сряда, 13 юли 2016 г.

Metal Kitchen: Whiskey in the Jar cakes and METALLICA for all!




Ето, че още една дългоочаквана, дългопланирана и не достатъчно дълго мислена като текст, както ще се убедите сами,  публикация ще види бял свят днес!!!

Ето го метъл братя и сестри най-нaкрaя постът за Металика в рубриката Metal Kitchen. Няма нужда да ръкопляскате толкова, знам, че сте впечатлени как Poor twisted me успя само за три години да я напише и снима, но все пак този път имах невероятен стимул.
Миналата седмица беше концертът на Megadeth и нямаше как след този як Devil`s dance да не се сетя за една от любимите ни метъл интриги. ( Am I Evil?) :)
Както знаете Дейв Мъстейн е бил уволнен от Metallica преди записа на първия им албум, тъй като се оказало, че след като си подпийне и подрусне, the Attitude оф Дейв си е направо Unforgiven (Sad but true!). Обиден, нацупен, шокиран и потресен от държанието на групата, която не му е дала втори шанс и го е натоварила на автобуса за дома като чувал самоковски картофи, Дейв решава да Turn the page и да създаде своята група - Мегадет. Тази случка,последвана от различни изказвания в интервюта и от двете страни, успяха да разделят малко и феновете на музиката на два лагера. Но тъй като Металика за мен ще са винаги по-добрите (еее, не се сърдете като стари мега-дедковци сега), реших да отдам чест първо на тях.
Както винаги, освен тематична рецепта, ще се опитам да се впусна в малко спомени по темата, вместо да ви разказвам за техния "Бит и култура", тъй като това инфо е достъпно за всеки, който не го плашат филми със субтитри.

Металика е група, която я знае и ергенчето Звънчо в село Рибново, така че тяхното огромно влияние в музикалния свят, както като мастъри на класическия траш, така и новатори в много направления, вдъхновители и учители за поколения музиканти (и музикални инвалиди), което, колкото и да им се иска на някои, дори албум като St. Anger не може да заличи.

Самата аз имах удоволствието да ги гледам на живо тук в България през 2008, когато подгряващи бяха The Sword и Down (с които вече ви изкушавах тук) .


Не е нужно да казвам, че тази група няма как да я набуташ в зала Универсиада (предпоследно, обещавам) и естествено напълниха стадион Васил Левски. Беше оргазматронно преживяване, което споделихме  близо 50 000 души.

Самата аз обаче имам още много далечни спомени за тях, от детството,  свързани главно с : висящ на стената плакат на Джеймс Хетфийлд държащ змия, сестра ми пееща една от песните over and over, докато ги слушаше на слушалки, като звукът наподобяваше главно този на разгонените нощем котки през лятото (дразнещо и да си призная, леко зловещо), объркването ми, когато трябваше да обяснявам на някой, който определяше любителите на тази музика като "тея металики" (вместо метъли/ металисти), ужасът, който изпитах, когато старият ми касетофон надъвка за пореден път лентата на един от албумите и още много такива дребни, сладко-горчиви мeмориис..But the memory remains!!!


И така, години по-късно, когато Металика вече са една от "лекичките" групички в моя непрестанно нарастващ музикален архив, реших, че все пак ще е приятно да си припомня една от групите, която е причината на всеки втори метъл фен да започне да слуша метъл in a first place (Първите са според мен Black Sabbath, но и те си имат вече рецепта тук)

Рецептата, която подбрах за "металиките" днес е вдъхновена от песента Whiskey in the Jar, като си спомних как като невръстна тийнейджърка си мечтаех да ида някой ден на такъв destructive купон и да потрошим всичко.



Оказа се не много трудна за постигане мечта, тъй като години по-късно, когато се случи наистина, хората не бяха толкова "дзен" като тези от клипа и хич не им беше приятно да им изхвърлят телевизора от прозореца (съдба, която всеки телевизор заслужава всъщност!) :)


Затова днес ще печем невероятни мини уиски шоколадови кексчета в буркани, ще ги залеем с карамелен уиски сос и ще ги гарнираме с шоколадова бита сметана и ..уиски, ама разбира се!

(п.п. Алкохолът не се отразява никак добре на Дейв, както знаем, затова той няма да се облажи тук и пак ще гледа отстрани. Затова пък ще отдадем чест на Клиф със специално бурканче - кой колкото е заслужил!!!



