Бях планирала друга рецепта за днес, но тази сутрин се събудих с онова ровичкащо чувство, че е специален ден. Не само, че е именният ден на моята сестричка Мими, най-голямата радост (и дразнител) в живота ми :), но и на куп други скъпи приятели, които празнуват и рожден и имен ден днес.
Искам да пожелая на всички празнуващи здраве, щастие, късмет и много любов в сърцата им и на хората около тях. Празниците са хубаво нещо, затова дори фактът, че е понеделник, няма как да застава на пътя на доброто ни настроение днес.
Затова и си казах: "Дай да отложа планираната рецепта за по-натам и да започнем седмицата по най-вкусния възможен начин"!
С ТОРТА, РАЗБИРА СЕ! И то каква! Само както аз си знам - с умопомрачаваща визия, предизвикваща лека възбуда, която дори заплахата от ранна форма на диабет не може да застраши, и вкус, който можем да определим само като божествен! Дами и господа, нейно величество - торта "Каноли".
Съвсем наскоро ви споделих, че канолите ( рецепта тук) са един от любимите ми сладкиши, затова и нямаше по-логично нещо от това да ги представя и като торта. В нея обаче може да разчитате на значително по-шоколадов вкус, като кремът е същия, което я прави подходяща, когато ви остане от него при предишна направа на сладките. Освен това може да украсите с останалите ви каноли, като аз заложих на още малко портокалов вкус, тъй като се съчетава идеално. А бе знам за какво говоря, повярвайте ми!
Сега и ще се убедите колко е лесна за приготвяне. Ето и списъкът с продуктите:
Необходими продукти:
1 1/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. прясно мляко
2/3 ч.ч. тъмно какао
1/4 пак. бакпулвер
8 с.л. масло (113 г)
1 с.л. мляно кафе
3 големи яйца
щипка сол
2бр. ванилия
Пускаме фурната да загрява на 160 градуса. В купа смесваме захарта, солта, ванилията, бакпулвера, какаото и кафето. Прибавяме мекото масло.
Разбиваме с миксера като прибавяме едно по едно и яйцата,
редувайки по малко от брашното и млякото. Всички продукти трябва да са на стайна температура!
Готовата смес разпределяме в три тавички с диаметър 20 см, които предварително сме намаслили и сме сложили кръг хартия за печене на дъното.
Печем блатовете за около 30 минути, като тестваме с дървен шиш дали са се изпекли добре. Оставяме да се охладят напълно.
След като блатовете са напълно студени сглобяваме тортата като редуваме блат, крем, блат, крем и така докрай. Крема приготвяме както казах, по рецептата от тук, като ще сложа още веднъж продуктите, но може да погледнете в линка целия начин за приготвяне:
За крема:
500 г рикота
2/3 ч.ч. сметана за разбиване / маскарпоне
3/4 ч.ч. пудра захар
1-2 ванилия
щипка канела
100 г шоколадови капки
захаросани портокалови корички
Украсяваме тортата по желание, като аз се спрях на украса от каноли, шоколадов ганаш, бита сметана и резенчета сочен портокал.
Може да увеличите количеството бита сметана в крема, ако искате по-пухкав крем, но ако сложите и само като украса няма да сбъркате.
И така, ако не сте мислили да празнувате днес (всеки човек познава поне една Мария в България), променете плановете си и спретнете това торте, тъй като е доста бърза за направа, а животът е твърде кратък да подбираме поводите за наздравица!
Сладка седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!