Ето, че дойде времето, в което ви представям един от най-любимите си десерти. Сигурно сте се чудили защо в първите годинки на блога нямаше рецепти за чийзкейк и ще ви кажа причините, които са всичко на всичко две!
Първо, толкова съм педантична и взискателна към текстурите на чийздесертите, че винаги търся уникалния, отличаващ се с плътен и кадифен вкус на оригиналния чийзкейк, който опитах за първи път. Влюбих се толкова силно, че само серията от "Приятели", в която Рейчъл и Чандлър ядат чийзкейка от пода, може да опише докъде може да достигне любовта ми към тази вкусотия!
Е, може би не дотам да извърша дребно престъпление като кражба! ( Но определено има дни, в които бих утрепала определени хора и за парче десерт:))
Ето, че най-вече приключих със сортирането на любимите си чийзрецепти, като тази година вече ви споделих любимия ми чийзкейк без печене и шах-матния чийзкейк.
Днес ви представям моята най-любима рецепта за нюйоркски чийзкейк.
Това е един десерт за ценители, според мен. Самата му текстура и богатият му плътен вкус са звездата тук и намирам за излишно всякакви екстравагантни украси, въпреки скромната му визия. Свежи плодове, домашен плодов сироп или сладко са напълно достатъчни да контрастират и да допълнят по най-подходящ начин вкусовете тук.
И така, ако вече съм ви убедила, че е чудесна идея да използвате няколко часа от предстоящите дълги почивни дни да направите перфектния нюйоркски чийзкейк, вижте необходимите продукти:
За кората:2 ч.ч. брашно
227 г краве масло
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка
5 яйца
1 кг крема сирене
1 3/4 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
щипка сол
2 жълтъка
1/4 ч.ч. сметана за разбиване
Започваме с приготвянето на кората. В купа сложете пресятото брашно, захарта (аз използвах фина захар, но може да ползвате и пудра) и прибавете нарязаното на кубчета масло. Последното е добре да бъде малко по-хладно от стайна температура, тъй като ще се стопи от топлината на ръцете ни, ако омесваме на ръка. (Ако ползвате миксера, може и да е по-меко)
След като съставките са се интегрирали достатъчно, добавете и жълтъците и доомесете върху набрашнен плот, така че да получите ето такова тесто.
Разточете една трета от тестото (другата приберете в хладилника) върху основата на форма с махащи се стени, в която ще печете чийзкейка, с приблизителни размери 20-22 см в диаметър. Надупчете с вилица основата ето така
и пъхнете да се изпече до златисто в предварително загрята фурна на около 190 градуса.
Извадете кората да се охлади.
През това време приготвяме крема. Ето какво крем сирене ползвам аз, тъй като често ме питате. От типа на "Филаделфия" е, но е много по-изгодно, особено ако е на промоция. :) Разбивам го със захарта и брашното и солта (ако има нужда). (Опитайте и преценете дали искате да е още малко по-сладко и добавете още малко захар)
Прибавете едно по едно яйцата, а след това и жълтъците. Накрая прибавете и сметаната (още в течно състояние.) Разбийте всичко още няколко минути, докато получите хубава, пухкава смес.
С останалата част от тестото покрийте стените на формата ето така (Може да ви отиде цялата или да ви остане малко).
Облечете формата с няколко пласта фолио, за да предотвратите водата да пропие в десерта. Изсипете крема във формата, като оставите един-два пръста до върха, за да има накъде да се надига и долейте топла вода до средата на съда. Пъхнете чийзкейка да се пече в предварително загрята на 190 градуса с обдухване фурна.
Печете така, докато водата започне дa ври, а след това намалете температурата на около 170-160 градуса - така, че да къкри.
Чийзкейкът ще започне да се надига, но не се притеснявайте, той ще спадне след охлаждането му.
Ако тръгне да се запича прекалено, сложете лист алуминиево фолио отгоре и продължете печенето.
Ще ви отнеме около час или повече, ако го печете на по-слаба температура. След като е готов, чийзкейкът ще продължи да се тресе леко в средата, когато се разклати. Това е напълно нормално! Извадете и оставете да се охлади на стайна температура, а след това за няколко часа или една нощ в хладилник!
На следващия ден той ще е перфектен, като ще можете да отрежете стабилни и красиви парчета.
Крем ли е, торта ли е, сладолед ли е - не знам, но е божествено! Няма друг десерт, който да обичам така с кафето, както тази чудесия....:)
И така, ето и отговорът на мистерията около това, защо винаги имам вилица в чантата си :) Никога не се знае кога (и къде) ще ми падне чиизкейк под ръка!
Пожелавам ви много сладки и усмихнати почивни дни, приятели! :)
Ако харесвате рецептите ми, не забравяйте, че имам нужда от вашия глас за наградите на Блоговодител!
Може да се впишете с фейсбук, без да е необходимо регистрация, а ако гласувате във всички категории, може да спечелите и награда!
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!