Както знаете, постовете в метъл кухня са предимно за душата, затова ще си дрънкаме глупости, ще си готвим и най-вече, ще си пускаме музика и куфеем (по-далеч от храната :) ). Но ето първо и списъкът с необходимите продукти за рецептата:

Необходими продукти:
За кексчетата:
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч захар
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
1 1/2 ч.ч. горещо кафе
1/4 ч.ч уиски
1/2 ч.л. канела
1 ч.ч какао
240 г масло
2 яйца
1 ванилия
щипка сол

За карамеления уиски сос:
1/4 ч.ч.уиски
3/4 ч.ч захар
1/4 ч.ч. масло
1/4 ч.ч. вода

За декориране:
Бита сметана и шоколадов ганаш


Започваме приготовлението като си пускаме Enter Sandman. За да ни се получат нещата хубави, трябва да сме с правилна настройка дет се казва. Ако ви трябва, Fuel обърнете един шот за отскок, макар че за мен музиката действа по същия начин. 


Пускаме печката ( It`s electric)  да загрее на  160 градуса с обдухване. Приготвяме си чисти бурканчета -еднакви или различни по-големина. Аз реших да са различни, като за Ларс избрах най-малечкото по очевидни причини. 


Взимаме One купа и смесваме пресятото брашно със содата, ванилията и солта.


В касерола слагаме пък маслото, какаото, канелата и уискито.


Излизаме горещото кафе и разбъркваме. Поставяме на котлона на средна температура и бъркаме докато всичко стане хубава еднородна какаова смес Докато е още гореща прибавяме захарта и разбъркваме докато се разтвори. Махаме от огъня и оставяме да се охлади леко.


Прибавяме я към сухите съставки. Разбъркваме всичко с телена бъркалка  - Sabbra Cadabra и готово! 


Накрая интегрираме едно по едно и яйцата. 

                     

Намасляваме леко бурканчетата с масло и разпределяме от сместа, като аз гледах да е около една трета от обема им. Пъхаме да се изпекат. Тъй като са различни по-големина някои станаха много бързо други 2-3 минути по-късното. 


Готовите сладкиши изваждаме и надупчваме с дървен шиш/ вилица. Оставяме да се охладят и се заемаме със соса.



За целта слагаме съставките захарта и водата в касерола на котлона. Оставяме ги а се карамелизират, като периодично разтърсваме съда с въртеливи движение, но не бъркаме карамела. Когато е готов, прибавяме маслото и разбъркваме, а след това и уискито.

                       


Ако сосът стане много гъст винаги можете да го разредите с още малко вода (или пък защо не уиски) :) Абе, слагайте си уиски на око и No remorse!!!!


Изсипваме карамеления сос върху надупчените като след Crash course in brain surgery кексчетатa и оставяме да попият соса.
Украсявам с бита сметана, която е смесена с шоколадов ганаш. Mama said, че по-добре да ги скрия, че ще ги Seek and destroy едно по едно, ако има възможност.




Аз реших, че може да се гарнират с още малко уиски, тъй като няма по-готина гарнитура за този десерт от шот алкохол. Освен, ако Джеймс и Клиф не мислят, че ще им е в повече?


 - Ей, хора, мислите ли, че може да прекалим с уискито? 



               

Ами, това е положението мои метъл братя и сестри...мога само да ви кажа, че 



когато си хапвам от тази вкусотия, NOTHING ELSE MATTERS!!!




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 7 юли 2016 г.

Коктейл: Шоколадова наслада / Chocolate Cocktail


Знаете, че по принцип обичам да пускам благинките петъчно, но тъй като тази вечер с Ванчето сме на концерта на Мегадет, не знам утре в каква кондиция ще съм...или по-точно знам, затова си напарвих сметка, че всеки ден е ден за коктейли!  И тъй като от пускането на блога насам, категорията "Напитки" седи по-празна от главата на напушен осмокласник, реших, че е време да поправя тази грешка.
Това лято, с голямо задоволство открих, че домашните коктейли могат да бъдат още една причина да се радваме на прибирането у дома след края на работния ден. Мноооого добра причина бих казала дори!
С днешният, не само ще отбележим Европейския ден на шоколада, но и едва ли има по-подходящ летен десерт за възрастните ( Освен "напоркана" с мастика диня, но тя не е шоколадова!)
Рецептата видях и адаптирах от моя много добър "приятел" Tipsy Bartender, където можете да намерите изобилие от прекрасни алкохолни изкушения :)
Но без повече отлагания, нека започнем the happy hour!

Необходими продукти:
30 мл водка
30 мл Шериданс
шоколадов сладолед
шоколадов сироп/ ганаш
лед

Започвам като си подготвям чашите, които леко обливам с шоколадо ганаш ( сироп) от вътрешната страна.


В блендер слагам ликьора, като виe може да ползвате и друг( като Бейлис например),



а след това и водката. Тук да си призная, може да увеличите грамажа, ако искате да са по-силнички :)


Допълвам с щедро количество шоколадов сладолед - моят бе домашен, и пускам машината.


