Октомврийската яхния или по-точно, ястието, което често може да похапнете на Октоберфеста в Германия е новото ми най-любимо нещо, след спането на дъждовно време и дънките с висока талия този сезон!
Влюбена съм в тази яхния и мисля, че нещата започват да стават сериозни между нас.
Притеснявам се, че съвсем скоро ще излезат компромати за мен под формата на снимки: Люската, заспала на дивана, гушнала тенджера от ароматната супа под едната мишница и буренце биричка в другото (Така де, сезонът на дините свърши!)
Влюбена съм в тази яхния и мисля, че нещата започват да стават сериозни между нас.
Притеснявам се, че съвсем скоро ще излезат компромати за мен под формата на снимки: Люската, заспала на дивана, гушнала тенджера от ароматната супа под едната мишница и буренце биричка в другото (Така де, сезонът на дините свърши!)
И тази година пропуснах възможността да се потопя сред опияняващата, фантастиш атмосфера на октоберфеста, като в замяна, трябваше да давим мъката с приятели в близкия пъб.
Колкото и да е приятно да се жулят бирички, особено във все още топлите, есенни следобеди, човек трябва да намери време да подложи нещо в стомаха и за препоръчване не любимите на всички подгонил ги пиянския глад - бързи закуски.
Отделете си час да си спретнете една такава чудесна, ухайна яхния и ще си възкликвате "вундербар, вундербар", докато лакомо топите претцела в горещата чорбица!
И така, без повече да разтягаме гумиберхен, преминавам към рецептата:
Необходими продукти:
1-2 парчета хубава пушена наденица
2-3 картофа
1/2 малка зелка
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. лагер бира
500 мл пилешки бульон
шепа кълцан пресен магданоз
черен пипер
ким
сол
олио
Започваме като нарязваме наденицата. Аз взех само една наденица (170 г) , която ми грабна окото в магазина и я нарязах половината на колелца, а другата половинка на малки четвъртинки.
Подготвям си и останалите зеленчуци като нарязвам лука на не много ситно като парченца, зелето също, както и чесъна.
Загрявам на средна степен на котлона една-два лъжички олио в дълбока тенджера и слагам първо да се запържи наденичката. Оставям я хубаво да покафенее и да пусне аромата си в мазнината.
После прибавям лука и оставям още няколко минути, като разбърквам периодично.
Накрая прибавям зелето и чесъна и оставям всичко да се запържи, като задушавам и за няколко минути така, че зелето да омекне.
Овкусявам с малко сол, черен пипер и счукани в хаванче зрънца ким. Кимът е много традиционен като вкус в това ястие и ми харесва да го използвам възможно най-пресен. Разбъркваме всичко и добавям бирата.
Спрях се на тази биричка, като всеки път ми се налага да тествам качеството й преди да я сипя в ястието - както знаете, може да е развалена или отровна. (А после ми казват, че да си готвач не е опасна професия?!)
Не беше отровна, даже беше много добра и предвид факта, че бях умряла от жажда от цял ден потене край печката, месене и какво ли още не, направо ми се стори най-вкусната бира на света!
Оставям бирата леко да се редуцира за около три-четири минути и след това добавям горещия пилешки бульон и нарязаните на кубчета картофи. Разбърквам всичко и захлупвам с капака.
Оставям ястието да къкри за около 40 минути.
В готовата яхнийка хвърлете шепа пресен магданоз и разбъркайте. Опитайте се да не си потопите главата в тенджерата, веднъж щом ви повлече невероятното ухание на ястието, щом махнете капака.
Толкова е вкусно и ароматно, че едва се въздържах да снимам всичко. Една-две минути след това вече сърбах здраво с лъжицата, охках леко, че беше горещо, но продължавах да нагъвам и заподскачах от кеф колко добре се получило.
Ако искате и вие - следвайте стъпките по-горе и ви гарантирам чудесен резултат.
Ауфвидерзеен, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!