме брашното и бакпулвера, като пресявайки постепенното, се опитваме да ги интегрираме в сместа, разбърквайки с шпатула от долу нагоре, бавно и внимателно, за да запазим въздушността на сместа. Изсипваме в тавичката от фурмата, предварително застлана с намаслена хартия за печене. Печем за около 7-8 минути в загрята на 200 градуса фурна, докато блата се зачерви.


Оставям да се охлади напълно, а след това отлепвам внимателно от хартията за печене. 
Приготвяме крема като разбиваме маскарпонето с пудрата захар ( може да сложите още сладост по желание), а след това прибавям малко по малко  от предварително разбитата на твърд сняг сметана. Ако ползвате животинска сметана, може да добавите и фиксатор за сметана. 


Сглобяваме рулото като слагаме половината от крема върху блата, разпределяйки го равномерно навсякъде. Потапяме бишкотите от всички страни в горещото кафе, в което сме сложили ликьора, или ако нямате наличен, и уиски ще свърши работа. 


Редим бишкотите по този начин, като ако искате може да направите само три редици, но аз съм привърженик на маскимата : Колкото повече, толкова повече.


Разпределяме отгоре и другата част от крема ето така: 


Завиваме хубаво рулото, като аз си помагам с опаковъчно фолио, тъй като ми е лесно да го пристегна добре. Пъхаме в хладилника за няколко часа. 


Преди поднасяне поръсваме обилно с какао. Аз украсих и с малко шоколадов ганаш и кафе на зърна.




Мога да ви уверя, че вкусът е на истинско тирамису, с тази разлика, че по-лесно се яде с ръце, пък за моите приятели, които ще се облажат тази вечер, това не са малко ползи.



Те винаги се радват, когато има какво да подложат преди питиетата, така че аз моята работа си я свърших, сега е ваш ред! 

Направете тази вкусотия още тези дни, пък аз ще чакам отзивите ви в коментарите! 

 

Сладки почивни дни, приятели!
Аз знам..моите ще бъдат такива ;) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...