Разбивам сичко, докато стане на средно гъст сос.


Изсипваме в чашите, гарнираме с няколко кубчета лед, шоколадови пръчици и шоколадови пурички. 
Ако ми имате доверие, оптайте тази вкусотия - няма да съжалявате! 
Гарантирам ви, ще ви стане лбиямия десерт за лято 2017! 
Наздраве! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 5 юли 2016 г.

Мексикански кифлички със запечен крем / Mexican Coffee Buns / Rotiboy / Roti Buns


Не знам дали помните, но ви разказвах, че преди време с моята приятелка Ванчето си направихме един кулинарен тур из София. За два дена си изядохме живота, както се казва, и опитвахме все нови и различни неща, като целта ни беше да опитаме колкото се може повече разнообразни ястия, които не сме яли преди. И макар да ни се наложи да си делим порциите (иначе как ще успеем със задачата), това не ни спаси от ситуация, в която аз трябваше да пия ранитидин, а тя - да посещава по-често определени места. 
Но трябва да се правят жертви в името на блогуването, а с това и търсенето на ново и непрестанно кулинарно вдъхновение. 

Ето как попаднахме на тази вкусотия - сладки хлебчета, при които кремът се шприцова преди печене и след това се превръща във вкусна, хрупкава коричка. 


Гарнира се с различни видове топинги - като шоколад, карамел или други. (не се притеснявайте, тази храна не беше причинител на нашия дистрес, а някаква зловеща веганска разядка :))
След като се прибрах у дома, се разрових за подобни рецепти и попаднах на тези така наречени роти бънс (Roti buns), мексикански сладки хлебчета, с плънка от масло и отново - запечени отгоре с ароматен крем кафе. 




Но ето и самата рецепта, като започваме, както винаги, с необходимите продукти:

За тестото:
290 г брашно
45 г захар
щипка сол
1 с.л. сухо мляко 
1/3 кубче жива мая
1/2 ч.л. бакпулвер
165 мл хладка вода
35 г масло 
1 яйца

За крема:
100 г масло
2 яйца
80 г пудра захар
100 г брашно
1 с.л. кафе
1 ванилия

(по желание)
За плънката:
100 г масло

Започваме с приготвянето на тестото. За целта слагаме маята да шупне във хладката вода, като слагаме една супена лъжица захар.  През това време в купата на миксера (или където ще смесите) слагаме пресяти сухите съставки. Добавяме яйцето,


а след това  шупналата мая. Почваме да месим с накрайника за тесто, като прибавяме постепенно от размекнатото масло и още брашно, ако е необходимо.


Прехвърлям върху набрашен плот и замесвам за кратко, докато оформя меко, нелепнещо тесто. Слагам в купа, предварително намаслена с олио и оставям на топло да втаса. 


През това време оставям маслото на стайна температура и защото е лято - омеква бързо. Крема правим като разбиваме с миксер мекото масло, прибавяйки пудрата захар, брашното, яйцата, ванилията и


размитото с малко вода или мляко кафе - аз използвах нес кафе. 


Залавяме се с оформянето на хлебчетата, а нашето тесто е готово.  Прехвърляме на плота и разделяме на шест части ето така:

                              
От всяка част отделяме по една по-малка част, колкото малък орех.Те ще ни трябват, ако решим да слагаме плънка от масло, но ако решите да не правите хлебчетата с плънка, пропуснете тази стъпка.


Разточвам малките парченца тесто, а в тях слагаме малко кубче масло, за предпочитане - охладено.


Завиваме добре, а след това ги поставяме в средата на голямото парче тесто и завиваме отново.

                        

Овалваме хлебчетата за кратко на плота, така че да ги направим колкото може по-гладки. Поставяме в тава, застлана с хартия за печене. Оставяме ги да втасат, покрити с кърпа, за около 20 минути (в тази жега е достатъчно), докато увеличат обема си. 


След това, с помощта на шприц, разпределяме от крема върху всяко хлебче, под формата на спирала. Опитайте се да бъде колкото може по-гъста спиралата. Аз я поразредих и имах малки дупчици по коричката след печенето.


Пъхаме хлебчетата да се пекат на 180 градуса с обдухване. При печенето кремът се разтопява и се слива в едно. Запича са на нежна, сладка, хрупкава коричка, която превръща обикновените хлебчета в истински десерт. 
А ако искате още - просто доукрасете с шоколадов ганаш, шоколадови пръчици или различни видове ядки.


Да си кажа честно...и по едно кафено зърно е достатъчно да предизвика любопитство :) 


А да не ви описвам какво сладко, ароматно и пухкаво тесто се крие вътре, след разтапянето на маслото...ммм.
Опитайте и вие!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...